Harga Makanan Naik Mendadak, Buat Sambal Pes dan Masak Sendiri Nasi Goreng di Rumah
Linkman Food - Thu 16/Dec/2021 2:59pm [Last Comment]
Saya dapati cara paling murah dan cepat utk masak makanan sendiri di rumah bagi orang bujang adalah dengan membuat nasi goreng sendiri.

Saya termasuk dlm kategori orang yg TAK PANDAI masak.. tapi dalam masa yg sama nak beli makanan tiap2 hari agak mahal sekarang ni.

1) Kalo beli dgn food panda, grabfood dll.. harga tak murah, kena caj curier lagi. kadang2 last minit dia kensel.. perut pulak tengah lapar..

2) Kalo pergi sendiri ke restoran/gerai.. masalahnya tak ada masa, malas kena pakai mask pulak dan harga pun dah meningkat naik sepanjang masa.

Cerita di sebalik
==============

Satu hari saya terjumpa sambal belacan dalam peti ais. saya ada beli nasi bungkus hari sebelumnya tapi terlupa ada sambal belacan.

Tiba2 dapat idea.. apa kata kalo goreng sambal belacan nih..

- Tumis sambal belacan dari peti ais
- Adjust dgn cili sos, tomato sos dan sos tiram sikit2
- Goreng dgn nasi sejuk semalam
- Kalo nak sedap lagi tambahkan telur goreng / ayam goreng sendiri..
- Makan dgn ulam tomato kecik/salad/timun

Taraaaa siap Nasi Goreng Belacan.. tak sampai 5 minit. lagi pantas dari order foodpanda. Rasanya pun boleh tahan sedap.. dengan kos yg amat murah sebab sambal tu dapat free masa beli nasi bungkus di kedai haritu..

Sambal Free sekali jah..
====================

Selepas tu setiap kali saya ke restoran nasi campur, saya akan bungkus beberapa jenis sambal berbeza.. untuk buat nasi goreng. mula2 ahkak tu bagi free.. tapi selepas beberapa kali datang.. dia mula caj sambal2 yg saya ambik sebab banyak sangat thehe..

Buat sendiri PES sambal
====================

Oleh sebab ada banyak youtube tentang cara2 buat sambal pelbagai jenis.. baik kita belajar buat sambal utk dijadikan pes dan simpan dalam peti ais.

Oleh sebab sambal memang berasaskan cili.. pes ni tahan lama dalam peti ais berminggu2.. dan kalo pek kan kecik2 (untuk sekali goreng) dan masukkan dlm freezer.. boleh tahan berbulan2..

Belajar buat pes dari youtube
=========================
Dalam topik ini, saya akan review video2 youtube berkenaan cara buat sambal dan mula belajar buat pes sendiri.. mana tahu 2-3 tahun akan datang saya boleh jual pes pulak dan menyelesaikan MASALAH harga makanan naik yg tak ada kesudahan.

Niche: Diskusi Bisnes | Pembekal Rempah Dan Perencah
 
1. Linkman - Thu 16/Dec/2021, 3:59pm
Saya dapati dalam hampir semua video mereka gunakan bahan yg hampir sama TAPI yang membezakan rasanya adalah CARA memasak. contoh bawang yg digoreng dahulu sebelum blend akan menghasilkan rasa yg berbeza.

resepi sambal nih boleh dibahagikan kepada 2 kategori.

1) sambal kosong
Kelebihan sambal kosong boleh dicampurkan dgn macam2 bahan lain utk dijadikan
- sambal sotong/udang/ayam/ikanbilis/telur dll
- sambal utk nasi lemak
- sambal utk nasi goreng
- dan sambal biasa utk dicicah dgn ulam.

2) Sambal yg dah dicampur terus dgn udang/sotong/ikan bilis/ikan/ayam dll.
- yg ni pun sesuai utk dijadikan pes nasi goreng. kadang2 rasanya lagi sedap sebab dah ada lauk didalamnya.

variasi2 yg lebih senang juga ada contohnya:
- gantikan cili kering kisar dgn cili boh
- gantikan ikan bilis dgn kiub ikan bilis
- kalo tambah petai terus naik pangkat ke level yg seterusnya thehe..  
2. Linkman - Thu 16/Dec/2021, 4:43pm
cili kecik, cili besar atau cili kering?
=============================
mana lagi sedap?

dalam resepi2 sambal udang sotong ikan bilis dll.. hampir kesemuanya TAK guna cili kecik. Mereka guna cili besar atau cili kering.

tapi dalam resepi sambal2 kosong seperti sambal belacan, sambal jantan, sambal gesek dll.. semuanya guna cili kecik dan kadang2 ada juga cili besar (sikit). cili kecik wajib ada.

mana lagi sedap.. mungkin kedua2 sedap.. sebab saya pernah try kedua2 jenis sambal utk nasi goreng dan kedua2nya sedap.

tapi dari segi volume.. sambal yg dibuat dgn cili kecik volumenya lagi kecik. lagi senang nak simpan dlm freezer.

Kalau ada pulak bekas kiub ais plastik tu.. letakkan sambal nih dlm kiub2 dan bekukan.. bila nak guna boleh cabutkan beberapa kiub mengikut kesesuaian.. lagi senang takyah guna plastik atau bekas besar2 utk simpan.  
3. Linkman - Thu 16/Dec/2021, 5:22pm
nak guna gula yg mana satu?

- gula pasir biasa?
- gula perang?
- gula kabung (bulat leper)?
- gula melaka (silinder bulat)?

beberapa otai nasihat kalau guna gula kabung/gula melaka lagi baik. bila sambal di masak dan jadi 'caramelised' rasa lagi sedap dan warna lagi gelap.  
4. Linkman Food - Thu 16/Dec/2021, 6:03pm
Perencah apa nak masukkan..
- ikan bilis blend
- belacan bakar / tak bakar
- udang kering
- kiub ikan bilis
- kiub2 lain mcm kiub ayam/lembu

Tak ada jawapan yg khusus.. semua boleh mengikut cara masakan. Ada otai yg pilih perencah tertentu di sesuaikan dgn lauk apa yg akan dimasak..

tapi ada juga otai nasi lemak yg dah biasa buat katering utk ratus2 orang makan.. letak ketiga2 perencah - ikan bilis blend, belacan, udang kering blend.. katanya itu rahsia sambal sedap..

my teori.
=======
saya akan cuba buat sambal 'kosong' yg basic dahulu dengan kuantiti yg banyak untuk tahan berminggu2 tanpa kesemua perencah2 diatas.. dan simpan dlm peti ais. bila nak buat nasi goreng2 atau sambal2 tertentu baru masukkan beberapa atau salah satu perencah diatas.

atau..

buat siap2 secara berasingan 3 jenis:
- sambal yg guna ikan bilis blend sahaja
- sambal yg guna udang kering blend sahaja
- sambal yg guna belacan sahaja

bila dah sejuk.. masukkan dlm kiub2 plastik dan bekukan dlm freezer.. bila nak guna boleh pick & mix mana2 perencah yg nak digunakan dan cari yg mana kombinasi paling sedap utk lauk2 tertentu.

- utk sambal telur rebus yg digoreng mungkin lain
- utk sambal masak merah tomato ayam mungkin lain
- utk sambal udang/sotong mungkin lain
- utk sambal ikan bilis nasi lemak mungkin lain..  
5. Linkman Food - Thu 16/Dec/2021, 6:45pm
ilmu baru

- sambal yg dibuat dgn cili yg di blend dgn minyak dan langsung tak guna air boleh tahan berbulan2. cara ni juga tak meletup teruk semasa menumis sebab tak ada air.

cara ni bagus boleh jimat ruang dalam peti ais dan boleh buat lebih banyak sekaligus. simpan dlm botol kecik2.. 10 botol contohnya..

- kalau anda petani yg ada kebun mcm saya.. boleh guna cili besar fresh lagi sedap. cili besar dan cili kecik adalah antara tanaman yg paling senang tumbuh dan berbuah lebat. dalam resepi2 video dorang guna cili kering bukan cili besar fresh sebab lagi mudah/murah nak beli di kedai kot.. tapi leceh juga kena rebus dulu cili kering dlm 15 minit utk jadikan lembut sebelum blend.

- ada otai suggest kalo cili kecik blend dgn tangkai, tak dibuang.. tak akan sakit perut pedas sebab dalam tangkai tu ada penawarnya.  
6. Linkman - Thu 16/Dec/2021, 8:26pm
Kesimpulan am kesemua 20-30 video sambal yg saya tengok.

1) Bahan asas wajib
- cili kering / cili kecik / cili besar
- bawang kecik / bawang besar / bawang holland (kuning)
- ada yg nak/taknak bawang putih
- asam jawa / asam keping
- gula melaka / gula kabung / gula pasir

ini adalah bahan asas yg mengambil masa 1 jam lebih utk tumis. Kalau betul part yg nih sambal kita boleh tahan berbulan2 walaupun tak masuk dalam peti ais.

2) Perencah2 masin
- Belacan bakar / tak bakar
- Udang Kering blend
- Ikan bilis blend
- kiub bilis/ayam/lembu
- (tak pernah nampak pulak sesiapa guna cencalok)

tumisan pelbagai cara bahan (1) dgn perencah masin diatas.

3) Bahan2 alternatif yg membuatkan rasa sambal A berlainan dari Sambal B. Kesemua otai ada campurkan salah satu atau beberapa bahan2 rahsia dibawah dengan cara masakan tersendiri.

- serai
- halia
- kunyit
- lengkuas
- daun limau
- perahan limau nipis
- limau kasturi blend
- tomato
- kayu manis
- bunga lawang
- daun bawang
- cuka makan
- dan mungkin berpuluh2 lagi bahan rahsia

=== & ===

kesimpulan dgn gabungan 3 level bahan diatas, dengan 1001 cara masakan berlainan akan memberikan sambal dengan 1001 rasa berlainan.  

Page 1   (Total 6 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..