Berminat untuk Jual Ikan & Sayuran Secara Borong - Bagaimanakah Cara dan Prosedur
No Owner - Wed 21/Dec/2011 1:18pm [Last Comment]
Salam. Saya berminat untuk mula berniaga ikan atau sayur sayuran tetapi memandangkan saya tiada pengalaman.

Bagaimanakah cara dan prosedur untuk memulakan bisnes ini. Jika ada yg sudi berkongsi pendapat boleh email saya di topic-closed@gmail.com atau sms ke 017-topic-closed

Niche: Diskusi Bisnes | Usahawan Tani | Pasar Basah
 
1. Linkman - Thu 22/Dec/2011, 7:15pm
sebelum jual secara borong... cuba jual runcit dulu sikit sikit..

- try kerja dgn bro jual ikan di pasar2... try angkat tong ikan warna merah tu ... 5-6 bulan
- try kerja jual apa-apa brg pun di pasar malam/pasar tani.... byk org nak pakai pekerja...

kalau rasa2 ok baru la fikir pasal jual borong...

===
di kg saya ada satu bro pasar malam jual ikan fresh dari terengganu. memang laku. sebabnya semua org nampak ikan dia segar mata hijau lagi ...

dia kata dia ke terengganu seminggu sekali.. hari selasa ambik satu lori ... terus sampai ke pasar malam.. lama kelamaan semua org tahu dan beli dgn dia.

walaupun harga dia bukan yg termurah... tapi ikan2 & hasil laut dia yg paling segar di pasar malam area tu.  
2. Jamali - Thu 22/Dec/2011, 7:39pm
utk jual borong kena start abik oder dr kedai2 mkn kl ni.klu biasa tgk byk motor2 bwk sayur& ikan memecut pagi2 dr pasar dekat chowkit htr ke restoran2..bila kamu dah ada oder dr 20 restoren..brulah boleh start buka pusat jual borong..mcm nilah org2 indonesia yg berjaya di kl ni start.skrg mereka yg kontrol kebykannya terutamanya sayur..  
3. Sivanaesan - Fri 23/Dec/2011, 12:52am
saya pernah mengimpot ikan segar terus dari indon selama 2 tahun, harga murah dan segar . masalah saya nak market kat klang susah. Bisnes monopoli. contact saya 012-2201143 kalau nak tahu mendalam  
4. No Owner - Fri 23/Dec/2011, 1:04pm
saya setuju dengan pendapat semua.Pendapat en Jamali mmg ada dlm perancangan saya.Sy perlu survey dan cari kedai kedai yg sepatutnya..  
5. Bahar Ibrahim - Sat 24/Dec/2011, 3:43pm
Asalamualaikum khairol rizuan

tahniah kerana anda mempunyai minat dalam bines. Cuma saya ingin nasihatkan cari pengalaman dulu untuk cari ilmu bisnes. contohnya cuba ikut-ikut orang bisnes sambil belajar. Modal sebenarnya bukan wang sahaja tetapi pengalaman dan ilmu bisnes. cuba lihat orang banyak modal wang tapi lingkup sebab tak banyak ilmu dan pengalaman bisnes. selamat teruskan usaha anda.  
6. No Owner - Sat 24/Dec/2011, 8:39pm
Adakah cadangan lain yang bernas dari anda semua..saya amat perlukan..sbb sy minat sangat berniaga..dlu saya berniaga air tepi jalan..sale pon blh tahan la..cuma nie pertama kali nak menceburi dalam jual ikan atau sayur  
7. Megat Sapri - Thu 29/Dec/2011, 10:28am
khairol kalau nak start bisnes tu nnt beritau saya, saya berminat jugak nak jadi partner, ms2937-elect@yahoo.com  
8. No Owner - Thu 29/Dec/2011, 1:12pm
En Megat,saya cuma ingin memulakan perniagaan ini secara kecil kecilan.Insyaallah kalau maju blh la partner ngan saya.Saya ingin memasarkan ikan ke kedai runcit & kedai makan tapi tk pasti berapa kuantiti yg dikehendaki oleh peruncit secara kasar...  
9. Nik 7 - Sun 8/Jan/2012, 4:12pm
sy blh bekalkan sayur, bawanh merah n putih, beras dll dr thailand scara borong lori tan..ambil di sempadan golok. email sy.. yusnik@yahoo.com  
10. No Owner - Sat 14/Jan/2012, 1:52pm
temenung borek blh dapat ke dalam waktu ikan mahal sekarang ini??  
11. Nik 32 - Mon 16/Jan/2012, 3:54pm
en khairul lokasi mana eh?barang boleh amek kat pasar2 borong.memang kena datang awal pagila utk dapt harga borong dan jual semula.study jenis ikan dan keperluan harian pengguna dari jualan sehari2.baru takde barang rosak dan rugi.ikan memang mahal sekarang,tapi itu barang keperluan  
12. Kylerz - Sat 28/Jan/2012, 3:07pm
pembekal halia local dari sabah,min 10 tan per month, berminat boleh email sy izzfarment@yahoo.com tq  
13. Saifullah 7 - Sun 5/Feb/2012, 1:03am
assalamua'laikum..kalau En.Khairol berminat nak dapatkan sayuran segar dari cameron highlands dengan harga murah hubungi saya di 0178725430...dan kita boleh berkongsi serba sedikit idea..:)  
14. No Owner - Mon 6/Feb/2012, 3:41pm
assalamualaikum,lama tidak masuk ruangan ini.Saya di klang sekarang dan sudah berniaga sayuran.Saya ingin bertanya tentang harga daun limau purut.Jika ada yang boleh supply & harga yang agak memuaskan mungkin kita boleh berurusan.Sila sms@call saya di 017-topic-closed  
15. No Owner - Sat 31/Mar/2012, 12:00pm
petai boleh dapat ke sekarang??  
16. Wan Watiey - Mon 10/Sep/2012, 10:42am
sy peniaga kedai runcit basah dan kering.dekat pinggiran putra bangi sebelah putra jaya.kalau takde pengalaman buka kedai runcit janganlah cuba2.. buang duit je..kerja dulu dengan orang.sekadar cari pengalaman.untung sekarng terlalu nipis untuk peruncit..lesen pun dah macam2.tak masuk akal pun ada  
17. E1xtrim - Tue 4/Dec/2012, 4:53pm
Sesiapa yg nak bekalan ikan & seafood secara borong, boleh contact saya. Area Sabak bernam, kuala selangor & klang sahaja. iwan.intra@gmail.com  
18. Faiz 287 - Sun 28/Apr/2013, 4:57pm
sapa yang igin mendapatkan bekalan ikan talapia di area alor star sila hubungi saya. sabri bin ahmad 012-4248651 atau email ke faizsabri_22202@yahoo.com  
19. Nazrie 4 - Thu 3/Oct/2013, 9:59am
iwan.intra@gmail.com - boleh supply hasil laut pada saya.....saya nak buka kedai ikan segar di taman perumahan ...rawang....  
20. Nor Razmi - Thu 23/Oct/2014, 9:30am
no owner apa no.tel awk ya..nak beli ikan kat klang..  
21. Aishahfattah - Tue 13/Jan/2015, 9:01pm
Sesiapa berminat untuk dptkan Ikan & Udang secara borong sila wataaps / sms /call Cha : 0124316669. Area KL, Klang, Shah Alam.  
22. Aishahfattah - Tue 13/Jan/2015, 9:08pm
Sesiapa berminat untuk dptkn Sotong & Udang kering (sabah) secara borong sila whatapps / sms /call Cha : 0124216669. Area KL, Klang, Shah Alam. Ikan segar Kolam juga Ada.  
23. Man 438 - Sat 14/Feb/2015, 4:27pm
Says pembekal ikan Segar Dari Sabah..pelbagai Jenis ikan kerapu,jenahak,ikan merah,tenggiri,selar,kembung,sotong,udang,ketam, Dan ikan laut dalam...boleh hubungi saya..Man(0178670836)  
24. Ameer Jamil - Wed 18/Mar/2015, 2:27pm
Saya pembekal ikan rebus mabung fresh dr lumut..isi perut dibuang dan siap di peketkan..
quantity supply 10tan sebulan..berminat boleh hubunggi saya watsapp 0123693389 call 01132194595  
25. Abdul Hafiz 20 - Wed 1/Jun/2016, 1:00pm
Assalam.. sy pembekal ikan segar laut.. dr selangor.. harga blh bincang.. blh call or wassap sy di 01152882023  
26. Bonaventura Muslik 2 - Sat 10/Sep/2016, 10:07am
Salam. Saya adalah peniaga ikan & sayur segar seluruh area Sabah. Sy ingin mencari pembekal ikan & sayur segar dari Sabah sahaja. Jika ada yg berminat, boleh hubungi saya +6011-35727696 terima kasih.  
27. Ley 7 - Thu 27/Oct/2016, 10:33am
saya pembekal sayur-sayuran area sabah...sapa2 yang inginkan sayur-sayuran yang segar hubungi saya atau whatsapp 0168194015  
28. Nur 934 - Thu 16/Feb/2017, 3:16pm
assalammualaikum sye pembekal ikan segar,ikan untuk buat keropok dan pembekal keropok keping....ikan memang beli terus dri moto2 ikan kuantan pahang....harga sangat berpatutan dan berpuas hati....sekirenye berminat boleh la conctact sya solehan 0148259575.....  
29. Nadzrin 7 - Fri 14/Apr/2017, 12:41pm
Salam..sy dri cmron Highlands..mencari sesiapa yang perlukan syur cmron yg segar..bleh wasap 0175787107  
30. Hafiz Halim 6 - Sun 28/May/2017, 1:34am
Assalamualaikum..sy pembekal barang basah dan segar termasuk ikan segar dan ayam proses dari terengganu..pelbagai jenis ikan dibekalkan ikut musim..sy juga menawarkan khidmat pghantaran di sekitar terengganu pahang dan kuala lumpur..boleh hubungi sy lebih lanjut 014 5232517..hrga bleh runding..  
31. Azuan 99 - Sun 25/Feb/2018, 1:54pm
Supply  
32. Amir 835 - Mon 2/Apr/2018, 11:54am
assalamualaikum..sy pembekal ikan segar dari endau, johor..sape yang berminat untuk dapatkan bekalan ikan.. hubungi saya.. call/ wsp 0177604789..call 0178562996  
33. Haris 100 - Wed 20/Jun/2018, 7:52pm
Saya nak mencari pengedar ikan segar
Untuk jualan kerumah dan kedai makan
Wasap 0123444701  
34. Chong Chee Weng - Sat 14/Jul/2018, 6:04am
Risau business tak cukup kerana berkalan tak cukup? Ataupun hasilan tangkap banyak ingin dapatkan lebih banyak business? Kita dapat tolong kamu selesaikan semua masalah... cuma hantarkan email anda kerperluan atau ingin lepaskan, nama, lokasi, contact, barangan, harga,... kita menpunyai sales team yang mahir untuk selesaikan semua masalah anda.... bredmannstudio@gmail.com  
35. Abdul Muhsin 3 - Wed 8/Aug/2018, 12:03pm
Saya muhsin...nak buat perniagaan barang basah di puchong kinrara..sy mmg lgsung xde pengalaman..tpi kedai mgkin buka 18.8.18...dan reno sedg jalankan...  
36. Shaffry Sanusi - Mon 13/Aug/2018, 9:40pm
Selamat sejahatera
Bekal sayur kampung dan ubi ubi,kelapa muda dan tua sayur cameron hifhland kepada pasar pasar borong:

Pak choy
Bendi
Terung
Kangkung
Kai lan
Sawi
Sawi bunga
Labu siam
Labu air
Kacang panjang
Kacang bunjis
Dan lain lain sayur.

Hantar request kepada email jms.intertrade@gmail.com

0198688258  
37. Eeda69 2 - Sun 26/Aug/2018, 4:38pm
Sy membekalkan stok petai kampung
Hrga borong 1 bundle (100 papan)
Rm70-80 bergantung pada gred petai

Call/whatsapp
011-31549877 (eeda)  
38. Nurrin - Mon 7/Jan/2019, 8:41am
Boleh tak saya tahu kalau nak jual ikan di kg apa lesen yang yang saya perlu ada? kaedah yang saya nak jual adalah berkenderaan yang mana ianya akan bergerak dari satu kawasan ke kawasan lain. Kiranya kg saya ada 5 pecahan kawasan yang berbeza. Jadi saya akan berhenti, di satu tempat untuk satu kawasan. Saya dah cari di internet mengenai perlesenan, yang saya tahu saya perlu dapatkan kebenaran dari pihak majlis daerah sahaja. Tapi soal lesen yang perlu ada saya tak tahu. Boleh minta tunjuk ajar.. ;-)  
39. Mohammed Fauzi 2 - Fri 11/Jan/2019, 6:56pm
saya fauzi , syarikat kami menyediakan ikan segar semua jenis secara borong dengan harga yang lebih murah dari pasar borong kl. jika sesiapa yang ingin mendapatkan khidmat kami sila hubungi kami di talian 0196455765 , minimum order 500kg terima kasih  
40. Ezhar 5 - Thu 8/Aug/2019, 8:43pm
Saya penjual sayuran seperti kangkung, sawi, cili merah besar, cili padi.... Berminat sila hubungi 011-27591601 kawasan sepang, selangor  
41. Tasya 56 - Sat 24/Aug/2019, 11:35am
JB area, kami menyediakan bahan basah ikan sotong udang ketam harian. Kualiti segar baru dari laut! Penghantaran dibuat setiap hari mengikut order. Whatsapp jika berminat: 011 1006 1406  
42. Irfan Alavi Bin Ismail - Fri 17/Jan/2020, 11:16am
Sesiapa yang ingin membeli ikan tilapia merah area terengganu dan selangor boleh contact saya. Harga in sya Allah termurah , segar , tiada campuran fully organic dan tiada rasa hanyir. “0124280801”  
43. Muhammad Azrorizal Aznan - Fri 22/May/2020, 10:47am
Asalamualaikum
Saya sedang mencari supplies ikan segar.
Sesiapa yang bole supply, tolong call saya ye
017 4114349 Along
Area Penang  
44. Mulkanuddin - Sun 11/Oct/2020, 12:49pm
assalamualaikum.. sy Pembekal sotong kembang (BMF) 10 ekor 1kg.dari sungai Udang klang berminat boleh wassup 0178483879 en mol  
45. Aasan - Thu 15/Oct/2020, 5:20am
Saya supplier ikan , boleh contact kalau mau ikan segar atau frozen , harga naik turun ikut season. +601111477752  
46. Mawar Biru 5 - Wed 13/Jan/2021, 10:38pm
Assalamualaikum. Sy pembekal ikan keli fresh dan keli salai. Jika berminat boleh hubungi
Whatsapp +0102344038 cik mawar
Area Hulu Langat
Terima kasih.  

Page 1   (Total 46 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..