Minta Cadangan/Pandangan Berkenaan Diploma & Kerjaya
Asyraf Zainal Aziz 2 - Thu 21/Feb/2019 10:23am [Last Comment]
Minta Cadangan or Pandangan Warga Majalah

Saya Asyraf, menetap di Perak Kuala kangsar...

Saya ingin minta pandangan kalian yg berpengalaman, saye punyai diploma in marine cargo survey... Dan mase skrg sye telah bekerja dgn badan berkanun, namun diploma tersebut tidak digunapakai tepah sekian lama.... Apakah cadangan utk diploma yg sye miliki itu, perlukah sye berniaga secara partime, dgn bidang tersebut......

Niche: Diskusi Bisnes | Diskusi Kerjaya | Jobs & Vacancies in Malaysia
     
  1. Ika 7 - Thu 21/Feb/2019, 10:46am
    Berniaga part time pun bagus juga. Ada side income.  
  2. Linkman - Thu 21/Feb/2019, 11:01am
    Jangan risau sgt tentang bidang diploma apa yg tuan ambik. Kejayaan tuan dalam bisnes tak ada kena mengena dgn diploma tersebut. Buat bisnes yg tuan minat, bila berhadapan dengan cabaran, tuan akan terus kekal dlm bisnes tersebut selama berpuluh2 tahun.

    Tujuan diploma zaman ini hanyalah:
    (apa2 diploma pun ok)

    1) utk memastikan tangga gaji bermula dlm bracket rm1200 - rm2000 berbanding bracket bagi lepasan SPM dalam rm 900 - rm 1200

    2) utk membolehkan tuan menyambung degree di univ IPTA/IPTS. Kalau dah ada diploma, tempoh dapat dipendekkan. biasanya apa2 diploma boleh match sambung dgn banyak bidang degree.

    ===---===

    Tetapi ada berita tak begitu baik utk tuan, hasil pemerhatian saya, orang yg ada degree atau diploma agak susah utk berjaya dlm bisnes dgn pendapatan bersih rm10K++ setiap bulan.

    Sebabnya boleh kita tengok dalam cerita Commander Islam pada zaman Umayyah, Tariq bin Ziyad ketika beliau menakluki semenanjung Iberia atau 'Andalusia' atau Spain/Portugal sekarang.

    Beliau membakar kesemua kapal supaya tiada jalan utk tentera beliau melarikan diri. Mereka kena berjuang sehingga MENANG atau MATI.

    Waktu tu tentera islam seramai 7,000-12,000 orang berhadapan dgn tentera musuh sekitar 100,000 orang.

    ===---===

    Berbalik dgn Diploma/Degree dan Bisnes

    Umpama anda panglima perang yg menyerang spain, tetapi memastikan kapal2 bersedia membawa askar balik jika kalah... jadi anda sentiasa tak bersungguh2 utk menang sebab anda tahu anda boleh lari balik jika keadaan memaksa.  
  3. Asyraf Zainal Aziz 2 - Fri 22/Feb/2019, 2:34pm
    Thanks ika 7 diatas pandangan cik....  
  4. Asyraf Zainal Aziz 2 - Fri 22/Feb/2019, 2:36pm
    Thanks juge kpd tuan linkman.... Diatas pandangan... Sebab sye berasa amat syg dgn diploma tu jika tidak diguna... Terima kasih bgi idea ye  
  5. Wahmarketings Com - Sat 23/Feb/2019, 1:13am
    Diploma awak tu kalau awak join orang yang betul awak bolehh hidup senang. pasal diploma awak tu boleh di guna pakai utk Apply lesen Kementerian Kewangann ( MOF ) lesen ni yang di gunakan utk apply apply tender kerajaan. Tender tender ni open utk Company melayu / bumiputera sahaja. kalau ada company cina atau india apply ... one of pemilik atau bos tu orang melayu ada Diploma berkaitan. Taktik ni sangat popular dalam bidang constructionn dan electrrical.

    kalau awak tak faham cuba awak tengok syarikat2 pembinaan di Malaysia. yang Cina / india punya. kalau awak tengok ada sorang Director melayu dalam tu ( dia sorang je ) sah le company tu joinn tender kerajaan. kalau tak silap jenis kontraktor gini Class A. main ratus dan juta .  
  6. Razif Idris - Sun 24/Feb/2019, 6:39pm
    sapa kata tak laku?bro try google syarikat offshore/marine survey di malaysia..banyak company nak pakai survey engineer..gaji bole tahan..contact company tu direct je satu2 tanya tentang kekosongan sekiranya ada..saya sudah..anda bila lg.diploma or degree tu akan jadi laku kalau kena dgn bidang yg kita mintak.good luck bro..  
  7. Asyraf Zainal Aziz 2 - Wed 6/Mar/2019, 3:29pm
    Wasmarketing. Com..... Bidang sye tidak terlibat dgn electrical tuan... Just management...
    Tq bagi pandangan tuan...

    Razif idris.... Susah nak dapat tuan...
    Tq share info... And bgi idea  
Page 1   (Total 7 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Channel - Idea Bisnes


https://www.youtube.com/c/YaniInTheHouse

Kami akan memaparkan senarai idea perniagaan yang menarik di Malaysia. Klik link diatas untuk melihat senarai video di Youtube.com dan jangan lupa LIKE dan SUBSCRIBE untuk mendapatkan makluman video terbaru dari kami!
Laksa Utara Popular di Bandar Baru Bangi dan Laksa Kelantan
Apa beza Laksa Utara dan Laksa Kelantan? Ada berapa jenis laksa di Malaysia? Kami ke Gerai Ridup Rimba di Bandar Baru Bangi untuk menikmati laksa utara yang sedap dengan cendol yg ohsem. Gabungan 2 menu ini sangat sesuai dijadikan pakej bisnes makanan. Kami juga senaraikan 5 lagi laksa di Malaysia untuk video seterusnya nanti.
Makan Lemang To'ki dan Bakar Lemak di Kolam Air Panas Bentong
Mari kita belajar dari Lemang To'ki di Bentong cara beliau berniaga. Bisnes ini sesuai untuk sesiapa yang mempunyai tanah di kampung yang dekat dengan jalan besar. Di Bentong juga terdapat Kolam Air Panas popular dengan 3 peringkat kepanasan. Berendam dalam kolam ini dipercayai boleh menyihatkan kulit dan badan. Juga boleh membakar lemak lemang yg baru dimakan tadi :-)
Cara Niaga Nasi Lemak RM1 yang Paling Betul - CT Garden KL
Ramai peniaga menjual nasi lemak RM1. Tetapi tidak ramai yang mengetahui cara yang betul untuk menghasilkan keuntungan. Lihat bagaimana restoran ini berjaya menarik pelanggan pelbagai peringkat bajet untuk menikmati keenakan nasi lemak dan pilihan lauk pauknya.
Berniaga Kuih dari Rumah dengan Instagram
Zaman media sosial tak perlu lagi menjual kuih di tepi jalan. Berniaga dari rumah pun pelanggan datang berduyun-duyun. Lihat bagaimana Kak Zu menggunakan Instagram untuk menarik pelanggan datang membeli. Habis licin setiap hari :-)