Jangan Berikan Maklumat Peribadi Anda dan Salinan Fotostat Seperti IC, Statement Bank, Bil Rumah Dll Kepada Sesiapa Secara Online
Hazrul Nizam - Thu 22/Oct/2020 10:48am [Last Comment]
Saya ingin memberi peringatan,

Jika anda ingin menjadi agen dropship, agen affiliate atau agen internet untuk apa sahaja produk atau servis, Jangan berikan maklumat peribadi anda dan salinan fotostat seperti ic, statement bank, bil rumah dll.

Berkenal kenalan dahulu dengan owner produk.

Setelah kenal secara fizikal (berjumpa face-to-face) dan meneliti kesemua maklumat agen (memang agen sah), maklumat syarikat, SSM, lokasi pejabat, laman web, IG Fb shopee, lazada dll barulah berikan maklumat peribadi anda kepada beliau untuk mendaftar menjadi agen/stokis/dropship dll.

Pastikan salinan IC anda dipalang dengan ''Untuk kegunaan syarikat tersebut'' sahaja.

Jika anda belum mengenali empunya iklan, mohon jangan berikan maklumat data peribadi anda kepada sesiapa secara online/email/whatsapp. Data peribadi boleh disalahgunakan utk pelbagai kesalahan jenayah perdagangan dan membuat pinjaman wang dari ahlong.

# AndaPerluJagaAndaSendiri
# JanganJadiBodoh
# JanganJadiMangsaJenayahPerdagangan

Niche: Diskusi Tuntutan Dan Tribunal
 
1. Hazrul Nizam - Thu 22/Oct/2020, 1:32pm
Sejak saya ditugaskan utk memantau aktiviti penipu atau scammers di forum ini, saya amat terkejut dengan tahap kesedaran masyarakat di Malaysia. Ramai ahli forum dengan sewenang wenang memberikan maklumat peribadi kepada sesiapa sahaja yg minta. Saya memohon anda semua agar lebih berhati hati dengan kesemua data peribadi anda.

Pastikan juga anda membaca kesemua topik berkenaan modus operandi penipuan yg saya bongkarkan. Penipuan ini berlaku dengan meleluasa di internet, social media dan buletin forum tempatan.

Masih banyak ilmu yg belum saya huraikan berkenaan skim cepat kaya piramid atau ponzi. Dan terbaru skim penipuan Macau melibatan banyak celebriti tempatan. InsyaAllah sedikit masa lagi saya akan huraikan satu persatu.

Kesemua penipuan ini bukan taktik baru, hanyalah taktik lama yg telah diamalkan sejak berpuluh tahun dahulu, tetapi kini diberi nafas baru dengan ledakan penggunaan Internet.

Penipuan ini juga bukanlah di Malaysia sahaja. Terdapat lebih banyak penipuan di luar negara yg hampir melumpuhkan ekonomi negara tersebut.  
2. Hazrul Nizam - Wed 4/Nov/2020, 5:18am
1.3 million dubious prepaid lines detected - Saifuddin

https://www.bernama.com/en/general/news.php?id=1896880

Ini adalah contoh kenapa anda tidak boleh memberikan data peribadi kepada sesiapa yg tidak dikenali secara online. Data anda boleh digunakan utk mendaftar line telefon baru dan boleh digunakan utk tujuan jenayah.  
3. Oren Sport T Shirt - Wed 4/Nov/2020, 4:46pm
Saya pernah memberi salinan kad pengenalan kepada seseorang atas urusan pelaburan. Saya telah iklankan keperluan untuk mencari pelabur di majalah. com dan beliau whatsapp saya serta nyatakan bahawa beliau akan melabur sejumlah wang. Atas dasar percaya, saya whatsapp kad pengenalan saya. Pada malam itu juga, beliau batalkan pelaburan itu atas sebab yg tidak dapat dielakkan. Saya tidak pasti sama ada kad pengenalan saya disalahguna atau tidak. Bagaimana nak tahu ya?  
4. Hazrul Nizam - Tue 10/Nov/2020, 5:44am
cuba tuan salin nombor whatsap beliau dan buat search di http://www.google.com

Untuk carian khas di majalahcom copy semua yg dibawah dan tekan enter, dimana 0123456789 adalah nombor whatsap beliau. maklumkan disini jika ada result.

site:majalah.com 0123456789  
5. Meor Raimi Bin Meor Nazri - Thu 24/Jun/2021, 1:12pm
Kita memang tidak memberi maklumat
Tetapi mereka boleh hack mysejatera, company telco, bank atau takaful atau astro

Punca dia bila cust x mampu dah byar takaful
Mulalah cust tu tiba2 dpt call dari ALONG  

Page 1   (Total 5 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..