Betul ke Pencarum KWSP Kerugian 100k - 1juta?
Azrul 28 - Mon 10/Oct/2011 2:59pm [Last Comment]
salam warga majalah,

just perkongsian utk kebaikan bersama,

# Adakah anda sedar bahawa kerajaan meluluskan sebahagian daripada wang di dalam akaun 1 KWSP digunakan untuk melabur di dalam Unit Amanah?

# Adakah anda mengunakan akaun 1 (KWSP) untuk pelaburan Unit Amanah?

#Adakah anda tahu purata pulangan KWSP 10 tahun lepas adalah 5.04% manakala purata pulangan Unit Amanah 10 tahun lepas adalah 15%.

#Sekiranya anda tidak berminat utk melabur ke unit amanah..anda hanya akan dpt pulangan purata 5% setahun....jika RM10k anda kerugian RM100k....dan jika RM100k duit kwsp anda...anda kerugian 1 juta semasa anda pencen kelak...fikir2 kan.....

# more for information kwsp pecah kpd 2 akaun..akaun 1 (70%) manakala selebihnya acc 2....acc 2 boleh dikeluarkn bila2 ms utk tujuan perubatan dan pembelian rumah....tp acc 1 tidak boleh dikeluarkan sbm umur 50....skrg kerajaan dh luluskan acc 1 kwsp boleh dikeluarkn bg tujuan pelaburan unit amanah SAHAJA...
klu anda tidak ambil peluang ini tersangat la rugi...klu x transfer ke unit amanah anda akan dpt purata 5% je sethn....mmg tersgt rugi......

Sekiranya ingin menggandakan 100% keuntungan wang KWSP di dalam Unit Amanah bolehlah hubungi
017 481 6282 utk penerangan dan temujanji..anda hanya perlu mengisi borang sahaja tanpa perlu keluarkan duit poket...maaf jgn bazirkan ms anda utk call or sms sekiranya tidak berminat or masih ragu2..

p/s : harap jgn tinggalkn email bwh ni utk detail krn anda tidak akan dilayan...

p/s : harap jgn tinggalkn email bwh ni utk detail krn anda tidak akan dilayan...

p/s : harap jgn tinggalkn email bwh ni utk detail krn anda tidak akan dilayan...

for more detail sila sms /call utk sesi pertemuan dan penerangan...anda akan lebih fhm dan tau konsep sebenar kenapa lebih 2juta org malaysia join unit amanah.(slps jumpa dan dgr xnak join pon xpe...sy x rugi ape2 pon...)>>>> 017 481 6282

Niche: Pelaburan Saham Unit Trust | Diskusi Bisnes
 
1. Linkman - Tue 11/Oct/2011, 12:56pm
kalau anda tak tahu... semasa krisis kewangan 1997-1998 south east asia... unit trust rugi billion2 RM... duit tersekat tak boleh keluar sebab rugi..

tunggu sampai 5 tahun still rugi... last2 kena keluarkan juga sebab nak pakai duit...

pakar unit trust kata... ni pelaburan jangka panjang...

jangka panjang apa kalau dah 5 tahun still rugi & ... ada yg rugi sampai 50% dari nilai pelaburan...

manakala duit kwsp pulak maintain tak hilang... boleh dikeluarkan bila 50 dan 55 thn...

- duit kwsp tak pernah hilang sejak azali lagi di malaysia ni...
- bila duit unit trust hilang / merosot.. (terutama sekali unit2 trust yg tak popular) macam2 alasan pakar unit trust bagi...

just FYI
(my experience is first hand from arwah bapa yg hilang lebih rm30k main unit trust. sebelum tu dia simpan dlm ASB tak pernah ada problem... tapi bila tamak dan dicucuk oleh agen2 unit trust... macam tu lah jadinya...)  
2. Mohamad 53 - Tue 11/Oct/2011, 3:16pm
LINKMAN
pendapt lu tu bolh diterima pkai...KWSP dikawal selia oleh kerajaan...sebenarnya..KWSP mampu memberi dividen tahunan lebih drpd itu...tapi...persen keuntungan tahuan dihadkan untuk dijadikan konkrit jika berlaku keadaan pasaran yg tidak menentu....con..seperti yg rakan kite tuan Linkman katekan..  
3. Azrul 28 - Tue 11/Oct/2011, 7:46pm
LINKMAN : company unit trust mn yg arwah bapa u invest tu? maybe u bernasib malang di antara 2juta lbh rakyat malaysia yg dh invest dlm unit amanah company yg i jlnkn ni....simple utk difahami...jika takut dilambong ombak jgn berumah ditepi pantai.....jika takut nk join unit amanah...pakai le duit epf tu yg akan bertahan hnya sethn slps pencen kelak....i sbg consultan hnya berkongsi kebaikan..jika rs kurang baek x salah xmenerimanya...peace  
4. Linkman - Tue 11/Oct/2011, 9:27pm
Salam Azrul "Consultant"

"jika takut dilambong ombak jgn berumah ditepi pantai"

jika unit trust yg awak cadangkan tu rugi nanti... jangan lari bila client2 awak call.!

jangan tutup handphone
jangan beri 1000001 alasan.

jika takut dilambung ombak.... jangan tutup handphone.. pakai handphone yg kalis air...

masalahya Consultant Unit trust ni... bila kerugian... ibu saya call mereka utk minta tolong... mereka lari tah kemana. sedangkan semasa nak pujuk ibubapa saya masuk labur rm50k+ dulu... lembut gigi dari lidah...  
5. Linkman - Tue 11/Oct/2011, 9:44pm
actually saya bukan anti unit trust.

cuma apabila tajuk yg diutarakan too daring and too good to be true... dan seolah2 kwsp ni haprak sangat... tu yg saya tak setuju.

ayat2 daring macam ni lah yg paksa mak bapak saya keluarkan duit ASB yg dorang kumpul 15-20 tahun... hangus dalamasa 5 thn shj...

"Mengapa labur ASb... untung sikit... baik labur di unit trust... untung besar... biar saya "consultant" yg manage..."  
6. Mohd Farid - Wed 12/Oct/2011, 1:18am
Saya sangat bersetuju dengan linkman. Pelaburan prisipnya adalah 50/50. Tidak boleh sesekali menjajikan keuntungan yang tetap kepada pelanggan. Kalau berjaya ia untung, kalau tidak berjaya ia rugi. Perunding mesti menyebut perkara ini dan jangan hanya menyebut keuntungan sahaja. Perunding mestilah memberi pemahaman yang jelas sehingga pelanggan betul-betul paham dengan konsep, keuntungan dan risiko-risiko yang ada di dalam pelaburan sehinggalah kedua-dua pihak jelas dan betul-betul paham. Dengan itu, maka akan terjadilah akad yang adil bagi kedua-dua pihak. KWSP dan ASB sungguhpun kecil nilai keuntungannya, namun ianya selamat dan terjamin.. InsAllah.. :)  
7. Azrul 28 - Wed 12/Oct/2011, 7:46am
mohd farid : betul tu dh nama pon pelaburan semestinya ada risiko...tp siapa yg betul2 fhm konsep unit amanah kerugian pasti dpt dikurangkan dan keuntungan dpt ditingkatkan...

mmg epf xkan rugi klu duit dlm tu sbb dh gerenti dibawah seksyen 27 akta epf 1991 minimum dividen 2.5% setiap tahun....

i sbg consultan tidak pernah menjanji pulangan setiap thn yg tggi...i selalu ceritakan on base track record 10 thn lps sbg contoh....ayat di ats pon i xde ckp janji tggi....baca byk kali..PURATA 10 thn lps.....


LINKMAN : tajuk yg i tulis tu sbnrnya ada asas..bukan main tulis je....mmg klu ikut pengiraan base track record setiap RM10k epf transfer ke unit amanah selama 20thn ...duit tersebut akan menjadi RM100k...xpyh le nk anti2 unit trust..call me...we meet and i boleh approve ape yg i ckp base record investor unit trust...  
8. Dejak - Wed 12/Oct/2011, 4:50pm
last2 consultant UT yang kaya...hehehe..xcaya tgk nih....

http://carigold.com/portal/forums/showthread.php?t=28819

bkn nak kondem,tp consultant da kompom dapat..pelabur belum tentu lg....xde niat pape disini...

ada rezki,adalah kan....  
9. Linkman - Wed 12/Oct/2011, 5:25pm
so kesimpulan dia macam ni...

Unit trust boleh untung lebih besar berdasarkan bukti2 10-20 thn yg consultant ada.

tapi kena beri peringatan kpd pelabur yg pelaburan sentiasa ada kemungkinan rugi. jangan lupa mention bab ni.

- KWSP untung sikit 5% - gerenti tak rugi oleh kerajaan malaysia
- tidur nyenyak & berdengkur

- Unit trust untung besar 15% - tapi tak ada jaminan tak rugi & kalau rugi tanggung sendiri.
- tidur separuh lelap ... memikirkan untung besar atau rugi besar.  
10. Azrul 28 - Wed 12/Oct/2011, 10:14pm
Dejak : bukan senang nk senang...tp berbaloi la dgn usaha dia....jgn le cemburu bangsa sendiri maju...support la each other spy bangsa kita maju dan bersaing...u pon bleh dpt mcm tu klu nk bt....peace

linkman : terpulang kpd anda menilainya...duit anda hak anda...lps pencen klu x cukup duit keje la keras lg utk menyara hidup...jgn marahkan anak2 klu dah tua xde duit anak2 hntr ke rumah org2 tua atau tggl di tepi jln mcm dlm dada2 akhbar...

copy paste link dibwh utk melihat bukti melayu ramai merepat selepas bersara...

http://goo.gl/Y84wU

http://goo.gl/2Dpx4

http://goo.gl/puCrE  
11. Linkman - Thu 13/Oct/2011, 5:03am
merempat lepas bersara bukan disebabkan tak join unit trust. u have to get your fact straight.

merempat lepas bersara adalah sebab tak beli aset sebenar seperti rumah/tanah/emas dan tak menabung semasa muda/mampu bekerja/bergaji.

menabung/menyimpan tak semestinya dalam unit trust. Anda meletakkan kepercayaan wang hasil susah payah mengumpul pada tangan consultant unit trust yg akan hilang macam david copperfield/criss angel bila masalah ekonomi melanda.

dan merempat juga sebab duit tabung kwsp habis kena tipu atau rugi dalam bisnes yg diceburi sebaik shj dikeluarkan pd usia 50 dan 55.

merempat lepas bersara juga disebabkan sepanjang hayat hidup berbelanja melebihi pendapatan.

====

oklah we stop here. next time saya tak akan komen lagi pada iklan unit trust awak kalau awak tak buat claim2 daring macam diatas.

saya tahu banyak unit trust consultant kaya raya.

tapi yg kaya adalah unit trust consultant... bukan pelabur yg melabur dalam unit trust tu... mereka kena tunggu 20 tahun utk mendapat bukti. dan mereka kena berdoa banyak2 dalam 20 tahun tu bencana ekonomi macam 1997-1998 south east asean tak berlaku.

unit trust consultant pulak kaya raya serta merta... tak payah tunggu 20 tahun.  
12. Norita 3 - Thu 13/Oct/2011, 9:11am
Salam..AMAT BERSETUJU DGN LINKMAN.  
13. Nasarizal - Thu 13/Oct/2011, 3:13pm
Kalau nak berdisiplin simpan dalam pelan Endowmen jer...contact saya kalau nak berbincang dan nak tahu macam mana...anggaran keuntungan setahun 5%-7%...Pernah capai sehingga 10% pada tahun 2006....tahun lepas declare 4.99%.....tapi secara purata 5%-7%....Simpanan seperti Fix deposit, cuma ade kelebihan dari segi perlindungan insurans,penyakit kritikal dan lain2 lagi. Kelemahan : kalau dah masuk kene komit dan konsisten. Jika nak berhenti sebelum sampai tempoh matang, nilai serahan mungkin kurang dari apa yang telah dicarumkan.....Sekadar berkongsi untuk semua pelabur yang berminat, selain KWSP, ASB dan unit trust sebagai pilihan anda semua...014-362 3694(Rizal)  
14. Jeffry 5 - Thu 13/Oct/2011, 3:51pm
Saya tak percaya kepada kertas dan angka.Saya percaya kepada aset fizikal macam emas,perak,hartanah dan pertanian/perladangan.Saya percaya apa yang di sebut dalam Al-Quran.Saham/forex/unit trust bukan tak bagus cuma utk long term memang saya tak percaya.Untuk short term,mungkin boleh cuba.  
15. Rieverlands69 - Fri 14/Oct/2011, 1:59pm
Salam buat semua...mintak maaf menyibuk sikit...saya dulu join unit trust consultant (x kaya pun)....huhuuhu...ada yang bagus dalam unit trust dan ada kurangnya,kalau x bersetuju utk join UT boleh join bond (cash only) dalam UT 2 (UT consultant dapat sikit jek)...bagi fix value and safeplay...he3...lagi bagus melabur dalam pertanian cth: yang saya buat sekarang (STEVIA)...tanam sendiri,hasil masyuk,baik utk kesihatan...just give a call if any of you want to join me...riever_lands69@yahoo.com  
16. Matju 2 - Fri 14/Oct/2011, 4:45pm
Azrul 28:xpelah,normal la kalau org xsuka unit trust.bukan semua org xsuka...ramai yg suka unit trust...selalunya unit trust ni depand berapa byk mereka nak labur n tengok umur mereka...kalau mcm saya berapa sen sgt la kuar utk unit trust yg dibenarkan oleh KWSP...kalau 10% dari Akaun 1,apa salahnye..bukannye semua duit sendiri kat dalam Akaun 1 di Kwsp..duit Employer pun ada...kalau 100% kuar duit seniri utk melabur unit trust,pemilik duit kene la monitor jugak...janganlah salahkan consultant semata-mata...kalau takut nak labur,jangan melabur..."mulut manis" tu normal la pada peniaga2..yg decide utk terima kita seniri...lagipun Unit trust skg ni byk yg dihandlekan oleh bank2 berdaftar yg di iktiraf oleh BNM..

*kes linkman ni sy xtahu nak rumuskan sbb kita dgr di sblh pihak...

* yg sy xsokong bila en Azrul ckp pencarum KWSP rugi..tu yg sy rasa perlukan pembetulan dari Linkman..tapi Linkman terlalu emosi nampaknya sampai org kat cni pun sedikit sebanyak kurang senang dgn unit trust..  
17. Eddy 45 - Fri 14/Oct/2011, 5:07pm
Bukan rugi...tapi x untung byk.Kira rugi la tuh kan.  
18. Azrul 28 - Fri 14/Oct/2011, 10:56pm
eddy 45 : bkn rugi & bukan xuntung..tp loss profit...

norahsre : org xpakai dh biar lambat asal selamat...mcm mn bangsa nk maju..biar cpt asal selamat...

matju 2 : semua org ada pandangan masing...duit anda hak masing2...i cuma berkongsi kebaikan...nk terima or x ckit pon i xde masalah....sepanjang 4 thn dlm bidang ni alhamdulillah semua investor berpuas hati....  
19. Linkman - Sat 15/Oct/2011, 7:04am
Matju.. saya emosi sikit sebab..

Selepas arwah ayah meninggal... ibu kata sepatutnya kita ada rm 50k yg dah bercambah jadi rm100k plus dalam ASB utk dibahagi bersama.

Semua hangus gara2 consultant unit trust datang pujuk arwah ayah keluar rm50k utk unit trust... sekitar 1996.. sebelum bencana ekonomi / Kegawatan ekonomi 1997-1998 Asia tenggara.

Berminggu2 dia datang pujuk akhirnya arwah ayah mengalah dan termakan pujuk.

Waktu tu saya sangat kecil baru tingkatan 1 atau maybe darjah 6 ... (tak ingat tarikh tepat kejadian) tak faham apa2...

sekarang 15 tahun kemudian , baru saya faham kami sekeluarga hilang rm100k+ (ASB rm50k campur 15 tahun dividen dan bonus) disebabkan oleh unit trust tu...

(ASB .. masa zaman tu dipanggil ASN... )

maunya tak emosional...  
20. Linkman - Sat 15/Oct/2011, 7:19am
Tapi kalau keluar hanya 10% dari Akaun 1... spt yg Matju cakap..... dan berdisiplin... tak keluar lebih dari tu... dan tak tambah duit lain dari hasil jualan harta sendiri atau harta pusaka... mungkin selamat utk melabur dalam unit trust ni...

Tapi kalau awak bergaul dgn pakar emas pulak... mereka kata semua kertas2 kosong, saham2, bon2 ni tak guna...

mereka kata hanya emas yg selamat di zaman dimana ekonomi US akan roboh pada bila2 masa ni.... treasury US dah naikkan kadar takrifan bangkrap 2 kali... (jumlah siling dinaikkan) kalau tidak KERAJAAN amerika terpaksa diisytihar bangkrap kerana dah tak mampu bayar gaji/perbelanjaan negara TANPA MEMINJAM.

bukan setakat tu je.. ekonomi eropah pun tengah nazak. (kecuali German)

dan ditambah faktor kelahiran bayi yg amat kecil dan komuniti remaja/kanak2 yg kecil di eropah... kemungkinan ekonomi mereka akan terus merudum sangat tinggi... sebab mereka tak ada generasi pewaris yg cukup dari segi saiznya utk memacu ekonomi negara mereka.

waktu tu nanti... kesemua pelaburan atas kertas ni takde maknanye...

Apa yg tinggal yg boleh dipegang adalah...

1) Tanah
2) Rumah
3) Emas

Begitulah Alkisahnya...  
21. Rohanajanal - Sat 15/Oct/2011, 9:55am
utk msk unit trust nie kena ingat ada untung dan ada yg rugi.utk selamat melabur sahaja la melalui kwsp akaun 1 krn ia hanya ambil 20% dri basic akaun utk dilaburkan,ingat bukan semua dri akaun 1.setiap tahun ia akan bgi keuntungan kepada kita so kita buat instruction to transfer back to kwsp to cover back amount yg kita laburkan.sy rasa kita x rugi ape2 terutama skrg ekonomi tgh down sesuai utk kita melabur utk jangka pjg.cuba kita fikirkan jika kita lost we only lost 20% not all in the akaun.
utk lebih lanjut sila hubungi rohana_janal@yahoo.co.uk  
22. Are Deep - Sat 15/Oct/2011, 2:56pm
salam semua...xpayah la nak gaduh2..jawapan yg paling mudah untuk kita buat pelaburan terbaik adalah pelaburan yg kita boleh nampak,pegang,cium ialah emas fizikal..melaburlah dalam bentuk emas fizikal kerana nilainya akan naik saban tahun..zaman firaun pun emas tu bernilai dan sesiapa yg ada emas masa tu dia lah paling berkuasa dan kaya..ABU BAKAR IBN ABI MARYAM MELAPORKAN BAHAWA BELIAU MENDENGAR RASULULLAH S.A.W. BERSABDA : " AKAN TIBA SATU ZAMAN DIMANA TIADA APA YANG TINGGAL DAN BOLEH DIGUNAKAN OLEH UMAT MANUSIA,MAKA SIMPANLAH DINAR DAN DIRHAM "

FIKIR2KAN DAN BUATLAH PILIHAN YG BIJAK...SEMOGA ANDA SEMUA LEBIH KAYA DAN BERJAYA..

UNTUK INFO LANJUT TENTANG PELABURAN EMAS FIZIKAL BOLEH LAH
EMAIL KAN KAT SY are_deep81@yahoo.com / atau hubungi terus sy di 0193335870
lawati blog www.rahsiaaemas.blogspot.com  
23. PakMan - Sat 15/Oct/2011, 3:07pm
nak senang lagi beli saham akhirat, memang 1000% dapat pulangan. tak pun beli SSP BSN, nasib baik, dapat kereta merc lagi. tapi kalau nak melabur juga siapa yang larang? sendiri buat sendiri tanggung. saya hanya menyampaikan aje! kalau ada nak jual Euro boleh email black1035@gmail.com (untuk ahlix speedline aje tau!!!)  
24. Zed Zainuddin - Sat 15/Oct/2011, 5:27pm
Salam,nampaknya agak meriah juga posting disini. Ada pro & cons. Masing2 ada pendapat sendiri.

Utk semua, ambillah iktibar tentang apa yg ditulis oleh Linkman. Kesal kerana masih ada UTC yg tidak bertanggungjawab. Harap2 itu tidak terjadi kepada UTC yg menjadi warga majalah.com . Ini bisnes kita, so jagalah nama perniagaan anda sebaik2nya. Lainlah kalau anda tidak mahu bertahan lama dalam industri ini. Betul tak?


By the way, bagi mereka yg bermastautin di Lembah Klang terutamanya di Ampang/Keramat/Gombak/Selayang bolehlah menghubungi saya untuk keterangan lanjut.

Sedia Berkhidmat untuk anda,

ZED ZAINUDDIN (019-310 7725)
CWA Unit Trust Consultant  
25. Linkman - Sat 15/Oct/2011, 6:25pm
Rohanajanal - Saya rasa penjelasan tu amat berpatutan dan logik. (Hanya ambik 20% dari akaun 1 dan keuntungan setiap thn di transfer back ke kwsp)

Ia boleh memberi peluang orang mencuba didalam unit trust. Kalau untung, kita gembira dan kalau rugi tak lah teruk sangat sebab di limitkan kpd 20% shj.

Mungkin inilah jawapan terbaik sebagai jalan tengah.

Dalam kes keluarga saya dulu berlainan sebab ia bukan duit dari KWSP, sebaliknya duit cash dari ASB (ASN) jadi pengeluaran tiada had, menyebabkan risiko kerugian yg amat dahsyat.  
26. Azrul 28 - Sat 15/Oct/2011, 9:12pm
Linkman : sekarang br nk mengaku duit tu bkn dr kwsp...padahal tajuk ni hnya utk pengeluaran kwsp acc 1 ke unit amanah...sj je nk kecoh2 burukkan unit amanah...dan sampai sekarang x beritahu company unit amanah mana yg dia laburkan tu.....stop memburuk2kan pelaburan unit amanah...padahal di malaysia ni ada berpuluh-puluh company unit amanah...your father decide invest company yg last nasib le kalau rugi...


kpd yg lain yg sibuk beli MAS , TANAH , RUMAH tu mmg tidak dpt dinafikan mmg bagus utk pelaburan skrg...
tp cuba pi tya KWSP boleh ke ACC 1 kwsp bw keluar beli benda tu semua?
tp cuba pi tya KWSP boleh ke ACC 1 kwsp bw keluar beli benda tu semua?
tp cuba pi tya KWSP boleh ke ACC 1 kwsp bw keluar beli benda tu semua?
tp cuba pi tya KWSP boleh ke ACC 1 kwsp bw keluar beli benda tu semua?
(sila baca soalan ni byk2 kali dan fahami)
ACC 1 hnya boleh dikeluarkan sekiranya pencarum berusia 55thn sahaja atau MATI(klu nk kuar cpt)...atau keluar utk MELABUR DI UNIT AMANAH SAHAJA(kerajaan luluskan yg ini sahaja)...

kesimpulannya klu x boleh keluarkan ACC 1 pencarum akan menikmati faedah purata 5% setiap thn..klu pindahkn ke UNIT AMANAH dpt purata 15% setiap thn....jd x salah aku berkongsi benda yg menguntungkan ni....  
27. Norita 3 - Sat 15/Oct/2011, 10:17pm
Assalammualaikum...salah faham sikit je tu..public mutual le jawapannya yang En Azrul dok buat nih..mmg bagus labur kat public mutual ni boleh guna acc 1 je tak dapat nak rasa,pegang n tengok pun duit tu..semua kwsp yang tolong buatkan..tapi masih ramai lagi masyarakat kita yang masih tak tau kewujudan public mutual ni..tu yang En Azrul ni war2 kan pada semua warga majalah.com...sekadar mencelah maaf kalu silap.  
28. Rohaida Kamaruddin - Sun 16/Oct/2011, 8:00am
sokong linkman. Duit kita, kita sepatutnya yg manage. klu x nak merempat masa tua lbih baik dr awal bkerja dh merancang utk masa depan. cth beli rumah sbb hartanah mempunyai pontensi yg bagus. Beringat bila bblnja. Jgn bblnja melebehi pendapatan. Gaji yg dpt mesti disimpan 20%. Aku mmg angin dgn agen2 yg pandai menabur janji jer pastu cabut bila ada masalah. Baik beli saham murah kat bskl. tgk la klu untung sabut timbul. Anak2 dididik menabung. Kita bukannya hidup nak nenongkat langit. Dpt pergi haji & dok rumah sdri dgn selesa cukup. Duit byk2 pun x guna klu hidup x bahagia. Bersederhana dlm segala hal. Pdg aku la.  
29. PakMan - Sun 16/Oct/2011, 10:10am
ek? xabisx sembang kosong! join tak jugak, kutuk sana kutuk sini, abok pun tarak!! kalau nak sembang penuh join saya kat http://www.speedline-inc.com/  
30. Linkman - Sun 16/Oct/2011, 10:19am
Risiko rugi sentiasa ada....
Jgn lupa beritahu bakal pelanggan kau bab tu...

(comment edited by admin)  
31. Linkman - Mon 17/Oct/2011, 6:42am
Admin ... kenapa edit komen saya?

Utk consultant semua kalau nak tahu.. Unit trust yg dimaksudkan ofis besar dia di area Pekeliling KL, berhampiran hospital swasta disitu.... belakang hotel grand season.  
32. Matju 2 - Mon 17/Oct/2011, 9:30am
admin:terima kasih kerana edit..
Linkman:sy rasa admin edit sbb u terlalu emotional..hilang profesional u sebagai pengkritik tetap...hehe  
33. Azrul 28 - Mon 17/Oct/2011, 10:23am
admin : terima kasih memantau pengkritik yg tidak bermoral....

linkman : maybe tu bkn syarikat unit trust yg diluluskn kerajaan maybe saham unit trust pakman telo(skim cepat kaya)..moralnya nya berhati2 dgn skim2 cpt kaya ni...so lps ni jgn terjd lg pd u..cukup la arwah ayah u je kena..tiada pelaburan unit trust yg boleh bg pulangan sekelip mata...pelaburan unit trust adalah investmnt medium & long term...  
34. Matju 2 - Mon 17/Oct/2011, 12:47pm
Azrul 28:dah la..jgn start semula...ade plak ckp org xbermoral...kalau u rasa xsalah,u buat je la...Linkman just share info je...org lain boleh pk yg baik dan buruk...u duk debat2 ni nanti org lain akan pk ape plak kat u...  
35. Madi 11 - Tue 18/Oct/2011, 1:54am
saya setuju dgn cik likman..saya simpan dlm unit trust seratus ribu lebih dahh..lbh dr 5 tahun..10% keuntungan pun tak dpt lg..

cimb , public mutual, sama je semua..yg dpt keuntungan agent shj..  
36. Norita 3 - Tue 18/Oct/2011, 11:38am
Salam En Madi..betul ke public mutual pun sama juga? bukan ke epf sendiri beri kebenaran boleh melabur kat public mutual oleh ahli2 epf?  
37. Madi 11 - Wed 19/Oct/2011, 12:04am
saya cakap ni melabur dlm PM laa..saya dah pk nak keluar kn semula duit tu sebelum terkena seperti cik likman..  
38. Azrul 28 - Thu 20/Oct/2011, 12:03pm
Madi 11 ni abis post unit trust dia kondem..bila suruh tunjuk bukti terus senyap...tya dana apa guna?bl melabur?tidak pulak dijawab

norita 3: bkn setakat epf benarkan..tp kerajaan pon benarkan epf acc 1 keluarkan utk pelaburan unit amanah sj..bl kerajaan benarkn mesti kajian telah dibuat...klu rugi xkan diluluskn utk pengeluaran...  
39. Bzboy4 - Tue 8/Nov/2011, 2:02pm
Syabas Linkman sy setuju pendapat awak. Salesman is a salesman they will never say no.....  
40. Tuan Penasihat - Wed 9/Nov/2011, 2:14pm
Kpd pelabur, sebaiknya kalau dh melabur dlm unit trust, pantaulah harga unit trust yg anda beli. Sy tak rasa ejen2 anda akan call setiap seorang client nya tambahan pulak produk ada mcm2.. mana terkejar ejen nak tgk semua harga bg smua produk.

Sy bkn ejen, tp seorang kwn sy melabur dlm unit trust. Bila sy tanya, berapa harga skrg? Dia jwb tak tau. Maknanya dia tak ambil tau. Sy bawa dia pergi kaunter utk semak brpa unit semasa.. alhamdulillah dah jumlah dlm RM 28xx.xx drpd RM2000 yg dia labur pd 2008. Kalau dia awal sebulan mungkin 3ribu lebih sbb harga dh mula turun sikit. Dia w/draw 2000 unit so dpt lah dlm RM6ratus lebih. Dr baki unit yg ada dia switch 2000 unit kpd produk yg terbaru dgn harga terendah melalui on9 je.. Skrg hari2 tgk saham unit trust. Dah pandai dah bos aku. hehe.
Sy pesan kat dia, jgn peram lama2 sgt.. agak2 harga tgh sedap, jual. Kalau kebetulan ada produk baru lancar, beli blk dgn untung td, taknak guna ejen pun takpe, on9 sudah.

Tp apapun Azrul 28, tajuk lain takde ke. Sapa kata pencarum rugi? Hanya disebabkan tak labur dlm unit trust dh kata rugi, tak patut. Kita tak perlu pantau harga pun tp semua pihak masih untung, slps 30thn mencarum pun masih ada jumlah caruman + % nya.

Anyway goodluck dlm unit trust ni.  
41. Adie 20 - Fri 16/Dec/2011, 7:03pm
good for all..... apa yang penting kalau dah ada client just kena jaga client...
coz gaji kita dibayar oleh mereka2... sedar2 laaa wahai agent2 semua....
insyaallah saya akan terbang ke los angeles sikit masa lagi.... nantikan gambar saya di muka surat terpilih trip public mutual....  

Page 1   (Total 41 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..