Bisnes Transport Pickup 4x4 - Mencari Idea
Miss Faffaw - Thu 27/May/2021 11:42am [Last Comment]
Saya ade pickup 4x4.. sy sedang mencari idea utk mulakan bisnes ni.. sy memerlukan pertolongan utk start bisnes ini. sape yg sudi share pendapat and idea atau nk membantu sy utk ceburi bidang ini sgt dialu2kan.. atau ade job utk saya bolehlah share dan kongsi rezeki dgn sy ye..

Boleh contact sy
0196076652

Niche: Diskusi Bisnes | Bisnes Perabot | Sewa Lori
 
1. Linkman - Fri 28/May/2021, 10:15am
saya ada teringat diskusi bisnes hilux 4x4 lama dulu. bila search google 'Linkman hilux 4x4 idea bisnes', yg ini keluar:

Idea Bisnes Menggunakan Hilux (4x4 Pickup Truck)
https://www.majalah.com/?classified.idea-bisnes-menggunakan-hilux-4x4-pickup-truck.FN4L7LXH4W  
2. Linkman - Fri 28/May/2021, 10:38am
Satu hari selepas pergi ke IKEA, saya pernah terfikir idea bisnes utk orang2 yg ada kereta/van/pickup 4x4/lori sendiri.

Saya suka ke IKEA sebab disana ada perabot murah.. terutama sekali perabot2 seperti meja, almari dan kerusi utk kegunaan ofis... tapi saya cukup malas nak angkut balik dan nak pasang.. dan kalau mintak IKEA hantar.. kadang2 kena tunggu seminggu baru sampai..

Maklumat dari IKEA:
https://www.ikea.com/my/en/customer-service/services/delivery/

- items kecik bawah 24kg yg boleh muat parcel, IKEA caj flat rate RM25 per parcel utk semenanjung dan RM100 per parcel sabah/sarawak.

- Item besar dihantar dgn IKEA trucks, caj berubah mengikut jarak dari RM98 ke RM258.

Ini caj hantar sahaja.. belum upah pasang. Kalau nak pasang sekali kena tambah lagi..

Upah pasang perabot adalah 10% dari kos perabot. Check sini.
https://www.ikea.com/ms/ms_MY/service-offer/assembly/index.html

Kalau kita ambik contoh perabot harga RM 500 kos upah hantar dan pasang adalah:

- Minima RM 98 kos hantar
- RM 50 kos pasang

Total untung kasar RM 148
Untung bersih tolak minyak & tol mungkin lebih RM130

Kalau Cik dapat execute 10 order saiz mcm ni seminggu. potensi income bersih sebulan
rm 130 x 10 x 4 = RM 5200

Dec 2019 - Makluman berguna banyak disini:
IKEA: Online Store vs Personal Shoppers. Who Wins?
https://loanstreet.com.my/learning-centre/ikea-online-store-vs-personal-shoppers  
3. Linkman - Fri 28/May/2021, 10:50am
Kalau nak buat servis pasang & delivery perabot ini

1) buat satu website/fb page/IG dll
2) kaji harga IKEA berapa (hantar & pasang)
3) kalau nak guna harga yg sama dgn IKEA pun OK terutama kalau Cik boleh hantar SEGERA.. same day atau next day.. IKEA selalunya lambat hantar.. (zaman sebelum PKP)
4) kalau dapat beat harga murah sikit pun lagi baik.

Dalam website/social media CIK..

- Maklumkan cik agen BEBAS.. dan bukan dilantik oleh IKEA.
- Buat topik setiap hari atau minggu atau setiap kali ada delivery.. tunjukkan perabot yg dihantar dan dipasang..
- Kalau buat youtube channel cara2 pasang perabot IKEA pun lagi bagus..
- pastikan Cik register SSM.. kategori servis .. termasuk pasang/hantar perabot
- pastikan muka Cik dan nama syarikat ada dalam setiap post.. ini dinamakan business profiling & trust building..

dalam masa beberapa bulan InsyaAllah bisnes hilux 4x4 penghantaran/pemasangan perabot Cik akan maju thehe..  

Page 1   (Total 3 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..