Usahasama Syarikat (Peluang dan Risiko)
Nia 8 - Wed 14/Oct/2020 9:32am [Last Comment]
Assalamualaikum

Saya nk bertanya pendapat warga majalah.com. Saya dan seorang kawan bercadang untuk memulakan satu usahasama. saya sebagai pemodal dan beliau ialah pengusaha.

Melibatkan jualan makanan yang di proses. org sekarang kan suka makan hehehe. sebagai latar belakang, saya mempunyai gaji tetap bulanan dari job sy di bahagian swasta. kami bercadang untuk sign agreement, setemkn agreeemnt, mendaftar ssm dan buka akaun syarikat di bank untuk tujuan usahasama ni.

Pendapat yang saya perlukan adalah berkenaan

1) Adakah perlu untuk saya buka syarikt bawah nama kami berdua atau lebih baik saya hanya sebagai pemodal dan syarikat hanya nama beliau sahaja. kemudian dari keuntungan bersih baru saya dapat portion saya.

Isu di sini ialah saya risau andai apa2 salah laku atau bankrupt berlaku akan membabitkan nama saya. Untuk makluman, rekod saya setakat ni bersih baik dari sudut loan bank atau kredit card.

Kerisauan saya adalah disebabkan perjanjian kami menyatakan urusan perniagaan akan dikendalikan sepenuhnya oleh rakan saya ini dan saya hanya sebagai pemodal dan akan diberi rekod kewangan syarikat pada setiap awal bulan.

Saya yakin beliau seorang yang jujur dan akan berusaha sehabis baik untuk usahasama ini. Mungkin ada sahabat majalah.com akan menganggap lebih baik usaha sendiri dan bahaya untuk join venture tapi saya memang mempunyai kekangan masa sbb saya bekerja tetap makan gaji.

Saya memang berminat untuk usahasama ini sementelahan beberapa funding yang saya buat sebelum ni boleh dikatakan berjaya jadi ini dengan kawan sendiri, insyallah saya lebih yakin. Cumanya saya tak de pengalaman buat syarikat dan byk dimomokkan dgn fakta kalau syarikat bankrupt pemilik syarikat akan bankrupt sama dan kalau syarikat bermasalah, nama pemilik akan terbabit sama.

2) Mmg bukan sdn bhd sebab kami baru mula nak bertapak, jadi samada enterprise atau plt.

3) Lagi satu masalah buka akaun bersama.. ada kawan2 ada pengalaman ke? Senang ke nak uruskan akaun? Atau lebih baik nama dia je dan akhir bulan saya dapat keuntungan je, tp kalo dia tipu, saya xde kawalan pula pada akaun business ni. Hehe. konsep ni namanya mahu tapi nervous hehe

Untuk pengetahuan, modal ni bukan lah satu amount yang besar tapi usahasama ni memang boleh pergi jauh

Harap kawan2 yang ada pengalaman atau idea boleh sumbang pendapat.

Terima kasih tuan moderator kerana luluskan post ni. tq

Niche: Diskusi Bisnes | Ingin Berniaga | Pendaftaran Syarikat
     
  1. Watie2702 - Wed 14/Oct/2020, 9:46am
    Menarik  
  2. Linkman - Thu 15/Oct/2020, 9:47am
    sedikit sebanyak ilmu dari saya yg dah 20 tahun berniaga sejak sekolah.. jual buku fotostat.. dari bisnes rm 200 ke bisnes rm 2,000 sehingga ke kontrak rm 200,000+ dan dari sole prop (enterprise), syarikat perkongsian dan sdn bhd. Dah lebih 10 JV semua fail thehe..

    Hanya bisnes yg saya buat seorang sahaja yg BERJAYA (100% under my control) jadi sejak beberapa tahun lepas my motto ''NO MORE JV FOREVER''.. i will only do business where i am the 100% sole owner (pemilikan tunggal) OR if SDN BHD i must have minimum 51% share (controlling stake).

    TETAPI:

    1) Jika Cik makan gaji dan ada pendapatan tetap, dan ingin berniaga, ada baik juga mulakan JV sebab kalau gagal tidak menjejaskan sumber pendapatan cik.

    Alasan: Ada sangat banyak pelajaran yg cik akan belajar dari bisnes ini samada berjaya atau gagal. Cik kena cuba untuk pengalaman.

    2) Kita selalu dengar - kebiasaannya 90% dari bisnes akan fail dalam tahun pertama dan bakinya 90% akan fail dalam 5 tahun. Bermakna dalam 5 tahun hanya 1 dari 100 bisnes akan berjaya.

    Tetapi: baki 99 lagi tu bukannya gagal.. tetapi saya kategorikan ''belum berjaya''. Kesemua nya boleh menjadi pengalaman berguna. Orang yg gagal adalah orang yg berhenti berusaha.

    3) Ya memang betul kalau sole prop atau perkongsian, kesemua harta benda kita akan bangkrap sekali. kalau Cik buka sole prop nama Cik dan biarkan orang lain guna.. segala masalah saman menyaman, kes polis dll Cik akan kena seret ke balai polis & mahkamah.

    4) Tapi sekarang ada entiti yg dinamakan PLT (Perkongsian Liabiliti Terhad) dimana liabiliti di hadkan kepada syarikat sahaja, harta peribadi kita tidak akan diseret sampai bangkrap. Saya tidak pernah join entiti mcm ni sebab dulu entiti ni tak wujud. (start pada 2012 kot?).

    Tapi dari segi accounting dah mcm wajib kena guna servis setiausaha syarikat sebab siapa nak maintain account & SOP dengan SSM dan LHDN... jenuh jugak tu.. kecuali Cik ada background accounting.

    Maklumat PLT dari SSM
    https://www.ssm.com.my/bm/Pages/Register_Business_Company_LLP/LLP/Permulaan-Perkongsian-Liabiliti-Terhad-(PLT).aspx

    5) saya dah buka sdn bhd beberapa kali samada sebagai shareholder kecik dan juga majoriti shareholder. masalahnya kos sdn bhd agak tinggi.. secara kasarnya bagi syarikat yg dormant pun (tiada aktiviti & tiada transaksi) anda perlu membayar sekitar rm500 setiap bulan (purata) utk maintain dgn company secretary & all tax related procedures with LHDN. kalau transaksi banyak.. mestilah kos lebih tinggi lagi..

    kosnya seolah2 kita beli kereta myvi sebijik tapi perlu bayar bulanan RM500 seumur hidup.

    6) tentang pembukaan akaun bank bersama.. saya tak pernah buka.
    Tapi saya rasa, kalau rakan bisnes kita pembelit, samada buka akaun nama dia seorang atau nama bersama, Cik akan tetap ditipu.

    Tapi utk pemantauan pantas, mungkin elok buka akaun bersama kot. sekurang2nya dia tak lah sewenang2nya guna duit buat beli groceries family dia & petrol kereta dia senyap2...

    pengalaman akaun bank utk sole prop saya - sangat cekap dan pantas (maybank2u)

    pengalaman akaun bank sdn bhd (RHB reflex) - sangat serabut. Kena ada beberapa layers. Ada maker, reviewer, approver tah apa2 lagi.. tapi saya difahamkan oleh my company sec, sejak tahun lepas dah boleh buka akaun bank sdn bhd yg ada 1 orang sahaja maker/reviewer/approver (1 akaun login sahaja)

    ===========
    kesimpulan mudah
    ===========
    1) teruskan niat utk bisnes. samada berjaya atau gagal, Cik tetap akan mendapat ilmu bisnes yg berguna. Kalau tak start dgn bisnes kecik, macamana nak run bisnes besar rm juta2 satu hari nanti? mesti mula dgn bisnes kecik dulu kan?

    2) pastikan jangan buka SSM nama cik sorang (sole prop) dan suruh orang lain run. Kalau kena kes saman menyaman, cik kena ulang alik balai polis & mahkamah. Buka entiti perkongsian ATAU kalau ada duit lebih utk bayar company secretary, buka PLT

    3) buka akaun bank bersama senang nak pantau cashflow. Tapi ingat kalau rakan bisnes seorang pembelit, dia akan tetap cari jalan utk menipu.  
  3. Linkman - Thu 15/Oct/2020, 10:11am
    3 jenis outcome JV saya yg semua fail. (lebih 10 JV sejak 1990an sekolah menengah)

    1) bisnes JV yg tergantung.
    Bisnes running tapi suam2 kuku je.. Kami bersama2 tanggung dan belajar dari kesilapan. Akhirnya tutup dengan persetujuan bersama. Tak rugi tapi tak untung pun. majoriti JV saya mcm ni..

    2) bisnes JV yg rugi
    Habis berpuluh2 ribu setiap sorang. rugi.. akhirnya tutup.

    3 (a) bisnes JV yg untung (perkongsian)
    Yang saya hangin masa susah semua nak kongsi bersama. tapi bila bisnes dah masyuk.. untung bersih bulanan dah cecah rm belasan ribu.. rakan JV tak nak kongsi dan run senyap2 sorang.. alasan dia buat kerja lebih banyak dari saya.. tapi modal dan segala equipment & investment awal tu macamana? (dia langsung takde modal nak print iklan flyers pun takde budget)

    3 (b) bisnes JV yg untung (sdn bhd)
    kali ni saya dah buat agreement siap mati setem dan lawyer. bisnes untung max capacity.. Tapi dapat rakan JV yg kaki putar belit. dilemma saya adakah nak proceed dgn lawyer dan masuk court.. tapi masalahnya rakan JV hutang peribadi keliling pinggang.. kalau saya menang pun tak dapat apa2.. rugi masa sahaja... dan sakit hati.. saya cut lost dan cancel JV.. and move on.

    Here i am a ''thitrysomething'' years old veteran.. matured, skilled & wised up.. ready to take on the world now with all those experience.. thehe..

    ''NO MORE JV for me for the FORSEEABLE FUTURE''  
  4. Nia 8 - Thu 15/Oct/2020, 10:46am
    Terima ksih byk encik @linkman aka otai idola.pendapat dr encik dan otai2 mcm encik mmg ditunggu2 hehe.

    Saya mmg kagum sgt dgn perjalanan encik. newbies macam kami ni baru nak menapak cari pengalaman. Memang kena kentalkan hati tapi tak cuba tak tahu kan. Cuma bab berjaga2 dan nak fahami lebih lanjut tentang asam garam jv ni yang jadi sedikit nervous.

    Saya paling risau bab akaun bank bersama bukan apa, takut partner guna akaun tu untuk apply loan, katakan dah berhutang pastu saya xtau..ha tu parah, nanti ada loan atas nama saya pulak jadinya.

    Memang takkan la saya buka enterprise tp org lain yg uruskan, itu sangat bahaya. Dan Uish mahal betul kos sdn bhd, jauh lagi la perjalanan nak sampai ke sdn bhd kalo gitu.. plt ni nampak menarik tapi memang kena fahaman lanjut. Sebab saya makan gaji, jadi urusan tax nanti takut jadi isu pula.

    Mohon doa dari kalian semoga jv ni berjaya.amin  
  5. Zuheir 2 - Thu 15/Oct/2020, 4:46pm
    jika tuan ada di jb boleh sye explain setakat yg saya faham dan tahu. 0197223428 (wasap)  
  6. Wahmarketings Com - Sat 17/Oct/2020, 12:31am
    a) kalau nama awak takde dalam SSM. awak tiada akses untuk ke akaun syarikat buku akaun syarikat awak tak boleh akses hak awak sebagai pelabur di nafikan. apa sahaja perjanjian tidak valid.

    b) masalah enterprise/partnership ni mmg awak rekod clean. tapi member awak yang sorang tu belum tentu. kalau ada hutang past-tense melibatkan bank dia akan drag awak sekali. biasanya amount besar lebih 50k mmg akan drag partner sekali.

    c) bab akaun boleh je upah. tapi sebagai partner yang tabur duit. kalau dia mintak 10k konon nak beli mesin atau barang. jangan sesekali hulur cash rm 10k pada dia.

    awak kena masukkan ke dalam company account.guna buku cheque untuk withdraw keluar. cheque mesti ada dua tanda tangan. buku cheque awak kena pegang. satu lagi chop syarikat. buat dua ketul. satu cop rasmi. satu fake cop. fake cop ni cop bulat. cuma ada nama company & register no company sahaja.

    untuk urusan simple2 contoh register shipping poslaju mmg guna cop bulat. cop rasmi cop complete dengan alamat dan no tel office. cop rasmi ni sangat valid urusan dengan bank & kerajaan. cop bulat bagi partner cop rasmi awak kena pegang @ simpan

    d)awak jual apa ? kerepek ? makanan dalam tin ? setiap jualan kena generated resit. resit ni kena match dengan jumlah stok yang ada. kalau ada 100 stok. yang terjual 50 harga satu tu RM 5 maka patut wang jualan RM 250. kalau short ada seseorang songlap duit.

    e)Saya nasihatkan awak pasang CCTV dan pasang Post system.macam supermarkket guna tu. setiap barang keluar kena scan CCTV tu hala pada cashier.....  
Page 1   (Total 6 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Saya Cuba 3 Mee Calong di Beserah Kuantan ! (Memang best)
Bandar Beserah di Kuantan mempunyai karakternya yang tersendiri dengan sejarah sejak zaman British lagi. Ada bepuluh-puluh warung menjual Mee Calong disana. Apa Keistimewaan Mee Calong ni sebenarnya?
(Drone) Menjejaki 12 Kubu WW2 British di Kuantan, Pahang
Kami medapat tahu terdapat 12 kubu lama British yang dibina pada zaman Perang Dunia Kedua di Kuantan Pahang. Ada yang masih tegak, ada yang sudah senget, ada yg dah tenggelam dalam air dan ada yang dah tenggelam dalam pasir. Ikuti Perjalanan Kami di video ini :-)
11 Hotel Menarik Area Genting Highlands Premium Outlets (GPO) Sesuai Untuk Semua Bajet
Dengan pembukaan Genting Highlands Premium Outlets (GPO) dan beberapa hotel baru di sekitar Gohtong Jaya (Genting Permai), kita dapat pilihan yang lebih banyak dan sesuai dengan semua golongan.
Mencari Makam Pahlawan Islam di Tengah Kubur Cina
Kami mendapat tahu terdapat beberapa makam Pahlawan Islam di Bukit Cina, Melaka. Berbekalkan maklumat dari beberapa sumber, kami memulakan pencarian. Kali pertama dan kedua gagal. Akhirnya pencarian kali ke 3 baru berjumpa.