Pandangan - Membuka Kedai Steamboat Lokasi dan Kos Perniagaan?
Akmal 263 - Mon 3/May/2021 2:55pm [Last Comment]
Saya bercadang membuka kedai steamboat area bangi, adakah sesuai dengan selera orang bangi ataupun ada tempat yang lebih menarik? Bagaimana dengan kos membuat kedai steamboat? Berapa besar ruang diperlukan dan supplier steamboat daripada mana?

Niche: Diskusi Bisnes | Bisnes Steamboat | Bisnes Restoran
 
  1. Akmal 263 - Mon 3/May/2021, 3:19pm
    ape cabaran paling utama bukak kedai steamboat?
    ade sifu bagitau karenah pelanggan.. anda sume rase camner?  
  2. Linkman - Tue 4/May/2021, 8:17am
    saya selalu terkeliru antara steamboat dgn yamtaufu.. rasanya sama shj kot.. cuma yamtaufu di pasar malam dan steamboat nih selalunya di restoran.. Steamboat biasanya ada produk2 lain sekali.. mcm tomyam, telur ayam, beberapa jenis sup berbeza, bahan2 yg lebih mahal siap dgn dapur gas kecik sekali letak atas meja..

    problem dgn yamtaufu pasar malam.. saya cukup risau selalu terlebih budget.. rasa nak ambik sikit je.. ambik punya ambik.. pass mangkuk berisi kat brader tu.. then dia akan diam seribu bahasa dgn muka serius (part ni yg paling suspen) ... zap zap zap dia potong dgn gunting.. then..

    saya: berapa harga eek?
    yamtofu: tak mahal cik. rm 27 je
    saya: eerrkkk...

    solution: mungkin kena buat package.. barulah tak berpeluh bila beli..

    Pakej student: RM8
    - 1 kuewtiau panjang
    - 1 ikat kangkung
    - 6 jenis steamboat lidi warna merah..

    Pakej Famili: ada pelbagai pakej.. RM 30 ada, rm 50 ada.. rm70.. rm90 ada..
    Pakej Birthday 25 pax: RM 250 ker... yg nih boleh hantar rumah.

    tapi agak menyedihkan banyak juga restoran steamboat yg saya lihat tak boleh survive.. mungkin sebab rasanya biasa2 sahaja dan pembeli rasa tak berbaloi..

    sebenarnya saya melihat bahan2 steamboat/yamtofu nih adalah sebahagian dari produk lain yg lebih besar iaitu:-

    1) Mee/bihun kari
    2) Mee/bihun sup
    3) Mee/bihun tomyam

    mula2 buat umpan (loss leader strategy) iaitu.. letakkan harga mee kari/sup/tomyam tu dgn harga murah.. contohnya rm5 semangkuk.. tapi pembeli boleh upgrade dgn memilih bahan2 tambahan utk dicampur kedalam mangkuk dia..

    jadi bila customer datang ke restoran tak lah dia terhad kepada steamboat sahaja.. ada pilihan lain..

    satu lagi.. kena offer juga makanan2 goreng panas yg lain.. nasi goreng kampung, nasi goreng USA, pattaya dll.. tak lah terlalu bergantung kepada steamboat tu sahaja..

    pastikan brader yg goreng nasik nih buat di bahagian luar restoran .. kita nak bunyi bising kuali dgn senduk besi berlaga (tum tam tum tam...) bergema seluruh kawasan tu dgn asap berkepul2 naik.. barulah orang ramai yg lalu lalang nampak kagum.. tempat nih memang happening.. (free marketing strategy) tapi mungkin waktu malam sahaja kot.. kalau waktu siang.. nanti datang pulak dewan bandaran bagi saman..  
Page 1   (Total 2 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..