Lesen Pelancongan
Ben Bayuri - Thu 4/Jul/2019 7:08am
Sekiranya kita berhasrat menjalankan perniagaan agensi pelancongan kita perlu memohon lesen daripada Kementerian Pelancongan, Seni Dan Budaya terlebih dahulu.

👉 Bagi yang ingin membawa pelancong dari luar negara melawat ke Malaysia ataupun membawa pelancong tempatan melancong di destinasi tempatan perlu memohon lesen kategori Inbound.

👉 Bagi mereka yang mahu memohon permit SPAD bagi kenderaan -kenderaan pelancongan seperti Bas Persiaran dan Kereta Sewa Dan Pandu juga perlu memohon lesen inbound ini terlebih dahulu sebelum boleh mengemukakan permohonan permit di SPAD

👉 Bagi yang ingin membawa pelancong tempatan melancong ke luar negara, mereka perlu memohon lesen kategori Outbound.

👉 Bagi mereka yang mahu menjalankan perniagaan pengendalian urusan umrah pula mereka perlu mempunyai lesen Outbound dan juga memperoleh Lesen Khas Umrah (LKU) yang dikeluarkan oleh Kementerian Pelancongan Dan Kebudayaan. Terdapat kriteria khas yang perlu dipatuhi dan dipenuhi oleh agensi pelancongan yang mempunyai lesen outbound bagi memohon LKU ini.

Kedua-dua lesen Inbound dan Outbound ini dikenali sebagai lesen Perniagaan Pengendalian Pelancongan (TOB)

👉 Lesen Ticketing pula adalah bagi mereka yang ingin menjalankan perniagaan penjualan tiket-tiket penerbangan dan lain-lain tiket yang berkaitan industri pelancongan kelak.

Lesen Tiketing ini dikenali sebagai Lesen Perniagaan Agensi Pengembaraan (TAB)

Pada ketika ini jika seseorang itu memohon lesen pelancongan, setelah dia memenuhi syarat dan keperluan yang diminta oleh pihak kementerian, maka dia akan diberikan lesen kategori inbound sahaja dahulu. Setelah melepasi tempoh tertentu yang ditetapkan oleh kementerian barulah dia dibenarkan untuk memohon lesen outbound.

Untuk seseorang itu memohon lesen pelancongan dia perlu terlebih dahulu mempunyai sebuah syarikat Sdn Bhd. Untuk menubuhkan sebuah syarikat Sdn Bhd seseorang itu perlu melantik Setiausaha Syarikat bagi menubuhkan syarikat tersebut. Sungguhpun Akta Syarikat yang baru dikuatkuasakan yang dikenali sebagai Akta Syarikat 2016 telah membolehkan syarikat Sdn Bhd mempunyai sekurang-kurangnya seorang pengarah tetapi syarat kementerian pelancongan ketika ini menetapkan untuk memohon lesen pelancongan sesebuah syarikat perlu mempunyai sekurang-kurangnya dua (2) orang pengarah dan pemegang saham.

Apabila disebutkan syarikat secara automatik kita faham bahawa ia perlu diperbadankan dibawah akta syarikat, maka perniagaan milikan tunggal atau perkongsian atau disebut sebagai Enterprise serta juga Perkongsian Liabiliti Terhad (PLT) itu tidak memenuhi syarat kementerian yang menghendaki pemohon mestilah sebuah syarikat sdn bhd.

Nama syarikat juga perlu mempunyai perkataan yang menunjukkan ia berkaitan dengan perniagaan pelancongan seperti contohnya ABC Travel & Tours Sdn Bhd, ABC Holidays Sdn Bhd dan seumpamanya. Maka jika nama syarikat itu hanya ABC Sdn Bhd sahaja ia tidak boleh untuk memasukkan permohonan.

Di dalam Memorandum & Articles of Association juga perlu dinyatakan jenis perniagaan adalah perniagaan berkaitan pelancongan.

Selain itu satu kertas kerja permohonan yang mengandungi maklumat-maklumat yang diperlukan oleh kementerian perlu di sediakan.

Jumlah modal berbayar juga mestilah mengikut amaun yang ditetapkan di dalam garis panduan kementerian pelancongan. Kementerian juga ada menggariskan supaya pemohon perlu mempunyai pengalaman berkaitan pelancongan bagi memohon lesen pelancongan ini.

Setelah syarikat sdn bhd ini selesai proses penubuhannya, pemohon perlulah membuat permohonan melalui laman web permohonan yang di sediakan oleh pihak kementerian iaitu www.spip.gov.my. Dokumen-dokumen yang diperlukan perlu dimuat naik ke laman permohonan ini.

Setelah memuatnaik secara online permohonan dan juga dokumen-dokumen tersebut, Salinan dokumen hendaklah di hantar ke pejabat kementerian pelancongan negeri yang pemohon itu hendak mengoperasikan pejabatnya. Sebagai contoh jika pemohon ingin membuka pejabat operasinya nanti di Senawang, Negeri Sembilan, maka salinan dokumen fizikal itu hendaklah dikemukakan ke Pejabat Motac Negeri Sembilan yang ketika ini beroperasi di Jalan Dato Siamang Gagap Seremban Negeri Sembilan.

Setelah permohonan itu dihantar pemohon perlu menunggu keputusan permohonan dari pihak kementerian pelancongan (motac). Surat makluman keputusan akan dihantar ke alamat Setiausaha Syarikat yang dilantik oleh pemohon.

Selepas mendapat surat kelulusan dari pihak motac, pemohon perlu menyelesaikan beberapa perkara seperti yang dikehendaki di dalam surat kelulusan sebelum boleh dianugerahkan lesen. Perkara-perkara tersebut adalah ;

👉 Mendaftarkan keahlian syarikat dengan salah satu persatuan pelancongan yang diiktiraf oleh motac seperti MATTA, Bumitra, CRAM dll.. Sebagai contoh mendaftar dengan MATTA. Biasanya permohonan keahlian akan mengambil masa sebulan tetapi sebaik sahaja kita menghantar permohonan, MATTA akan memberikan satu surat yang dialamatkan kepada SUB Pelesenan motac bahawa permohonan kita sedang diproses, untuk kita berikan kepada pejabat motac negeri tempat pjbat kita beroperasi.

👉 Mendaftar untuk menyertai kursus TTMC. Kursus ini di uruskan pengendaliannya oleh ATTIM iaitu persatuan institut-institut latihan pelancongan Malaysia. Biasanya ia diadakan secara centralize, jadi pemohon perlu memilih kursus berdasarkan tarikh dan tempat yang terdekat dengan mereka.

👉 Premis pejabat operasi juga perlu disiapkan dalam tempoh 2 bulan dari tarikh surat kelulusan dan mesti mengikut spesifikasi pejabat yang diperlukan oleh motac.

Setelah itu kesemua sijil keahlian MATTA, Sijil Kursus TTMC, gambar-gambar pejabat luar dan dalam, dokumen penyewaan atau pembelian pejabat mestilah dihantar ke pejabat Motac negeri. Pihak motac negeri akan menetapkan tarikh bagi mereka membuat lawatan pemeriksaan premis sebelum boleh mereka mengeluarkan lesen kepada pemohon.

Seseorang yang mahu mengendalikan sebuah syarikat sdn bhd perlu memahami apakah itu syarikat sdn bhd, apakah maksud paid up capital (modal berbayar) dan lain-lain perkara berkaitan syarikat dan juga Akta Syarikat supaya tidak timbul permasalahan akibat tiada pengetahuan di kemudian hari.

Begitu juga jika seseorang itu mahu membeli atau mengambil alih sebuah syarikat lain. Dia perlu melakukan due diligence @ pemeriksaan menyeluruh mengenai syarikat tersebut termasuk dari sudut liability seperti hutang syarikat dengan institusi kewangan, pemberi pinjaman wang, cukai korporat di lhdn dan pelbagai perkara lain. Sebagai contoh jika kita di tawarkan untuk membeli sebuah agensi pelancongan lain, selain perkara-perkara yang disebut tadi kita perlu juga menyiasat syarat-syarat kementerian pelancongan mengenai pertukaran lembaga pengarah dan sebagainya.

Segala maklumat di atas tidak boleh dijadikan pegangan oleh sesiapa yang membaca sebagai sesuatu yang benar bagi beliau membuat permohonan lesen. Ia ditulis berdasarkan pengalaman penulis sebelum ini. Sebarang maklumat yang tepat hanya boleh diperoleh dari pihak kementerian pelancongan sendiri.

Saya menawarkan perkhidmatan menyediakan kertas kerja, mengumpul atau mengkompilasikan dokumen-dokumen yang diperlukan untuk permohonan, dan menghantar permohonan bagi pihak pemohon ke pejabat berkaitan.

Adalah perlu diingat saya BUKAN lah wakil atau agen yang dilantik oleh pihak Motac bagi tujuan permohonan dan sepanjang pengetahuan saya juga tiada wakil seumpama itu dilantik oleh pihak Motac. Perkhidmatan diberikan juga adalah berdasarkan pengalaman dan mengikut prosedur biasa serta tidak terlibat sebarang aktiviti yang melanggar undang-undang dan peraturan.

Untuk temujanji saya boleh dihubungi di talian

011-51103428
BEN BAYURI

Niche: Diskusi Bisnes | Bisnes Pelancongan | Rancangan Perniagaan | Konsultan Perniagaan
     
  1. Linkman - Tue 9/Jul/2019, 4:45pm
    maklumat yg betul2 padu tuan!!
    Thanks for the info.  
  2. Syedmba - Mon 26/Aug/2019, 1:50pm
    Terbaik, Maklumat lengkap.  
Page 1   (Total 2 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Mencuba Nasi Arab Imam Muda Asyraf - Nasi Arab Mandy Medina
Nasi Arab Travel - Kalau dulu bila nak masak Nasi Arab memang pening kepala memikirkan bahan-bahannya. Tapi yang ni 15 minit sahaja siap!!