Ingin Membuka Kedai Makan (Bangi/Kajang) - Minta Pendapat dan Panduan
Noora 2 - Mon 3/Aug/2015 11:38am [Last Comment]
Slm kwn2.. sy bminat membuka kedai makan. Modal ditangan dlm 90k. Tp kedai makan ni sy akan buka konsep sederhana, tak mau renovate kaw2.. cuma biar nampak cantik dan bersih.

Menu utama adalah nasi dagang. Kalau dh btl2 maju br sy akan renovate sikit demi sedikit. Utk pmulaan sy harap ada lebihan tunai kat tgn. Sy memohon ptolongan kwn2 yg ada contact utk kerusi meja alat2 memasak. Signboard. Kabinet dan dll sebab sy mahu dptkan brg2 pada harga terbaik..

semoga segala jasa baik kwn2 di balas oleh yang esa.. lokasi pilihan bangi atau kajang

Niche: Ingin Berniaga | Bisnes Restoran
 
1. Noora 2 - Mon 3/Aug/2015, 11:43am
Lokasi pilihan antara bangi kajang  
2. Hilmi 60 - Mon 3/Aug/2015, 3:55pm
Masakan panas xda ke? Kalu ada nk keje :)  
3. Cmzone Solution - Mon 3/Aug/2015, 5:14pm
saya menyediakan khidmat printing dan packaging. Boleh hubungi saya untuk brbincang mengenai design menu dan printing on paper bag or plastic bag untuk bg restoran encik ada trademark sendiri. lain sikit dari restoran sederhana yg lain. Hubungi 011-26650281 untuk pertanyaan.  
4. Rezzmanrazi - Mon 3/Aug/2015, 7:49pm
Salam. Kalau puan berminat dengan perniagaan klinik swasta walaupun puan bukannya pengamal perubatan puan boleh menghubungi saya di emel rezzmanrazi1@gmail.com.Boleh mendapat pulangan modal dengan lebih cepat dan kurang persaingan berbanding kedai makan. Klinik juga adalah perniagaan based daily cash income.Saya boleh kongsikan pengalaman dan ilmu yang ada.Maaf jika mencelah di ruangan ini.Sekadar berkongsi peluang  
5. Marbawi 2 - Tue 4/Aug/2015, 12:34am
jika sy punyai 90k buat apa pening lg.. invest je.. sebulan 10k-20k dh tentu dlm tangan.. kepala tak pening.............jika mahu barang secondhand utk kedai pun sy ada jika berminat  
6. Stanza - Tue 4/Aug/2015, 7:35am
Try buka Vape Store... Sy nampak potensi dlm bisnes ni... Sy nk buat modal xde... Tp kedai sy ada... Sedang mencari funder support/sleeping partner yg boleh labur capital... Sy run bisnes semua... Info selanjutnya whatsapp sy +60163218550...  
7. Abijohann 2 - Tue 4/Aug/2015, 10:18am
Idea perniagaan anda nampak bagus, modal ada tapi tak mahu di bazirkan dgn hiasan dan renovation.Namun persaingan utk bidang ini agak sengit,beberapa pndgan terdahulu boleh anda pertimbangkan. tapi kalau mahu teruskan hasrat anda itu boleh hubungi saya Johan 0105098636.  
8. Hana 270 - Tue 4/Aug/2015, 2:15pm
Puan boleh whatsap 0193710660 saya, adik saya boleh bantu setup.. Dia ada pengalaman setup restoran A-Z. Dia juga chef western food.mungkin boleh bekerjasama atau sekadar nak dpt kan sumber bekalan..Saya support puan berniaga.saya pun berniaga ada jatuh dan bangun..persaingan tu bagus.  
9. Mohd Hanizar - Tue 4/Aug/2015, 3:56pm
Mencari ejen utk dapat pendapatan harian RM300....Edar Buku Percutian & Carwash...penginapan di Bali/Bandung/Jakarta & dlm negeri.W/app Nizar 014-236 2506.  
10. Mohd Hanizar - Tue 4/Aug/2015, 6:37pm
Modal hanya RM300..  
11. Alimamak - Tue 4/Aug/2015, 10:58pm
Maaf ya sekadar pandangan,pada saya berniaga restoran atau kedai makan ni mmg seronok bila ramai pelanggan,tapi bila tiada hmmm..kebanyakkan melayu kita ni suka berniaga makan2 ni yg berisiko disantau,kerja lbih 15 jam sehari,kos barang yg mahal,gangguan pihak berkuasa,masaalah pekerja yg banyak kerenah dan suka berhenti mengejut terutama yg tempatan.soalnya kenapa tidak lihat pada bidang lain seperti import eksport,transportation,dll yg dikuasai bangsa lain...bukan perlu modal besar pon,yg penting ada ilmu dan tahu selok belok perniagaan..sekadar pandangan  
12. Alimamak - Tue 4/Aug/2015, 11:02pm
Jika minat nk jd trader boleh email saya darakula49@yahoo.com..sy bg no fon nnti  
13. Khai512 - Wed 5/Aug/2015, 11:28am
As salam...
Adakah Pn Noor dah bersedia?? Seperti Alimamak katakan?? Klau was2 & tak kuat, toksah membazir duit byk tu....

Jom sertai sy...
Klau 21k, dpt setiap 10 hari rm900 selama 700 hari tanpa buat apa2...jumlah semua rm63k..berbaloi.
Sbb biz ni, sykt yg jlnkan...wat apa pening2....tau2 dpt untung...

Call sy nak lebih lanjut.... 017-2756543  
14. Noora 2 - Thu 6/Aug/2015, 1:05am
Terima kasih yg bg panduan.. sebenarnya sy masih takut2 lagi..dh baca byk sgt psl kegagalan dlm bisnes kedai makan sbb tu sy nak pastikan langkah sy betul.. beberapa cadangan utk bisness lain juga sy pertimbangkan tp skang lebih pg kedai makan. Skang masih tgh tgk2 harga2 beberapa tempat.  
15. Noora 2 - Thu 6/Aug/2015, 1:10am
Boleh ke buka klinik kalau bkn pgamal perubatan. And.. vape store tu apa.. mmg byk bisnes lain yg dikuasai bangsa lain tp sy takut modal x cukup pgalaman xde nnt sekerat jaln.  
16. Hazizi Azmeer - Thu 6/Aug/2015, 1:16am
Assalamualaikum, sy sudah ada tpt strategik untuk jalan kan bisnes kedai makan. pada masa yang sama sy sedang mencari partner utk idea kedai makan sy. bisnes kedai makan nie yang untung nya tunai harian akan masuk. sy mempunyai pengalaman dalam marketing dan promosi. boleh call sy 013 - 222 1719 untuk lebih lanjut  
17. Rezzmanrazi - Thu 6/Aug/2015, 8:22am
Salam.. untuk membuka klinik memang memerlukan lesen seorang doktor.Lesen tersebut boleh dimiliki dengan memberi inisiatif untuk doktor bekerja secara sepenuh masa atau separuh masa di klinik. Lesen itu masih boleh dikekalkan dengan perjanjiaan dimana sama ada doktor itu bekerja ataupun tidak dengan klinik klinik masih lagi boleh menggunakan lesen tersebut. Untuk perkongsian maklumat puan boleh emel saya di rezzmanrazi1@gmail.com  
18. Encik 4 - Thu 6/Aug/2015, 1:51pm
salam, sy ada trbaca 1 artikel, tntg usahawan rstoran, dia brmula dgn menjual makanan di pasar mlm, dan apabila mendapat sambutan, dia mula brjimat dan kumpul wang utk membuka rstorannya sndiri.

bg sy, semua bisnes ada risikonya. cuma kena tahu meminimumkan risiko serendah yg boleh.

faktor lokasi memain peranan penting; demographi responden, pekerjaan penduduk, gaji penduduk, usia, bangsa dll

lg 1, buat bisnes yg awk btul2 faham. klau expert dlm bisnes makanan, teruskan.

1 sikap entrepenur yg awk prlu tahu, sikap mereka adalah suka mencuba sehingga berjaya. awk boleh tnya siapa yg ada bisnes restaurant, bljr dr mereka, jadikan mentor. jgn buat bisnes syok sendiri. dan jgn igt bila kita labur beratus ribu, bisnes trsebut akan brjaya.

sy pun tgh cari krja part time utk kumpul modal buat bisnes yg trgendala dlu. harap membantu. mekasey  
19. Lankd - Thu 6/Aug/2015, 2:59pm
Nak invest dalam koperasi boleh hubungi saya
0192453174..wassap.  
20. Sv Barrista - Thu 6/Aug/2015, 6:15pm
email sv.barrista@gmail.com .. pengurusan restoren dan marketing serta catering .. jika perlukan consultant just email diatas atau whatsapp 0122945249  
21. Dawie - Tue 11/Aug/2015, 2:12am
susah....jiwa harus kental.  
22. Iftitahfood - Tue 11/Aug/2015, 9:33am
salam noora2,
Emel saya peralatan yg diperlukan seperti peralatan memasak, perkakas dan kerusi meja. insyaallah saya akan berikan 3 sebut harga dari range RM5k ke RM30. Emel saya juga budget untuk minor renovation dan signboard.
iftitahfood@gmail.com

Call/whatsapp untuk sebarang pertanyaan
(0133366808 - Nizam)  
23. Hilmi 60 - Wed 12/Aug/2015, 12:23pm
Salam..sy sedang mencari rakan kongsi lelaki mmbuat bisnes kecilan menjual nasi di tepi jalan area rawang,rumah disediakan dan sy akan memasak.. Jika berminat leh whatsap saya.. 012-3259721  
24. Muhammad Zaki Bin Elham - Wed 12/Aug/2015, 3:07pm
promosi khas dari syarikat bumiputera.whtsupp 0142631657 atau email sy :muhammadzakielham@gmail.com  
25. Khairul Azzam - Thu 13/Aug/2015, 4:24pm
salam Cikpuan Noora, perniagaan restoran adalah antara bisnes kegemaran orang melayu, ramai yang meminati dan membuka tetapi berapa ramai yang mampu bertahan ?

rata - rata boleh lihat, tidak ramai yang mampu bertahan, paling lama pun 1 tahun, lebih - lebih lagi sekarang keadaan ekonomi yang agak tidak menentu . . .

Di kawasan rumah saya sahaja iaitu di kawasan rumah kedai Taman Selasih 2, Gombak, 2 restoran melayu baru sahaja tutup kedai, dan salah 1 nya kepunyaan artis. Tak sampai 1 tahun pun mereka dapat bertahan.

sekadar pandangan, mohon cikpuan lean startup ataupun mula dengan modal tidak kurang dari rm3000 untuk mendapat sedikit ilmu berniaga makanan. Di samping itu Cikpuan boleh bergaul dan mendalami ilmu dengan mereka yang sudah berjaya dalam industri restoran ini. . .

Apa - apa pun semoga berjaya saya ucapkan kepada cikpuan.

P/S: ini salah 1 restoran di bangi yang menggunakan kaedah bermula dengan apa yang di tangan, dalam masa tak sampai 1 tahun restoran ini berjaya peroleh jualan yang agak memberangsangkan. Mungkin boleh cikpuan jadikan sebagai case study.

https://www.facebook.com/stationrambo?fref=ts  
26. Jauhar Terang Enterprise - Tue 18/Aug/2015, 10:42pm
Salam Puan Noora,

Saya ada perniagaan kedai makan di kawasan subang bistari untuk di let go. Kalau berminat untuk beralih ke kawasan berdekatan subang.
Untuk di let go termasuk semua barangan di dalam restoran serta deposit sewa kedai. Harga boleh dirunding.. Brminat boleh hubungi saya di 01126269987 secara whatsapp  
27. Mohd Sukri Mahadi - Wed 19/Aug/2015, 9:38pm
salam puan noora

saya peniaga ikan segar dr Kelantan.
permintaan ikan segar di Kelantan memang tinggi.
saya bukan pula berniat nk suruh puan noora meniaga ikan, tapi saya minta puan noora jd tokey ikan.
maksud saya macam ni, puan noora beli sebuah bot nelayan, carikan tekong utk kelaut, puan just bayar gaji tekong dan awak awak bot sahaja. hasil bot saya beli terus dari puan noora, uruskan dari jauh pn saya boleh bantu kalu puan noora still nak stay kt bangi...
call @ whatsapp saya jika berminat 01131391939 @ 0179659756...
tq puan noora  
28. Stanza - Tue 1/Sep/2015, 6:39am
Salam puan... Vape Store maksud sy... kedai jual barangan vape... atau lebih di kenali rokok elektronik... boleh hubungi sy utk info selanjutnya jika berminat... 0163218550... 01nizam@gmail.com  
29. Fadli Shah - Wed 2/Sep/2015, 10:42am
BANYAK YG BG IDEA MENGARUT SEMUA NI...BAIK PUAN SIMPAN DUIT TU..PEGI KURSUS MAKANAN /USAHAWAN DULU...KALU BGTAU ADA MODAL MENCANAK JE MELAYU KITA BG RESPON...  
30. Bizagro - Thu 3/Sep/2015, 11:01pm
Peluang perniagaan.mee kuning kering.muslim produk.tanpa bahan pengawet.boleh jenama sendiri.

rchnaza@gmail.com  
31. Mr Pasta 2 - Wed 9/Sep/2015, 8:25pm
as salam..jika cik berminat utk perniagaan restoran fast food secara franchise blh hubungi sy. 017-9111279  
32. Rosidah Binti Anang - Fri 25/Sep/2015, 2:33pm
Saya nampak, perniagaan ikan bakar, udang, sotong, ketam bakar sngt kurang di kajang atau bangi... cuba buat macam ikan bakar di Pulau Pinang... ikan bakarnya ada sambal di dalam....kmudian pencecahnya ialah sambal air asam.. huh... memang tak putus pelanggan dari seluruh malaysia. Saya berasal dr muar, tapi lama menetap di Pulau Pinang...Saya setiap 2 bln sekali mkn ikn bakar kat tmpt tu....kdai mkn ikan bakar nya sentiasa penuh orang... awk blh cuba.

konsepnya hanya pondok2... lama2 jadi besar... punya meja panjang, sebab ramai yg dtg mkn dgn grup lbh dr 5 org, 10 org kdg2 20 org... bila ada jamuan prpisahan.

Saya blh cerita pengalaman saya sbg pelanggan dan ada ilmu sikit ttg cara mmbkr ikn dn buat sambalnya. blh wsp saya ditalian 012-6123454. saya sedia bantu mmberi idea.  
33. Wahmarketings Com - Fri 11/Dec/2015, 9:05pm
Kedai makan untung 100% tapi untungnya bermula rm1.00. Buka kedai ground floor yang bagus minimm sewa rm3000 tak termasuk lektrik. Bil air. Bil internet. Kalau ada letak aircon ....maintance aircon sendiri tau. Pintu belakang kwna make sure boleh buka incase bomba datang check.

Pemadam api kena ada satu. Resit sila simpan kerana resit tu diguna untuk apply lesen majlis. .....pastu longkang depan belakang kena check takut bermasalah.....

Rm90k tu kalau masuk kos renovation kemungkinan x lepas.....  

Page 1   (Total 33 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..