Awas Scammer Telefon Menuduh Anda Ada Kes di Mahkamah
Jamali @ Jamalis - Wed 25/Sep/2019 2:49pm
Minggu lepas saya dapat panggilan penipuan scammer

Scammer: membuat call di hp saya, beserta mesej suara mengatakan ada kes tuntutan mahkamah langgar lari melibatkan nama saya di alor setar
Saya: menekan pilihan nombor yg diberikan.

Scammer: (bunyi pelat cina)
Berpura2 tanya soalan kepada saya untuk urusan apa.
Saya: Berkenaan kes langgar lari di Alor Setar

Scammer: berpura2 bertanya nombor IC utk semakan
Saya: (saya melakukan kesilapan dengan memberikan nombor IC kepada scammer tersebut)

Scammer: Setelah semakan dibuat, nama tuan ada di mahkamah Alor Setar kes langgar lari
Saya: Terperanjat kerana saya tak pernah ke alor setar

Scammer: Tuan kena datang ke alor setar sekarang dalam masa 2 jam
(scammer tahu lokasi kita di selangor dan sengaja memilih alor star supaya kita tidak sempat datang kesana)
Saya: Tak sempat cik sebab saya di selangor

Scammer: OK kalau mcm tu, saya akan merekodkan laporan tuan di telefon
Saya: mula mengesyaki sesuatu dan meminta scammer call saya semula dalam 10 minit

Sebaik sahaja panggilan saya putuskan, saya terus membuat carian nombor telefon penipu

Nombor scammer:
+8047352900

Perhatikan betul2 panggilan bermula dgn nombor 8, bermakna ini bukan panggilan dari Malaysia. Kemungkinan besar sindiket luar negara.

Tetapi jika kita buang nombor 8 dan gantikan dgn nombor 6, kemungkinan besar nombor tersebut memang dari salah satu mahkamah di malaysia.

Scammer amat bijak mencari nombor telefon mahkamah di salah satu bandar di malaysia dan register nombor yg sama di luar negara, sebab itu panggilan scammer bermula dgn 8 bukan 6.

Jika anda tidak menyedari penipuan ini, akhirnya scammer akan 'diskus' settlement dgn anda dan meminta bayaran tertentu kononnya utk menyelesaikan isu tuntutan mahkamah ini.

Niche: Diskusi Tuntutan Dan Tribunal
     
  1. Dashima 2 - Wed 25/Sep/2019, 11:33pm
    Sama la skrip yg saya kena. Letak jela terus dan lebih baik semak sendiri dengan balai berdekatan. Dilayan lagi mana tau kena pukau melalui telefon  
  2. Rozell 3 - Thu 26/Sep/2019, 10:09am
    Sy dah pernah dpt call mcm ni.tp sy ckp dgn dia sy nk cek dulu dgn balai polis dia terus letak.kalau sesiapa ada terima call mengenai loan bank atau dari balai polis cakap saja nanti sy cek dulu..jgn layan.  
  3. Hazrul Nizam - Sun 29/Sep/2019, 5:52pm
    modus operandi yg sama di USA. mereka kerugian rm40 juta USD akibat scam ini. operasi HQ penipuan di china

    Youtube: China's $40 Million scam in the USA
    https://www.youtube.com/watch?v=gYdxAUeyE68

    kesimpulan: scam ini adalah di peringkat global, bukan di malaysia sahaja..  
  4. Hazrul Nizam - Tue 1/Oct/2019, 2:57pm
    Lagi maklumat diperolehi: Ini adalah sindikit antarabangsa

    Youtube: Scam Town, Phone Scammer
    https://www.youtube.com/watch?v=q5PI5ZtJTSY

    Pada 2018 sahaja, mereka menipu warga Singapore sebanyak SGD 13 Juta.

    Lokasinya Anxi, Fujian China dimana phone scammer berleluasa. Tetapi semenjak 2016, kerajaan china memulakan operasi besar besaran dan banyak syarikat scammer diserbu.

    Scammers kemudian beralih ke pendalaman Filipina utk menjalankan operasinya. Pekerjanya dari luar filipina, akan datang bekerja selama berbulan bulan dan dikurung didalam pusat panggilan scammer.  
Page 1   (Total 4 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Channel - Idea Bisnes


https://www.youtube.com/c/YaniInTheHouse

Kami akan memaparkan senarai idea perniagaan yang menarik di Malaysia. Klik link diatas untuk melihat senarai video di Youtube.com dan jangan lupa LIKE dan SUBSCRIBE untuk mendapatkan makluman video terbaru dari kami!
Laksa Utara Popular di Bandar Baru Bangi dan Laksa Kelantan
Apa beza Laksa Utara dan Laksa Kelantan? Ada berapa jenis laksa di Malaysia? Kami ke Gerai Ridup Rimba di Bandar Baru Bangi untuk menikmati laksa utara yang sedap dengan cendol yg ohsem. Gabungan 2 menu ini sangat sesuai dijadikan pakej bisnes makanan. Kami juga senaraikan 5 lagi laksa di Malaysia untuk video seterusnya nanti.
Makan Lemang To'ki dan Bakar Lemak di Kolam Air Panas Bentong
Mari kita belajar dari Lemang To'ki di Bentong cara beliau berniaga. Bisnes ini sesuai untuk sesiapa yang mempunyai tanah di kampung yang dekat dengan jalan besar. Di Bentong juga terdapat Kolam Air Panas popular dengan 3 peringkat kepanasan. Berendam dalam kolam ini dipercayai boleh menyihatkan kulit dan badan. Juga boleh membakar lemak lemang yg baru dimakan tadi :-)
Cara Niaga Nasi Lemak RM1 yang Paling Betul - CT Garden KL
Ramai peniaga menjual nasi lemak RM1. Tetapi tidak ramai yang mengetahui cara yang betul untuk menghasilkan keuntungan. Lihat bagaimana restoran ini berjaya menarik pelanggan pelbagai peringkat bajet untuk menikmati keenakan nasi lemak dan pilihan lauk pauknya.
Berniaga Kuih dari Rumah dengan Instagram
Zaman media sosial tak perlu lagi menjual kuih di tepi jalan. Berniaga dari rumah pun pelanggan datang berduyun-duyun. Lihat bagaimana Kak Zu menggunakan Instagram untuk menarik pelanggan datang membeli. Habis licin setiap hari :-)