Uruskan Rumah Sewa Anda - Macam Mana Kalau Masih Belum Ada Penyewa?
Byrorahomes @ HCKL Services - Thu 22/Apr/2021 8:50am [Last Comment]
Macam macam cara kita boleh maximizekan cash flow rumah sewa?

Ada yang sewa per kepala
Boleh juga buat Homestay

Contoh dari rumah kosong transform kepada homestay

https://youtu.be/a7kP9dgJcG8

Niche: Rumah Sewa | Diskusi Bisnes
 
  1. Linkman - Fri 23/Apr/2021, 9:27am
    ya betul pilihan samada sewa per kepala, homestay atau sewa bulanan..

    1) Sewa bulanan
    - kalau tempat very low density mcm kampung atau area bandar2 kecik.. sewa bulanan yg paling simple.. tapi kena pandai memilih penyewa.. kita nak yg pandai repair sendiri segala kerosakan kecik2.. boleh berikan sewa rendah sikit dari rate sekeliling.. kalau penyewa yg setiap bulan komplen macam2 tu.. kena cari jalan utk keluarkan..

    2) sewa bilik
    - kalau area dekat univ atau di bandar besar.. yg ni mmg lagi untung. tapi penyewa keluar masuk agak laju.. dah jadi kerja full time juga utk jawab whatsap dan layan pelbagai masalah.. terutama sekali kalo lambat bayar sewa. sesuai utk sesiapa yg dah pencen.

    3) buat homestay
    - sebelum PKP dulu ini pilhan yg baik juga. lebih2 lagi kalau guna khidmat AirBnB dan dekat area pelancongan. tapi kos upfront tinggi sikit lah sebab perabot kena fully furnish.

    bagi sesiapa yg ada rumah besar pun boleh sewakan bilik yg kosong di AirBnB. Tapi kena berhati2 ada sindiket dadah atau sindiket haram yg menggunakan bilik sewa mcm ni utk menjalankan kegiatan sebab polis susah nak target lokasi berubah2..  
  2. Byrorahomes - Wed 28/Apr/2021, 6:41am
    terima kasih tuan advice yang sangat berguna..  
Page 1   (Total 2 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..