Berapa Kos Menebang Pokok yg nak Menghempap Rumah?
Jamali - Wed 8/Sep/2021 9:22am [Last Comment]
Saya mempunyai sebatang pokok tinggi di tepi rumah yang merbahaya. Berapakah kos untuk menebng pokok tersebut?

Niche: Diskusi Bisnes | Usahawan Tani | Servis Pembersihan
 
1. Linkman - Wed 8/Sep/2021, 8:23pm
masa saya tebang kebun getah dulu.. ada sebatang pokok kelapa nih tinggi bangunan 3 tingkat codong kearah rumah sewa.. excavator tak berani tebang sebab ada kebun sayur di bawahnya tak boleh masuk..

lepas habis tebang getah.. pokok tu memang menakutkan sebab bergoyang ditiup angin... kalo hempap rumah boleh mati.. memang banyak kes2 orang kampung mati kena hempap pokok..

saya pun tanyalah sesiapa yg boleh tebang.. orang melayu majoritinya tak berani.. ada lah beberapa pekerja indonesia yg dah lama di malaysia.. semuanya mintak gila2.. rm 1200 keatas..

saya kata gila mahal.. takkan le tebang sebatang pokok kelapa pun rm 1,200

dia jawab mmg macam tu.. sebab bahaya melibatkan nyawa.. dorang kena panjat dan tebang pelepah kelapa yg besar2... dah ringan baru tebang dan kena ada 3 orang tarik pokok tu dgn tali lembu..

saya congak punya congak... kalo sewa bulldozer pun tak sampai rm500 sehari.. tapi bulldozer pun tak berani.. dia kata kalo excavator takpe sebab boleh lock dan excavator lagi berat.. tapi kalo bulldozer biasa.. risiko agak tinggi..

last2 saya deal dgn mamat indon tu.. dapat discount .. rm1000 sahaja..

pelajaran
========
jangan tunggu pokok tinggi 3 tingkat bangunan baru nak tebang.. bila dah setinggi kos jadi mahal gila.. tanam kelapa pendek mcm tacunan dan bila dah mula setinggi atap rumah setingkat.. tebang terus dan ambik umbut buat sayur..

pastikan anda tanam banyak pokok2 kelapa lain.. dan rotate.. tebang sendiri setiap kali dah tinggi..

saya tanya orang di kampung satu lagi.. ceritanya pun sama.. pokok ketapang besar di sebelah rumah... rm900 upah..  

Page 1   (Total 1 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..