Apakah Strategi Media Sosial Terbaik utk 2019?
Linkman @ Azman Consultation - Fri 23/Nov/2018 6:14pm [Last Comment]
Tahun 2018 hampir berakhir, selamat datang tahun 2019 :-)

Bagaimana bisnes anda.. apakah social media strategy yg anda akan gunakan tahun depan? Yang dibawah ni pandangan peribadi saya sahaja.. mesti ada banyak yg tercicir.

1) Facebook memang dah lama..

Tapi saya tak suka guna FB sebab bazir masa.. saya dah delete fb account beberapa tahun dulu dan produktiviti meningkat beratus kali ganda.. tak kena kacau dgn isu2 tak guna setiap hari...

nota: saya ada register fb account baru tapi tak ada friend. kesemua friend request kena decline. gunanya akaun ni utk check FB bisnes pages sahaja sebab kalau tak login, susah nak baca kandungan sebab fb block separuh page.

2) Instagram
- baru2 ni IG ada launch IGTV (jun 2018), iaitu app standalone (dan juga integrated dgn IG) dimana kita boleh upload vertical video. Kalau baca prediction, IGTV ni akan menyamai atau mengatasi populariti youtube.

- satu lagi kelebihan instagram adalah boleh register banyak akaun (berpuluh2) dan boleh keep login 5 akaun dalam satu apps. jadi kalau kita berniaga keropok lekor dan minyak hitam kereta.. hehe... boleh lah asingkan satu ig utk keropok lekor dan satu lagi ig utk minyak hitam.

kebanyakan expert IG melarang kita satukan kesemua biz yg berlainan dalam satu akaun.. mesti asing2kan. Lagipun tak menyalahi rules IG.

- Aug 2016 - ig launch IG Stories.. konsep mcm snapchat story. Sekarang ni stories menjadi amat popular. sebabnya instead of ambik gambar sekeping dua dan video sesekali dua.. kita kumpulkan kesemuanya dalam stories, menjadi rakaman harian kita utk di follow oleh fan (follower). zizanrazak pelawak tu antara yg amat aktif menggunakan stories ni dalam ig dia. follower dia dah lebih 5 juta.

3) Twitter
- twitter adalah micro-blogging platform. maksudnya sesiapa yg suka tulis blog pendek2 beberapa kali sehari (lebih kepada idea semasa yg timbul tiba2) memang sesuai. Sebab tulah politician2 yg popular menggunakan twitter utk reach voter mereka.

saya masih terbelah bahagi samada twitter ni worth my time exploring. Kalau syarikat besar yg ada department khas utk social media .. of course lah kena ada kesemua platform ni, tapi bagi kita yg ada limited resources.. saya rasa macam tak sanggup nak divert masa kepada twitter. saya prefer full blown wordpress platform berbanding twitter.

4) Youtube
- yg ni memang penting. tetapi kena ada full equipment dan editing software. sesiapa yg dah berjaya membina youtube channel mereka boleh monetise kan (iaitu buat duit melalui iklan). Utk monetise ni kena ada at least 1,000 subscribers dan at least 4,000 hours watchtime (waktu tontonan) dalam 12 bulan yg terakhir.

bagi saya youtube channel ni adalah 'media social' yg paling tough. tetapi sesiapa yg berjaya, mereka memiliki saluran media yg boleh menyamai atau melebihi TV3 punya coverage.

we are talking about powerful social media influencer/power here...

Niche: Diskusi Bisnes | Web Media Sosial
     
  1. Linkman - Fri 23/Nov/2018, 6:15pm
    kesimpulan - Social Media Strategy 2019
    (at least for me)

    1) Facebook - old school
    2) Instagram IGTV
    3) Instagram Stories
    4) Instagram pics/videos - yg original dulu
    5) Youtube channel - long term investment
    6) Twitter - kalau sanggup dan ada resource

    dan of course Wordpress platform/website utk channelkan kesemua trafik dari media social ni ke bisnes kita.

    - apa pendapat anda?
    - apa media social strategi anda utk 2019?  
  2. Wahmarketings Com - Mon 26/Nov/2018, 3:24am
    Facebook kalau tak salah tahun 2006 kan dia release? Kalau sesiapa yang register FB pada tahun 2006 pada umur 18 tahun bermaksud sekarang dia sudah umur 30 sekarang. Sepatutnya sudah berkahwin dan bekerjaya. Dan kemungkinan sudah ada tanggungan. orang ada tanggungan ni takde masa nak main FB . macam masa mula mula dia register dulu. Kalau tak silap pengguna terbesar Facebook adalah Range Umur 18 ke 38 . jadi nak tak nak FB kena buat sesuatu yang baru untuk menarik anak muda yang berusia 18 tahun
    sebgai user baru. dan Mengekalkan pengguna sedia ada facebook yang sudah berusia 30tahun pada masa yang SAMA !

    Pengasas facebook pun dah kahwin. ada anak dah. Boleh bayangkan lah berapa Tua dan berumur facebook tu. Facebook akan jadi seperti microsoft. Hidup atas services. tapi bisnes asal mmg outdated. Btw saya tak tahu la anda semua perasan atau tak . sekiranya anda ada Whatsap dan no tel whatsap anda tu di sambung ke Facebook anda akan perasan di Facebook anda akan perasan kenalan kenalan anda yang macam anda kenal atau pernah jumpa muncul di bahagian Add Friend.

    Part yang paling teruk. bila anda borak sesuatu di dalam whatsap cth kedai makan mana yang murah. secara automatik di FB anda akan ternampak kedai kedai makan. sama ada dalam bentuk video atau bentuk gambar atau bentuk post atau bentuk group tapi hujungnya sama dengan apa yang anda carik / idamkan.

    saya tak berapa suka insta pasal dalam tu penuh budak budak sekoalh yang poyo dan perasan cantik dengan edit muka dan badan. Kalau ber-deal dengan diorang mmg kena hati hati. pukul 9 cakap nak pukul 9.05 dia boleh cancel suka hati kepala bapak dia.
    kalau nak bergosip nak mengumpat nak mengata orang Insta mmg boleh . Tapi utk meniaga jual barang Facebook di utamakan.....  
  3. Wahmarketings Com - Mon 26/Nov/2018, 3:32am
    Berapa ramai yang meniaga online tahu gambar gambar yang kita upload di facebook tidak akan muncul di Google search. ? Dan Gambar yang kita copy paste dari google sama sekali tidak akan menaikkan view page di Facebook ? Gambar gambar di Facebook sangat bagus & berkualiti di pasang masuk ke website dan menggunakan sedikit teknik SEO website kita boleh naik ranking .

    apa beza Website & Page Fb ?

    Website boleh 24jam di layari. tak perlu log in atau register apa apa. Kita bebas nak buat apa kita nak. tapi kos nak membuat tu sakit sikit la

    Fanpage FB kena jadi user fb dulu boleh baca. Dulu dulu nak dapat satu like senang. tapi sekarang salah yang like tu bangla atau indon. Meniaga di Fanpage kalau kustomer kena rampas atau meniaga kena duplicate tu standard la.  
  4. Linkman - Tue 27/Nov/2018, 10:30am
    Tuan Wahmarketing, bagaimana tuan mengatasi masalah facebook dimana cerita2 mengarut dan takde faedah dari 'friends' kita masuk dalam wall... mengganggu sepanjang masa.

    dalam facebook, segala kaum ni ada
    - mak/pak saudara dekat dan jauh
    - kawan sekolah rendah
    - kawan sekolah menengah
    - kawan tempat kerja lama
    - anak2 saudara
    - kawan kepada kawan kepada kawan semua ada...

    saya cukup pening bila ada friend request terutama kawan lama yg nak jual barang, insurans atau MLM.  
  5. Linkman - Tue 27/Nov/2018, 10:37am
    berbanding dgn instagram, tak ada friend request. kalau sesiapa suka dgn tema IG kita, dia boleh follow kita je.

    jadi saya ada beberapa IG utk beberapa hobi saya yg berlainan

    - ada IG utk tempat2 restoran franchise yg ada wifi laju
    - ada IG utk tempat2 riadah atau jogging
    - ada IG utk idea2 bisnes terutama bisnes makanan.

    kesemuanya saya asingkan dan follower setiap satu tak akan diganggu dgn post yg tidak relevan dgn minat mereka. cerita putus cinta dgn gf lama saya tak akan masuk dalam tu hehe.. atau cerita kucing saya kencing merata2 dalam umah thehehe...

    satu lagi, IG boleh di akses dari browser komputer, tanpa perlu login (tak macam facebook yg paksa kita login). Cuma kalau kita nak tengok Stories atau nak comment pada post sahaja baru kena login.

    kalau bandingkan persamaan, twitter ada banyak similariti dgn IG jadi next mungkin saya akan fokus pada twitter. Tapi bagi saya facebook is a big NO. fb is a serious Time Waster!!! lagipun generasi baru skrg dah tak guna fb.. dorang tak suka orang2 tua mengganggu wall mereka..  
  6. Dr Love - Tue 27/Nov/2018, 2:49pm
    FB kehilangan hampir separuh page visit dalam masa 2 tahun terakhir (2016-2018). teruk tu. kalau trend ini terus berterusan, fb akan jadi macam Myspace dan Friendster dalam masa beberapa tahun lagi.

    =============

    CNBC Article: 8 Aug 2018

    YouTube is about to pass Facebook as the second biggest website after Google.

    Facebook's web traffic has declined by nearly half in the last two years. The monthly page visits declined from 8.5 billion to 4.7 billion.

    https://www.cnbc.com/2018/08/08/youtube-is-about-to-pass-facebook-as-the-second-biggest-website-accor.html  
  7. Dr Love - Wed 28/Nov/2018, 9:04am
    News kelmarin, shares fb jatuh 40% dalam sejak julai 2018.

    https://www.cnbc.com/2018/11/26/facebook-40percent-plunge-has-some-calling-for-zuckerberg-to-give-up-chair.html  
  8. Wahmarketings Com - Sun 2/Dec/2018, 12:16am
    tuan linkman. elakkan guna dp gambar manusia dalam fb. saya add orang pun tapis2. kalau saya naampak indon nepal bangla myanmmar saya terus block.  
  9. Usry Abdullah - Sun 2/Dec/2018, 5:49pm
    Saya menggunakan blog. Alhamdulillah, setakat ini dapat la duit tepi.
    Fb tu memang buang masa saja. Sebab jumlah like tidak menjamin jumlah converted customers.  
  10. Linkman - Tue 4/Dec/2018, 4:09pm
    update skit trend sekarang..

    1) Skrg ni kesemua media social nak buat 'Stories'.
    - snapchat yg first sekali buat stories
    - then instagram tiru dgn stories dia sendiri
    - then facebook pun ada stories
    - then whatsap pun ada stories - di tab status.
    - dan terbaru.. Youtube pun buat stories (still beta version).. yg youtube punya tahan 7 hari sebelum autodelete.

    YouTube has added a Stories feature
    https://www.thestar.com.my/tech/tech-news/2018/12/04/youtube-has-added-a-stories-feature-that-only-popular-creators-can-use/

    2) Facebook utk orang tua dah pencen

    tengah berborak dgn kawan, saya beritahu dia yg facebook skrg tempat orang2 tua umur 55 tahun dan keatas lepak. kalau tengok graf ni (tengok pecahan visitor facebook by age), jumlah org tua meningkat dgn jelas setiap tahun tapi orang bawah 40 tahun dan 30 tahun dan 20 tahun kesemuanya menurun (kesemuanya lari dari facebook)

    check disini:
    https://www.smartinsights.com/social-media-marketing/social-media-strategy/new-global-social-media-research/

    kemudian kawan saya reply: tapi kau kan nak jual rumah?
    saya: haah..

    kawan: kalau macam tu, memang kau kena masuk facebook
    saya: nononono.. takmo..

    kawan: sebab orang yg ada banyak duit adalah org yg umur 50an dan keatas. mereka ni nak beli rumah kedua atau ketiga dan ada banyak duit kwsp dah boleh start keluar!

    saya: terdiam... power betul hujah dia... betul jugak eek.....  
  11. Linkman - Tue 4/Dec/2018, 4:36pm
    Ramalan paling simple - tahun 2019 dan seterusnya

    'Stories' terutama sekali dalam bentuk 'video pendek' akan terus menguasai dunia dan utk kita membuat stories yg baik kita kena ada tools yg sesuai:

    1) Handphone yg ada OIS - Optical Image Stabilisation

    dalam stories yg saya selalu follow, sesiapa yg guna handphone yg takde OIS, memang teruk bergegar video yg diambil. rasa pening kepala tengok. tapi sesiapa yg guna hp mahal yg ada OIS, nampak jelas smooth video dia walaupun ambik video sambil berjalan atau berlari.

    dibawah ni saya senaraikan hp yg ada OIS
    - iphone 6plus - iphone 6 (yg takde plus) takde OIS
    - iphone 7 dan 7 plus
    - iphone 8 dan 8 plus
    - iphone x (iphone ten)
    - iphone Xs, Xs max dan Xr - (ten S, ten S max dan ten R)

    - huawei p20 & huawei mate series
    - samsung galaxy S series - banyak
    - samsung note series (banyak)

    dan banyak lagi. tapi yg ni saya beri perhatian sebab ada banyak di malaysia. kalau tak ada duit nak beli yg baru boleh beli yg secondhand..


    2) video editor

    walaupun biasa orang buat stories pakai unedited video (main snap/rekod je), kalau kita nak buat video channel utk youtube, kita kena edit dulu.

    penggunaan stories yg baik adalah utk kita halakan visitor ke channel youtube kita yg lebih baik dari segi strategi jangka panjang.

    utk buat video yg baik, biasanya kena pilih samada nak guna apple punya solution atau windows punya solution

    Apple solution
    ============
    - paling murah selain macmini adalah macbook air 2017.
    - guna free iMovie yg sedia ada dalam macOS
    - bila dah expert, boleh upgrade (beli) Finalcut Pro atau Adobe Premeire Pro (monthly subscription)

    Windows Solution
    ===============
    - windows punya laptop banyak tapi minima i5 processor dan 8 gig ram
    - guna free openshot video editor atau filmora (tak free) atau adobe element (tak free)
    - bila dah expert guna adobe premiere pro (subscription based)
    - ada banyak lagi editor2 lain (berbelas) termasuk DaVinci Resolve (free version) dan Lightworks

    nanti bila ada masa, saya akan buat artikel lain berkenaan my experience guna apple dan windows solution. kedua2nya ada strength dan weakness yg tersendiri...  
Page 1   (Total 11 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.