Ingin Berniaga
Mazatul Akmal Bin Ainuddin - Thu 31/Dec/2020 7:01am [Last Comment]
Assalamualaikum sahabat sahabat,

Saya baru menetap di kuala krai kelantan dan ingin memulakan perniagaan. Tetapi saya tidak tahu ingin berniaga apa..

Ada idea idea yang bernas untuk di kongsi?

Niche: Diskusi Bisnes | Ingin Berniaga
     
  1. Chris 16 - Thu 31/Dec/2020, 7:15pm
    Pendapat saya, bisnes ada 2 jenis. Skilled bisnes dan no skill bisnes.
    Kalo u ada skill, mcm repair atau servis aircon atau membuat burger, you cari la tapak yg sesuai dan boleh start.
    Kalo u takde skill specific, buat la bisnes yg tak perlukan skill. Misalnya kedai runcit kecik, atau cleaning service.  
  2. Mazatul Akmal Bin Ainuddin - Thu 31/Dec/2020, 11:29pm
    Wahh Chris thank you...thank you...kedai runcit pun cantik juga..terima kasih banyak banyak atas idea yang dapat membuka minda saya..  
  3. Linkman - Fri 1/Jan/2021, 6:35am
    secara amnya ada beberapa jenis yg saya nampak

    1) kerja2 freelance online.

    yg ni boleh buat dimana2 sebab internet 4G dah ada di seluruh malaysia. Nak dapatkan idea freelance apa, boleh klik disini:

    https://www.majalah.com/?classifieds.servis-freelance

    2) kerja 'online selebriti' mcm youtuber, dropship agen guna IG dll. Yg ni kena ada media social yg power.

    3) Kerja2 servis utk penduduk setempat, runner, jaga baby, kerja pembersihan, driver grab dll

    4) Niaga makanan tepi jalan. Tapi bukan semua orang sanggup thehe..  
  4. Brad Pitt - Fri 1/Jan/2021, 11:38am
    soalan ini ditanya ramai anak-anak buah., smpikan sy buatkan satu tajuk satu masa dulu.

    https://www.majalah.com/?classified.senarai-kerja-sambilan-sepenuh-masa-yg-boleh-dilakukan-dari-rumah.FV0CX5S1M6

    senarai kerja contoh- klik diatas.  
  5. Pemborong Stokin - Sun 3/Jan/2021, 11:55am
    berniaga stokin sukan.. sy boleh supply barang  
  6. Chris 16 - Sun 3/Jan/2021, 1:47pm
    Mcm saya, jenis takde skill. Jadi saya beli Lori 1 tan sebijik. Dan skrg buat bisnes besi buruk dan pindah rumah.
    Saya takde gdl jugak, jadi saya ajak membe sorang yang ada gdl jadi drebar. Disebabkan saya org biasa je dan takde modal nak offer dia fixed gaji, saya offer dia 30-70%.
    Dia dapat 30% semua untung.  
  7. Linkman - Tue 5/Jan/2021, 9:54am
    memang smart Tuan Chris..

    di kampung saya nih ada seorang brader dah bawak backhoe (juga dipanggil JCB, bulldozer atau Keh di kelantan).. memang smart.

    dia beritahu dah kerja nih lebih 15 tahun. Harga backhoe baru lebih RM200k tapi dia beli recon secondhand.. dlm rm135,000

    setiap kali ada job.. dia caj rm470 sehari... kalo 10 hari sebulan dah rm 4,700 .. duduk di kg memag berbaloi...

    tapi dia bagitau.. rahsianya kena pandai repair sendiri. semua maintenance dll dia buat sendiri tak pernah hantar bengkel.. sebab tu boleh untung. kalo hantar bengkel.. rugi kena tipu dgn pomen..

    saya pernah tanya kenapa tak beli traktor utk bajak tanah sekali.. dia bagitau.. traktor bajak tak banyak job.. sebab tu hanya orang dari jabatan pertanian je yg buat kerja plough/bajak ni..  
  8. Mazatul Akmal Bin Ainuddin - Wed 6/Jan/2021, 1:54am
    Terima kasih kepada yang menyumbang kan idea idea yang sangat bernas..Syukur...Alhamdulillah..  
  9. Vincent - Wed 6/Jan/2021, 10:05am
    ANDA BERHUTANG DENGAN SYARIKAT PINJAMAN BERLESEN?BERHUTANG DENGAN AHLONG?RASA TERBEBAN DENGAN CAJ BAYARAAN YANG DI KENAKAN? (KL, SELANGOR)

    Kami satu-satunya AGENSI PERUNDING KEWANGAN yang boleh membantu anda!!

    https://www.wasap.my/60166063644/nakbuatloantp
    https://www.wasap.my/60166063644/nakbuatloantp
    https://www.wasap.my/60166063644/nakbuatloantp
    https://www.wasap.my/60166063644/nakbuatloantp

    ❌NO UPFRONT❌
    Kenapa memilih kami?
    ✅BOLEH TOLONG SELESAIKAN HUTANG DI SYARIKAT LAIN@AHLONG
    ✅TIADA CAJ UPFRONT
    ✅KADAR FAEDAH YANG RENDAH
    ✅TAWARAN JUMLAH PINJAMAN YANG TINGGI
    ✅TEMPOH PINJAMAN YANG FLEKSIBEL
    ✅BAYARAN BULANAN YANG LEBIH RENDAH
    ✅PROSES SEMAKAN DAN KELULUSAN YANG PANTAS
    ✅BERDAFTAR DENGAN KPKT

    Prosedur di agensi kami adalah lebih TELUS, MESRA dan tertakhluk kepada terma dan syarat.
    Untuk pertanyaann lanjut@set temujanji anda untuk perbincangan, boleh hubungi kami di 📞016 606 3644 📞call/ whatsapp  
  10. Claire 11 - Wed 6/Jan/2021, 5:06pm
    Hi Mazatul, Bisnes Tanpa Modal - boleh berniaga secara online atau secara physical di tapak perniagaan yang disediakan. Tidak perlu maintain setiap bulan kerana ini bukan direct selling. Cuma adalah satu Pusat Membeli Belah secara online dimana terdapat lebih daripada 300 jenis produk dari Kilang Korea. Semua produk bermutu tinggi, tapi harga tetap yang sangat rendah.

    Semua produk keperluan harian. Jika nak berniaga dengan produk, mesti jual produk yang semua orang memerlukan setiap hari dalam segi kehidupan seharian. Betul tak ?

    Perniagaan ini Tanpa Modal, tetapi boleh mendapat keuntungan tetap setiap hari dalam matawang Korean Won. Negara China akan dibuka tidak lama lagi, Kilang kita sudah ditubuhkan, cuma tunggu untuk kelulusan lesen perniagaan dari Pihak Negara China sahaja.

    Tidak Perlu Simpan Stok - Pelanggan anda boleh melawat dan mencuba produk produk Korea di mana mana cawangan di seluruh Malaysia ataupun di mana mana 9 buah negara yang lain.

    Tidak Perlu maintain setiap bulan, tak perlu beli produk berlebihan, beli apa yang memerlukan sahaja. Tanpa Paksa, Tanpa terdesak.. Cuma beli secara relaks tanpa pressure.

    Tidak ada Harga minimum untuk setiap pembelian. Cuma RM 300 kebawah, ada caj hantaran RM 10.00 untuk courier. Kiranya Dropship kepada pelanggan anda.. Anda tak perlu hantar produk.. Company kita akan hantar.

    Anda tidak perlu mencari produk baru, tetapi jika anda ada kawan kawan atau sesiapa yang ada Kilang sendiri menghasilkan produk buatan Malaysia, dialu-alukan untuk Export di 9 buah negara (semua akan diuruskan oleh syarikat pihak Korea kita)

    Anda tidak perlu jaga kedai ataupun tidak perlu risau kalau berhenti berniaga untuk setahun dua tahun, tak ada pendapatan.. Di sini perniagaan Korea ini tak perlu risau.. Pendapatan akan tetap dan keuntungan anda akan berterusan walaupun anda berhenti berniaga. Kerana rangkaian anda sedang berjalan, Pelanggan pelanggan semua membeli produk secara online dengan ID masing masing.

    PERCUMA sepanjang hayat - tidak perlu bayar Kos Membership yang dikenakan macam syarikat syarikat lain di luar pasaran - Cuma Setiap Tahun - kena beli satu produk sahaja (Tak kira nilai harga) - untuk pembaharuan keahlian

    Penghantaran direct ke rumah masing masing jika pembelian melebihin RM 300.00 atau penghantaran percuma di mana mana cawangan berhampiran kawasan pelanggan

    Jika Berminat, cuma hubungi saya 019-4902355 - untuk pendaftaran secara online sahaja. Tanpa sebarang bayaran dkenakan. ZERO FEE - cuma anda kena tukar kan product barang keperluan anda yang dibeli di Tesco, Giant, Jusco, 99 Speedmart, atau dimana mana supermarket kepada brand korea ini, ,

    Pusat Membeli Belah online Korea ini ada semua produk keperluan, dari tuala wanita, beras, kicap, lada hitam, garam, gula, ikan bilis, ramen korea, makanan ringan, produk untuk menguruskan badan, periuk, baju dalam, seluar dalam, berus gigi, ubat gigi, supplement kesihatan, produk kecantikan, sabun mandi, sabun pencuci pakaian, kasut, baju laki, dan lain lain.

    Pendaftaran percuma - TANPA MODAL - anda boleh call saya untuk informasi selanjutnya. 019-4902355....  
  11. Irene 7 - Wed 6/Jan/2021, 8:09pm
    Berniaga barangan gelang jed, gelang batu asli, cincin batu asli, rantai jed mesti mendapat sambutan yg hangat.  
Page 1   (Total 11 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Mencuba Nasi Arab Imam Muda Asyraf - Nasi Arab Mandy Medina
Nasi Arab Travel - Kalau dulu bila nak masak Nasi Arab memang pening kepala memikirkan bahan-bahannya. Tapi yang ni 15 minit sahaja siap!!