Perniagaan Anda dan Ecommerce
Azman Consultant - Sat 8/Apr/2017 11:23am [Last Comment]
Salam tuan2 dan puan2 sekelian. Hari ini saya ingin discuss berkenaan perniagaan anda dan Ecommerce. soalan2 yg saya ingin bertanyakan..

1) Bagaimana kah anda menjual produk anda secara online?
- Melalui Media Sosial - Facebook/Instagram/Pinterest/Snapchat/Twitter
- Melalui Whatsap/Telegram/Wechat/Email
- Melalui blogspot & free blogging platform
- Melalui website sendiri
- Melalui Online platform spt Lazada, MudahMy, 11Street, ShopifyMy, MajalahCom, LelongMy

2) Bagaimanakah anda menerima bayaran
- Melalui manual bank transfer - ''Saya dah bankin, ini saya snap gambarnya''
- Melalui Paypal, menggunakan matawang RM (bukan USD)
- Melalui Payment gateway Malaysia spt Molpay, Ipay88, SenangPay, FPX
- Melalui Kad Kredit - membuka Merchant akaun di bank2 komersial malaysia
- Melalui COD - cash on delivery

3) Bagaimanakah sistem tempahan yg anda gunakan
- Tiada sistem tempahan - kira baki stok di kepala sahaja
- Menggunakan sistem yg disediakan online platform spt LelongMy/Lazada/11street/ShopifyMy etc..
- Menggunakan software blogging CMS spt Wordpress dan plugin Ecommerce spt WooCommerce
- Menggunakan software Ecommerce khas spt Magento, PrestaShop, OpenCart

4) Bagaimanakah anda mempromosikan produk anda (Marketing)?
- Melalui media sosial - facebook/Instagram/twitter friends & followers
- Melalui Whatsap/telegram/Wechat groups
- Melalui Online forum spt MajalahCom/Forum CariComMy / WangCyberCom etc..
- Melalui blogspot / website sendiri dan teknik SEO (Search Engine Optimisation)
- melalui Paid Ads seperti Google Adwords & FB Ads
- Melalui Video Channel seperti Youtube dll
- melalui Email Newsletter & Email mailing list spt Aweber, GetResponse dll
- melalui channel2 seperti affiliate/dropshipping/stokist

5) Apakah jenis produk/servis yg anda niagakan
- Produk sendiri
- Produk Orang lain - anda sebagai affiliate marketeer
- Produk Orang lain - anda sebagai agen dropship
- Produk Orang lain - anda sebagai stokist


Ada 1001 persoalan bagaimana kita boleh menjalankan perniagaan secara online di abad ke 21 ini. Pilihan mana satu cara yg ingin dilaksanakan bergantung kepada kepakaran, minat dan pengetahuan kita dalam cara/strategi tersebut.

Apa Pendapat anda?

Yours Truly
Azman a.k.a Linkman

Niche: Diskusi Bisnes | Ecommerce Malaysia
Shopping di Majalah.com!
Portal jualan 'Dari Peniaga Malaysia untuk Rakyat Malaysia'

Innovative and Creative in Dealing With Business Disruption
Invitation to JPMI International Exhibition 2017
10-12 Dec 2017 in Bali Indonesia
     
  1. Mujiburahman Bin Mohamed - Sat 8/Apr/2017, 11:25am
    salam
    tolong emailkan detail kat mujiburahman@gmail.com  
  2. Azman Consultant - Sat 8/Apr/2017, 11:30am
    errr.. nak emailkan apa ye... saya ni discuss je...

    Saya nak discuss apakah cabaran2 yg dilalui oleh peniaga online di malaysia dan bagaimana mereka cuba mengatasinya.. yg diatas tu discussion awal sahaja.. hehe..  
  3. Erin Girlz - Sat 8/Apr/2017, 12:10pm
    tuan Consultant.can i ask question plz.apekah affiliate.(kena bayar x).dan apekah atau samekah dgn dropship.,xkna byr kan,bkn aper sy xde modal.  
  4. Linkman - Sun 9/Apr/2017, 10:43am
    Ya saya Cik Erin. ok saya cuba terangkan..

    Ramai orang mencari apakah bisnes yg boleh dibuat ''Tanpa Modal''. Walaupun kedua2 affiliate dan dropship tidak memerlukan modal, sebenarnya affiliate marketing lebih mudah dan lebih sesuai bagi first timer yg ingin belajar berkenaan ''bisnes online''.

    Affiliate
    ======
    - biasanya produk2 digital spt ebook, kursus2 online atau servis2. Tetapi sebenarnya produk fizikal pun boleh dibuat affiliate marketing.

    - kebiasaannya anda kena register di laman web produk/servis owner sebagai affiliate. anda akan diberi satu link spt ini:

    http://www.produk-abcxyz.com/?ref=234434

    - tugas anda adalah membuat iklan/marketing produk tersebut dan meletakkan link utk visitor klik. Bila mereka klik dan beli, anda dapat komisen.

    Dropship
    =======
    - beza terbesar dropship dari affiliate adalah bagi dropship, anda perlu collect duit dari pembeli. Kalau affiliate, anda tak perlu collect duit, pembeli beli direct dari produk/servis owner.

    - beza nombor 2 terbesar adalah ''customer servis''. kalau ada problem dgn dropship, pembeli akan contact anda dahulu dan maki hamun :-) kemudian anda perlu contact supplier utk discuss cara menyelesaikan masalah atau replace barang rosak.

    - selain dari tu, dropship juga memerlukan anda buat kerja lebih sikit. selepas collect duit, anda login ke laman web supplier, beli product tersebut, masukkan alamat postage & contact info pembeli, bayar harga borong (dan simpan terus baki untung) dan supplier akan hantar barang direct ke pembeli (bukan kpd anda).

    - jadi dgn dropship, anda sangat bergantung kepada kualiti supplier. kalau supplier tak jujur, slow atau apa2 masalah sekalipun, anda akan yg first kena marah dengan pembeli.  
  5. Linkman - Sun 9/Apr/2017, 10:59am
    Stokist
    ========

    Apa beza dropship dgn stokis dan kenapa perlu jadi stokis?

    Selepas dah graduate dari affiliate ke dropship, ada sesetengah usahawan online akan pergi ke langkah seterusnya iaitu menjadi stokist. Secara teorinya stokis dapat margin untung yg lebih besar berbanding dropship

    Tetapi risiko stokist anda perlu beli stok barang dengan kuantiti tertentu. Jika tak habis jual anda menanggung rugi. Jadi kalau nak jadi stokist, kena pastikan anda sudahpun biasa menjual produk online, dah biasa dgn teknik2 marketing, dah ada banyak followers & likes di media sosial dan berani ambil risiko.

    Selain itu, stokis juga kena pos sendiri produk ke pembeli. Jadi anda kena belajar kaedah pembungkusan, timbang berat dan kena tahu senarai2 courier di malaysia, yg bagus, yg murah, yg boleh harap, yg dekat rumah, yg senang ada dropbox dll.

    Langkah seterusnya adalah -> membuat produk sendiri

    Produk Sendiri
    =============

    Bukan semua usahawan online akan proceed dgn membuat produk jenama sendiri. Tetapi bagi sesetengahnya, membina produk sendiri adalah langkah yg paling logik.

    Anda kena pastikan anda dah belajar channel2 marketing mana yg anda akan gunakan.. adakah secara membuka peluang affiliate, atau dropship, atau agen stokist utk memasarkan produk anda dgn lebih luas.

    Tapi saya ada juga dengar Produk Owner yg tidak menggunakan affiliate/dropship/stokis tetapi membuat laman web sendiri dengan shopping cart dan menggunakan cara berbayar (paid ads) seperti google adwords & FB ads dan boleh hidup agak mewah dgn jualan mencecah ratusan ribu ringgit. Bagi mereka ''lagi senang'' tak perlu deal dgn orang tengah jadi harga dapat jual lebih murah.  
  6. Linkman - Sun 9/Apr/2017, 11:09am
    Produk Sendiri
    =============

    Soalan seterusnya:
    Q. Macamana saya nak buat produk sendiri, saya tak ada kilang. Bukan murah kos utk buka kilang.

    A. Jawapan
    Siapa suruh buka kilang hehe :-) ?

    Kebanyakan ''Jutawan Kosmetik'' dan ''Jutawan Produk kesihatan'' tak ada kilang pun. Mereka ni menggunakan khidmat ''Kilang OEM'' dan ''brand OEM'' yg di label semula kepada brand mereka. Dengan harga serendah rm10k ke 20k anda dah boleh order ''Produk Sendiri'' dengan kuantiti tertentu.

    Tetapi jika anda mempunyai ''resepi ubat kuat akar kayu rahsia'' yg diturunkan oleh datuk nenek, anda boleh hubungi kilang OEM ini dan maklumkan mereka bahan aktif yg anda perlukan dalam produk anda. Mereka ni memang dah expert dalam bab penghasilan produk2 kecantikan/kesihatan dgn ''resepi rahsia anda'', siap dgn nasihat pembungkusan dan design bentuk kotak lagi.

    Dahulu saya sangkakan cara ni.. gabungan pengilang OEM dgn Penjual ''Brand Sendiri'' adalah satu ''lawak perniagaan''.. tetapi saya silap. Gabungan ini sebenarnya adalah gabungan terbaik sekali bagi sesiapa yg ingin membuat Produk Sendiri.

    Anda hanya perlu fokus kepada perniagaan anda dan cara marketing/sales. manakala kilang OEM tugasnya membuat produk anda dengan mematuhi segala syarat KKM dan sijil2 yg diperlukan utk produk anda, dibuat di kilang yg mematuhi piawaian antarabangsa.  
  7. Linkman - Sun 9/Apr/2017, 11:24am
    Seterusnya..

    Produk Sendiri Makanan.
    ====================

    Produk sendiri makanan juga salah satu cabang utama dalam bisnes. Salah satu faktor penting yg perlu anda fikirkan adalah adakah produk makanan anda tahan lama ataupun perlu di disimpan dlm petisejuk.. frozen atau tak frozen.

    Produk Makanan Kering
    ===================
    - menggunakan contoh ''Tepung Rempah Ajaib'', kalau produk makanan anda dalam bentuk kering dan ringan. adalah sangat mudah utk anda meluas kan coverage jualan sebab produk2 kering tahan lebih lama dan boleh di pos ke seluruh malaysia.

    Produk Makanan Basah atau Sejuk Beku
    =================================

    - cabaran utama produk2 ini adalah ia perlu dihantar sendiri (ada kurier yg specialise produk2 frozen tapi kos hantar lebih mahal) jadi skop area yg boleh anda cover agak terhad.

    Q. Tapi macamana produk2 makanan dari kelantan macam ''Nasi bungkus Berlauk Air Dingin'' boleh dihantar dari kota bharu ke KL setiap hari.

    A. Ya betul tu.. bila anda dah berjaya bina brand yg mantap dgn proses pembuatan yg cekap, anda boleh menggunakan kapalterbang/keretapi/bas utk hantar barang2 anda walaupun produk cepat expire spt kuih2 dan nasi bungkus. Tapi pada peringkat permulaan, semestinya kena fokus pada market setempat dahulu, dgn kawan2 satu ofis, dgn jiran2 dll.  
  8. Linkman - Sun 9/Apr/2017, 11:43am
    Selain dari produk2 diatas, ada beribu2 lagi jenis servis/produk sendiri atau produk orang lain yg anda boleh hasilkan/jualkan... bergantung kepada skill/minat/pengalaman anda dalam bidang tersebut. Kalau nak tengok bidang2 utama (majalahcom panggil ''niche'' .. tuuu yg berderet di kolumn sebelah kanan tu...) maybe ada lebih 200 cabang utama...

    apapun .. kesemua kita tidak akan dapat lari dari 3 cabaran asas ecommerce:

    1) Web jualan & cara tempahan
    - Blog sendiri/FB/Media social/Online marketplace etc..

    2) Cara pembayaran.
    - direct bankin/snap gambar bukti, paypal, FPX, online payment gateway bank2 tempatan (pembayaran automatik), kad kredit... etc..

    3) Cara marketing / cara mempopularkan laman jualan anda.

    --> cara percuma
    SEO (search Engine Optimisation), cara viral, email newsletter dll..

    --> cara berbayar
    FB Ads, Goodle Ads, Youtube Ads dll, ads di suratkhabar2 online utama, banner ads di laman blogger popular, iklan tv radio..

    ======

    nanti bila free saya akan sambung..  
  9. Ann Aziz - Mon 10/Apr/2017, 12:35pm
    Great sharing!  
  10. Hazrul Nizam - Mon 10/Apr/2017, 1:27pm
    bro..aku pnah kursus bisnes ebook. lg simple x yah smpan stok..tp dh lama zaman gobala krishnan dulu.. kenal x?? die ni aktif & boom thn 2008 dulu

    http://www.gobalakrishnan.com/  
  11. Hazrul Nizam - Mon 10/Apr/2017, 1:30pm
    omak aiii..gobala ni x aktif.. topik last thn 2016 julai...nie dh apr 2017. xkan sifu internet pon gulung tikar?!.  
  12. Linkman - Mon 10/Apr/2017, 9:47pm
    macam tu lah lumrah hidup peniaga tuan...

    ramai bisnesman bercerita tentang pendapatan 4, 5, atau 6 angka.. tetapi mereka tak nak cerita yg sebenarnya. pendapatan rm250,000 sebulan tu sekali sahaja...

    kemudian bila dah maju, pesaing2 akan mula buka bisnes yg sama... tiru cara anda berniaga. dan lebih teruk lagi import satu kontena dari china dan potong harga.

    anda pulak dulu beli barang 1 unit rm5 jual rm15 .. satu barang untung 10 rm. then pesaing buka kedai rm2, jual barang yg anda jual dgn harga rm3... sekelip mata anda gulung tikar..

    bulan masyuk tadi income rm 250k sebulan
    bulan selepas tu, pesaing potong harga.. income tinggal rm50k sebulan
    bulan ketiga kalah teruk.. rm3k je sale..

    sewa kedai, staff, hutang along segala bagai.. anda kena dapatkan sekurang2nya rm30k sale sebulan.. stok tak habis jual masih ada setengah kontena..

    itulah cerita sebenar peniaga... yg saya dapat dari mulut peniaga sendiri..  
  13. Linkman - Mon 10/Apr/2017, 9:51pm
    dah lama tak dengar cerita pakcik Isketambola.. dengar cerita bisnes dia dulu memang hebat income rm20k sebulan.. tak tau la income dia ke atau income isi rumah suami isteri atau gross income ke atau nett income ke.... but anyway still impressive.

    Pakcik Isketambola.. are u still here?  
  14. Khairul 1139 - Mon 17/Apr/2017, 1:42am
    Great sharing tuan.
    Tuan. Share sket pasal FB ads..
    Pro n cons, teknik cheat ka klu ada, hehe.. .
    Tq tuan.  
  15. Linkman - Tue 18/Apr/2017, 8:40am
    A'kum Tuan Khairul :-)

    Ya next project adalah fb ads dan google adwords. Buat masa ini saya fokus pada payment gateway dahulu dan setup wordpress/woocommerce dan prestashop.

    setapak demi setapak.. sampai ke gombak.. :-)  
  16. Dila 5 - Fri 21/Apr/2017, 4:21am
    Tuan mcm mne nk dptkn harga utk bina ecommerces sperti tuan cerita di atas  
  17. Linkman - Sun 23/Apr/2017, 8:46am
    Ya Kak Dila, utk bina ecommerce website sendiri contohnya Wordpress + WooCommerce + Payment Gayeway, ada banyak web designer yg boleh buat dgn harga bawah RM5,000

    Tapi pengalaman saya dengan third party software mcm ni tidak berapa menarik. Ada banyak isu2 software management akan timbul selepas beberapa bulan atau tahun. Mungkin hanya sesuai bagi yg baru nak mencuba online bisnes dan akak kena upgrade kpd solution yg lebih baik sebaik sahaja ada budget.

    Tapi utk permulaan.. nak belajar berkenaan Online Business, ada pelbagi cara murah dan juga 'free' utk akak cuba dalam list saya di atas.

    Utk maklumam akak, saya kini sedang dalam perbincangan dgn phak Majalah.com utk membuat shopping cart utk forum ni. Masih tahap proposal.. insyaallah saya akan update dari semasa ke semasa.  
  18. Azman Consultant - Wed 10/May/2017, 1:58pm
    Alhamdulillah, setelah beberapa minggu berulang alik ke DPMM Putrajaya, saya dan team telah berjaya mendapat kepercayaan majalah.com utk membina shopping cart.

    Saya telah membuat topik baru. baca disini tuan2 dan puan2 yg dihormati sekelian :-)

    Shopping Cart Majalah.com Akan Dilancarkan Pada 5 Julai 2017

    http://www.majalah.com/?classified.shopping-cart-majalah-com-akan-dilancarkan-pada-5-julai-2017.G1HPS54YNG  
  19. Ludani - Thu 10/Aug/2017, 8:46pm
    Salam.saya perlukan seseorang yang mahir tentang website dab perlukan servis mengendalikan wesbite saya kerana saya tiada masa nak mengendalikan wensite sendiri kerana mengedalikan bahagian2 lain .sila hubungi sy +60196637699  
Page 1   (Total 20 comments)
Your Comment:
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.


Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Shopping with Majalah.com Merchants

Zucca Active Man Argan Homemade Soap (FREESHIPPING)
Price: RM 18.00
Olive House' Extra Virgin Olive Oil (Pati Minyak Zaitun) [250ml]
Price: RM 49.90
Lotion Pemutih Badan AlHaura Beauty
Price: RM 15.00
Forever Aloe Lips
Price: RM 13.00
Sabun Muka Milo Imaan
Price: RM 15.00
Mini Office - Bilik Pejabat Lengkap
Price: RM 750.00
Design Logo Berkualiti Khusus untuk Perniagaan (Branding)
Price: RM 500.00
IKAN TENGGIRI (SMALL)
Price: RM 1100.00
Close Couple Washdown Water Closet
Price: RM 350.00
One Compartment Locker
Price: RM 270.00
Snowcap Berhantu
Price: RM 10.00
Thelly's Tulip Cotton - Cream
Price: RM 150.00
Caliph Kids Expert
Price: RM 60.00
SUSU KAMBING HALIA TOK' ALI 1KG
Price: RM 80.00
Software Akaun Bisnes Guna Excel (Produk Digital)
Price: RM 30.00