Adakah Masih Relevan Berniaga di Website Sendiri? Boleh Tak Berniaga Guna Social Media Sahaja?
Cindi888 - Tue 18/Sep/2018 12:26pm [Last Comment]
Ini adalah dilemma yg saya hadapi.. saya percaya ramai yg mengalami masalah yg sama. Our entrepreneur tercari-cari bagaimana utk berjaya dlm online business world.

We have been bombarded with idea on FB Ads (which is good for awareness but not for building long term sales funnel - based from my experiences using FB ads promoting my fashion business etc)...

Last2 ramai yang kecewa like me and other people that i asked about their experience in FB ads, tak dapat generate enough sales.

People already moved away from thinking of owning a website, they preferred to use FB ads and WiX or easystore dll for building a website.

Apa sebenar teknik di zaman internet ini? Mohon share pengalaman anda.

Niche: Diskusi Bisnes | Web Media Sosial | Web Hosting Malaysia
     
  1. Linkman - Tue 18/Sep/2018, 12:53pm
    Walaupun saya baru awal 30an.. saya dah berniaga sejak sekolah menengah lagi... dah lebih 15 tahun. masa sekolah dulu saya jual buku fotostat dan jual komputer klon pasang sendiri ke kawan2 sekolah..

    Kesilapan minda masyarakat kita adalah bisnes boleh berjaya dalamasa beberapa tahun sahaja..

    Saya rasa HANYA ADA 2 jenis sahaja bisnes yg boleh berjaya dlm masa 3 tahun.

    1) Bisnes makanan tepi jalan yg AMAT SEDAP.

    2) Bisnes yg diwarisi dari emak/bapak tanpa hutang besar dari bank/along. Anak hanya sambung dan sesuaikan dengan era internet.

    ====

    selain yg diatas.. kesemua bisnes memerlukan diantara 5-10 tahun utk bertapak (cukup2 makan). Selepas tahun ke 10 baru ada harapan utk berjaya...

    The first time i hit income bersih rm10k per mth adalah tahun lepas.. setelah 15 tahun berniaga!!

    Saya termasuk dalam golongan yg TAK PANDAI masak.. jadi saya susah nak berjaya dlm bisnes makanan... InsyaAllah saya akan kupaskan persoalan Cik Cindi ni dalam masa beberapa minggu ni... sedikit demi sedikit...  
  2. Dr Love - Tue 18/Sep/2018, 5:49pm
    The social media strategy is to drive would be customers TOWARDS your website, NOT AWAY from yr website. This is the mistake made by majority of businessperson nowadays. Anyhow, yr business still need a website. This wont change for the forseeable future.  
  3. Juno Richie - Tue 18/Sep/2018, 6:43pm
    yup semua nak cepat kaya sbb terpengaruh dgn startup kat luar negara. The best startegy is back to basic. Start small, start with low investment and supply within taman, kg or bandar first (lokasi tempat tinggal ) xperlu nak impikan supply ke luar negara sblm supply local pun belum settle.  
  4. Linkman - Wed 19/Sep/2018, 2:17pm
    saya sambung kupasan ni sikit-sikit setiap hari yea... lepas habis kerja..

    =======

    Strategy yang paling betul utk berniaga di abad ke 21 adalah:

    1) Anda WAJIB memiliki laman web sendiri.

    - Jika anda bukan programmer, anda boleh guna perisian Wordpress

    - Then beli satu theme premium. Saya prefer theme yg dinamakan GeneratePress. Ada beribu2 premium theme. anda kena pilih yg sesuai. saya dah buat kajian lebih setahun dan saya pilih GeneratePress.

    - Then anda kena pilih webhosting control panel. Banyak pilihan tapi yg terbaik diantara cpanel atau plesk. Saya prefer plesk sebab plesk ada module wordpress yg amat power. Plesk premium version (kos adalah.. USD 7 per mth).

    - Then anda kena pilih cloud service sebagai webhosting. Saya tak suka shared webhosting sebab servis amat teruk. Saya prefer cloud webhosting sebab caj adalah per hour. Tiada setup fee dan tiada termination fee. Anda boleh spin server baru dalamasa 10 saat sahaja. Anda juga boleh destroy server yg tak diperlukan sekelip mata tanpa kena bayar apa2 penalti (termination fee).

    Cloud webhosting juga membolehkan anda upgrade akaun website bila dah maju. Jadi anda boleh mulakan dgn kos yg amat murah dlm rm50 sebulan, then bila dah ramai visitor, barulah upgrade sehingga ke rm 600 sebulan (cloud dedicated server) bila visitor dah reach berpuluh2 ribu orang sehari ke website anda.....

    2) Anda Wajib menggunakan beberapa media sosial
    - bukan semua, tetapi beberapa sahaja.
    (sambung lain kali)

    3) Anda Wajib membuat multichannel marketing.
    - jualan dibuat di pelbagai sales/marketing channel.
    - tidak boleh fokus kepada satu sahaja channel
    mat salleh kata ''dont put all your eggs in one basket''

    kalau anda perhatikan saya bukan selalu ada di majalah.com sebab majalah ni hanyalah salah satu channel sale/marketing saya sahaja. tapi saya suka forum ni sebab topik lama saya tahun 2010 dulu masih ada.. mereka tak de1ete. jadi saya boleh refer semula nota lama.. (liku-liku perjalanan hidupku hehe.. )

    (sambung lain kali yea.. perut lapar nak gi mkn.. :-)  
  5. Hazrul Nizam - Wed 19/Sep/2018, 2:53pm
    tuan Linkman, Jom mengeteh.nak berguru boleh x. aper mcm kalo jumpa tuan di DPMM Putrajaya?Area sebaris Bank Islam tu kan?  
  6. Linkman - Fri 21/Sep/2018, 10:46am
    Nak jumpa tu susah sikit.. tapi nak berguru ok je secara online. Nanti saya tanya DPMM Putrajaya kalo mereka nak handle kursus mcm ni... masalahnya staf2 lama disitu semua dah berhenti termasuk officer lama dan Chief Executive.. staff baru ni saya tak kenal.  
  7. Khairiah 8 - Sun 23/Sep/2018, 11:32am
    Setuju! Semua syarikat perlu ada website sekarang. Tapi kalau website tak ada traffic (orang datang tengok) pun tak guna bayar mahal2 kan?

    Pernah dengar SEO? SEO tu cara-cara membuatkan website anda mudah di cari di laman pencarian macam Google dan Bing. SEO sesebuah laman web mestilah bagus untuk promosi yang lebih baik. SEO ni organic tau maksudnya tak ada tulis ''sponsored'' atau ''ads''. Kalau orang tahu tu iklan, berapa ramai nak klik kan?

    TAPIII!! Kena tahu kalau anda bayar servis SEO tu dia guna cara kotor ke tak? Kalau cara black -hat (kotor) sia2 je kena blacklist dengan google. Kena start dari bawah balik. Buang masa dan duit kan.

    Contohnya, anda cuba taip dekat google ''supima bedsheet''. Website kami (invaber) ada di first page, dan first link untuk client besar kami iaitu AKEMI UCHI.

    Syarikat kami sediakan SEO sekali business profile untuk anda dengan harga murah je untuk pakej setahun. Partnership dengan google dan microsoft.

    Jadi kalau anda nak dapatkan servis SEO, boleh Whatsapp saya Khairiah - https://www.wasap.my/+601164176726/SEO..  
  8. Mr Nazri 2 - Wed 26/Sep/2018, 9:00am
    masa permulaan saya buat bisnes online, sy hanya promote di forum2 sahaja..

    kemudian saya promote pula di media sosial tanpa website.

    tak lama kemudian saya belajar buat website sendiri. dengan hanya website yg simple, saya promote di media sosial dan link kan ke website saya, sales bertambah tak putus2 walaupun sy dah stop buat promosi kerana org dah ingat website saya.

    jika kita hanya promote di media sosial tanpa ada website, iklan kita akan hilang, org hanya lihat pada masa kita post tu jer.

    jika kita ada website dan buat branding di media sosial, kita akan dapat sales berterusan kerana bila orang yang sama nak beli barang kita, mereka akn terus ke website.

    website tak perlu cantik2.. hanya cukup mengandungi maklumat yang lengkap dan cara nak order dengan mudah.

    semua saya belajar sendiri tanpa upah orng lain, saya buat website,SEO,FB Ads,Google Ads, Instagram dan email marketing...

    bila dah tahu strategi, baru rasa mudah..

    .  
  9. Kumansado - Wed 26/Sep/2018, 10:52am
    Linkman.. PM email or contact..nak belajar la.. saya budak baru belajar bos.:)  
  10. Wahmarketings Com - Sat 29/Sep/2018, 10:41pm
    orang malaysia ni website ada ke takde ke dia bukan baca pun  
  11. Zulhelmi 32 - Mon 1/Oct/2018, 11:29pm
    bergantung pada siapa yang beli produk atau perkhidmatan kita tu..kita ada detail tentang mereka ni, details ni maksudnya sangat spesifik, kita betul2 kenal pelanggan ni, bagi saya tidak akan timbul persoalan online ke offline, fb ads ke instagram, google ads ke seo, dan lain2..kita tahu kat mana mereka ni berkumpul..  
  12. Cindi888 - Fri 5/Oct/2018, 5:54pm
    thankiu ya encik encik sumer.

    Tu la.. ingat kot² biz online boleh buat duit/survive.
    Especially in term of marketing/etc

    if nk buat biz makanan mcm tn linkman sugest
    Msk meggi boleh la.. hahaha

    Tapi betul la kena ada produk baru boleh market kt internet..
    sy minat ngn internet sebab xperlu jumpa org.. (rasanya la kot)
    Ada tips/shortcut tk since tuan dh ada pengalaman lebih 15 tahun dlm business internet..

    Belum terlambat kalu start dari skrg kot..  
  13. Linkman - Sun 7/Oct/2018, 11:29am
    Shortcut tak ada cik :-) .. tips ada lah..

    business climate sekarang sangat teruk. Usahawan yg bertahan hanya otai2 hardcore yg dah berpuluh2 tahun run bisnes dan kerja mcm nak gila. Mana2 individu yg selama ni kaya raya buat biz kontrak dgn gomen memang susah sekarang.. (salah mereka sendiri juga).

    If anyone lured you to get fast and easy money online... believe me it is either crypto pyramid scam or any ponzi schemes disguising as real business.

    But as a rule of thumb,

    1) any biz that offer to shareholder more than 1% profit per mth (12% profit per year) is 99% tipu (still ada baki yg genuine that i think less than 1%)

    2) any biz that offer over 2% per mth (24% per year) almost always 99.999% scam (pyramid scam). so better watch out dan lari jauh2..

    =====

    Biz yg logik adalah biz yg tidak meletakkan percentage profit.

    Cara pengiraan profit bagi biz yg genuine adalah :

    a) kesemua kos bulan termasuk gaji the person yg berjanji tu (biz owner)
    b) Kesemua income bulanan
    c) tolak (a) from (b)
    d) bakinya adalah pure monthly profit dan maybe split 50-50 if you are the only shareholder...  
  14. Linkman - Sun 7/Oct/2018, 11:33am
    Untuk perancangan seumur hidup yg terbaik, Cik kena buat 2 jenis pekerjaan...

    1) Short term biz.
    Biz yg income cash harian (cth niaga makanan) atau kerja makan gaji dgn orang lain.. yg ni bukan long term.. so tak kisah apa pun janji halal. ini utk dapatkan cash daily/mthly supaya tak berhutang dgn along hehe..

    2) long term internet bisnes.
    Ini yg penting... this is your lifelong biz..

    Utk mencari apa biz yg cik boleh buat for long term, cik kena cari kekuatan sendiri.. samada bakat, minat atau expertise sedia ada.... cik kena cungkil sendiri apa yg cik boleh buat..

    - maybe insurance
    - maybe buat kuih frozen
    - maybe repair komputer/handphone
    - dan 1001 possibilities.

    yang ni saya tak boleh tolong dan cik tak boleh mengikut-ikut orang lain. Cik kena spend beberapa bulan mencari kekuatan diri sendiri dan bekerja kearah itu.  
  15. Cindi888 - Sun 7/Oct/2018, 5:00pm
    nk tanya kalu blajar sndri buat web brpa kos?
    sy bajet x byk.  
  16. Alline Business Solution - Tue 9/Oct/2018, 7:51am
    Syarikat sy membina mobile applikasi atau mobile apps diterajui iOS dan Android.

    Bagi sy inilah masanya. sebab dlm marketing yg kita jalankan seperti fbads google adword jarang sekali atau tidak pernah kita select desktop view. Sebab? Boleh dikatakan 100% org melihat laman web dari mobile, hanya sebilangan kita lihat menggunakan desktop, itupun time buat kerja -). Jadi pihak google telah melancarkan Web Apps yg cangih dan mesra pengguna mobile dari web biasa.
    Apa beza Web Apps dan Website? bnyk beza rakan²ku yg dikasihi. -)

    Semoga kita berjaya dlm perniagaan menerusi teknologi yg terkini💪  
  17. Linkman - Sat 13/Oct/2018, 8:18pm
    kos wajib utk belajar sendiri

    1) domain - rm 50-100 utk setahun

    2) web hosting - yg murah bawah rm100 setahun pun ada. tapi servis amat teruk. saya cadangkan ambik virtual private hosting (VPS) yg berharga sekitar rm50 sebulan dgn 2 vCPU dan 2 gig ram. Kalau nak murah lagi 1vCPU dan 1Gig ram pun boleh juga.

    3) kalau belum ada line 4G laju, saya cadangkan ambik celcom first gold plus rm 98 sebulan utk 40 gig data. saya dapati saya menggunakan sekitar 1 gig data sehari bila di luar rumah, jadi 40 gig tu dah memadai.

    Line laju ni penting, sebab bila kita search google sesuatu subjek dan keluar youtube video, kita boleh terus tengok tanpa risau data habis. kalau nak tunggu balik rumah atau sampai ofis baru nak tengok guna unifi... tak sesuwai.

    https://www.celcom.com.my/business/sme/plans/gold-plus

    4) Laptop/desktop
    guna handphone tak boleh ya... kecik sangat..

    =====

    semenjak saya guna 4G celcom tahun lepas, hidup saya umpama di syorga hehe.. boleh buat kerja dimana2 sambil bawak chrome laptop yg nipis, ringan dan seksi... (harga murah je dlm RM seribu).. dan buat kerja di mcd, starbuck (sekali sekala, kopi dia mahal sangat), di foodcourt2 yg tak ramai orang, di R&R, di genting highland premium outlet, di tepi pantai masa bercuti dll.

    kat umah saya ada laptop power MSI, yg tu takut nak bawak kemana2 sebab dah la berat (power supply je lebih sekilo).. besar pulak tu... tak nampak seksi huhu.. macam orang kerja opis terpaksa buat keje sebab kena marah dgn boss hehe..

    masa saya baru beli chrome laptop dulu.. sekali charge boleh tahan dalam 11 jam. saya pernah test keluar rumah pagi, gi ke port dickson jalan2 cuci mata.. sambil buat kerja, malam baru balik umah.. still ada 20% bateri.. memang the Ultimate dream job..

    part yg paling best sekali masa di genting premium outlet, snap selfie instagram kat member sebaya yg ada anak berderet2 menangis kat umah... tulah korang.. thehehe...  
  18. Sara Yna - Tue 30/Oct/2018, 10:00pm
    Hi semua,
    Pd pendapat saya,sekarang ni semua sykt memang perlu ada website,maklumlah semua org skrg mempunyai telefon pintar utk mengetahui apa shj maklumat.Mereka hanya perlu ada google aps,just type keyword apa yang mereka nak utk mendapatkan info,article,harga dan apa shj info yang mereka ingin kan.Bahkan ketika stress ke kita akan type benda2 mengarut juga kan..

    Sebenarnya setiap yang searching maklumat itu semua boleh jadi customer kita,tetapi ia semua terpulang bagaimana cara kita monetize utk buat duit melalui sales terus ke website/blog/page/ig/fb/shopee/lazada dan apa shj saluran kita gunakan.

    Saya dah mempunyai pengalaman lebih 10 tahun utk buat marketing a few sykt2 yg ada website ni.Dari masa ke semasa,memang ada perubahan cara dan strategi utk memasarkan brgn atau perkhidmatan.

    Mmg kita kena ada ilmu utk semua ni,kalau tak mmg serba serbi ketinggalan.Plus skrg ni perniaga2 kecil dah belambak lambak,so saingan mmg sgt la sengit.

    Klu dulu dalam tahun 2012 sy pernah buat fb ads utk satu sykt dia jual shawl.sehari iklan rm75.Beliau dpt gross profit around rm600 lbh juga.so tolak kos iklan dpt juga la extra tiap ari.But iklan ni kita bukan boleh assume akan cantik shj kejadiannya..ada masa tertentu shj.cthnya sebelum gaji,time gaji dan seminggu slps gaji.

    Selain tu juga,utk peristiwa2 tertentu juga kita as owner kena alert utj buat promo and masa tu la kita kena iklan also allocate budget for iklan.

    But sekarang tak mcm dulu lagi,byk jenis socmed skrg wujud,termasuk kewujudan influencer/instafamous/artis2 pon berniaga.

    Teknik skrg,kita menjual brg directly dah tak berkesan,melainkan kita buka gerai ke,booth ke,kedai ke tu lain cerita.itu pon bkn suka hati kita nk buat kt mana,kena juga kita buat research location,cost,target,marketing(tdk tmsk lg kualiti brg atau services.

    Overall,as long kita dpt selesaikan apa mslh customer kita,selagi tu lah akan ada sales..

    Sales is about we serve them,we care,we love them.InshaAllah poket penuh..  
Page 1   (Total 18 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.