Tajuk Thesis Siapa nak Buat - Solar Desalination, Local Garbage Powerplant & Converting Ash From Powerplant to Useful Soil/Fertilizer/Concrete Mix
Linkman @ Azman Consultation - Thu 19/Dec/2019 8:12pm [Last Comment]
Setiap kali saya keluar opis jumpa client.. cahaya matahari di malaysia nih sangat terik sampai pedih terkena kulit. habis kulit ala scandinavia kepunyan pria bujang ini menjadi sawo matang (ehem.. banyak info dapat disampaikan dalam ayat tadi.. thehe..).

kita sepatutnya mengkaji apa cara yg terbaik utk memaksimakan penggunaan cahaya matahari di malaysia.

1) solar desalination - waktu siang
- menggunakan parabolic mirror berskala besar, kita ambil air laut dan panaskan sehingga mendidih. wap panas boleh digunakan utk generate elektrik dan wap yg sejuk menjadi air boleh digunakan sebagai air minuman atau air kegunaan harian (setelah ditambah mineral tertentu). proses ini tidak melibatkan solar panel yg diimport dari china. tapi parabolic mirror dan mini electric generator buatan jurutera universiti tempatan.

2) Local garbage powerplant - siang dan malam

Kenapa sampah berterabur di merata2?
kerana sampah tidak ada nilai.

Tapi kalau local engineer boleh mencipta small powerplant bersaiz sebesar lori 1tan atau 3tan atau 5tan (senang nak angkut dgn lori), dan bahan apinya adalah sampah sarap termasuk daun2 gugur di tepi jalan.. nescaya semua sampah habis licin sebab boleh dijual timbang kilo utk bahanapi.

air untuk turbine untuk powerplant ini akan menggunakan air dari sisa kumbahan kawasan perumahan atau air laut. Hasilnya sama seperti diatas. Kita dapat hasilkan elektrik dan juga air suling. kelebihan tambahan utk method ini adalah jentera boleh bergerak waktu malam. Kalau yg solar diatas tu hanya waktu siang sahaja.

3) Sisa abu dari powerplant dan sisa garam dari solar desalination

Kalau dilihat di singapore, sisa abu powerplant mereka (dari sampah sarap) adalah toxic dan perlu di ditanam menggunakan cara khas utk mengelakkan meresap dalam air laut.

Kalau di lihat di krygystan/tajikistan mereka ada teknik utk menukarkan garam kepada konkrit binaan utk membuat rumah. (engineer kita kena pergi kesana dan study).

Kalau engineer univ kita dapat tukarkan 2 produk ini (abu toxic dan garam) menjadi bahan binaan konkrit yg tak akan larut.. dan tak toxic, kesemua sisa ini boleh digunakan utk menambak laut. Kalau lihat persisiran laut di malaysia nih ada banyak potensi untuk menebusguna tanah dan menambak laut untuk menghasilkan kawasan pertanian baru ataupun kawasan komersial baru (seperti tambakan laut di melaka di area klebang)

=== & ===

nampak tak kemana halanya thesis ini?

Ya kalau para2 professor semua dah nampak.. gunanya thesis ini dapat menyelesaikan banyak masalah di dunia. Saya tak nak senaraikan faedah thesis ini sebab saya nak anda sendiri fikir.. thehe...

Soalan:
Adakah mana2 bakal calon PhD yg nak ambik idea ini utk menjadi tajuk thesis?

Kalau ada.. copy je lah.. tak ade trademark pun hehe.... tapi dah selesai thesis dan dapat doktor nanti beri lah saya satu salinan thesis tu...

Niche: Diskusi Bisnes | Diskusi Kerjaya | Kontraktor Jurutera | Jobs & Vacancies in Malaysia
 
1. Linkman - Thu 19/Dec/2019, 8:19pm
mohon share topik ini kepada mana2 whatsap group atau facebook group dimana ada banyak postgrad yg bercadang nak buat thesis. suruh dorang baca dan selesaikan isu diatas. takyah mintak permission dari saya utk idea original ini.... copy je free...  
2. Twintopup Biz - Thu 19/Dec/2019, 9:55pm
Idea yg menarik ni..

Kalau berjaya byk manfaatnya....

Mcm sy dulu ada angan2 nak buat alat pantulan bom dan peluru..

Ini dapat menyelamatkan negara2 Islam drp serangan penganas.. Tapi... harap ada org Islam yg mampu buat benda ni....  
3. Mr Man 13 - Sun 22/Dec/2019, 6:37am
Sy bnyk jgk tahu berkenaan sustainable energy di bidang project mahupun threory. Walaupon blaja acc sbb sejak umo 20 an da berjinak jinak dgn business suply brg lab di university dan buka comp dan abis blaja jd acctnt gan company solar pas tu gi post projct mnger pasal system solar. Ingt nak smbg bt thesis tp yg dpt offer charted paper plak. Keje gan blaja xsemestinya berkaitan tp fr ur add value  
4. Linkman - Mon 23/Dec/2019, 8:49pm
Semoga tuan dapat menyambung PhD di univ dengan thesis seperti ini :-)

4 bidang ni saya selalu monitor di youtube:
- solar desalination with parabolic mirror
- solar powerplant using steam turbine
- small localised powerplant using garbage as fuel
- Sea reclamation project

jadi saya cuba gabungkan projek2 ini supaya saling berkaitan antara satu sama lain.  

Page 1   (Total 4 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..