Sape Tau Bab2 Loan Ni? (ASB Loan & Amanah Hartanah)
Nabilah Rosli @ Rosbella Collection - Wed 18/May/2011 1:53pm [Last Comment]
hai korang ... ada tak yang tahu detail n yang dah pon apply ASB LOAN ? nak try la .. tapi nak tau lebih lanjut .. saya mmg buta loan sikit .... bagus ke buat loan asb ni ?
apa kebaikan dia ?
ada risiko tak ?

n lagi satu korang tau tak pasal amanah hartanah yang maybank buat ? ok ke ? sebab dividen dibayar 2X setahun ... tapi saya belum apply lagi ...

mintak pendapat korang ....

Niche: Diskusi Bisnes | Pinjaman Peribadi | Pinjaman Hartanah
     
  1. Shah 230 - Wed 18/May/2011, 2:01pm
    add ym i widuriperdana yahoo com  
  2. Alieza 2 - Wed 18/May/2011, 2:21pm
    saya pun xpandai sangat tapi sayapun pemegang loan asb, saya aply kat maybank dan bagitau berapa yang awak nak labur, cth kalau 10k dan selama 20 tahun, bayaran lebih kurang 85 la sebulan, dan dividen dia bayar setahun sekali selalunya awal tahun,  
  3. Elina 3 - Wed 18/May/2011, 2:27pm
    sy pon nak tau pasal amanah hartanah tu  
  4. Honda - Wed 18/May/2011, 2:45pm
    Amanah Hartanah Bumiputra dah habis dijual.Tunggu hujung tahun kalau ada rezeki,sebab dana tambahan akan dijual.  
  5. Kong Kek Kuat - Wed 18/May/2011, 3:35pm
    g jer Easy ASB..buat 5 thn sudah..lepas 5 thn decide la nak buat lagi atau tak..
    tak tau la buka lagi ke tak..ari tu dorang offer aku 100 - 200K sbb payment aku cun..tapi mcm dah close jer..g je kiosk easy..kira ok la..ko bayar pon tak la mcm loan 20-30 thn..at least separuh gak la..dividen sama je..layan je la 5 thn..apa ada hal..dari tak menyimpan langsung  
  6. Nabilah Rosli - Wed 18/May/2011, 4:19pm
    aku ada asb biasa .. aku save tiap2 bulan ... mana untung ?ASB loan atau asb saving mcm biasa ...  
  7. Hyezard - Wed 18/May/2011, 4:45pm
    salam..cik nabila..saya de investment lg menarik dari ASB..every month lh dpt income..tp bkn MLM..nk tau info..email saya detail..aizad_62@yahoo.com  
  8. Azizi Shah - Thu 19/May/2011, 1:28am
    salam...kepada semua anda ingin membuat simapanan di bawah plan kewangan yg paling menguntungkan dari amassurance...sememannya kami hanya memberikan yg terbaek untuk para pelanggan dan ini ada sedikit info tntg plan ini...

    1 plan SAVING + INVESTMENT + PROTECTION

    FAEDAH2 SEPANJANG HAYAT -

    a) deviden tahunan dari 6% hingga 10%

    b) deviden guaranteed setiap 3 tahun sekali dari 8%
    hingga 42%

    c) protection 3 in 1
    - 36 critical illness
    - TPD (Total Permanent Disability)
    - Death

    Rebutlah peluang untuk mendapatkan hadiah misteri daripada am assurance....selagi stok masih ada...kami di am assurance hanya memberikan yg terbaik untuk para pelanggan kami dan anda pasti akan tersenyum...
    sebarang pertanyaan boleh menghubungi no saya 0142468650 azizishah (wakil sah am assurance)  
  9. Pinjaman1malaysia - Thu 19/May/2011, 12:29pm
    saya cadangkan baik buat pelaburan emas sbb lbh untung dr labur duit mmg sgt berbeza keuntungan emas dan duit ni  
  10. Khairulnizam Bin Awang - Thu 19/May/2011, 5:15pm
    untuk personal loan hubungilah saya 0173267194 terbuka kepada kerajaan dan swasta  
  11. Joe 58 - Thu 19/May/2011, 5:20pm
    email sy en hyezard.... amanria@live.com.my  
  12. Mohamad Hafis 2 - Thu 19/May/2011, 11:10pm
    Aku ada buat loan RM50K ngan Maybank n RM80K lagi ngan CIMB

    Ngan MBB aku buat tahun 2010. Ngan CIMB baru jer bulan Jan 2011 ari tu..

    MBB punya interest rate = 4.95 (BLR - 1.65%)

    CIMB punya interest rate = 4.65 fixed utk 2 tahun pertama. Tahun ketiga dan seterusnya = 4.95 (BLR - 1.65%)

    RHB punya interest rate = 5.05 (BLR - 1.55)

    EASY punya interest rate = 5.60 (BLR - 1.00).

    So, sah2 lah CIMB punya rate paling ok sbb kita bayar kurang utk 2 tahun pertama dan selepas tu interest rate jadi sama mcm Maybank.

    Jgn cerita pasal RHB lah yer since RHB punya rate mmg x competitive..

    EASY ok kalau kita bercadang nak cabut lepas tahun ke 5.. Tapi still kita x untung sbb in the end kita x dapat prinsipal amount yg kita pinjam.. So baik kita bayar sampai habis..

    ASB Loan/Financing VS Simpan Sendiri. Mana lebih bagus?

    Ok aku kasi contoh berdasarkan apa yang aku dapat tahun 2010 dengan loan ASB Maybank aku yer since tahun tu aku belum ambil CIMB punya loan lagi.

    Aku bayar RM268/bulan. So setahun 268 x 12 = RM3216

    Dividen yg aku dapat = RM4250

    So untung bersih RM4250 - RM3216 = RM1034..

    Okeh ni baru tahun pertama.. kalau kita ambil utk 25 tahun, so kita akan dapat:

    Dividen = RM334,338.12 (anggarkan ASB kasi return 8.5% every year)

    Bayaran selama 25 tahun = RM80,400

    Lepas 25 tahun bayar, amount RM50,000 yg kita pinjam dulu kita dah boleh redeem..

    So dalam akaun kita dah ada RM50,000 + RM334,338.12 = RM384,338.12..

    Tak cukup ke amount tu utk persaraan yg selesa?

    Sesiapa yg berminat nak tahu pasal Pembiayaan ASB CIMB Bank, Personal loan utk kakitangan kerajaan atau swasta, credit card, insurance etc call saya 017-4640089 (Hafis)  
  13. Norhazimah Awang - Fri 20/May/2011, 10:18am
    email sy tentang apply personal loan
    zie1602@yahoo.com
    kije swasta
    tenkiu  
  14. Azue 3 - Thu 16/Jun/2011, 12:20am
    daripada anda membuat simpanan/investment di ASB better anda joint plan menarik iaitu saving+investment+protection
    kerana return minima 10% -26%setahun,protection double Benefit (utk penyakit kritikal(20xganda) + kematian/TPD(20x ganda) serta protec your life sehingga umur 99thn, ada penama..bonus menanti 50 pelanggan bertuah bulan ini..

    bygkan if anything happend terjadi kat u sure siapa akan byr loan u??kalo u just simpan dlm akaun asb dividen pun rendah dan if anything happend terhadap u bagaimana ngn nasib keluarga anda kerana if u pass away semua simpanan u akan direct ke amanah raya tp melalui simpanan+investment+protection ini dpt mengelakn simpanan/investment anda drp menjadi hak amanah raya kerana dlm plan ini 100% milik anda..dan brape byk pun anda nak simpan/invest pun blh kerana simpanan anda disini dilindungi serta pihak bank dan kreditor xblh kesan sebarang transaction disini. so menarik bukan??

    jadi sila hubungi cik zue 019-9051424  
  15. Mohamad Hafis 2 - Fri 17/Jun/2011, 6:51pm
    Cik Azue 3, fyi asb loan/financing disertakan dengan insuran. X kisah u ambil dgn mbb ker, cimb ker or rhb/easy..

    So bila ada insuran, once peminjam meninggal atau TPD, dia dah x perlu nak bayar lagi.. Sila tambah ilmu pengetahuan sebelum merendahkan produk org lain. x baik condemn produk company lain.. Sebagai sales person, adalah lebih beretika jika kita hanya memberitahu kelebihan produk kita.

    1 more thing, u pernah dgr pepatah org cina mengatakan "jangan letak semua telur dlm satu bakul"? Kenapa begitu? Sbbnya once bakul tu jatuh, semua telur dlm tu akan pecah.

    Begitu juga pelaburan dan simpanan. Adalah tidak digalakkan menyimpan semua wang kita di satu tempat sahaja. Kita banyak pilihan kan? Insuran, unit trust, abs, fixed deposit, property, etc..

    Kalau yg nak fixed return boleh invest in fixed deposit (almost no risk + low return).

    Yg nak high return (10% - 20%) boleh invest in unit trust.

    But for me, insurance is a must! Supaya nanti anak2 kita x merempat kalau kita dah xde.  
  16. Arif Ikhwan - Mon 20/Jun/2011, 10:31am
    Assalamualaikum..
    Plan asb loan tu mmg nmpak cntik utk long term tp sape yg bole confirmkan dividen asb ngn interest bank?
    Dlm keadaan skg interest trend semakin naik.
    Pd pndapat sy better pelaburan emas, dh tentu x de risiko,untung pn lebih dp mane2 pelaburan.  
  17. Mohamad Hafis 2 - Mon 20/Jun/2011, 9:37pm
    Yup.. Setuju dgn En. Arif..
    Harga emas dah naik 182% dari tahun 2003 hingga 2010.. Average setahun = 26%  
  18. Nizam 153 - Tue 12/Jul/2011, 1:20pm
    minta bantuan...
    sy dh buat loan ASB dr cimb pd bln nov 2009..
    pinjaman sbyk RM50k selama 20thn..
    sbln byr rm31+...
    mslhnya sy dh tak mampu nk comit ngan payment tu every month..
    ikut kontrak kne buat at least sampai 2thn & 6 bln..
    adoii..
    ada tak sesapa yg nk buat ASB leh sambung ASB nih?
    kalau ada contact sy 0127192030..
    area jb.  
  19. Mohamad Hafis 2 - Sun 17/Jul/2011, 3:54pm
    En. Nizam, setahu saya x dibenarkan sambung bayar oleh orang lain. Mcm mana En. Nizam nak pindahkan sijil RM50K ASB tu kepada org baru?  
  20. Mie 5 - Thu 29/Dec/2011, 10:38pm
    Nizam 153....??????  
  21. Dynas - Fri 30/Dec/2011, 1:28am
    bagi sy xperlula nak buat loan ASB..minta jak majikan potong setiap bulan melalui gaji n simpan terus ke dlm asb akaun..lagi senang...  
Page 1   (Total 21 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Mencuba Nasi Arab Imam Muda Asyraf - Nasi Arab Mandy Medina
Nasi Arab Travel - Kalau dulu bila nak masak Nasi Arab memang pening kepala memikirkan bahan-bahannya. Tapi yang ni 15 minit sahaja siap!!