Revolusi Pertanian/Penternakan/Perikanan Bakal Berlaku Dengan Larva Black Soldier Fly
Linkman @ Azman Consultation - Fri 21/Feb/2020 10:33pm [Last Comment]
Semenjak 2017, berlaku sesuatu yang amat besar dalam industri pertanian, penternakan dan perikanan dunia.

Puncanya adalah sejenis larva yg dipanggil Black Soldier Fly Larva yang kini mula menjadi viral di seluruh dunia. Sebenarnya larva ini bukan baru, ramai pemilik haiwan exotik telah menternaknya secara kecil-kecilan sejak berpuluh tahun dahulu.

Tetapi pada 2017, kerajaan Switzerland telah menyumbang dana utk mengkaji secara terperinci dan pilot study telah dilakukan di Indonesia. Kemudian hasil kajian di bukukan dalam sebuah pdf dan di sebarkan secara percuma. Saya berikan link di bawah topik ini.

Larva ini mampu menyelesaikan hampir semua masalah pertanian/penternakan/perikanan manusia. Bukan itu sahaja, larva ini juga mampu menyelesaikan masalah najis manusia, najis khinzir, najis ayam, itik, kambing, lembu, najis semua jenis binatang termasuklah najis anjing dan juga kucing. Larva ini juga boleh membaham hampir semua jenis sisa sayuran.

Kini pusat ternakan larva ini tumbuh bagai cendawan di seluruh dunia. Mari kita lihat apa yg boleh dihasilkan oleh larva ini.

Larva ini boleh:

1) Membaham najis manusia.
Kesemua masalah kumbahan manusia boleh diselesaikan

2) Membaham najis khinzir.
Kesemua masalah najis khinzir yg dilepaskan ke anak sungai dan mencemarkan sungai dan laut boleh diselesaikan

3) Membaham najis ayam, itik, kambing, lembu
Kesemua masalah tinja boleh diselesaikan di tapak peliharaan haiwan itu sendiri tanpa perlu dibawa ke mana mana.

4) Membaham najis kucing dan anjing.
Kini mungkin terdapat solution untuk masalah kucing dan anjing yg berkeliaran. Jika mereka ditangkap dan di uruskan dengan betul, najis mereka boleh dijadikan bahan makanan larva ini.

5) Membaham hampir kesemua sisa makanan, sisa sayuran, sisa restoran, sisa buangan sayuran expire pasaraya dll.

Kegunaan larva ini:
================

Kehebatan larva ini adalah, ia boleh menukarkan kesemua sisa diatas kepada protein. Protin ini boleh digunakan untuk pelbagai gunaan.

1) Sebagai makanan haiwan ternakan seperti ayam dan itik

2) Sebagai makanan ikan-ikan ternakan kolam (keli, haruan dll), ternakan sungai (patin, talapia dll), air payau atau ikan laut seperti salmon dan trout.

3) Sebagai campuran protin untuk pellet makanan lembu dan kambing

4) Sisa tinggalan makanan larva boleh dijadikan baja yg amat berkualiti dan bersih.

5) Malah larva itu sendiri boleh di proses menjadi baja.

Ramalan Masa Depan
==================
Saya percaya larva ini bakal mengubah dunia dengan satu revolusi yg luar biasa. Ia telahpun bermula di banyak negara.

Bacaan Lanjutan
==============
- anda search google ''Black Soldier Fly Larva''
- ataupun lebih baik search YOUTUBE ''Black Soldier Fly Larva''

Cadangan untuk permulaan
====================
Untuk permulaan, saya cadangkan anda melihat youtube ini:

Youtube: Black Soldier Fly Biowaste Treatment - Step by Step
https://youtu.be/5M6u9ZX5ecE

Download panduan lengkap percuma hasil kajian dan dana dari Kerajaan Switzerland untuk kesemua manusia sejagat:

download disini: (pdf)
Black Soldier Fly Biowaste Processing - A Step by Step Guide
https://www.eawag.ch/en/department/sandec/projects/mswm/black-soldier-fly-biowaste-processing/

Mulakan kajian anda berkenaan revolusi ini sekarang.

Niche: Diskusi Bisnes | Usahawan Tani
 
1. Linkman - Fri 21/Feb/2020, 10:36pm
Mohon tuan/puan share URL link topik ini di whatsap group yg mempunyai ramai petani atau orang kampung. Mereka bakal mendapat faedah yg amat besar jika menguasai bidang ini.

Mohon Share link ini: di fb group/whatsap group dll
https://www.majalah.com/?classified.revolusi-pertanian-bakal-berlaku.GCT5W6C5R7

Majulah Pertanian untuk negara
(dah habis idea nak buat slogan yg power thehe...)  
2. Mohamad Rosli - Thu 9/Apr/2020, 6:40pm
Terbaik Tuan  
3. Linkman - Thu 29/Oct/2020, 11:25pm
Video: Black soldier fly larvae makan tembikai
(What can happen if you have to much Nitrogen in your compost)
https://youtu.be/bB4P3IRafkE?t=24

Cara yg terbaik utk attract BSF adalah dgn umpan tembikai. Bila dah penuh dgn BSF larvae, beri mkn kpd ayam.  
4. Linkman - Thu 29/Oct/2020, 11:51pm
How to Atract Black Soldier Fly From WILD POPULATION to get their EGGS to start BSF FARMING

Video:
https://youtu.be/bbqaQEkXi6g  

Page 1   (Total 4 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..