Update Usahawan Desa Jun 2022
Linkman Agro - Wed 15/Jun/2022 6:53pm [Last Comment]
Banyak ilmu yg berjaya di perolehi setakat ini dalam Projek Usahawan Desa

1) Saiz tanah terbaik adalah 1 ekar atau kurang.

Tanah yg saya usahakan adalah tanah adik beradik seluas 3 ekar. Oleh kerana saya tak nak baki 2 ekar tu semak samun (penuh ular) sebab adik beradik lain sibuk bekerja, saya mengambil keputusan utk mengusahakan juga tanah mereka.

Saya dapati agak penat juga utk manage 3 ekar. Tapi Alhamdulillah setelah 6 bulan buat sendiri.. akhirnya baru saya rasa berjaya mengawal keadaan kebun..

2) Pembahagian waktu kerja terbaik

Waktu kerja terbaik adalah 5 hari kerja professional & 2 hari sahaja di kebun. Kalau lebih dari itu kita akan rasa kepenatan & putus asa bekerja tengah panas.

Pada awal 2021 semasa kebun baru mula saya bekerja di kebun setiap hari. Memang agak perit berjemur bawah panas matahari.. cepat rasa letih & nak pitam & putus asa..

Bermula 2022, covid & PKP pun dah tamat.. kerja professional (office work & research) pun dah mula banyak.. saya mengambil keputusan utk kerja pro 5 hari di KL dan kerja kolar biru di kebun 2 hari sahaja iaitu setiap hujung minggu.

3) Wajib ada pekerja walaupun pekerja sambilan.

Pada 2021 ada krew kebun tapi menjelang akhir tahun semuanya berhenti diatas pelbagai sebab.

Mulanya saya cuba buat semuanya seorang diri. Saya mengiklan juga utk mencari pekerja di awal 2022 dan ada 3 orang yg reply. Tapi bila saya tunjukkan keadaan kebun & rumah sewa percuma utk mereka, semuanya lari thehe..

Alhamdulillah pada jun 2022, saya berjaya dapatkan pekerja 'tetap' sambilan setiap hari ahad. Bila kita bekerja berdua, banyak yg boleh dibuat dengan pantas. Satu lagi kita tak takut utk masuk ke dalam semak samun utk bersihkan kebun.. sebab ada rakan.

Kalau kerja sendirian, risau juga mana tahu ada ular sawa ke, ular tedung ke, ular kapak ke..

4) Isu ular adalah perkara besar yg jarang di bincangkan.

Saya sendiri dah 2 kali terserempak ular di dalam stor.

a) terserempak ular kapak.

- Ular kapak kecik sahaja besar jari kelinking. kepalanya 3 segi memang boleh kenal. Tapi patukan ular ini amat bisa boleh mati kalau lambat ke hospital. Saya terserempak ular ini tak sampai 2 kaki dari muka sebab ular ini boleh panjat dinding batu bata yg tak di plas simen.

b) terserempak ular hitam

- Kali kedua terserempak, ular berlingkar atas atap pada alang kayu. Sebaik sahaja masuk stor ular terus turun ikut tingkap dan nasib baik saya ada pegang kayu terus tolak kepala dia keluar.. yg ni mungkin ular biasa kalau di kebun kelapa sawit dipanggil ular tikus.

Ular tedung
=========
Saya belum terserempak ular tedung tapi ular ni memang ada. sebab dah 2 buah rumah jiran sebelah dimasuki ular tedung. salah sorang kena sembur di muka kena masuk hospital & cuci serta merta. kalau tak boleh buta.

Ular sawa
=========
Saya juga belum terserempak ular sawa. Tapi kesan menjalar di bahagian belakang kebun.. org kampung (org jawa) bagitau kesan ular sawa yg besar. kena berhati2 kalau kena belit memang mati lemas & patah riuk tulang belakang & tak sempat minta tolong.

5) Isu pagar adalah serius dan patut diselesaikan pada awal lagi

Sepatutnya seawal tahun 2021 lagi perhatian patut diberikan kepada penjagaan pagar. Kini setelah beberapa kali tanaman musnah akibat pagar bocor, saya mula membuat usaha repair secara serius.

Niche: Diskusi Bisnes | Usahawan Tani
 
1. Linkman - Wed 15/Jun/2022, 7:13pm
Langkah seterusnya sepanjang 2022

1) Tidak menyambung semula ternakan ayam
- saya dah cuba ternak 100 ekor ayam pada tahun lepas. banyak yg dipelajari tapi masalah besar sewaktu banjir jalan ke kebun terputus selama seminggu. Ayam terpaksa dilepaskan sebab tak ada sesiapa boleh beri makan.

2) Saya akan memulakan ternakan burung puyuh pulak

Burung puyuh lebih senang dari ayam. Saiz kecil boleh bawak 100 - 200 ekor lari naik kereta kalau banjir lagi tahun ni. Burung puyuh hanya memerlukan 5 minggu utk bertelur berbanding ayam lebih 5 bulan utk telur pertama.

3) Tidak menyambung ternakan ikan

Tahun lepas kami try ternak tilapia 100 ekor dan keli 20 ekor. Banyak yg dipelajari tapi tahun ni rasanya kami tak ternak ikan.

4) Sambung penanaman sayur

Tahun lepas kami buat baja kompos dan tanam sayur dalam 15 - 20 batas. Banyak yg dipelajari teknik yg berjaya dan teknik yg gagal.

Tahun ni kami akan sambung teknik yg berjaya & teruskan membuat batas baru.

5) Pengurusan semak

Banyak yg dipelajari dlm pengurusan semak. Penggunaan mesin rumput beroda & mesin rumput galas. Penggunaan bilah mata besi & tali nylon. Jenis2 rumput yg senang di tebas & jenis yg susah ditebas dan perlu di racun.

6) penanaman rumput minyak

Rumput minyak yg ditanam dah berusia 4 bulan. Rumput ini akan menjadi asas utama pengawal semak dalam kebun. Masih belajar memahami rumput minyak.

7) Menanam buluh.

Pada hujung tahun ini mungkin kami akan mula menanam buluh. Ada 2 jenis yg diperlukan iaitu buluh lemang dan buluh madu.  
2. Linkman - Wed 15/Jun/2022, 7:18pm
Idea asal

Blueprint untuk Memperkasakan Usahawan Desa di Malaysia
https://www.majalah.com/?classified.blueprint-usahawan-desa.GG6WVJD89G  
3. Badrul 41 - Thu 16/Jun/2022, 6:51pm
Assalammualaikum. Saya pun sedang belajar ternak ayam kampung kacuk dalam 10 ekor tepi rumah. Tanam ubi kayu dan ulaman. Pisang juga ada ditanam. Buat masa ni anak ayam saya ternak dalam tangki air hitam terpakai yg bocor di isi rumput kering utk jimat kos.

Anak ayam masih umur 3 hari dan saya beri makan dedak stater dan mula ajar makan kangkung dan ketum ayam yg digantung. Dah besar sikit nanti saya nak bagi makanan yg x habis seperti nasi utk jimat kos. Sekadar perkongsian untuk jimat ekonomi rumah.  
4. Noor Afiq - Wed 22/Jun/2022, 1:51pm
Terbaik tuan  
5. Linkman - Thu 23/Jun/2022, 5:57pm
Makasih Cik Noor Afiq & En Badrul :-)

ya.. kangkung utk bagi makan ayam sangat bagus.. saya baru shj dapat info yg ikan keli pun makan kangkung dan boleh kurangkan pellet 50%.

first time dengar org kampung kata ikan keli makan kangkung.. saya jawab.. hissh mana boleh.. ikan tilapia boleh le.. tapi dia kata dia dah lama bagi mkn kangkung ke ikan keli.. habis licin dia makan..

bila saya check youtube.. memang betul.. ikan keli makan kangkung.

Youtube: ikan keli makan kangkung
https://youtu.be/yeuc-6MsxeU

saya pun HORRAYY.... sebab kangkung le yg sayur yg paling mudah ditanam.. ada berpuluh2 jenis.. yg local dan yg overseas.. ada yg menjalar dan ada yg tak menjalar (naik ke atas shj). saya suka yg menjalar sbb kadar pertumbuhannya mmg pantas & viral.. memang takkan habis utk buat makanan ternakan.  
6. Badrul 41 - Tue 5/Jul/2022, 11:02pm
Assalammualaikum. Sambung komen saya yang lepas. Anak ayam sudah 3 minggu. masa umur 2 minggu saya dah alih ke reban atas tanah saya buat dari jaring besi dan di balut jaring hitam. atap zink terpakai. Alhamdulillah sampai hari ni tiada kematian anak ayam. masih kekal 10 ekor anak trial. Makanan dah tukar dari dedak starter kepada dedak grower di campur jagung hancur dalam nisbah 3:1 untuk jimat. Di sampng dedak saya bagi nasi lebih dan juga daun2 seperti daun pucuk ubi. ketum ayam dan kangkung. Memang tinggal tangkai sahaja ayam ni makan daun terutama ketum ayam dan pucuk ubi. Setakat ini update saya masa ini. apa2 saya akan update lagi. Next plan nak bela keli dalam tong bersama kangkung hydrophonik dlm tong yang sama. terima kasih.  
7. Linkman - Wed 6/Jul/2022, 10:39am
Thanks ye Tuan Badrul diatas perkongsian.

tahun lepas saya try ternak 100 anak ayam kampung kacuk..

1) Saiz Reban
saiz reban dah betul 20 x 20 kaki dan tinggi 8-10 kaki.

2) Atap Zink kena cover penuh.
tapi kesilapannya tak buat atap zink tinggi. Atap zink yg dibuat kecil sahaja tak cover semua dan rendah 4 kaki.

akibatnya ayam mati bila hari panas dia berkumpul dibawah atap zink yg banyak najis2 di bawahnya.. mati sebab keracunan ammonia dan kepanasan.

3) Jangan Buat Lantai Simen
kesilapan lain adalah sebab saya simen lantai sebab ada seorang expert suruh saya buat simen. Dia memang patut buat lantai simen sebab ternak beribu2 ayam dan ada pekerja bangla cuci lantai setiap hari dgn air pancut.

saya tak ada pekerja dan tak sanggup nak bersihkan lantai setiap hari.

4) Sekam padi/daun/rumput mati

sepatutnya saya letakkan daun2 mati atau rumput2 mati (bukan rumpur semalu yg berduri) setebal 1 kaki supaya najis ayam meresap kebawah & tidak berbau.

terbaik sekali adalah letakkan sekam padi tapi area negeri saya sekarang dah tak ada orang buat padi.. kena beli dari negeri lain 1 lori.. beli sikit2 setakat seguni dua.. dorang taknak hantar.

tapi kalau takde sekam padi , ganti dgn rumput mati atau daun mati pun OK.

5) Ayam kampung kacuk tak laku

satu lagi saya belajar.. ayam kampung kacuk tak laku.. susah nak jual..
- orang nak beli ayam kampung ori
- atau ayam daging

dorang taknak ayam kacuk..  

Page 1   (Total 7 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..