Saper Leh Bantu.
Lobo 3 - Tue 11/Oct/2011 11:03am [Last Comment]
salam sejahtera semua, saya ada sedikit masalah disini...xtau macam mana saya nk mulakan...ingin mulakan kehidupan baru...

sebelum ni saya bekerja sebagai salesman. selepas hampir setahun saya bekerja disana, saya berhenti kerana pendapatan yg tidak tetap...pada mulanya ok coz barang yg saya jual tu adalah utk kesihatan dan murah tapi xlama kemudian, syarikat tukar barang kepada barang2 perhiasan perempuan, buku utk kanak2.

saya cuba pasarkan buku utk kanak2 tu ke kawasan sekolah tp bila bos sy dapat tau, dia marah n pecat saya. sebelum ni dia xkisah klu buat jualan langsung di sekolah tpi xtau kenapa tiba2 dia jd marah kerana jual buku di sekolah.

dia kata saya amik jalan mudah utk jual buku tu...saya skrg bekerja sebagai securiti pada malam hari n siang saya cuba buat segala macam part time yg ada...saya lulusan degree dalam bidang IT.

masalah yg plg besar kt sini adalah, saya ditipu kwn sndri...masa hari raya hari tu, saya mmg tgh xde duit...dia kenalkan saya pada kwn baiknya...(katanya). kwn dia bg saya pinjam duit RM600 utk sambut hari raya...saya yg xtau menahu ni pun anggap kawan nk tlg...tup2 saya dapat tau yg kwn dia ni adalah along...

sekrang ni dari rm600 yg dia bagi kt saya, dah jadi rm6000. mana saya nk cari duit banyak tu...mungkin saya boleh larikan diri, tapi macam mana pulak keluarga saya??? kawan saya yg tipu tu mmg tau saya duk mana...so, disini sya nk mintak pertolongan, klu ada sesiapa yg sudi bntu saya, leh lah hulurkan sebarapa bantuan utk saya selamatkan family saya.

mereka xtau mengenai perkara ni...saya xnak diorg dibebankan masalh ni...klu andaikata xdapat tolong dari segi kewangan, saya ada kemahiran membuat website... upahlah sya buat website...saya hargai sagt2. saya sgt2 perlukan bantuan kwn2 yg ada dalam ni...

di sini saya sertakan sekali akaun CIMB Bank saya kepada sesiapa yg sudi bntu sya....

CIMB BANK : 04120008890521

kepada yg sudi membantu, saya ucapkan jutaan terima kasih....

Niche: Pinjaman Peribadi
 
1. Moneystoday - Tue 11/Oct/2011, 11:06am
xde keje lain ke????
sedara mara hang mana???
p la cari keje
haiyaaaaaa  
2. Ahmad78 2 - Tue 11/Oct/2011, 11:10am
Salam. Dari segi kewangan sy tak dapat membantu. Sy cuma mampu doakan agar masalah saudara dapat dipermudahkn oleh Allah dan dapat diselesaikan segera. Sy pernah berada di situasi saudara dan faham sgt apa yg saudara sedang lalui sekarang. Kena tabah utk hadapi ujian sebegini. What doesn't kill you will make you stronger..  
3. Che Ab - Tue 11/Oct/2011, 11:13am
kita yang x berada dalam situasi beliau jgnlah mudah sgt menghina n melabelkan macam2x pada saudara ni. Saya juga berdoa moga2x saudara ditunjukkan jalan keluar secepat mgkin oleh allah...banyak2x bersabar n meminta pertolongan darinya.  
4. Fara 11 - Tue 11/Oct/2011, 11:17am
setakat bg no akun cimb bank aje.. perghhh cukup bahaya.

bg ler detail email ke.. phone no ke.. itu pun kalau berani ler nak bg tau.. ialah mcm mana nak contact u bila nak minta u buat atas kemahiran yg u ada.

utk masalah anda dgn ahlong tu.. pegi ler ke AKPK (agensi kaunseling) yg boleh membantu.. ceritakan masalah u pd mereka. melarikan diri tak ada jln penyudah, tambah buruk lg ada.  
5. Moneystoday - Tue 11/Oct/2011, 11:19am
saya ni buka apa...cuma upset la coz portal yang sepatutnya digunapakai untuk cari bisness ni tiba2 byk lak post2 yang putar belik cam ni,

cuba hangpa pikiq sume...kita mana tau budak ni betul ke tidak??ntah2 dok tanam angguq jer..cari jalan mudah nak dpt duit.

orang lain pn perlukan duit gak..tapi tahu apa nk buat..cari keje,xkisah la keje ape pn..janji dapat duit,kalau memilih..mmg xbleh wat ape la..

semua or nk tlg...sebelum org tolong kita...kita kenalah tolong diri kita dulu,dalam page majalah.com ni mcm2 keje bleh buat,nak usaha ngan xnak usaha je...

minta maaf la andai komen saya ni kuang ajaq ckit...tp ini utk kesedaran jua  
6. David Jalley - Tue 11/Oct/2011, 11:20am
jangan takut tinggal kat negara sendiri, wat report polis laahh... kawan awak tu memang dah terang2 aniayakan awak...  
7. Ikbal Noor Hakim - Tue 11/Oct/2011, 11:26am
salam bro lobo, aku kt sini xdapt nk bntu ko dari segi kewangan...tapi klu btul ko mmg ada kemahiran dalam bidang IT, aku ada job utk ko...ada keje freelance aku leh bgi...
lagi satu, ko pernah jadi salesman kan??? leh join aku buat part time pun xpe, jd ejen insuran...
email or call aku utk maklumat lanjut...ikbal: 0197182195
email aku: ikbal_gec@yahoo.co.uk

kepada yg lain2 tu, mmg betul kita xtau dia tu btul or x dalam kesusahn, aku pun pernah hadapi bnda ni sebelum ni...mmg ada sedara mara tapi trus terang cakap, sedara mara lari dulu klu psl bnda ni...aku klu btul dia dalam kesusahan, jgn blaim dia, bg lah support or at least tunjuk jalan kuar...  
8. Mohd 18 - Tue 11/Oct/2011, 11:29am
salam. sy x dapat bantu dari segi kewangan, peluang perniagaan produk mungkin,1 rumah 1 alas seterika ajaib jual 850 helai sy bolih selesaikan hutang ni. insyaallah.
emel: eazy2sell@gmail.com  
9. Ikbal Noor Hakim - Tue 11/Oct/2011, 11:31am
to Mohd 18, wah, cam menarik je bis ko...modal berapa??? aku lak yg minat ni kang...hahaha  
10. Zulkifli 59 - Tue 11/Oct/2011, 11:32am
Kita sama2 tlg setakat yg termampu. Cuba tgk kerja kat sini http://malaysiancareer.my/ kot2 ada yg sesuai.

Saya pun kerja mcm2 security, promoter, unifi installer, jual minyak wangi, mlm(hai-o, e-cosway, cni, dcl, coway,ads4bucks...dll), direct selling... janji usaha, insya-Allah rezeki Tuhan akan bagi, janji jangan lupa pada DIA.

Bagi email @ no tel kat saya kot2 ada peluang kita boleh kongsi.  
11. Asmah 5 - Tue 11/Oct/2011, 11:38am
As Salam,

Dah lama benar x bg komen nih...

Betul bak kata Encik Moneystoday, makin byk post2 yg pelik2... macam2 post ada..

mmg bab2 hutang or duit, suami isteri pun kekadang wat x kenal...

Motivate kan diri, jgn trus ikut kata hati, jgn trus hukum diri & org yg di sygi dgn kelemahan diri sendiri. Jgn malu bertanya utk berjaya. :-)  
12. Lobo 3 - Tue 11/Oct/2011, 11:43am
saya tau saya kt sini cam bg masalah...saya xkisah pada sesape yg xnk tlg...tapi bg lah saya cara utk keluar dari masalh saya ni... ni email saya utk segala hubungan: lobothelegend@yahoo.com
saya dah xde hp cz dh jual sbb nk selesaikan msalah ni...saya masih lg bekerja tapi kerja saya sekuriti malam, siang kdg2 kerja carwash, kedai makan, smua saya buat...tpi along ni lak, setiap mggu tuntut duit tu ngan saya...mana saya nk cari duit tu lg...  
13. Cakar Ayam - Tue 11/Oct/2011, 11:51am
salam sedara! kat sini sume orang penting diri sendiri je, xde siapa yg nak bantu, masingx sibuk promot niaga mereka. yg tolong doa ramai, yg mengutuk pun ramai. nampak gaya ko kene tolong diri sendiri je lah!  
14. Lobo 3 - Tue 11/Oct/2011, 11:57am
thanks kepada sesiapa yg sggup bg komen kt sini, n ada yg bagi idea. yg ada bg email tu, Insya-Allah saya akan kirim mail pada anda...kepada yg caci maki tu, thanks jugak cz beri saya kesedaran bhawa xsmua org ada sama kita masa ssh or sng...thanks semua...  
15. Ikbal Noor Hakim - Tue 11/Oct/2011, 12:01pm
ko dah majuk ke bro??? sory lah, aku xdpt tlg lah, tpi job aku leh bg ar...jgn lupa roger aku...  
16. Mohamad Rizal 3 - Tue 11/Oct/2011, 12:09pm
try call no ni 0192121079/0172722049 halim...tuan tanah kedai iklan ni ngah cari freelance ntuk buat banner, bunting, flyers dsb...insya allah mungkin ada rezeki di sana. :)  
17. Mohd 18 - Tue 11/Oct/2011, 12:27pm
to Ikbal Noor Hakim, modal x banyak depand pd qty harga pengguna pun rm29.90 je only manufacture in malaysia.  
18. Arenis - Tue 11/Oct/2011, 12:40pm
to lobo 3 ..yg ahlong mai dok kutip duit tiap2 minggu...ko kena p report polis...  
19. Fadli - Tue 11/Oct/2011, 1:23pm
lobo 3 lokasi mana..kita jumpa..gua ada job website.tapi kita kena jumpa dulu..main duit ribu riban ni..gua risau beb..kita jumpa dan bincang..gua bg job..lu buat..gua bayar.. Allah maha pengasih..dalam susah pasti ada jalan.janji jgn lupa..susash senang tetap kena ingat.. email kat gua untuk selajutnya.. buyskodar@yahoo.com  
20. Fmnauto - Tue 11/Oct/2011, 1:35pm
bminat kerja sales lg?
layari www.immobilizer.com.my  
21. Rissa Ros - Tue 11/Oct/2011, 1:43pm
Salam En Lobo..
Insyaalah nnt sya doakan smoga Allah s.w.t. berikn yg trbaik didunia & akhirat utk en ya..Bknkah Nabi Muhammad bersabda doa dr kaum wanita mudah dimakbulkn oleh Allah.. Harap tabah dgn dugaan hidup kt atas dunia ni.  
22. Tekuniaga1 - Tue 11/Oct/2011, 1:55pm
Minta maaf en Lobo -
Kalau semak semula cerita en Lobo saya ada sangsi sikit bahagian Pinjam along ..
Belum pun sampai masa 6 bulan jumlah rm600 dah jadi rm6 ribu...Boleh ke en lobo jelaskan kat sini...setahu saya , along ni walau pun lintah darat atau sebagainya , mereka juga mempunyai aturan cara bayar yg munasabah walau pun lebih tinggi dari bank2.....( mereka juga tertakluk dalam sistem / kod kerjasama kumpulan kumpulan ahlong demi menjaga nama kumpulan ahlong yang lain...)
Tetapi jika apa yg terjadi -Kalau betul macam tu , sila tuan email pd saya -segala maklumat tuan yg betul dan benar ....
dan maklumat tentang Along tu ...
Maklumat ini kita akan gunakan sebagai bukti untuk settlekan kes ini.
Jangan Risau , Kita ada Ayahanda dan abang 2/ kawan2 kawasan prihatin yg boleh tolong...tapi sekali lagi , kena beritau kami maklumat yang sejujur jujurnya ...kalau tak betul , nanti makan diri..Walau pun dia orang ni jujur nak tolong Melayu ..tetapi yang bersalah tetap bersalah...kena paham tu...
apa hal pun , hantar kan email ke tekuniaga@gmail.com
Berjemaah menjana ekonomi / kedaulatan Agama dan Bangsa Melayu  
23. Omar Bin Amir - Tue 11/Oct/2011, 3:07pm
slm,seorang yang berkelulusan degree dalam bidang IT.Bagi no akaun pulak.Tepuk dada,tanya selera.macam2..  
24. David Jalley - Tue 11/Oct/2011, 4:40pm
tekunniaga---> i like......your statement, gently advise  
25. Siti Fatimah Azmi - Tue 11/Oct/2011, 5:35pm
dia berani bg no akaun sbb xde duit la dlm akaun tu. saudara, tangkaplah peluang2 yg diberi oleh kawan2 yg lain tu.. semoga Allah memberikan jalan keluar kpd anda.  
26. Bujuder - Tue 11/Oct/2011, 7:53pm
sudah sudah la nak menipu..setahu aku along bukan senag nak bagi pinjam camtu ajer...dia nak tgk payslip dan bank statement..siap buat site visit lagi...ternya penipu silap menipu...sudah la yag kesiankan dia tu bukan boleh toong pun saja tumpang publisiti murahan dgn lobo konon2 dia pun prihatin gak...  
27. Amir 55 - Tue 11/Oct/2011, 11:04pm
salam saya x dpt nak tlg kewangan tapi sy leh bg satu ilmu yg boleh menolong kita dalam kesusahan yaitu yasin 7 mubin. jika berminat sila send email kat saya pasarmalam.kedaikopi@gmail.com. ijazah akan diberi kpd yg serius shj. percuma kerana allah taala.

Yaasin 7 mubin ini selalu digunakan untuk mendapatkan semula brg yg
hilang (YAASIN 7 MUBIN DIBACA DGN KADAR SEGERA,24 JAM DR TEMPOH
KEHILANGAN),memanggil anak @ ahli keluarga yg lari dr rumah,
MELINDUNGI DIRI DR DIFITNAH @ DIZALIMI MANUSIA,PENDINDING DR
GANGGUAN JIN N SYAITAN,dibaca bg pesakit yg tenat (baca pd air untuk
diminum), SIHIR , SAKA , MEMINTA HUTANG , SELALU DIANIAYA DAN DITIPU DLL.  
28. Rose 63 - Tue 11/Oct/2011, 11:28pm
BOLEH BSNESS PT DGN MODAL DSEDIAKAN BRSAMA KPRASI KSIHATAN SELANGOR BHD. PLUANG MNDPT 4K SMNGGU BRSAMA PRODUK KSIHATAN TRBAIK DUNIA. KUL:0148045482  
29. Rieverlands69 - Wed 12/Oct/2011, 5:39pm
Salam...kes camnie pun dah banyak,kawan makan kawan...check balik samada member tuan 2 pun pinjam gak tapi atas nama tuan...ada bagi I/C skali ke???...X logik kalau tuan pinjam 600 jd 6000,law dalam masa 6 bulan...lain la kawan tuan ejas harga...  
30. Ady 14 - Thu 13/Oct/2011, 2:50am
SALAM WBT SMUA.. SBG SAUDARA SSAMA ISLAM BERPRASANGKA BAIK ADALAH SUNNAH JUNJUGAN KITA.. MMBANTU SESAMA ISLAM ADALAH LBH MULIA TNPA MENGIRA NIAT ASAL ORG YG MEMINTA.. CUMA TRKILAN RASA KRN SELAIN DR TEKUNNAGA1 DN SAUDARA AMIR55 CADANGAN LAIN MNJURUS PD MENGALAH PD KEZALIMAN YG DIDAKWA BERLAKU DN SETERUSNYA MMBAYAR "PINJAMAN " TRSEBUT.. PD SAUDARA LOBO SILA HBUNGI SAUDARA TEKUNIAGA1 DN BG MKLUMAT SRTA CERITA SBNR.. ATAU HBUNGI SY SNDRI DI 010-2735696.. ANDAI BNAR YG DIDAKWA BRLAKU, UTK APA DI BYR APATAH LG NK TUNDUK PD ORG YG ZALIM MCM TU.. INGATLAH "ADA 3 TAHAP @ TARAF KEIMANAN SESORG MUKMIN: TAHAP PERTAMA, APABLA BRLAKU KEZALIMAN/MAKSIAT DI DPN MATANYA MAKA AKAN DCEGAHNYA DGN TANGANNYA, TAHAP KE2, D TEGUR DGN LIDAHNYA DAN LAST SKALI KE3 DGN HNYA BERNIAT MENOLAK KEZALIMAN/MKSIAT TU DIDLM HATI.. SEMOGA SMA2 KT MNDAPAT IKTIBAR DR KES SAUDARA LOBO INI. AMAL MKRUF NAHI MUNKAR.. WSSALAM  
31. Yani 11 - Thu 13/Oct/2011, 2:26pm
betul tu tekuniaga1:saya pun ada pengalaman dengan along ni memang mengcekik darah sampai si pengutip duit boleh pakai merc...india lagi...tapi contoh bila kita pinjam 1 ribu so kena bayar seribu jugak la...kalau tak bayar seribu tu...so tiap2 bulan bunga 100 tapi kalu nak bayar yang seribu tu takder la naik sampai sepuluh ribu la...rasanya takder la kejam sanagt along tu...mungkin u tak bayar bunga kot tu yang sampai jadi 6000...yang jadi kes bunuh dan ugut sebagainya sebab si peminjam tak bayar apa2 langsung.. tu yang dia kejar...  
32. Arenis - Fri 14/Oct/2011, 10:49am
nak tau siapa yg sepatutnya handle web ni..untuk org berniaga dh bertukar untuk tempat memohon bantuan...
bukan tak prihatin...tetapi rasanya ada ramai lagi yg susah d luar sana tetapi tak de pula yg meminta2 begini ...  
33. Effty Thahirah - Fri 14/Oct/2011, 12:46pm
arenis, sbb diorg xtahu leh mintak2 kat sini. kalau thu mybe diorg pun buat. org kalau terdesak akn buat apa je. xpela at least ada jgk org leh bg cdgn. manalah thu esk2 kita pun terdesak.  
34. Fadli - Wed 19/Oct/2011, 11:57am
lobo..lobo..sampai hari ni xreply..email x send..dah nk bg job..ni..modal xyah keluar..cuma tunjuk skill je..tapi hampeh.. kencing mamat ni..hari ni keluar lg post mintak duit..tapi minah la pulak..gasak la..satu hari nanti..kena buku dengan ruas.. menyesal xsudah..  

Page 1   (Total 34 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..