Memperkasa Ekonomi Muslim
Syed Husni - Tue 5/May/2020 12:55pm
* Salam tuan2 Dan puan*

* Meningkatkan Ekonomi memperkasa umat Islam Era 2020*

Konsep ini merupakan bantuan oleh setiap orang Islam kepada setiap orang memerlukan Dan kita tidak terkecuali untuk menerima bantuan untuk kemapanan ekonomi keluarga Dan umat Islam secara umum

Pada skalanya umat Islam Di Malaysia mempunyai bilangan majorities Dan mereka mesti bersatu hati tanpa mengira kulit Dan warna asalkan mereka Islam untuk menjayakan program ini amat Di alu2kan

Kadar bilangan b40 Dan m40 merupakan golongan memerlukan bantuan takala mendepani ekonomi yang cukup mencabar pada masa ini saya menyeru kepada semua pemuda Dan pencinta agama untuk mewujukkan Satu bilangan kumpulan untuk merealisasikan program ini untuk memastikan setiap mukmin memiliki tahap 'kebebasan kewangan' pada masa akan datang..

Konsep ini mengamalkan sikap Ehsan, tawakal Dan ikhlas ini beerti contohnya didalam Satu group mempunyai bilangan kawan seramai 80k atau 100k Dan permintaan bantuan kewangan 30% Di dalam group itu.. Andaikata 70% selebihnya memberikan 1 rm kepada Satu org penerima sahaja Dan penerima yg lain akan Di pilih secara rawak mengikut keikhlasan Masing2 setelah bantuan Berjaya Dan mereka telah menerima Dan memenuhi tuntutan ekonomi sudah tentu mereka akan membantu orang2 Islam Di dalam group what app /telegram, apabila kita memerlukan bantuan Dan secara rawak mereka ikhlas membantu dengan 1rm dengan jumlah Di maksudkan Dan sudah terbukti ini merupakan 'growth Muslim super economic '

Di turki program ini telah berjalan selama 10 tahun Dan Di Kalangan group yg menjumpai program ini telah Berjaya membukti Kan bahawa dengan kekuatan org islam berlandaskan Konsep ikhlas ehsan Dan takawal terbukti jelas dan pelan mereka telah berkembang begitu pesat untuk menjadi Kan setiap org islam utk berada pada tahap selesa untuk membantu orang Islam yang lain. Tetapi untuk kita bersatu hati menjalan program ini kita tidak harus berfikiran negetif Dan ehsan menjadi tujuan utama

Secara teorinya apabila kita memberi bantuan pada org islam yg lain Sudah pasti hati kita mempunyai rasa ehsan pada Allah swt Dan tawakal secara tak Langsung hikmah kebaikkan Dan ganjaran Di janji Kan oleh Allah swt pada kita pada waktu yg ditetapkan.

Jadi gambaran pelan kepada program ini telah Di jelaskan bahawa memperkasa Kan ekonomi setiap orang Islam harus menjadi motto kepada prinsip ini.

Semoga perkongsian ini memberi faedah kepada setiap orang Islam Di Malaysia InsyaAllah
(06/04, 12:16 AM) Mfmz Group: Q&A

Q. Apakah program ini terdiri daripada organisasi korporat atau persatuan atau agensi?

A. Tidak

Q. Apakah tujuan penubuhan program ini Di jalanKan?

A. Tujuan program ini adalah untuk membantu Dan memberi sumbangan kepada orang Islam yang lain Dan memperkasa Kan ekonomi kesatuan ummah khususnya.

Q. Berapakah sumbangan sekiranya saya bersetuju untuk membantu atau memberi sumbangan kepada saudara lain?

A. Program ini berkonsepkan keikhlasan dan tiada jumlah yang ditetapkan.

Q. Adakah saya boleh meminta bantuan Dan sumbangan sekiranya memerlukan.

A. Boleh, program ini mementingkan kekuatan ummah dan rangkaian yang kuat untuk memastikan untuk mencapai objective.

Q. Apakah tujuan Dan matlamat program ini?

A. Tujuan program ini adalah untuk meningkatkan ekonomi untuk setiap Muslim daripada kekangan ekonomi setelah tujuan ini mencapai objective mereka yang telah mengambil manfaat drpd program ini boleh membantu saudara Islam yang lain Dan meningkatkan kemajuan Dan meningkatkan ekonomi masyarakat Islam.

Q. Adakah ada kepentingan pihak tertentu Di dalam program ini?

A. Tidak, kepada yang terpilih untuk menyertai program ini Dan apabila mereka ingin memohon bantuan Dan sumbangan mereka hendaklah memberikan maklumat nama Dan no acc Dan seterusnya bantuan itu akan Di Masukkan oleh Penderma ke Akaun penerima.

Q, Berapa kali saya boleh memohon bantuan?

A. Setahun 2 kali sahaja.

Q. Apakah syarat2 Utama untuk saya menyertai program ini.

A. Syarat Utama setiap penyertaan mestilah beragama Islam. Jujur Dan amanah Dan sifat bantu Antara orang Islam yang lain.

Q. Adakah program ini menyediakan borang permohonan dan apakah syaratnya.

A. Ada, setiap peserta mesti memahami tujuan Dan matlamat program ini borang akan Disediakan melalui online untuk memastikan indentiti permohon adalah tulin untuk mengelakkan Salah guna oleh pihak tertentu.

Q. Apabila saya memerlukan bantuan apakah yang perlu saya buat setelah saya berjaya melepasi syarat2 yang Di nyatakan?

A. Anda hendaklah berhubung dengan admin untuk pengiliran setelah proses giliran maklumat anda akan Di Masukkan dalam ke dalam group untuk proses bantuan amal jariah.

Q. Apakah pihak pengurusan mengenakan caj Pengurusan.

A. Tidak

Q. Berapa lamakah program ini akan berterusan.

A. Program ini adalah pertama kali Diadakan sekiranya program ini mendapat kekuatan sokongan Dan kekuatan daripada ahli InsyaAllah ia akan Di maklumkan kelak.

Kepada yg berminat nk join boleh email ke:
theweezerd@gmail.com
genm.tech@gmail.com

Syed -

Niche: Diskusi Bisnes
     
  1. Hazrul Nizam - Wed 6/May/2020, 11:31am
    kalau saya nak beri sumbangan utk memperkasakan umat islam, saya pergi bayar zakat pendapatan, zakat emas, zakat harta, zakat fitrah dll di pusat pungutan zakat setempat (negeri masing masing)

    Jika kita beri sumbangan kepada organisasi yg tuan cadangkan ini, soalan saya

    1) siapa yg memantau pendapatan sumbangan yg diterima setiap bulan?

    2) Bagaimana wang sumbangan digunakan?

    3) Adakah annual general meeting (mesyuarat tahunan) utk memperincikan semua sumbangan yg telah diterima, bagaimana ia digunakan

    4) Adakah ada laporan audit dalaman untuk akaun syarikat yg akan disahkan oleh sekretari syarikat yg berdaftar dan salinan audit boleh diberikan kepada penyumbang utk diteliti?

    Jika jawapannya semua Tak ada..

    siapa yg nak mempastikan kejujuran tuan atau organisasi tuan?  
  2. Syed Husni - Thu 7/May/2020, 2:40am
    Salam tuan

    Saya harap tuan Baca dengan lebih teliti kami bukan lah terdiri dari ngo atau organisations Dan sumbangan itu Di lakukan Di Kalangan komuniti Dan terus ke acc Pemohon bantuan Di Kalangan group nanti. Maknanya kami membuat urusan ni secara sukarela Dan takda kepentingan pun cuma nk membantu org dlm memerlukan sumbangan x Di galak Kan Masukkan ke acc kami.. Sbb dah nama pun ummah fund group.. InsyaAllah saya harap penjelasan sy jelas..  
  3. Jamali - Mon 11/May/2020, 1:45pm
    ini macam program taawon tahun 2010 dulu. program sumbangan saling bantu membantu sesama muslim. cuma beza adalah menggunakan wang pos sbb waktu itu internet tak sepopular sekarang.

    saya join dan habis rm 1000. konon kalau saya bantu orang lain, saya juga akan dibantu kemudian hari. akhirnya jumlah total 'bantuan' yg saya terima adalah rm 140. setelah habis 'menyumbang' sebanyak rm 1000.

    kerugian dlm rm 860.
    dan kena perli dgn kawan2 pejabat.
    (saya bukan orang kaya. cukup2 mkn shj setiap bulan)

    yg kaya adalah taukeh program sebab beliau ambil peratusan tertentu/komisen bagi setiap sumbangan (untuk urusan pejabat kononnya)  
  4. Alleya 2 - Thu 14/May/2020, 1:26pm
    salam dpd Ckdor
    0176047514 wasap
    Produk Islamic
    Testimoni Bukan rekaan
    terbaik terbukti terjamin
    Pek pengenalan rm68
    instagram
    @jamu_mutyara_officialstokis  
Page 1   (Total 4 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Channel - Idea Bisnes


https://www.youtube.com/c/YaniInTheHouse

Kami akan memaparkan senarai idea perniagaan yang menarik di Malaysia. Klik link diatas untuk melihat senarai video di Youtube.com dan jangan lupa LIKE dan SUBSCRIBE untuk mendapatkan makluman video terbaru dari kami!
Fort Supai Melaka & Restoran Ikan Bakar Terapung (Kuala Linggi)
Kami ke Kota Bukit Supai (Fort Supai) di Kuala Sungai Linggi, sempadan Melaka dan N9. Kota ini dibina pada 1757 oleh Belanda bersama Pihak Bugis. Juga terdapat sebuah Restoran Ikan Bakar Terapung dan boleh terus mendaki ke Fort Supai melalui jejantas atas laut.
Asam Pedas di Tepi Jeti Nelayan Sungai Siring Melaka
Melaka ada banyak jeti nelayan. Lokasi yang popular adalah Muara Sg Duyung, Alai, Umbai, Serkam dan banyak lagi. Saya ke jeti nelayan Pantai Siring Melaka dekat Umbai untuk menikmati Asam Pedas ikan segar yang baru ditangkap.
Cara Niaga Nasi Lemak RM1 yang Paling Betul - CT Garden KL
Ramai peniaga menjual nasi lemak RM1. Tetapi tidak ramai yang mengetahui cara yang betul untuk menghasilkan keuntungan. Lihat bagaimana restoran ini berjaya menarik pelanggan pelbagai peringkat bajet untuk menikmati keenakan nasi lemak dan pilihan lauk pauknya.
Berniaga Kuih dari Rumah dengan Instagram
Zaman media sosial tak perlu lagi menjual kuih di tepi jalan. Berniaga dari rumah pun pelanggan datang berduyun-duyun. Lihat bagaimana Kak Zu menggunakan Instagram untuk menarik pelanggan datang membeli. Habis licin setiap hari :-)