Idea Bisnes Menggunakan Hilux (4x4 Pickup Truck)
Amalina 2 - Mon 6/Jan/2014 2:42pm [Last Comment]
Saya ada Hilux, baru beli. Masa nak beli dulu, saya plan nk buat bisnes. Tapi bila dah beli takde idea plak. Sapa ada cadangan bisnes yang sesuai menggunakan kereta saya ni.

Niche: Diskusi Bisnes | Sewa Lori
 
1. Norin 3 - Mon 6/Jan/2014, 2:59pm
Amalina, u ambil stock ikan dan sayur di pasar borong, kena awal pagi dlm pkl 3 mcm tu, harga murah & fresh. pas tu u buat mrktg sikit, jual kat restoran2 yang banyk skrg ni. Kelebihan beli dgn u, jimat minyak peniaga2 ni nk ke pasar dan jimat masa. Harga barangan u survey le kat pasar2. Buat dgn tekun dari ke restoran pelan2 u pegi supply kat hotel lak.

Persaingan agak tinggi dgn bangsa cina & india, don't be surprised org acheh pun ramai yg buat biz ni. So servis kena bagus, dan barangan u kena fresh dan elok.

-Sharing sesama muslim-
artngalleryprinting@gmail.com  
2. Amalina 2 - Mon 6/Jan/2014, 4:34pm
bagus idea ni.lagi 1, saya pernah terfikir nak supply ikan patin dari temerloh dan bawa ke KL. tapi kurang mahir nk cari customer  
3. Niaga Bersamasama - Mon 6/Jan/2014, 4:53pm
Memang bagus idea tu, tapi pastikan Amalina 2 perlu buat beberapa perkara yg akak akn listkn dibwah sblum dpt supply ikan patin kpd bakal pembeli di KL :

1) pastikan harga bekalan yg Amalina 2 dpt adalah murah dr harga pembekal pesaing sedia ada

2) pastikan harga jualan yg Amalina 2 tawarkan adalah murah dr pesaing2 sedia ada, tapi perlu pastikan ada untung ya, selepas ditolak semua kos termasuk kos minyak + tol.

3) bersedia ke nak bg consingment kpd bakal2 pembeli baru? Sb Amalina 2 baru nk mula, danbau je beli HILUX.

Anak akak pun ada terfikir semua ini masa baru beli HILUX dulu, lepas dapat hilux, dia pula berhenti kerja sb company tmpt kerja ada masalah. Dia x nak bergantung kpd business keluarga yg sedia ada. Tapi dia berjaya buat business dengan menggunakan idea + HILUX baru dia, nak tahu lebih lanjut, email kepada akak di niagasama2014@gmail.com . Dia pun tengah nak kumpul para pemilik HILUX yg nak busines dengan menggunakan kemudahan HILUX masing2  
4. Amalina 2 - Tue 7/Jan/2014, 2:40pm
niaga bersamasama,
nk mula mniaga ni susah juga nk dapatkan harga ikan yg paling murah berbanding pesaing.nk murah, kena beli dlm kuantiti yg sangat banyak, bila dah beli banyak, muat ke nak angkut dgn Hilux.tak kan nk buat 2 trip kan. apa2 pun hendak seribu daya tak nak seribu dalih.

anak akak berniaga apa mggunakan hilux?  
5. Mohd Hisham Idris - Tue 7/Jan/2014, 4:37pm
byk bidang boleh buat spt trading hasil2 pertanian, penghantaran barang, yg penting mesti dapat direct pembekal/pengeluar atau satu lagi pembekal air mineral dari sekolah-ke sekolah cuba contak syarikat ni katanya buyer dah ada cuma hantar sahaja air minera d hill 0199727524 en. sharul  
6. Wan 151 - Wed 8/Jan/2014, 3:10am
Assalam amalina2..pn boleh hubungi sy utk keterangan lanjut..
ridhuan5659@yahoo.com.my  
7. Jutawansuri 2 - Wed 8/Jan/2014, 11:03am
Idea supply patin tu bgs. Tp kena mntak jg restoran tulis patin temerloh. Pasal ada org temerloh yg xmkn patin dr tempat lain selain temerloh  
8. Niaga Bersamasama - Wed 8/Jan/2014, 12:05pm
Betul, nak 1000 daya, x nak 1000 dalih. Mmg diakui saat awal nak niaga kena pandai main harga / tawar harga yg cantik & murah kepada pembekal & pembeli  
9. Linkman - Thu 9/Jan/2014, 6:14pm
kalau nak buat bisnes angkut-mengangkut barang (apa sahaja barang..) cuba bandingkan dgn khidmat lori sewa sekitar KL ni utk mencari blank spot / peluang terbuka.

Biasanya:

1) Lori 1 tan kos dalam rm200 + 100 kalau ambik 2 org pekerja = Total RM300

2) Lori 3 tan kos dalam RM300 + 4 orang pekerja rm50 sorang = total RM500.

Kebanyakan penyewa lori 3 tan tak setuju kalau kita ambik 2 org pekerja shj so dorang tekankan supaya kita ambik 4 orang, melainkan kita janji nak tolong angkut dgn 2-3 org kawan2 sendiri. Jadi total boleh dikurangkan kpd RM400.

3) Lori 5 tan saya tak sure berapa ...

======

Jadi bisnes angkut mengangkut ni... blank spot dia terletak pada yg berharga bawah RM200 .... maybe sekitar RM50 - RM150 per trip sekitar 20-30 km

(30 km adalah servis free yg biasanya kedai perabot/elektrik bagi kalau beli brg dorang)

======

contohnya ramai org nak angkut barang tak banyak sangat, tapi barang tu besar dan tak muat van/kereta hatchback... spt tilam king/queen size ATAU 1 atau 2 almari ATAU 1 atau 2 sofa ATAU satu peti sejuk besar... dll

saya banyak kali cuba nak cari servis mcm ni dulu sebelum pindah...

=====

cuba rajin2kan diri tengok org yg jual perabut/ brg elektrik terpakai sendiri-sendiri punya (bukan komersial company)... cabaran terbesar adalah mcmana nak angkut bawak balik umah.

cth iklan:-

- saya Nak jual peti ais besar
- harga baru rm 2,000
- saya jual rm1,200 je
- saya menang peraduan, tapi dah ada peti ais...

so... macamana pembeli nak angkut kalau sewa lori 1 tan tanpa pekerja dalam rm200 dah rugi...  
10. Linkman - Thu 9/Jan/2014, 6:21pm
Tambahan...

tetapi perbezaan besar Hilux dengan lori adalah Hilux lebih ganas dan disebabkan 4 wheel drive, boleh masuk jalan offroad kawasan tak ber tar dan kawasan pembinaan.

jadi mungkin market disini boleh lawan lori satu tan yg hanya boleh di jalan cantik...  
11. Kreative Idea - Thu 9/Jan/2014, 7:21pm
Terbaca komen Pn. Niaga bersama, memang dia bantu kita berniaga dengan menggunakan HILUX. Bayangkan HILUX saya hampir ditarik sebab dah 3 bulan tak bayar, Alhamdulillah lepas 1 bulan berniaga dibawah bimbingan beliau secara talian, projek jualan hilux berjaya settel semua hutang hilux dan boleh beli 1 lagi hilux untuk suami pula beniaga dengan pakej yang sama!  
12. Niaga Bersamasama - Sun 12/Jan/2014, 5:46pm
Tambahan kepada komen Linkman : oleh kerana Hilux Gagah dan boleh masuk kawasan perumahan yang baru dibuat, maka peluang berniaga makanan mobile hilux kepada para pekerja yang bekerja sebagai buruh binaan lebih tinggi.

Rujuk http://www.mfa.org.my/?forum:peluang-memiliki-perniagaan-francais-makanan-mobile-bergerak-dan-kurang-risiko:V389KPX8DJ  
13. Zulhilmi 24 - Thu 16/Jan/2014, 1:18am
Nak tau gk camner nknoptikumkan guna hilux..plz call me ..niaga b ersama
Zul013980554  
14. Amalina 2 - Thu 16/Jan/2014, 10:36am
bagi tau je la..malas la nak call2.takot idea u tak seberapa.rugi bil telefon je.  
15. Firlast - Sat 18/Jan/2014, 3:14pm
angkat barangpun ok.. sy buat part time kalau ada masa free..sy pakai viva ja untuk angkat barang kotak2 kecil.. 1 trip x sampai 20km ble dapat lebih dari rm150..tu baru 1 trip..dekat pula tu..kalau jauh boleh charge sampai rm400 1 trip.. tp sy pinjam lesen kawan untuk angkat barang.. kalau ada rezeki sypun nak beli keta besar sikit..& buat lesen sendiri..ni la sekarang sy tengah try2 nak buat lesen..  
16. Zulhilmi 24 - Sun 19/Jan/2014, 12:20am
brg2 mcm mner....?camner nk dpt job tu.. firlast  
17. Clan Lan - Mon 20/Jan/2014, 7:46pm
Ada biz for hilux.. blh dpt cash money.. ambil desil... klu nak tahu sgt.. pm sy  
18. Sifwan - Tue 21/Jan/2014, 12:00am
firlast..menarik..email sy,,,sif.wan@yahoo.com  
19. Azie Biase - Fri 24/Jan/2014, 3:58pm
as salam..le tahu biz utk HILUX..mcm nk join jgk biz ape tue?

FIRLAST-> cmne ley dpt customer utk wt service angkut brg nie..transport ada cuma customer nak angkut brg xdek....  
20. Firlast - Tue 28/Jan/2014, 6:44pm
Zulhilmi,sifwan,azie

biase..macam2 jenis barang,tp oleh kerana kereta saya kecil,saya dapat angkat barang yg kecil saja,kadang terpaksa buka kerusi belakang utk simpan barang. utk dptkan job tu kena rajin cari mana2 company yg perlukan transportation seperti logistic company atau apa2 saja.

selalunya barang2 ni sy ambil dr port & hantar ke tempatnya,tapi kalau boleh mesti ada lesen pengangkutan & ada akaun bank atas nama lesen tersebut utk memudahkan company buat bayaran sebab ada company yg bayar pakai cek atas nama lesen tu. saya pinjam lesen kwn je,tp bagi dia 10% la..

kalau betul2 mau buat bisnes ni boleh hantar sebut harga pada mana2 company yg perlukan transporter. sebenarnya sy ni kerja dgn logistic company,tu la sebelum ni sy selalu cari transporter utk angkat barang,kadang2 ada barang kecil transporter pakai kereta viva je angkat,sypun rasa mcm best juga bt transporter ni & skrang sy pula yg buat utk barang2 kecil.

ada 1 lagi bisnes boleh buat dengan kereta x kira besar atau kecil. kalau kerja opis pun blh buat part time, kerjanya hantar bdk2 g sekolah,keje opiskan masuk jam 8,rest jam 12-2pm,balik jam 5. klu pakai viva la contohnya,boleh muat 4 penumpang,so pagi jam 6.30 ambil budak sekolah & hantar terus g opis,(time rest)jam 12.30pm ambil bdk sekolah tu & hantar balik ke rumah.

kalau ada lagi yg sidang petang terus ambil lepas hantar bdk sidang pagi tu & hantar balik kat sekolah,(nak balik)jam 5.30 mcm tu ambil bdk2 kat sekolah & hantar balik rumah. tapi kerja ni utk yang jarak dari opis,sekolah & rumah penumpang tu xjauh la,kalau jauh xblh buat gak,nti xcover minyak..

maknanya ada 8 orang penumpang 1 hari,seorang charge Rm40 sebulan,RM50 x 8 boleh la dapat 400 sebuan. RM400 boleh la utk backup ccm kereta sikit..  
21. Azzizi 2 - Wed 29/Jan/2014, 3:50am
Slm 1 Malaysia smua..! Saya ingin berkongsi bisnes bersama.. Tapi nk buat bisnes ni 2 perkara kena buang.

1) MALU
2) MALAS.

Jual baja fresh tahi aym. U buat marketing je la. Jgn plk sumbat bja tahi ayam tu dlm viva / hilux. X smpai 1km u pengsan sedar dh dlm wad.. Ha,ha,ha.. Ok, saya skrg adalah consultan yg di lantik oleh satu syarikat penternakan ayam yang terbesar di Malaysia di Pahang.

Jadi,sekiranya ada yg berminat untuk beli baja tahi ayam ori ni u all pakat je dgn dreber lori 3tan / 10tan untuk hantr kemana shj permintaan yg u dpt. P ler cari pengusaha kebun atau ladang yg melibatkan pertanian ni. Buat marketing ler skit. Sbab harga baja tahi masa skrg brharga rm450 untuk 1tan itu pun di orang dh campur habuk kayu. Tak pyah buat mcam tu. Rosak tanaman nanti. Jual yg ori shj pun dh mewah.

Lori 3tan diisi bja tahi ayam sampai menangis kami cuma bgi ''RM280'' je dn lori 10tan cuma bg ''RM750'' sahaja. Itu pun dh membantu bumiputra kita buat bisnes sama2. Marketing biar luas msuk je ladang2 kebun2 yg ada berjuta tempat di seluruh Malaysia ni..

Email je di azzizikelantan@gmail.com atau cll di talian 019-9666046 / 011-26099644. TQVM 1 MALAYSIA. GOOD LUCK..!!!  
22. Firlast - Wed 29/Jan/2014, 11:43am
mcm best jg kan Azzizi,so kena mark up harga sendiri la ni kan?awak buat untuk 1 Malaysia kerr? include Sabah n Sarawak?  
23. Azzizi 2 - Sun 9/Feb/2014, 4:32am
Firlast.. 1 Malaysia kita dh jalan bisnes ini.. Transport dari Johor,Kelantan, Perak,Selangor, Kedah dan banyak negeri lagi yang datang ke tempat saya untuk membeli baja tahi ayam ori nii.. Transport u all mesti urus sendiri lerr. I cuma sediakan stok bja je. Itu pun bergantung pada stok baja juga. Klau ayam mogok x nk berak saya x boleh buat apa2.. Opsss. Gurau je.. He,he,he.. Klu berminat just cll je sprti nom d atas. Ok. TQ MALAYSIA..!!!  
24. Companypermai - Tue 12/Aug/2014, 12:33am
Saya memiliki sebuah 4x4 mitsubishi triton..sesiapa yang berminat untuk menggunakan khidmat penghantaran area negeri sembilan dan melaka boleh email companypermai@gmail.com atau whatsapp 011-107-78841..terima kasih  
25. Saladin 5 - Wed 24/Sep/2014, 2:55pm
Untuk servis area kuala lumpur,
boleh hubungi saya,din 019 9117449.

model : triton 2013  
26. Mohd Noor 36 - Tue 2/Dec/2014, 9:18pm
tumpang iklan
hilux bawa barang
penang/seberang perai
rm 20 - rm 150
luar kawasan boleh runding

call/sms 0194222912  
27. Mohd Faiz Idris - Mon 15/Dec/2014, 1:11pm
Utk area klang/ pelabuhan klang boleh hubungi saya faiz 0199213551  
28. Hasrul 71 - Thu 22/Jan/2015, 1:43am
Assalamualaikum sahabat, saya amat2 memerlukn ptlongan sahabat utk Mula biz dengan 4x4 secara part time ,
harap ada yg sudi membantu  
29. Ani Zul - Thu 26/Mar/2015, 11:31pm
AsSalam.. saya zul dari kerayong pahang.. jika ada sesiapa yg memerlukan khidmat penghantaran 4x4 dlm kawasan / luar kawasan hubungi saya 012-9455037- Zul..  
30. Shahrizan 1828 - Sat 16/May/2015, 6:35pm
untuk servis kl n selangor n n9 boleh contact saya 0126482813  
31. Asri 115 - Thu 13/Aug/2015, 2:53pm
wauu..teruja tgk komen2 di sini..ada hati jugak nak beli 4x4 tapi tak tau cara nak optimumkan penggunaan cabin belakang tu he he he..  
32. Zulkifli 199 - Sat 15/Aug/2015, 12:02pm
Salam tmpg iklan tuan2..lori utk disewa 1tan cavas pnjang 10kaki..blh bawa mcm2 brg2 pindah kedai dll..local dan outstation seluruh semenanjung..call or wasap Zul 0174814178  
33. Ciklan 2 - Thu 17/Sep/2015, 4:43pm
assalammualaikum sahabat semua..
saya baru beli hilux sportivo.. ada kecil kecilan katering. tapi lately ni makin teruk, xda katering, kurang sgt orang order... dah sangkut 1 bulan... harap ada sahabat yg boleh bagi job atau idea selain idea diatas.. tima kasih banyak2..  
34. Jaya Utara Multitrade - Tue 6/Oct/2015, 11:07am
Salam...

kami menyediakan perkhidmatan lori sewa ke seluruh semenanjung Malaysia.

pindah rumah / pindah pejabat / perabot / barangan kilang

Hilux 4x4 / lori 1tan / 3tan / 5tan / 10tan & Trailer 40kaki

berminat hubungi saya 011-36 7777 36  
35. Nik Hafiz - Thu 12/May/2016, 11:35am
Saya ada triton 4x4 untk di beri sewa kepada syarikat yang memerlukan,memandangkan saya bru beli 4x4 navara...atau pun ada job untuk sya blh la kongsi bersama...0139058630  
36. Anna 87 - Thu 11/Aug/2016, 7:51am
Salam..
Saya ada triton. Terfikir nak buat part time job pengangkutan. Boleh ke jika kita x angkat barang? Maksudnya, loading & unloading by others.  
37. Shahrul 482 - Fri 26/Aug/2016, 3:16pm
Assalam warga pickup, Saya mempunyai pickup Hilux yg sedia berkhidmat utk penghantaran barangan ke 3 buah negeri iaitu Selangor/kl, Perak, dan Kedah.. bagi yg berhajat, sila hubungi saya di talian 0133019956  
38. Arif Fiqri - Fri 26/Aug/2016, 5:51pm
Kepada mana2 peniaga yang memerlukan hilux 4x4, sama ada yang baru atau second hand, boleh hubungi saya Arif 0196073767, semoga perniagaan antum semua sentiasa maju dan berjaya.????  
39. Shahrul 482 - Sun 25/Dec/2016, 10:15pm
PERKHIDMATAN MENGUNAKAN PACUAN 4 RODA TOYOTA HILUX

ANTARA PERKHIDMATAN YANG DISEDIAKAN (JAMINAN SAMPAI 1 HARI) :
1. PINDAH BARANG / RUMAH / PEJABAT / STOR / KILANG / KEDAI
2. MOTORSIKAL BRAKE DOWN / PENGHANTARAN KE LOKASI LAIN
3. PENGHANTARAN PERABOT
4. KEMUDAHAN BASIC OFFROAD SAHAJA DI SEDIAKAN

SEWAAN TERMASUK DRIVER DAN UPAH MENGANGKAT

HARGA BERMULA RM80 BAGI 20KM PERTAMA, 10KM KE-2 TAMBAHAN RM15 (HARGA BOLEH DI
RUNDING)

LOKASI KEUTAMAAN DI DAERAH KUALA KANGSAR DAN IPOH, PERAK (LOKASI LAIN BOLEH
DI RUNDING)

BARANGAN MESTILAH HALAL DAN TIDAK MENGANDUNGI BAHAN TERLARANG SEPERTI DADAH,
ROKOK DAN SEUMPANYA

SYARIKAT BERDAFTAR SAS (SA0336424-V)

UNTUK KETERANGAN LEBIH LANJUT SILA HUBUNGI / WHATSAAP EN. ANWAR 013 3019956  
40. Shahrul 482 - Sun 25/Dec/2016, 10:19pm
Update saya Shahrul Anwar. Mohon maaf,
Kini perkhidmatan pindah barang hanya beroperasi di sekitar perak shj. Harap maklum  
41. Boy 123 - Fri 5/May/2017, 2:32pm
amalina... kalau awk tak tau nak buat apa dengan hilux tu, bagi je la kat saya.... atau jom kita jalan2 p dating round satu malaysia guna hilux tu besttt.... hahahaha  
42. Luqman Hakim 22 - Wed 19/Jul/2017, 11:12am
saya ada sebiji 4x4 dan tak tahu nk optimumkan penggunaan dia..kalau ada idea dan job..jom bincang2..call/wassap 0195061155  
43. Zul 230 - Tue 22/Aug/2017, 3:14pm
As salam..saya pun ada triton ..mana tau ada nak hantar barang mana mana boleh hubungi saya..zul 0193767346  
44. Kent 23 - Wed 6/Sep/2017, 1:28am
Sy ada isuzu dmax 4x4, jika ingin memerlukan perkhidmatan penghantaran barangan kecil-kecilan,kotak2 sederhana yg xmuat masukkan dlm kereta anda. Hubungi la saya : 0189893565, disekitar kawasan ( lembah klang,nilai,seremban,genting highland & kawasan2 yg bole buat dibawa bincang & cas penghantaran : bermula dr rm80 km utk stiap trip.  
45. Kavitha Mary - Tue 29/May/2018, 12:21pm
PERKHIDMATAN HILUX
JOHOR BAHRU LARKIN
0108890694
0163533441  
46. Bujuder - Sat 25/Aug/2018, 7:09pm
Saya mencari 4x4 sambung bayar..deposit yg saya mampu bayar rm8k...untuk hubungi. Saya klik link dibawah:
http://www.wasap/+60137450879  
47. Zulhaidi 4 - Wed 26/Sep/2018, 6:48pm
Salam
Saya ada membuat perkhidmatan penghantaran barang -barang menggunakan 4x4 sekitar KL dan selangor
Sila hubungi or whatsap 0192771949 -Zul  
48. Elis Azam - Thu 13/Dec/2018, 1:20pm
Saya memiliki sebuah 4x4 mitsubishi triton..sesiapa yang berminat untuk menggunakan khidmat penghantaran dari Johor Ke Kuala Lumpur dan juga Singapore. boleh email amanihebat@gmail.com atau whatsapp 011-16071558..terima kasih  
49. Intan 460 - Tue 12/Mar/2019, 2:10pm
Salam...
Saya Ada sebuah hilux di negeri kelantan..sya boleh membuat penghantaran pelbagai barang diseluruh semenanjung..boleh wassup Saya 0179137988

Saya juga memerlukan idea untuk membuat business dengan menggunakan hilux ini..mohon Bantu saya..  
50. Hanif Hadi - Thu 18/Apr/2019, 10:42pm
Saya ada triton, dan mmg nak gunakan untuk berniaga. Saya fresh graduate. Kalau ada hamba Allah sudi berkongsi idea atau cadangan atau nak sembang2 biz, nombor saya 011-11409181.  

Start | Page 1 | Next >                     (Total 58 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..