Perniagaan dan Keperluan Pet Shop
Sangeetha 3 - Mon 7/Jan/2019 2:34pm [Last Comment]
Saya ingin membuka kedai haiwan.. Tetapi tidak mempunyai details Dan knowledge tentang bagaimana nak buka pet shop...

Saya harap sesiapa yang memiliki pet shop atau ingin berkongsi pengalaman Dan details, boleh tolong share details dengan saya!!!!

Niche: Diskusi Bisnes | Haiwan Peliharaan
Miliki Rumah Townhouse area Putrajaya/Cyberjaya dengan hanya RM 359k
Video: Townhouse (Bawah) | Townhouse (Atas) | Teres Dua Tingkat | Lokasi Perumahan. Rugi menyewa rumah lama-lama. Bila umur meningkat, tempoh masa pinjaman semakin pendek. Masa untuk membeli rumah sendiri!
     
  1. Linkman - Wed 9/Jan/2019, 9:02am
    saya takde experience buka pet shop. tapi sewaktu saya di bangi & bandar baru bangi.. ada banyak petshop disana..

    kebiasaannya pet shop yg dijalankan oleh orang melayu hanya fokus pada kucing sebagai sumber pendapatan utama. ada petshop yg tulis siap2 ''no dog please''. Jadi market untuk all malaysian yg boleh menerima anjing peliharaan mungkin lebih besar.

    saya dapati bisnes petshop ni boleh dibahagikan kpd 3

    1) Yg mempunyai Veterinar (sijil/diploma/degree)
    - boleh menjadi doktor kucing yg baik.
    - segala demam, sakit mata, cirit birit boleh dirawat.
    - juga boleh apply vitamin/suntikan secara berjadual
    - boleh buat surgeri2 kecil
    - boleh buat proses pemandulan (yg tak nak kucing beranak setiap tahun)

    kucing2 peliharaan sangat manja. kalau kena hujan sikit boleh demam. kalau tersilap makan sikit sakit perut.. kalau kena sergah dgn tikus.. boleh trauma thehe..

    2) Yg fokus kpd keperluan kucing
    - pelbagai makanan kucing yg basah dan kering
    - dan segala perkakas mainan kucing
    - sangkar2 kucing
    - termasuk pasir utk berraq thehe..
    - boleh juga jual makanan pet2 lain spt ikan, kura2, burung dll

    kucing peliharaan sekarang sangat manja, kalau kita baling ikan goreng, mereka akan lari lintang pukang takut... kalau kucing dulu2 pantang ada ikan goreng bawah tudung saji.. gerenti kena curi.

    3) Yg ada menawarkan cat boarding
    - hotel utk kucing bila owner pergi bercuti.
    - juga hotel utk owner yg tinggalkan kucing dan terus lari tak ambik-ambik dah.. thehehe.. mmg ada kes mcm ni..

    mungkin boleh pick and mix atau buat kesemuanya sekali bergantung kepada skill dan modal.

    Ada juga yg creative buat cafe makanan dan ada ruang besar utk kucing2 comel.. siapa bebudak nak masuk main dgn kucing kena bayar rm5.  
  2. Sangeetha 3 - Thu 10/Jan/2019, 12:44pm
    Thank you ''linkman'' untuk berikan saya info ni..kalau boleh I nak info tentang kedai yg jual pelbagai jenis haiwan pula n panduan bagaimana nak handle bisnes tu..  
  3. Wahmarketings Com - Thu 10/Jan/2019, 8:32pm
    kalau awak nak cara cepat. awak bukak fb tgk fanpage dalam tu. baca komen komen dalam tu. dari situ awak fokus pada masalah/jump pada masalah. kalau awak build dari awal takut awak tak tahan.  
  4. Petshop Supplies 2 - Tue 29/Jan/2019, 1:04pm
    Saya pembekal barang keperluan kucing. Boleh email saya untuk keterangan lanjut. gutsyfish@yahoo.com  
  5. Zali 102 - Thu 31/Jan/2019, 1:09pm
    Salam sejahtera..
    saya ada beberapa ekor kucing parsi utk di lepaskan ..
    Berminat blh wasap 0162911079  
Page 1   (Total 5 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.