Pendidikan Percuma.
Syafik 2010 - Tue 17/Apr/2012 12:43pm [Last Comment]
Pendidikan percuma. Perlukah diberi peluang kepada seluruh rakyat di malaysia? Apa kebaikkan atau keburukan jika dimansuhkan pinjaman kepada pelajar kita?

Niche: Diskusi Kerjaya | Jobs & Vacancies in Malaysia
 
1. Ctsuraya - Tue 17/Apr/2012, 12:49pm
lagi malas la bebudak melayu kita sebab dr kecik smpai nak masuk u nak kena ditanggung. adoii.......makin berlemak-lemak la dan takkan ada daya saing...Saya pon peminjam ptptn, tapi alhamdulillah dengan duit itu berjaya habiskan diploma.
Yang dapat ptptn pon ada yang malas, apatah lagi blaja free.......  
2. Emilda - Tue 17/Apr/2012, 12:54pm
perlu percuma dari membazir ke arahsaluran yang tak betul.  
3. Saif 5 - Tue 17/Apr/2012, 1:11pm
kenapa tidak janjikan minyak free pasti rakyat undi pembangkang lepas tu negara jadi mcm indonesi matawang rupiah wahhhh....nilai jutaaaaa....jutaa...hahaha...bengkrap negara klu ada janji mcm ini hehehe  
4. Edirhardy - Tue 17/Apr/2012, 1:31pm
setuju ctsuraya and saif5...watpe nk bg free untuk belaja nnt xde daya saing lg pemalas...baik bagi minyk free dr bg blaja free...lg bgus...  
5. Mieoreo - Tue 17/Apr/2012, 4:04pm
pada saya bagus juga pendidikan percuma.. secara menyeluruh wang rakyat dikembalikan kepada rakyat... ini yang kita mau.. pada saya bukan penghapusan PTPTN ditekankan oleh pembangkang.. tetapi pendidikan percuma... maksudnya tiada lagi yuran pengajian di IPTA.. semua ditanggung kerajaan... klu nak masuk IPTS still blh pinjam PTPTN... dengan cara ni.. klu pelajar rasa dia nak pendidikan percuma.. xnak hutang.. mereka kenalah belajar bersungguh2 untuk masuk IPTA... BARU BETUL!!!  
6. Hasnan5 2 - Tue 17/Apr/2012, 4:46pm
Ok Mieoreo...bagus pendapat mu daripada si Saif tu yang mcm tak de akal bila berhujah. Saya lebih kepada penstrukturan semula PTPTN tu kerana lebih baik jangan diberi percuma terus. Di beri percuma jika penuntut dapat mendapat keputusan yg cemerlang. Bayar separuh jika capai cuma B sahaja sebagai contoh. Riba wajib dihapuskan. Potongan dari gaji jgn terlalu tinggi...  
7. Muhammad 97 - Tue 17/Apr/2012, 4:50pm
penghapusan ptptn bg sy adalah tidak perlu sebab pinjaman itu byk membantu para pelajar, tetapi pinjaman tersebut adalah pinjaman tidak ikhlas dari pihak kerajaan kerana mengenakan riba yang tinggi..apekate dihapuskan riba yang dikenakan. kalau hutang yang bernilai 500juta lebih yang dipinjam oleh anak haram baru baru ni boleh dilupuskan begitu sahaja, lebih baik riba yang dikenakan oleh ptptipu ni dilupuskan juga.. pinjam rm15k, bayar 15k juga...lg pun duit tu bukan duit kepala bapak diorang, tu duit kitorang sebagai pembayar cukai..kalu krjaan nk untong, carik tempat len la cam perkukuhkan syarikat syarikat yang der pegangan krjaan..ni tidak, asal der untung siket jer, trus rembat kat kroni..pehal??MAS per citer?MAHB per citer? kalu nk harapkan keuntungan ptptipu ni brapa sen sgt? tu pun nk rembat..hapus jer la riba 3% tu..  
8. Nik 32 - Tue 17/Apr/2012, 4:58pm
setuju dengan Miereo dan Hasnan5 2,PTPTN perlu penstrukturan semula.biar pelajar bersaing utk masuk ke IPTA yang menyediakan pengajian percuma,manakala di IPTS boleh meminjam denagn syrat tiada lagi bunga pada pinjaman.pendidikan adalah tanggungjawab kerajaan utk diberikan kepada rakyat.yang penting pelajar di IPTA perlu menghabiskan pelajaran untuk mendapat pendidikan percuma dan jika terkandas perlulah membayar pinjaman yang telah diambil..ini memberi peluang kepada mereka utk belajar bersungguh2 di dalam IPTA.kalu kerajaan masih nak berkira dalam hal pendidikan,jangan terkejut jika profesional mencari peluang kerja di negara lain sb gaji di Malaysia murah berbanding dengan barang keperluan yang mahal..  
9. Dhuha90 - Tue 17/Apr/2012, 10:26pm
Memang wajar dihapuskan ptptn.asyik nk hutang jer...dah la kereta dan rumah kene hutang...yg bnyk duit tak ade masalah la...yg duit ckup2 mkn ne...sape nk peduli...  
10. Azren 5 - Wed 18/Apr/2012, 1:18am
setuju kate Mieoreo...pendidikan percuma pada IPTA dan bukan IPTS...sekiranya semuanyee percuma takde sape nak masuk IPTA...dan org kaya akan tersenyum kerana mereka tidak perlu mengeluarkan wang mereka utk pengajian anak2 mereka...

PTPTN atau nak tukar PTN pun xpe..asalkan interest dihapuskan...buat seperti MARA lakukan pada pelajar mereka...pinjam 30k bayar 30k...dan pengurangan pembayaran juga diberi pada pelajar yg cemerlang bergantung pd pointer mereka...

*sebenarnya ramai yg protes hendak sgt PTPTN ni dihapuskan bukan laa disebabkan pihak pembangkang sahaja tetapi pd peminjam2 yg tak pernah bayar pinjaman mereka

*MARA dah bg pengurangan pinjaman pun ramai yg tak nak byr lagi..

*apa cara sekalipun, kalau dah name pun "Pinjaman" mesti laa dibayar abis...sampai mati pun kena tuntut!!

*pada SAIF 5...xpayh laa nak komen kalau akal anda beku...guna laa ilmiah anda utk same2 kita semua berkongsi pendapat..ada mata pandang, ada telinga dengar, ada otak pakai..dengar 2-2 pihak dan baru laa buat keputusan.  
11. Saif 5 - Wed 18/Apr/2012, 9:24am
bagi yang komen saya x pelah saya terima komen anda tapi bagi saya,saya x pinjam duit ptptn pun saya guna sebaik mungkin duit keluarga berikan pada saya dan saya balas balik keparcayaan mereka terhadap saya dgn segulung ijazah kini saya tanggung mereka pulak alhamdulilah.x payah mengharap semua free je,dah tahu pinjam ptptn bayar lah balik time pinjam manis mulut time nak bayar mcm2 alasan kalau pinjam along sure dah kena potong.jadi renung2 kan ada akal allah beri kan guna sebaik mungkin untuk akhirat & dunia.nanti dah dapat belajar free bila pelajar gagal ini lah jawapan mereka(alah apa nak risau lulus ke gagal ke mak bapak aku bukan nya rugi apa2 pun kerajaan tanggung free je)nak masuk tandas pun kena bayar tau apa lagi nak minum air kosong pun kena bayar mana ada free.masjid terbentang luas free je masuk pun masih ada yang liat nak masuk solat so renung2kan lah.saya bukan lah pandai sanggat pun tapi boleh jaga mak & ayah saya balas jasa mereka semula penat mereka cari duit nak sekolahkan kita  
12. Mae1000 - Wed 18/Apr/2012, 12:09pm
setahu saya pinjaman ptptn tu bukan diwajibkan pd semua pelajar. terpulang pd pelajar utk pinjam atau tak. kalau tak mau, bagus. kalau mau, belajar betul2 supaya dpt byr balik nanti. tak pun, tak yah masuk uni dulu tp keje dulu buat out campus.  
13. Linkman - Fri 20/Apr/2012, 8:56am
actually ramai org lupa:

1) Darjah 1 sampai 6 - free
2) Ting 1-5 - free
3) Ting 6 bawah & atas - free.

Jgn lupa subsidi minyak kita pun dah banyak... sampai org thailand berebut2 nak seludup minyak dari malaysia.

Jgn lupa bukan student je perlu bantuan... ibu2 tunggal, pesara, org2 tua, org2 miskin di kmpung, org2 miskin di bandar & KL, org yg ada anak down sindrom, dan 100001 lagi golongan manusia jugak perlu bantuan... bukan studen univ ni jeeee perlu bantuan free....

====

pada peringkat pendidikan tinggi, sistem sekarang ni dah ok dah, cuma perlu di adjust sana sini je.

- tak boleh bagi free 100% diploma/degree
- Cuma top2 scorer tak yah bayar full. Percent bayaran balik semakin rendah jika kita score semakin tinggi.
- Ada yg free terus jika score tinggi atau dapat anugerah dekan... maybe dalam 10-20 org setiap tahun di setiap univ.. bergantung kpd achievement.

Kalau bagi free 100% ... alamat student jadi malas macam keldai. Mana taknya... lulus tak kisah dan fail pun tak kisah.... maklumla... free.. Universiti jadi balairaya kampung tempat kambing2 berteduh semasa hujan...

===
Ini utk menggalakkan student belajar rajin2.. bukan buat demo bodoh ikut kepala hotak Anwar ..  
14. Azren 5 - Fri 20/Apr/2012, 12:02pm
Linkman:
aku sokong point ko yg fasa ke-2 tu...

yg lain2 tu aku agak kurang setuju... betul ke pendidikan sekolah rendah kita free? kalau free kenapa rakyat2 yg miskin suruh anak dia berhenti sekolah? kenapa anak2 mereka tidak dibenarkan mengambil peperiksaan kerana tidak membayar yuran?  
15. Saif 5 - Sat 21/Apr/2012, 12:46pm
Aren 5 - ko ni ilmu cetek lah komen ikut suka engkau je,nampak sanggat x ikut pekembangan semasa memang kerajaan dah mansuhkan yuran sekolah lg kasi rm100 lg semua dah free,sekarang bn ke pr ke kalau dah nama politik sama je...yang mak bapak mereka suruh berhenti sekolah ko ada tanye ke kenapa berhenti sekolah?kta sebagai rakyat ada hak untuk bersuara,yg berhimpun 2 awak tanye lah sapa ketuanya anak org meskin ke anak org kaya?hahaha...  
16. Bungasurga - Mon 30/Apr/2012, 3:34pm
penstrukturan bukan hanya pada pendidikan kot...seme bende kne struktur balik..banyak yg xtelus....budak2 2 pelaburan jangka panjang tok negara...rasanye xsalah klau pendidikan 2 diberi percuma...  
17. Atok 3 - Fri 25/May/2012, 11:55am
ramai yg ckp riba kat caj perkhidmatan ptptn tu. yang ckp tu, nmpk sgt xpernah amik tau bbtol isu caj perkhidmatan tu..

btw, Majlis Fatwa dah go tru detail caj perkhidmatan and Majlis Fatwa dh ckp, tu bukan interest mcm pinjaman kat bank. mmg caj perkhidmatan tuk support kos pengurusan.. kalo bank, utk keuntungan. lain tu..and tu yg wujud sistem ujrah skrg (1%).. Majlis Fatwa mintak dorg kurangkan %.

Pape pon, aku dgree holder.. dh grad 6 taun lepas. 1st salary aku, pas tolak epf bagai, tggl xsmpai 1000. tapi aku xpernah mis byr ptptn selama 6 taun walaupon sekdr rm50 masa memula grad dulu.. aku xplh kerja lgsg...

moralnya, kerja byk.. tp dak2 skrg xsabar.. nk cepat gaji byk walaupon experience 0. pelan2 la..nnti gaji naik la.. then jgn boros.. gaji baru 1.8k, tp ada ati pkai vios or persona.. mampos nk cukup duit.. aku skrg yg gaji melayakkn aku pkai city keatas pon, just pkai BLM. duit lebih, aku beli rumah. alhamdulillah.

tp aku tetap sokong cadangan utk penstrukturan semula ptptn. jadi mcm mara.. pndai buat duit sndrik  
18. Faradiana - Fri 29/Jun/2012, 12:14pm
yuran ipta dah pun disubsidikan sampai 90%.. x cukup lg ke? aku pun peminjam ptptn..walaupun x lah bekerja bagus n x dapat 1class honour pun tp mane yg mampu walaupun stakat rm50 sebulan..kena bayar jugak..dah namanya pun hutang bayr la..interest? knapa nk dipertikaikan yg 1% tu? sedangkan kite sanggup je bayar interest2 lain mcm bli rumah or kereta? apa kite kna fikir yg tu dah jadi harta kita maka xpelah kite nk byar interest pun? ilmu yg kite dapat kt universiti tu dah jadi harta sape? x jadi ape? nmpak sgt x blajar ape2... kalau xnak byr hutang jgn buat loan.. sistem skang bg aku ok je.. aku pun hidup elok sihat je..hasil ptptn jgak dapat degree dpt keje boleh byr sket2 pun jadi la..jgn bcakap ikut suka nk sumer free nk pendidikan free mcm finland...buat research dulu la.. kalau nk ikot kne ikot sumer..kalau nk ikot yg satu tu je..bankrap la negara...nk yuran free mcm negara tu tp tang byr tax mcm negara tu xnak plak..sudahnye merusuh x abes2.. apa2 pun aku faham ape yg saif tu ckp dan aku setuju je..sumer nk free sudahnye nilai matawang kita nt dah xde ape..duit juta2 boleh tabur tepi jalan...hmmm  
19. Hazirah888 - Sun 1/Jul/2012, 3:07am
betul lah..ptptn kena d strukturkan... aku penah study di ipta, subsidi belaja tinggi... kira syukurlah... aku xnampak semua pelajar akan guna duit pinjaman tu untuk belajar, studentlah yg kaya dr org dah keja, hp bagai berlian, blum lg fesyen2 pemakaian..blum lagi yg pegi clubing, siap guna ptptn loan kereta,moto... pandai hutang,pandailah bayar... kalo minta free, bankraplah malaysia... xsemua student akan belajar sungguh2... aku lebih setuju kalo pendidikan percuma untuk student yg score best result... tak sia2 hasilnya...rasanya pendidikan di malaysia dah kira ok dah tu... tinggal manusia ni nak belajar ke x... kalo rasa nak free, dpt result bagus... grab pluang yg ada...syukurlah sekarang aku dpt full biasiswa even spm aku cikai.... rezeki kita dah tertulis sejak azali lg... bersyukurlah dengan apa yg ada.... kalo kita nak compare harta2 menteri2...kalo aku jadi menteri pun mestilah mau gaji besar,duit byk, ingat depa goyang kaki keja ka?sedap ka duduk dlm flight travel everywhere?kurang rehat? tu blum lagi fitnah2 manusia.... rezeki dorg...  
20. Nasir 53 - Thu 19/Jul/2012, 5:51am
sepatutnye kita sama2 merasai nikmat hasil tanahair kita..jgan benarkan pemimpin yang kononnye berjuang untuk rakyat tapi sebenarnye merompak untuk kepentingan peribadi..selepas 55 tahun, bila mula rasa trgugat baru sekarang mcm2 habuan di 'gula' kpd rakyat.. wahai rakyatku jgn kita alpa mata hanya kerana beberapa ringgit yg diberi..sedangkan sebelum ini berbillion dirompak kedalam kantung beberapa kerat pemimpin yg bacul!!  
21. Reminder2020 - Sun 28/Apr/2013, 11:22am
Puak puak yang nak TUKAR kerajaan, ni aku tak kisah sangat kalau bagi PELUANG kat orang yang berkaliber dan bermaruah. ORG yang dah tercemar akhlak (korang x pikir ke ? sejak 5 tahun lepas, satu demi satu kawan BAIK anwar ibrahim mufarakah, bukan-nya Ketua Ranting PKR???, setiausha sulit , BUKA MATA, buat kajian kat internet, jgn dok dengar CERAMAH SEBELAH PIHAK, kalau masuk mahkamah, ANWAR ni silap2 bukan kena hukum penjara, tp kena sula, sebab bukan seorg 2 saksi dah berpuluh-puluh mufarakah ngan anwar. Kesimpulan anwar mmg x lyk jadi PM, ambik Hadi awang pulak. Tengok negeri kelantan 20 tahun, apa kemajuan yang dia bawak, semua cakap kosong dan retorik sahaja... DAH LA RAKYAT SENDIRI SUSAH TAK DITOLONG, ORG LAIN BAGI BANTUAN PULAK, DIKUTUK NYA pulak serupo bagi makan ke lembu la, DIA INGAT MANDAT JADI PEMIMPIN ni senang ke??? Boleh lepas tangan x de tanggungjawab. Apa jenis manusia mcm ni pun aku tak tahu, Cuma berselindung dengan pakaian nampak ALIM, tp dalam hati ALLAH SWT sahaja yang tahu. Sedarlah bangsaku. Nak kenal rapat ngan ANWAR lebih rapat,,, search youtube " rahimi dedah rahsia"  
22. Raihamal Arawi - Sun 16/Nov/2014, 12:37pm
Aish tak elok gaduh-gaduh  

Page 1   (Total 22 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..