Rakyat Malaysia Perlu Mencipta Resepi dan Produk Seperti Instant Pot yang Viral di Amerika Syarikat
Thinktank 007 - Fri 15/Nov/2019 8:53pm [Last Comment]
Instant Pot adalah periuk bertekanan tinggi elektrik yg diperkenalkan di Canada pada 2010 dan menjadi Viral di Amerika Syarikat.

Video: How Instant Pot Became An Amazon Best Seller
https://www.youtube.com/watch?v=2xBiin2HHhY

Dicipta oleh Robert Wang, seorang pekerja sektor telekomunikasi yg diberhentikan kerja pada 2008. Semasa menganggur beliau mendapati amat sukar untuk memasak makanan yg berkhasiat untuk 2 orang anaknya di rumah.

Beliau menyedari terdapat 3 trend semasa yg semakin popular
- Manusia semakin sibuk
- Manusia semakin prihatin tentang makanan berkhasiat
- Dan manusia semakin mementingkan kehijauan planet dan mengelakkan penghasilan sampah yg merosakkan alam sekitar

Beliau mendapat ilham dari periuk elektrik biasa dan periuk nasi dan dengan wang simpanan beliau sebanyak USD 300,000 (lebih RM1.2 juta), beliau membuat prototype produk di China.

Selepas lebih 18 bulan membuat eksperimen dengan pelbagai produk dan mencuba resepi untuk pelbagai menu masakan, akhirnya pada 2010 beliau berjaya menghasilkan produknya yg pertama.

Walaupun mengalami kesukaran pada peringkat awal, setelah mula menjual produknya di Amazon, beliau mula mendapat kejayaan yg memberangsangkan.

Pada 2017, produk tersebut menjadi gajet yg paling di hajati (wishlist) dan paling banyak diberikan sebagai hadiah di Amazon. Dan sehingga kini produk tersebut masih menduduki tempat teratas dalam senarai produk yg popular.

Pastikan anda klik video diatas untuk mendapatkan cerita selanjutnya :-)

Niche: Diskusi Bisnes | Perkakas Elektrik
 
  1. Linkman - Tue 19/Nov/2019, 10:06pm
    Idea Instant Pot ni memang bernas. bila saya search topik Instant Pot di youtube keluar beribu2 resepi untuk masakan instant pot dari hampir seluruh pelusuk dunia. Tapi bila saya check satu persatu.. taklah simple sangat.. stil ada banyak langkah kena setting..

    Sebenarnya di USA dan negara2 eropah, mereka tak ada budaya pasar malam seperti di Malaysia dan south east asia.. Dan kos untuk makan malam di restoran disana amat mahal. Jadi mungkin instant pot ni alternatif terbaik utk mereka.

    Kalau saya pulak, masakan bujang.. bila ada kenduri kawin di kampung dan saya dapat banyak laukpauk.. (sebab saya selalu join team hidang makanan & basuh pinggan hehe..)..

    laukpauk tu saya bungkus kecik2 dalam plastik utk sekali makan, picit jadi leper dan masukkan dalam peti ais.

    Setiap kali saya balik umah, masak nasi 1 pot, dan ambik lauk leper tadi, buangkan plastik dan campakkan dalam periuk nasi..

    then gi mandi dan membuat recording album baru yg tak pernah siap.. (nyanyi dalam bilik air hehe..).. lepas 30 minit.. selesai madi dan solat... gi jenguk periuk tadi... kun fayakuunn... maka jadilah nasi panas baru tanak yang dilumuri daging gulai yg panas-panas... skrg cuma gi ambik tomato bulat2 kecik dan salad dari peti ais dan kicap manis kipas udangg... dan menjamu selera depan tv sambil tengok Netflix hehehe..

    begitulah kehidupan seorang pejuang negara .... :-))  
Page 1   (Total 1 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..