Bisnes yang Meningkat Naik Semasa Ekonomi Jatuh
Linkman @ Azman Consultation - Wed 31/Oct/2018 2:59pm
Beberapa hari lepas keluar berita 73% rumah/condo/apartment sekarang tak terjual adalah yg berharga rm 250k keatas.. teruk juga ekonomi dunia sekarang ni... (bukan malaysia sahaja tapi seluruh dunia).. tengah2 termenung ni ada sorang member tanya, bisnes apa yg naik bila ekonomi jatuh.

Yezzaaa.... ini topik terbaru.

Bisnes yg meningkat naik bila ekonomi merudum.
=========================================

1) Bisnes kicap
masa saya belasan tahun saya terbaca artikel tokey kicap tersenyum lebar semasa krisis ekonomi 1997/1998. sale kicap naik mencanak bila ekonomi jatuh merudum sebab orang makan nasi dengan telur goreng dan kicap je..

2) Bisnes sublet office - pecahkan bilik ofis kecik2 dan sewakan.
masa ekonomi tengah bagus, biasa boss tak nak kongsi pejabat. bila tengah sakit, lebih baik sewakan bilik kosong tu kepada orang lain.

3) Bisnes pinjaman peribadi
hehe.. tengok majalahcom ni penuh iklan pinjaman peribadi.

4) bisnes sandwitch?
logik tak? orang nak ikat perut jadi makan sandwitch je pagi?

5) Bisnes nasi bungkus kak wok
maksud kak wok yg original adalah yg di kelantan tu.. tapi yg saya maksudkan adalah ayam goreng kunyit atau gulai yg dipotong dadu (potong kecil2). jadi boleh dijual dgn harga murah serendah rm3 sebungkus (berbanding average nasi bungkus ayam goreng berempah potong 4 atau potong 6 sekarang adalah rm6).

6) nasi lemak rm1
taktik sebenar nasi lemak rm1 ni adalah kita juga jual nasi lemak yg sama dgn telur goreng (rm2 - rm2.50 ) dan ayam ketul kecil (rm3 - rm5) dan lain2. maknanya harga rm1 tu saja je nak tarik perhatian pelanggan. sesiapa yg cuba jual nasi lemak rm1 sahaja tanpa ada add-on lain, memang lingkup tak sampai sebulan.

7) donut, karipap dan cakoi.
saya tengok gerai2 tepi jalan yg jual kuih ni (yg sedap la) still ramai pelanggan. sekali tu saya malas nak makan tengahari, beli cakoi je.. rm2 dapat 5 cakoi besar atau 10 cakoi kecik.. kenyang sampai malam..

8) bisnes biskut empat segi (cracker) macam biskut pingpong atau biskut merry.
saya selalu bangun pagi, buat air kopi premix sachet dan makan biskut pingpong 6 ke 8 keping... boleh tahan kenyang sampai 12 tengahari. so ada market tak utk biskut cracker ni yg dah pek dalam plastik kecik dalam 8 keping? jenama anda sendiri.. sesiapa yg dah biasa buat biskut raya tu, try la buat biskut ni pulak.. then disribute ke peniaga tepi jalan pagi2...

9) Bisnes pasar karat atau car boot sale hujung minggu
setiap minggu check barang2 dalam rumah yg kita tak nak pakai dan jual di car boot sale. tapi orang muda mungkin lebih suka jual guna carousell kot

10) bisnes kasut bundle?
dulu masa time raya ada keluar artikel tokey kasut bundle di jalan TAR di KL kaya raya. mungkin sekarang takyah tunggu raya.. waktu biasa pun boleh jual kasut bundle?

=== & ===

bisnes apa lagi agaknya?

Niche: Diskusi Bisnes
     
  1. Biz 7 - Wed 31/Oct/2018, 5:26pm
    Boleh bg idea bisnes trading..

    Kepek
    Oem

    Lagi  
Page 1   (Total 1 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.