Orang Kampung Semua - Gerakkan Tanah Terbiar Anda Sekarang. Akan Berlaku Kekurangan Makanan yg Serius Dalam Masa Terdekat (2022)
Linkman Agro - Sun 24/Apr/2022 7:28am [Last Comment]
5 faktor yang akan menyebabkan kenaikan harga makanan mendadak dan kekurangan bekalan makanan seluruh dunia!!

Sejak sebelum krisis Russia/Ukraine lagi harga input pertanian seperti baja dan racun telah naik mendadak. Selain dari itu masalah lain seperti pekerja, cuaca dan larangan export juga akan menjadi semakin meruncing.

1) Kenaikan harga input pertanian melebihi 100%.
Contoh pada Dec 2021
- Racun rm 200 utk 25 liter dah jadi rm 400
- Baja urea dari rm 70 seguni skrg rm 160

Kenaikan harga ini akan menyebabkan ramai petani sedunia akan mengurangkan jumlah baja & racun serangga yg digunakan dan menyebabkan kekurangan hasil pertanian dan pertambahan serangga yg merosakkan tanaman juga akan memburukkan lagi keadaan.

2) Krisis Russia/Ukraine yg berterusan - Pengeluar gandum, minyak masak (sunflower oil) & input baja/racun serangga.

- Oleh sebab mereka adalah pengeksport utama gandum dunia (hampir 30%) dan minyak bunga matahari hampir 70% (sunflower oil).. krisis ini akan menyebabkan kenaikan ketara semua produk makanan yg melibatkan gandum.

Di Malaysia, ini melibatkan roti canai, roti sandwitch 4 segi & majoriti kuih/kek dan yg melibatkan minyak masak (hampir semua produk makanan di dunia).

- Di banyak negara di dunia harga minyak masak dah meningkat naik, bekalan tak cukup dan mula dicatu (1 botol utk setiap pelanggan).

- Rusia/Ukraine juga adalah pengeksport bahan input baja terbesar dunia hampir 30% (nitrogen, phosphorous, potassium)

3) Negara-negara pengeluar makanan sedunia akan mula melarang atau menghadkan export makanan dari negara mereka untuk mengatasi masalah inflasi/kekurangan bekalan di negara masing2. Bab ini paling mencabar sekali.

4) Masalah pekerja memang dari zaman covid/pkp masih belum selesai di seluruh dunia. Pekerja level bawah kini dah masuk kedalam gig ekonomi (jadi part time runner bermotosikal/kereta dll.)

Pendapatan selesa serta kebebasan yg mereka alami sekarang menyebabkan tidak mahu lagi kerja makan gaji.

5) Cuaca tak menentu kemarau, ribut, banjir, awan mendung dll yg menyebabkan pengeluaran makanan terjejas.

Lihat youtube ini utk mendapatkan gambaran kasar isu petani di United Kingdom dan masalah yg sama dialami oleh semua petani sedunia.

United Kingdom: A Local Farmer News (Food Shortages!)
https://youtu.be/1bj5qnj3MTM

A Global Liquidity Crisis with Massive Food Shortages Is Coming Warns Jim Rickards
https://youtu.be/AZwjMAs4WbQ

Utamakan Keselamatan Makanan untuk diri anda sendiri dan negara.
(Food Security)

Niche: Diskusi Bisnes | Usahawan Tani
 
1. Madi 71 - Sun 24/Apr/2022, 9:25am
saya ada di tanah 2 ekar di rembau. setakat hanya tanam buah mcm durian, avocado dll tapi masih ada lagi ruang kosong.
Apa pendapat tuan utk sy tanam selain buah-buahan? Boleh sy tahu rujukan tuan utk tgk supply and demand tanaman yg perlu ditanam utk atasi masalah ini?
Terima kasih.  
2. Linkman - Sun 24/Apr/2022, 10:19am
sebenarnya kalau jarak diantara pokok2 Tuan dah buat cantik2 ikut suggestion expert.. tak banyak dah pokok lain boleh ditanam dibawahnya sebab tak cukup cahaya matahari. InsyaAllah bila sampai massanya nanti tuan akan dapat kutip hasil yg lumayan.

air jus avocado + picitan coklat sikit berharga rm5 secawan plastik di pasar malam sebelum zaman covid.

durian pulak sejak pahang musnahkan 15 ribu pokok musang king di raub tahun lepas (beberapa ratus ekar).. mungkin harga akan kekal mahal utk tempoh lama lagi.

Tuan dah berada di landasan yg betul thehe..

isunya sekarang ni mungkin apa nak buat di tanah kosong di celah pokok2 tu semasa masih kecil kan..

1) biasanya orang tanam tanaman kontan je.. jenis sayur-sayuran, cili, ulam, serai, ubi segala bagai. tapi isunya adalah masalah babi/kera/kambing/lembu/kerbau liar kampung kalau teruk sangat boleh tanam serai je sebab kesemua binatang diatas tak makan serai.

Lembu/kerbau mungkin makan pucuk serai (bhgn hujung daun) kalau terlampau lapar.. contohnya musim banjir paya dorang tenggelam & takde makanan.. tapi bila ada rumput dia taknak usik serai..

2) bila pokok dah besar mungkin Tuan nak buat business yg tak memerlukan cahaya matahari di bawah pokok tu (pokok avocado). kalau pokok durian tak ada sesiapa berani duduk dibawahnya bila musim durian gugur thehe..

- bisnes cendawan tak memerlukan cahaya matahari. ada berpuluh jenis cendawan dari jenis mahal shiitake jepun sampailah jenis kulat sisir batang getah reput.. biasa dijual rm5 untuk 1 pot kecik di pekan sehari

- bisnes ternakan yg kecik sikit (selain ayam/itik) seperti lobster air tawar, burung puyuh, cacing (untuk menghasilkan baja), cengkerik, mealworm, siput babi, BSFL (black soldier fly larvae) utk makanan ayam, utk bisnes pembuatan pelet makanan dll.

- dan mungkin banyak lagi kot..  
3. Linkman - Sun 24/Apr/2022, 10:30am
kalau malas.. boleh tanam rumput minyak je di celah2 pokok tu semasa kecik. Rumput minyak boleh dimakan semua kerbau/lembu/rusa/kambing.. dan babi/kera tak kacau.

kelebihan rumput minyak kalau ada lembu/kerbau terlepas masuk dlm kebun dan ragut rumput.. ok je.. bila kita repair pagar bocor.. rumput akan naik semula dlm masa sebulan dua sahaja.

tapi rumput minyak memerlukan minima 70% cahaya matahari... bila pokok durian/avocado dah besar rumput minyak ni akan jadi terbantut.. tapi tak apa.. lambat lagi tu.. lagi baik rumput minyak terbantut dari duri semalu/lalang yg langsung tak ada faedah duduk dalam kebun.

nak tengok contoh rumput minyak yg ditanam di celah pokok kelapa.. klik video nih..

Youtube:
https://youtu.be/BGLf5RgOMX4
- rumput minyak di celah pokok kelapa yg masih kecil.  
4. Linkman - Sun 24/Apr/2022, 10:34am
Untuk rujukan supply/demand:

Check data govt berkenaan tanaman kontan, buah buahan & ternakan apa yg masih tidak mencukupi di Malaysia, klik facebook gomen nih:

https://www.facebook.com/StatsMalaysia/posts/kadar-sara-diri-ssr-menunjukkan-24-daripada-42-komoditi-pertanian-terpilih-meleb/3475987875756141/

Kadar Sara Diri negara diberikan bagi majoriti tanaman/ternakan di malaysia

- yg value bawah 100% bermakna bekalan tidak mencukupi.. peluang luas tu..
- yg value lebih 100% bermakna negara kita export produk tersebut..  

Page 1   (Total 4 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..