Seronok ke Mengembara dan Tidur Dalam Camper Van atau Kereta?
Linkman Travel - Sat 29/May/2021 2:59pm [Last Comment]
Semenjak dua menjak ni saya banyak menghabiskan masa melihat video2 pengembara baik rakyat malaysia sendiri atau rakyat dunia.

Terutama sekali yg travel ke kawasan2 kampung pendalaman atau lokasi gunung, pantai, hutan, air terjun dll yg mempunyai pemandangan yg menarik. mula2 saya ingat nak travel jalan kaki, kemudian nak travel naik basikal, kemudian nak travel naik motosikal..

Banyak channel youtube saya follow dan rasa sangat seronok.. walaupun realitinya tengah terkurung dalam rumah PKP huhu..

Dulu masa muda, saya tak kisah kalau bercuti ke penang & langkawi & Padang besar perlis 3 hari 2 malam.. terkejar2 macam sakan... saya ingat lagi turun bas ke pantai beras terbakar langkawi ada 10 minit je utk ambik gambar.. kemudian drebar bas jerit balik... balik.. bas dah nak jalan..

Masa ni lepas SPM kampung saya buat rombongan dan saya ikut.. sebab pakej murah.. kami tidur di hostel (asrama sekolah) waktu musim cuti. (pandai warden asrama tu buat duit thehe..)

Tapi lepas masuk umur 30an.. saya tak suka travel kecoh2 mcm tu.. saya prefer travel yg santai2.. merayau kehulu kehilir takde arah tujuan dan jogging sambil enjoying the scenery..

1) Kalau mengembara jalan kaki, naik basikal atau motosikal.

Walaupun mode travel ini yg paling murah, relax dan enjoyable.. terdapat satu masalah utama yg besar.. TEMPAT TIDUR!! Banyak traveller global yg saya lihat main redah je camping di hutan tepi jalan.. memang lah murah (free) tapi risiko nya besar dan tak ada kemudahan tandas.

- Risiko kena sergah anjing liar, beruang atau harimau kumbang di kawasan hutan
- Risiko ular lipan segala bagai
- Risiko kena rompak penyamun setempat
- Risiko kena sergah polis atau pegawai berkuasa setempat.
- Dan macam2 lagi..

2) Kalau mengembara naik van camper atau berkereta

Yg ini bagi saya jauh lagi best. apabila kita tiba di lokasi menarik.. katakan parking lot tepi pantai yg teduh.. kita terus baringkan kerusi kereta dan terlelap tidur.. sambil dibuai bayu thehe..

Mat-mat motor besar.. korang memanglah nampak glamer bunyi ekzos bingit telinga.. tapi bila sampai tepi pantai atau tepi air terjun.. korang tak boleh baring atas motor kan thehe.. korang wajib cari homestay/hotel yg berhampiran utk berehat.. kalo korang kononnya nak berehat di gazebo awam.. tak usah le.. dijamin kotor penuh kesan sambal tumpah.. dan semut merata2..

Kesimpulan
=========

Pada hari ini 29 mei 2021, saya dah membuat keputusan mode mengembara saya nanti akan dibuat mengunakan samada campervan (van lama yg diubahsuai utk tidur & memasak didalamnya) atau kereta lama saya.. kereta bezza baru tu tak boleh sebab nak buat grab lepas pkp nanti thehe..

Waktu siang saya berkelah di lokasi menarik2 tepi pantai atau air terjun.. sambil buat kerja online dgn laptop dan internet 4g.. bila malam, saya akan pergi ke kawasan perkhemahan yg terdekat.. dengan kemudahan tandas yg boleh diterima seadanya..

Biasanya kawasan khemah di malaysia nih dlm rm30 per person satu malam.. rasanya ok kot..

Tapi
====

1) Tapi kalau area tu berdekatan dgn R&R highway 24 jam open.. mungkin saya tidur di parking lot RnR je.. kemudahan semua complete..

2) Kalau di sesetengah lokasi bandar kecik yg ada sederet kedai 24 jam mcm 7 - Eleven, KK mart dll.. saya park area itu je, then saya akan pergi toilet masjid terdekat lepas solat isyak, kemudian beli roti, jajan di convenience stor..

Tutup semua tingkap campervan dan tidur je dalam tu.. lagi jimat thehe.. pagi esoknya lepas solat subuh, cepat2 lah bergerak.. takde sesiapa pun kisah sebenarnya..

Saya pasti owner kedai mart 24 hours tu lagi suka ada orang teman tengah malam..

Niche: Pakej Pelancongan | Sukan Berkumpulan
 
1. Linkman - Sat 29/May/2021, 4:21pm
Contoh camping dlm kereta dan tidur di kawasan pergunungan..

Car camping alone in the mountain
https://youtu.be/Ng1PlbRwzNk

Kalo camping dlm kereta di fraser hills, genting atau cameron highland.. mmg best..  
2. Linkman - Sat 29/May/2021, 9:06pm
Yg ni org yg sama car camping di tepi tasik dekat gunung2 waktu salji di jepun..

Car camp on a winter lake
https://youtu.be/cfPQ0M2Kinc

Di Seluruh jepun ada lebih 1000 RnR besar dan RnR mini di tepi jalan utk berhenti rehat. Konsep tempat rehat komuniti ini dipanggil michi-no-eki. Di manapun kita car-camping sentiasa tak jauh dari sebuah michi no eki

Saiz jepun dan malaysia hampir sama.. dlm 350,000 km persegi.. di malaysia kita sentiasa ada masjid dan surau di mana2.. kalo nak solat dan cari toilet mmg xde masalah..  
3. Niena 16 - Sun 30/May/2021, 5:05pm
Wahhhh menarikkkkk  
4. Syafiq 398 - Mon 21/Jun/2021, 3:52pm
tp isunya kalau tutup sume tingkap, leh mati kekurangan oksigen. and kalau tutup sume tingkap. nak pakai apa tuk sejukkan badan walaupon malam skalipon tetap panas kalau tak hidupkan aircond. cara yg ada mungkin boleh guna mini fan and plug je kat soket usb dalam keta matikan enjin and jangan pulas abis kunci tuk matikan anjin.just hidupkan suis letrik je and enjin matikan atleast walaupon tak sejuk macam aircond, x de lah berpeluh2 tdo. satu lagi option guna generator inverter punya senyap sikit tp kena pasang kat luar campervan. kalau takut hilang, mungkin boleh diy peti besi khas atas bumbung campervan ke tuk letak generatot tu dan kuncikan peti besi tu bila malam waktu tidur dalam campervan tu.  
5. Mani 13 - Wed 23/Jun/2021, 5:01pm
macam mana. pm 01126510256  
6. Linkman - Thu 24/Jun/2021, 9:10am
@ Tuan Mani.. saya takde jual pakej melancong thehe..

@ Tuan Syafiq.. mmg betul bahaya kalo tidur dalam kereta & pasang aircond.. boleh mati Carbon Monoxide.. mungkin pilihan terbaik guna generator kecik..

atau sekarang nih dah banyak campervan yg guna solar panel. saya terperanjat jugak tengok satu youtube nih.. dia pakai 4 solar panel atas van volkswagen lama.. bukan setakat aircond.. van tu sendiri pun digerakkan dgn solar & motor elektrik.. tak pakai enjin petrol/diesel.

https://youtu.be/fGZ1zbqAGA0
This is a Fully Solar Powered Electric VW Bus

maksudnya.. dia boleh travel seluruh dunia free xyah bayar petrol.. fuh mmg heaven..  

Page 1   (Total 6 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..