Kenapa Anda Patut Risau untuk Membeli Cryptocurrency Walaupun Terdapat Platform Pertukaran yg Diluluskan di Malaysia
Linkman Crypto - Fri 7/May/2021 4:58pm [Last Comment]
Masalah Cryptocurrency bukan masalah kepercayaan kepada sistem blockchain yg digunakan utk transaksi matawang tersebut, tetapi lebih kepada masalah syarikat yg mengendalikan exchange tersebut.

Di Malaysia walaupun Suruhanjaya Sekuriti membenarkan 3 syarikat mengendalikan pertukaran matawang untuk Crypto, syarikat2 ini sentiasa dipantau.

Jika mereka melakukan tindak-tanduk yg mencurigakan selepas mendapat kelulusan, suruhanjaya sekuriti tidak teragak2 utk membatalkan lesen mereka.

Apakah jenis2 tindak-tanduk mencurigakan yg boleh berlaku?

1) Sistem network yg mempunyai securiti lemah. hacker boleh godam network, mencuri password dan mencuri maklumat dan ownership matawang pelanggan yg mereka simpan.

2) Syarikat pengendali mula menawarkan skim baru cari orang bawah dapat komisen. sistem ini boleh membawa kepada skim piramid atau skim cepat kaya.

3) Mismanagement - iaitu pecah amanah. Jika pengendali rasa tamak dan merancang cara utk lari ke negara yg sukar dikesan seperti mexico, russia, east europe, central america dan beberapa tempat lagi.. dan membawa lari matawang anda.. mereka boleh sebenarnya. semuanya hanyalah bergantung kepada kepercayaan pelanggan kepada beliau sahaja.

Contoh terbaru adalah apa yg berlaku pada pertukaran crypto di Turki yg diberi nama Thodex. CEO nya lari ke Albania (eropah timur) dengan membawa bersama hampir USD 2 billion matawang crypto pelanggan beliau.

Baca disini:
Turkish Crypto Exchange Goes Offline, CEO Missing
https://www.coindesk.com/turkish-state-news-crypto-exchange-ceo-disappeared

Sebenarnya sejak berlaku masalah (penutupan/bankrap/kecuaian/pecah amanah) di pertukaran crypto exchange Mt Gox pada 2014 yg membawa kepada kehilangan beratus ribu matawang pelabur.. (nilai nya USD juta2) kejadian yg sama sentiasa boleh berlaku semula.

Mt. Gox - bitcoin exchange based in Tokyo
https://en.wikipedia.org/wiki/Mt._Gox

Apakah penyelesaiannya
=====================

Saya tak tahu. Kalau ada sesiapa otai crypto yg tahu, mohon berikan tunjuk ajar.

Semasa saya test install satu linux desktop sistem sekitar 2014.. ubuntu rasanya.. terdapat mining software yg boleh di install guna deb package. memang senang betul.. download dan klik je terus selesai.

Masa ni bitcoin mining belum popular lagi. Saya pun cuba2 install sahaja.. tak minat pun. sekarang komputer tu dah dijual thehe.. entah2 ada 1 bitcoin didalam tu pun saya tak pasti..

Software ni mempunyai wallet utk simpan bitcoin yg kita berjaya lombong. saya rasa kalau kita pandai simpan cryptocurrency dalam wallet sendiri dan tidak bergantung kepada exchange company utk tolong simpankan.. mungkin selamat kot..

sesiapa otai yg ariff.. mohon ceritakan penyelesaiannya...

Niche: Forex Malaysia | Diskusi Bisnes
 
1. Linkman - Mon 17/May/2021, 8:13pm
Crypto Exchange terbesar dunia Binance sekarang berada dibawah siasatan pelbagai Agensi di US termasuk IRS (Internal Revenue Service.. mcm LHDN di Malaysia) dan DOJ (Department of Justice.. badan kehakiman di US)

World’s largest crypto exchange Binance is reportedly under investigation
https://www.theverge.com/2021/5/13/22434965/binance-investigation-irs-justice-cryptocurrency

Binance - Crypto exchange terbesar dunia
Coinbase - Crypto exchange terbesar di USA

beberapa minggu lepas Coinbase dah menawarkan IPO (Initial Public Offering) yg membolehkannya menjadi Publicly traded company.. bermakna sahamnya terbuka kepada orang awam.

saya rasa jalan terbaik utk mana2 Crypto Exchange mendapat kepercayaan adalah dengan menawarkan IPO. Ini membolehkan kesemua urusan kewangan di audit secara public oleh orang awam.

Kalau syarikat2 crypto exchange ini kekal Private Limited (mcm sdn bhd di malaysia).. laporan kewangan nya tidak dapat di akses oleh orang awam dan kemungkinan berlaku skim piramid atau skim ponzi amat tinggi.  
2. Dubai - Wed 19/May/2021, 12:50pm
Selalu nya susah nk retrace balik btc, melainkan kalau ada safe dalam hard disk atau thumb drive, manual wallet.  
3. Linkman Crypto - Mon 7/Jun/2021, 10:00am
di dalam crypto community terdapat peribahasa:

''Not your keys, not your coin''

maksudnya jika anda tidak menyimpan sendiri kunci utk wang kripto anda, wang tersebut bukan milik anda.

Jika anda memberikan kepercayaan kepada third party exchange utk menyimpannya bagi pihak anda, sudah pastilah boleh dicuri samada secara sengaja (pecah amanah) atau tak sengaja (kena hack).

Pastikan anda belajar simpan sendiri menggunakan:

1) Hardware wallet - yg kelihatan seperti USB thumbdrive

2) Encrypted software yg anda install di gadget/kmputer anda sendiri.

Saya TAK AKAN beli mana2 cryptocurrencies selagi saya tak belajar utk menyimpan sendiri menggunakan kaedah diatas.  

Page 1   (Total 3 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..