Malaysia Perlu Ada Trek Hiking Seperti Appalachian Trail yg Tersendiri.
Linkman Travel - Mon 8/Nov/2021 8:41pm [Last Comment]
Setelah berminggu-minggu menonton youtube berkenaan Appalachian Trail, saya rasakan Malaysia perlu ada trek Hiking tersendiri yg setanding dengannya. Trail ini perlu di buat di semenanjung dan trail berasingan di sabah/sarawak.

Appalachian Trail - Trek Hiking Terpanjang di Dunia
https://www.majalah.com/?classified.appalachian-trail.GKTWBHJLSP

Untuk Trail Semenanjung.. kita perlu ada konsep..

1) Trail sepanjang pantai
- laluan trek hiking ini bermula dari pantai di kota bharu sampai ke johor bahru dan naik semua sampai ke perlis.

2) Trail merentas banjaran titiwangsa.. dari pantai timur ke pantai barat.
lintasan boleh dibuat di beberapa tempat
- melalui lebuh timur barat Gerik-Jeli
- melalui rentasan cameron highland
- melalui rentasan fraser hill
- melalui rentasan batang kali-gohtong jaya
- melalui rentasan kuala kelawang

Sebab apa rentasan banjaran titiwangsa.. sebab pemandangannya cantik.. sebaik tiba di tampin negeri sembilan.. banjaran titiwangsa dah tamat secara rasminya... pemandangan agak flat..

3) kita boleh pick & mix..
- samada nak habiskan rentasan rentasan sekaligus.. ini dinamakan Thru Hiker
- atau nak gunakan sebahagian2 sahaja.. ini dinamakan Section Hiker.

Kelebihan Hiking Trail ini boleh jadi tarikan pelancongan dan yg penting sekali boleh menjadikan kita kurus. Contohnya kalau anda rasakan badan lembab & sebu.. boleh ambik cuti seminggu dua utk habiskan section2 tertentu.

kalau nak habiskan Laluan Trail Sepanjang Pantai (no 1 diatas).. saya jangkakan dalam 6-7 minggu sebab saya anggarkan jarak dalam 1,200 km.

Niche: Diskusi Bisnes | Pakej Pelancongan | Sukan Berkumpulan
 
1. Linkman - Mon 8/Nov/2021, 8:53pm
Apakah Faedah yg boleh didapati dengan Trail ini?

1) Kesihatan untuk penduduk Malaysia.
Sesiapa yg berjaya habiskan section2 tertentu atau keseluruhannya Trail (Thru-Hiker) akan berjaya menjadi sihat dan mendapat body yg sangat fit, slim dan jantung/paru2 yg kuat.

2) Trail ini akan berjaya membangunkan pelbagai industri pelancongan dan homestay / chalet di sepanjang laluannya.

3) Trail ini juga akan menggerakkan ekosistem produk2 berteraskan hiking, outdoor, camping, survival, SHTF (S*hit Hit The Fan), Doomsday Prepper dan riadah stamina di Malaysia.

4) Seperti Appalachian Trail, setiap tahun kita perlu adakan Trail Day dimana peserta2 individu2 yg terlibat dlm industri ini akan berkumpul.

Kalau Appalachian Trail, mereka akan berkumpul setahun sekali di Damascus, Virginia. Kalau di Semenanjung, mungkin kita boleh adakan di Kuala Tahan, iaitu di titik yg agak tengah.. ataupun di mungkin boleh dibuat di bandar2 yg berlainan setiap tahun sebagai untuk menteri pelancongan Flag Off peserta2 secara rasmi..  

Page 1   (Total 1 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..