Tn Abdul & Razif Din - Adakah Anda Orang yang Sama?
Hazrul Nizam - Fri 16/Oct/2020 10:24am [Last Comment]
Kepada Tn Abdul dan Razif Din,

Saya ingin mendapatkan penjelasan. Adakah anda orang yang sama?

Tn Abdul
014 9818780
019 6334486
https://www.majalah.com/?profile.tn-abdul.FWW4MQYVNM

Razif Din
013 5935802
https://www.majalah.com/?profile.razif-din.GD6Y1W7DVC

Apa Kaitan anda berdua dengan Maznah Yusof?
https://www.majalah.com/?profile.maznah-yusof.GDKNNHPCQ8

Didalam topik Maznah Yusof, Razif Din bermatian matian mempertahankan kewajaran meminta salinan IC orang lain di Internet. Untuk makluman anda semua, salinan IC anda TIDAK boleh diberikan kepada sesiapa sahaja di Internet WALAUPUN SUDAH BERPALANG.

Anda hanya boleh memberikan salinan IC secara fizikal (berdepan face-to-face) kepada mana mana agen jualan SAH yg berani berjumpa anda. Agen tersebut mestilah menunjukkan (dan memberikan anda satu keping) kad perniagaan mereka sebagai agen sah produk produk tertentu, contohnya penapis air, topup, agen insurans dll.

Anda boleh membuat pengesahan samada agen tersebut benar atau palsu kepada syarikat induk produk berpandukan kad perniagaan tersebut.

Jika agen hanya meminta salinan IC dari internet melalui whatsapp atau email, tetapi tidak berani berjumpa di alam nyata secara berdepan, beliau kemungkinan agen penipu yg ingin menyalahgunakan identiti IC mangsa.

Niche: Diskusi Tuntutan Dan Tribunal
 
1. Razif Din - Sat 17/Oct/2020, 5:15am
Kami semua satu group yg berkongsi satu rangkaian PC atau App dlm satu wi-fi.

Tuan X pernah ambik tahu ka? Agent agent money lender berlesen yg iklankan perkhidmatan dlm majalah.com kesemuanya minta gambar IC dlm whatsapp.. X pernah ambik Tahu kah? Dlm iklan mereka Xsebut pun.. Tapi dlm komunikasi pembukaan mereka minta IC gambar &dokumen2 sokongan dlm whatsapp awal2 lagi. Sampai sekarang tuan X melenting, kenapa? Tuan sengaja Xmahu ambik tahu kah?

Kerana Pemohon berada jauh dari Pejabat moneylender.. Contoh pejabat di petaling jaya,
pemohon di ulu kelang. Kalau pergi ke pejabat awal2, jika permohonan gagal..maka segala KOS jadi hangus - Rugi.. Itu alasan biasa & mudah difahami.. Siapa yg nak menanggung kos nya..???

Moneylender tu semua nak Permohonan jarak jauh pemohon diprocess & diTapis terlebih dahulu, Jika diluluskan (saya ulang, hanya jika diLuluskan), barulah mereka menjemput pemohon ke pejabat utk menurunkan tandatangan pada perjanjian..
Tuan X pernah ambik tahu kah?

Tolong diri sendiri dulu, berlaku Adil kpd semua & jangan buat FITNAH, lipatan sejarah telah membuktikan, seseorg atau kumpulan yg mengHukum berdasarkan andaian semata2 akan mengundang bencana yg Xboleh diundur ke atas diri sendiri atau kumpulan ... Contoh: peristiwa Mahsuri di langkawi...

dah reply pun masih nak de1ete & macam2 lagi.. Kalau hidup pun X tahu nak berlaku Adil, maka Hidup pun jadi ''Parah''...100% pasti.. Lipatan sejarah dunia pun telah membuktikannya..

Apa masaalah tuan sebenarnya..? Org tua-tua kan dah berpesan kpd kita semua, Bala jangan dicari, Rezeki jangan ditolak.....hidup mesti berbumbungkan langit & berlantaikan bumi..Xpernah ambik tahu kah? .....  
2. Hazrul Nizam - Sat 17/Oct/2020, 7:23am
Memberikan maklumat peribadi dan salinan IC kepada sesiapa yg tidak anda kenali secara online adalah perbuatan yg tidak bijak, walaupun sudah berpalang.

Tuan tidak perlu melenting dan tidak perlu menegakkan benang yg basah. saya tak perlu reply panjang. Pelawat forum lebih pandai menilai nya.

Tak perlu kaitkan dgn Mahsuri di langkawi. Tiada kaitan.  
3. Razif Din - Sat 17/Oct/2020, 11:26am
Nampak sangat tuan sokong agent agent money lender yg berlambak dah dapat ic direct dari pemilik KP, X tentupun mereka money lender berlesen, menyamar pun boleh kan? tapi mereka dah dapan salinan ic atau gambar IC yg TIDAK berpalang pun, Ramai yg X lulus lun permohonan, tapi IC & dokumen2 sokongan mereka dah dapat...

Sampai skrg satu agent pun dlm majalah.com X dapat peringatan bertulis pihak tuan.. Knp X bagi peringatan bertulis kpd mereka jugak?

Dari segi undang2 utk ke Adilan bersama...(by Civil Law ) selagi X dak peringatan bertulis utk mereka dari pihak tuan, sebagaimana kami dapat dari pihak tuan, maka, sikit pun saya TIDAK bersalah membuat TUDUHAN ke atas tuan... Tuan sendiri SEBENARnya Bersekongkol dgn mereka2 yg nencuri maklumat utk menjalankan aktiviti tidak sihat, Scamming... ..  
4. Hazrul Nizam - Sat 17/Oct/2020, 12:25pm
Tuan boleh tuduh saya apa sahaja. Jawapan saya hahaha. (tak perlu reply)

Ada lebih 7 ribu iklan di nich buat duit. Tak ada satu pun yg saya sergah minta nama syarikat dan SSM, walaupun saya TAK setuju dgn 99% dengan pengiklan di sana.

https://www.majalah.com/?classifieds.buat-duit

Kerana apa saya tak sergah?

Kerana tidak ada pattern penipuan terancang. Perhatikan betul betul perkataan ''penipuan terancang''. Kelebihan saya memusnahkan berpuluh puluh penipu disini, kerana saya dapat melihat PATTERN PENIPUAN TERANCANG.

Hanya mereka yg saya syaki sahaja akan disergah. Peniaga biasa yg tidak ada PATTERN PENIPUAN TERANCANG saya tak sergah.

Lepas ni mesti tuan nak tuduh saya bersekongkol dengan 7000+ iklan di nich buat duit kerana saya tak sergah mereka?  
5. Hazrul Nizam - Sat 17/Oct/2020, 12:29pm
Pattern penipuan terancang

1) Tiada nama syarikat, tiada ssm, tiada lokasi pejabat
2) tiada FB, tiada IG, tiada website,
3) tiada iklan di shopee, tiada iklan di lazada, shopify dll
4) Tidak diketahui apa perniagaan teras
5) Mendaftar dengan pelbagai nama nick
6) Kesemua bisnes dia boleh buat. Jual apa sahaja.

dan yg ini paling penting. Sentiasa menyuruh pelanggan sms atau ''wasap perkenalkan diri dahulu''. Kerana bimbang siapa lah agak nya mungkinkah seseorang yg dia pernah kenal dahulu?

Tuan tak perlu ugut utk saman. Jawapan saya hahaha.

Pattern Penipuan Terancang diatas TIDAK ditujukan kepada tuan, tetapi sebagai tapisan asas sahaja untuk SEMUA ORANG berdasarkan berpuluh puluh nick penipu yg saya dah hapuskan.  
6. Hazrul Nizam - Sat 17/Oct/2020, 1:15pm
Carian di SSM tiada nama syarikat ''Dana Niaga'' sahaja. Yang ada mesti mempunyai perkataan tambahan di belakangnya. Terdapat 7 hasil carian.

''Dana Niaga'' adalah nama yg diberikan oleh Maznah Yusof dan disokong mati matian oleh Razif Din pakar ''Civil Law''

1) meminta salinan IC dari orang awam
2) meminta mereka memalang salinan IC dengan nama ''Dana Niaga'' tanpa memaklumkan nama sebenar syarikat
3) Gagal menyatakan nama syarikat, nombor SSM di dalam iklan

Kesalahan 2 dan 3, tuan dah boleh di seret ke mahkamah, JIKA ADA SESIAPA membuat laporan. Jika tiada sesiapa membuat laporan, tuan terselamat.  
7. Hazrul Nizam - Sat 17/Oct/2020, 1:29pm
mohon Tuan Moderator blok iklan dibawah dari di padam oleh sesiapa.

Iklan Maznah Yusof
https://www.majalah.com/?classified.tanpa-modal-buat-duit-rm-banyak2-bukan-lawak.GDKXN85LCB

iklan diatas disokong oleh Razif Din pakar ''Civil Law''  
8. Razif Din - Sat 17/Oct/2020, 3:28pm
Begitu lah. Kalau dah jenis org belajar sendiri..Xdak displine.. .dapat pengalaman pahit pun tanggung sendiri juga nanti.

Hidup dgn menghukum hanya bersasaskan andaian, penuh andaian..tapi berLagak mengalahkan penyiasat persendirian berlesen..

Konon diSyaki kononnya la..
Kami pun boleh syak tuan , tuan memang bersengkongkol sampai ke hari ni dgn agent agent money lender jenis X berlesen yg dah berjaya kutup IC org lain dlm whatsapp je.. Jadi scammer secara Xlangsung ..

Tuan X buat apa pun, yg menyamar jadi agent..tuan Sokong besar besaran . Kerana MEMANG tuan dah dapat Rezeki jalan HARAM.. Lepas tu berlagak Alim, konon, nak betulkan keadaan.. Kononnya laa.. Betul kan?

Kalau X betul, bagi tahu sini apa nama Syarikat pemberi-pinjam mereka semua tu ???..

Xboleh bagitahu? Kalau Xboleh.. Anggap shj tuan dah berNasib Malang kerana sedang meNyalak kpd takdir Allah dlm keadaan lebih teruk dari anjing Gila.. Selamat muhasabah diri..

kononnya ambik tahu semua.. D..  
9. Hazrul Nizam - Sat 17/Oct/2020, 3:46pm
Kepada Tuan moderator forum,

Jika Razif Din pakar ''Civil Law'' terus menerus merapu disini, blok ID beliau. Pastikan iklan beliau yg terdahulu di simpan. Jangan benarkan sesiapa memadamnya. semua iklan dan kommen beliau berguna untuk saya rujuk pada kemudian hari.

Terima Kasih.

Nota: saya tidak pernah menyokong sesiapa pun, sama ada money lender, skim cepat kaya, skim pelaburan forex atau apa sahaja. Sebaliknya saya akan membelasah sesiapa yg mempunyai kelakuan yg menimbulkan syak.

Jika anda mempunyai kelakuan yg mencurigakan anda akan kena.

Kelakuan mencurigakan:
(meminta salinan IC dari orang awam, mendaftar pelbagai nick, tiada ssm, tiada nama syarikat, tiada lokasi, tiada FB/IG/Website/Shopee/media social dll, tiada semuanya)  
10. Johar 9 - Sun 18/Oct/2020, 6:04pm
Aahlah..cara penulisan sama..choi..hahah🤣🤣🤣🤣  
11. Chickenfeet 2 - Wed 25/Nov/2020, 1:30am
Kalau dah merapu pasal hikayat hang kebun bagai...kalau cara membalas pun sama mcm budak skola cacat akal..memanglah tu penipu...ciknizam akan belasah ko sampai kebodohan tu hilang...

Hang tak takut ka...nizam boleh hidu ''pattern penipuan terancang''?....terkencit ko nanti  

Page 1   (Total 11 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..