Pekerja Terbaik di Kebun Adalah Pekerja Part Time.
Linkman Agro - Wed 20/Jul/2022 10:01pm [Last Comment]
Pada 2021 saya membuat kesilapan dengan mengambil pekerja sepenuh masa di kebun.

Terdapat banyak masalah berbangkit apabila mengambil pekerja fulltime.

Masalah Pekerja Fulltime Kebun
===========================

1) Mereka bergantung hidup dengan kita
Ini kerana mereka perlu kerja sepanjang masa di kebun.

2) Mereka hilang motivasi sebab panas

Keadaan cuaca kebun yg panas dan suhu waktu ini yg luarbiasa rekod di banyak tempat di seluruh dunia suhu panas melampau tak pernah dialami sejak beberapa puluh tahun. Jika mereka kerja sepenuh masa sudah pastilah akan menghadapi risiko pitam (heatstroke)

3) Mereka hilang disiplin
Mula2 datang pagi.. kemudian datang pukul 10, kemudian pukul 12, kemudian pukul 3 petang, kemudian pukul 5 petang.. akhirnya terus hilang thehe (gig-economy.. cari kerja lain sbb tak tahan suasana kebun).

4) Masalah makan tengahari
Jika mereka kerja sepanjang hari, pada sekitar jam 1pm dah nak masuk zohor dan mereka perlu berehat utk makan. kos utk membeli makanan bukan murah. dan kalau kita sebagai boss baik hati nak beli makanan pun dah rm8 - Rm10 sebungkus sekarang ni.. kalau 3 orang pekerja dah rm24

5) Masalah keletihan
Sesiapa yg pernah kerja di kebun memang tahu yg kerja sepanjang hari memang letih yg amat..

6) Masalah gaji yg perlu bayar walaupun tak datang kerja
Cuti sakit, cuti malas, cuti anak demam, cuti isteri demam, cuti mak sakit, cuti bapak sakit, cuti mak mentua sakit, cuti bapak mentua sakit, cuti kucing sakit, cuti itu, cuti ini... semuanya perlu cuti. tapi gaji perlu berjalan seperti biasa.

Penyelesainya
============
Jangan ambil pekerja sepenuh masa. Ambil pekerja part time sahaja di kebun

Kelebihan Pekerja Part time di kebun
=============================

1) Mereka tidak bergantung hidup dengan kita.

Mereka ada kerja tetap yg lain. setiap kali kita membayar hasil kerja harian.. mereka akan 'bersyukur' sebab ini adalah pendapatan sampingan. Mereka sentiasa akan melihat kita sebagai majikan yg membantu meringankan beban mereka.

Tapi kalau mereka kerja fulltime.. setiap masalah kewangan yg dihadapi akan ditunding kepada kita sebagai majikan. Hari bayar gaji pun tak nak senyum sebab hutang dah keliling pinggang. Asyik tak puas hati sahaja.. gaji nak naik setiap bulan tapi kerja makin teruk..

2) Mereka sentiasa motivasi

Oleh kerana cuaca waktu pagi tidak panas dan manusia biasanya bertenaga di waktu pagi, adalah satu kelebihan apabila pekerja part time bekerja pagi. Oleh itu, kita tidak boleh upah mereka hari weekdays isnin-jumaat. Kita hanya boleh upah mereka sabtu atau ahad atau kedua2 hari bergantung kepada hari apa mereka free

3) Mereka kekal disiplin
Oleh kerana kerja hanya sehari atau 2 hari dalam seminggu, mereka tidak rasa bosan dengan rutin harian. Mereka boleh kekal berdisiplin utk waktu yg lama.

4) Tiada masalah makan tengahari
Pada hari kerja sabtu atau ahad, jangan ambil mereka bekerja sepanjang hari. Hadkan kepada 5 jam bekerja sahaja. Saya tetapkan mula kerja jam 7.30 pagi sehingga 1pm. Tolak waktu rehat.. jumlah kerja sekitar 5 jam sahaja.

Apabila sampai jam 1pm
- Mereka keletihan
- Mereka lapar nak makan
- Mereka perlu solat zohor nak masuk..
- Mereka mengantuk

Dengan menghadkan waktu kerja sehingga 1pm sahaja, mereka boleh balik terus, selesai bekerja utk hari itu dan boleh teruskan dgn urusan seharian yg lain.

5) Tiada Masalah keletihan
Kebiasaannya saya lihat pekerja yg mula bekerja pagi (seawal 7.30 pagi) tidak seteruk pekerja yg bermula lewat sekitar jam 10-11 pagi. ini kerana cuaca di kebun yg panas tidak sesuai masuk kerja lewat dan habis lewat.

6) Tiada masalah cuti!!
Ada kerja ada gaji..
Tak datang kerja tak ada gaji!!

7) Tiada masalah kontrak.
kalau rasa nak berhenti atas sebab peribadi boleh berhenti dan kita gantikan dgn pekerja lain. Bila masalah peribadi dah selesai, nak kerja part time semula, boleh sambung..

Soalan
=====

Soalan: Macamana kalau kebun perlu ada orang datang setiap hari?

Jawapan:
- Ambil pekerja part time juga utk yg datang setiap hari waktu petang atau pagi dalam 1 jam.
- Sebaiknya jangan ambil orang yg sama
- Tapi offer beliau kalau nak
- Sebaiknya ada beberapa orang kampung yg boleh bekerja part time

Buat whatsap group utk manage siapa yg boleh datang pada hari ini dan siapa yg tak boleh datang.

Sesiapa yg datang ada gaji. yg tak datang tak ada gaji. Tapi wajib sekurang2nya seorang boleh datang setiap hari.

Berapa jumlah bayaran pekerja part time
=============================

Buat masa ini saya bayar

1) RM 100 sehari
- Hari sabtu atau ahad atau kedua2nya
- Bekerja 5 jam
- Mula jam 7.30 pagi dan habis 1pm

2) RM20 sejam
- Untuk Isnin-jumaat
- 1 jam sahaja sehari
- Samada 1 jam pagi atau 1 jam petang
- Ada beberapa orang yg boleh datang kerja
- Sebaiknya minima ada 2 orang yg boleh buat part time
- Gilirkan kedatangan mereka & pagi/petang
- Jika A tak boleh datang, B boleh ganti
- Samada A dan B akan tolong ganti cuti sesama sendiri atau kita bayar kepada pekerja yg datang.

Kesimpulan
==========

Buat masa ini, saya percaya cara ini adalah terbaik utk menangani isu penggajian pekerja di kebun.

Niche: Usahawan Tani | Diskusi Bisnes
 
1. Linkman - Wed 20/Jul/2022, 10:18pm
salah satu kelebihan berkebun, saya dapati kerjaya ini agak ''pasif income'' juga sebenarnya.

Kerja teruk hanya pada tahun pertama sahaja sewaktu pembinaan infrastruktur.
- tebang getah/sawit kalau ada
- ratakan tanah dgn bulldozer/jentera bajak
- buat pagar
- buat stor & tandas
- buat telaga
- buat tangki air & sistem siraman
- buat batas sayur konkrit
- buat reban ayam
- buat kolam ikan

Tapi pada tahun kedua bila infra semua dah siap, kita dah masuk dalam fasa ''semi pasif''. Iaitu semua pokok / sayur mudah utk ditanam dan mengeluarkan hasil.

Kalau tak buat kerja pun sehari dua.. sayur akan tetap membesar dan mengeluarkan hasil. Tapi kalau tak datang terus seminggu atau sebulan memang tak boleh la.. kena monitor juga.

Satu lagi, kalau kita rasa ada masalah mendapatkan pekerja, jangan bela binatang seperti ayam & ikan. Hanya fokus pada pokok dan sayur sahaja. dari segi baja ada 1001 cara utk mendapatkan baja selain najis ayam & air kumbahan ikan.

Kalau setakat pokok & kebun sayur, kalau pekerja tak datang beberapa hari pun tak ada masalah (sakit teruk contohnya..)

Saya tengah mengkaji macamana nak ternak cacing utk baja. Ini kerana ternakan cacing TIDAK SAMA dengan ternakan haiwan lain sebab tak perlu di jaga setiap hari. cacing boleh diberi makan seminggu sekali, atau 2 minggu sekali pun boleh. dan kalau kita bijak.. bagi makan sebulan sekali pun boleh (kalau cacing tanah, bukan cacing kompos).  
2. Linkman - Wed 20/Jul/2022, 10:28pm
Soalan:
Habis tu masalah semak macamana? Isu besar tu.. sebulan tak datang pun dah semak. Siapa nak tebas?

Jawapan:
Setakat ni saya dah 5 bulan tanam rumput minyak. Tujuan ada banyak.

1) Utk menjadi dominan dan menghalang semak lain dari naik (anak pokok liar, lalang, duri semalu dll).

2) Utk mendapatkan hasil - apabila seluruh 3 ekar kebun dah penuh dengan rumput minyak, akan ada penternak ruminan datang utk membeli rumput sebagai makanan haiwan.

saya mungkin akan beri mereka ambil percuma sahaja angkut dgn lori.. asalkan mereka tebas rumput secara konsisten & teratur dan pastikan kebun sentiasa bersih.

3) Sebagai persediaan utk bela kambing/rusa/lembu - jika satu hari nanti saya rasa bersedia utk menternak haiwan ruminan, makanan dah siap tanam.. tak perlu risau sangat tentang makanan utama. Hanya perlu makanan tambahan sahaja utk kepelbagaian vitamin.

4) Utk kegunaan sebagai bedding dalam reban ayam. Reban yg di taburkan rumput mati sedalam sejengkal biasanya akan sentiasa bersih dan tak berbau. Kalau nak dapatkan sekam padi atau daun mati.. agak sukar juga. Kalau ada rumput minyak.. senang tebas je sendiri.  

Page 1   (Total 2 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..