Jentera/Mesin/Gajet/Idea yang Perlu Dibangunkan Dengan Teknologi Malaysia
Linkman @ Azman Consultation - Sun 29/Sep/2019 6:31pm [Last Comment]
Tujuan topik ini adalah utk mengumpulkan kesemua idea jentera/mesin, gajet dan idea utk dibangunkan oleh R&D Universiti di Malaysia dan diusahakan oleh syarikat di Malaysia.

Suatu hari nanti saya apabila berumur 50an akan mempunyai ramai kenalan di universiti dan di syarikat2 swasta yg berjawatan tinggi.. (tak lama dah tu tak sampai 20 tahun lagi), saya akan menghubungi mereka semua utk membincangkan idea2 ini dan bagaimana utk membangunkannya.

1) Mesin membuat Roti Canai untuk restoran2 yg sentiasa kekurangan pembuat roti canai

2) Gajet sensor traffic light yg menukar lampu hijau untuk kita jika tiada kereta di laluan lain. takperlu bazirkan masa menunggu kalau kereta lain tak ada.

3) lori compactor mengutip sampah utk kegunaan recycle & fuel untuk generator elektrik

4) Generator bersih yg menukar sampah sarap kepada bahan api utk turbine yg menghasilkan elektrik, tak perlu angkut sampah jauh2 hanya incinerate di local collection center. Proses ini juga meletakkan harga kepada sampah yg dikutip jadi orang ramai akan berebut2 mengutip sampah utk dijual timbang. dapat menyelesaikan banyak isu sekaligus

5) Penanaman rumput di semua padang sekolah dan di semua kawasan lapang tanah milik kerajaan termasuk di tepi2 highway. Rumput ini akan dipotong dan dijual sebagai makanan lembu/kambing. Kita dapat selesaikan masalah pembersihan/maintenance kawasan secara percuma dan juga masalah makanan haiwan import. Di putrajaya sahaja pun ada beratus2 ekar tanah utk kegunaan ini.

Dan ada berpuluh2 lagi idea yg saya akan tambah di topik ini nanti

Niche: Diskusi Bisnes
 
1. Linkman - Sun 29/Sep/2019, 7:51pm
Ternakan ayam dalam ladang getah/kelapa sawit
=========================================

salah satu isu besar yg saya akan usahakan nanti adalah mesin/jentera/kandang ternakan ayam dalam ladang

- kita ada beratus ribu ekar ladang kelapa sawit dan getah
- kita habiskan berjuta2 rm setiap tahun membeli baja
- kita perlukan ayam dgn banyak utk makanan sendiri dan export as frozen food

specifikasi unit mesin/kandang
==========================
- mesti boleh digerakkan di dalam ladang
- setiap unit perlu dialihkan setiap beberapa hari
- semua najis ayam akan di kambus dgn sempurna setelah unit kandang berganjak ke lokasi baru di sebelahnya. ini menjadi baja asli utk ladang tersebut.
- unit amat murah utk dibina sama seperti kos sangkar ikan sg pahang sahaja..
- unit tertutup sepenuhnya dgn jaring halus dimana lalat tak boleh masuk tapi udara fresh hutan boleh masuk.

jika anda pemilik ladang getah/sawit, anda boleh membina atau membeli unit2 ini utk menternak ayam di ladang anda.  

Page 1   (Total 1 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..