Boleh ke Travel Seluruh Dunia Naik Basikal?
Linkman Travel - Tue 18/May/2021 2:48pm [Last Comment]
Boleh..

Walaupun kerja2 luar biasa macam ni biasanya dilakukan oleh Mat Salleh.. tapi rakyat Malaysia pun ada juga yg buat.. Saya sedang follow travel vlog youtube seorang rakyat Malaysia nih (channel Zahariz).

Zahariz: Sebab Sebenar Kenapa Aku Berbasikal
https://youtu.be/JTdTJgudBmI

Beliau memulakan travel seawal tahun 2010 lagi. Beliau seorang lecturer dan dah memang selalu travel back-pack di area Asia Tenggara.

Disebabkan satu kejadian yg berlaku (kerja freelance yg tidak dibayar sepenuhnya), beliau berhasrat nak travel ke seluruh dunia dengan cara yg paling jimat iaitu naik basikal dan tidur dalam khemah (tak perlu bayar tiket bas/keretapi dan sewa bilik hotel).

Beliau pun memulakan pengembaraan naik basikal dari Chengdu, China hinggalah ke Irkuts, Russia melalui pelbagai negara!!
- Pakistan
- Afghanistan
- Tajikistan
- Kyrgystan

Jaraknya sejauh 9,000 km.. Kalau beliau boleh kayuh 80 KM sehari bermakna beliau akan sampai dalam 112 hari.. tak sampai 4 bulan!!

Lokasi Chengdu, China
https://goo.gl/maps/GtTagGoPRRGoACM16

Lokasi Irkuts, Russia
https://goo.gl/maps/oUWMvAv8MH7VWrab6

Saya rasa pun nak jelajah dunia satu hari nanti.. orang kata kalo nak buat apa2 yg adventurous.. buatlah sebelum kahwin.. kalo dah kawin dan anak berderet2 kiri kanan.. jangan haraplah.. kalo nak kena pulas telinga dgn bini try lah kalo berani thehe..

Sambung semula.. sampai di Chendu China, beliau pun terus beli basikal, khemah, buku translate mandarin dan barang2 travel .. dan bermulalah pengembaraan penuh cabaran beliau!! (bestnya...)

Zahariz Khuzaimah
https://ms.wikipedia.org/wiki/Zahariz_Khuzaimah

Diary of a Traveller
https://zahariz.com

Niche: Sukan Berkumpulan | Pakej Pelancongan
 
1. Linkman - Tue 18/May/2021, 2:58pm
masalahnya Zahariz ni, video2 terbaru dia terlalu banyak bercakap solo di dalam studio (rumah dia masa pkp kot). dari segi footage video dan gambar di sepanjang perjalanan amat kurang.. jadi saya terpaksa lajukan video dia 2 kali ganda (setting youtube memang boleh lajukan video)..

kalau dia dapat kurang kan bercakap solo tu.. dan lebihkan footage memang channel dia akan meletop..  
2. Linkman - Tue 18/May/2021, 3:57pm
Peralatan yg beliau gunakan
https://youtu.be/3s-fvTLLMXQ?t=157

- Canon 5D Mark2
- Canon 5D Mark3
- GoPro Hero 3
- Guna solar charger dengan 2 solar panel - GoalZero Sherpa 100  
3. Linkman Travel - Sat 22/May/2021, 11:22am
Kayuhan Pertama Zahariz dari Chengdu ke Litang, Tibet Plateau
https://youtu.be/DPmvr1K4vSg

Selepas 8 hari duduk di Chendu tak berani nak mulakan kayuhan, akhirnya Zahariz beranikan diri utk bermula. Beliau tak reti macamana nak ikat beg2 barang ke basikal dan habis semua jatuh beberapa kali.

Bermula di Chengdu
Map Chengdu:
https://goo.gl/maps/6aybQBUxoZK7gF2n8

Wikipedia Chengdu:
https://en.wikipedia.org/wiki/Chengdu

Pic Anshun Bridge, Chengdu:
https://goo.gl/maps/gT5w2n8K4PYUVJ5MA

Pic Tianfu Square, Chengdu
https://goo.gl/maps/Z8tnxCaew6EDGuh38

Dan berehat 2 hari di Ya An
Map: https://goo.gl/maps/aupdhTrRbGY3gTS49
Pic: https://goo.gl/maps/zn4iqYQeEJwQUUWg8

Selepas Ya An mula memanjat Tibet Plateau ke barat

Pic near Zishixiang:
https://goo.gl/maps/ZojntP9zGj7s5zom9

Pic near Luding:
https://goo.gl/maps/8Cz26n2GMmLZG6BE8

Pic near Kangding:
https://goo.gl/maps/cVenbT5UxZ3KanC66
https://goo.gl/maps/x1YwYcqeEwrm62pC7

Pic near Wazexiang
https://goo.gl/maps/h7noHVVf4FdTAtkbA

Pic near Yajiang
https://goo.gl/maps/mxsQyn8FkDCCTwid6

Litang - berehat beberapa hari.. setakat ni dah hampir 500 km dari Ya An.
Map: https://goo.gl/maps/UDfAYzgr2yDoVyiaA
Pic: https://goo.gl/maps/6FHeg3VV7Rcj6VkT8  
4. Linkman Travel - Sat 22/May/2021, 1:28pm
Pengalaman Pertama Zahariz di Litang, Tanah Tinggi Tibet
https://youtu.be/YIX8u2yGn04

Litang dah termasuk di Tibetan Plateau, tetapi dari segi politiknya masih di wilayah Sichuan, China. Anda tak perlu permit untuk masuk ke Litang. Pemandangan Tibetn Plateau di Litang sangat unik dan terdapat satu Monastery lama yg terkenal.

Semasa berehat beberapa hari di guesthouse di Litang, beliau terserempak dgn sekumpulan pengayuh basikal yg turut berehat disana. Hutch (American), Alvaro (Spanish), Fei (China) dan dari HongKong, Jepun.

Zahariz agak rapat dengan Fei, seorang cyclist gadis China yg berpengalaman menjadi Tour Guide.

Gambar Fei:
https://youtu.be/YIX8u2yGn04?t=384

Kemudian mereka mula berkayuh secara berkumpulan ke arah utara.. Zahariz merasakan travel berkumpulan jauh lagi menyeronokkan berbanding travel sorang2.  
5. Linkman Travel - Sat 22/May/2021, 3:00pm
Mengayuh Dari Litang Tibet Ke Arah Qinghai
https://youtu.be/4fyF9Xn4RNU

Temple in the middle of nowhere
https://youtu.be/4fyF9Xn4RNU?t=165

Gambar Fei:
https://youtu.be/4fyF9Xn4RNU?t=171

Temple near Zhuqingxiang
Pic https://goo.gl/maps/ZUsPprfrCoP1xXuN6

Lunchbreak near Zhuqingxiang
https://youtu.be/4fyF9Xn4RNU?t=446  
6. Linkman Travel - Sat 22/May/2021, 3:08pm
Kembali Mengayuh Berseorangan Ke Wilayah Qinghai tanpa Fei & the Cyclist gang
https://youtu.be/Df0P4s6sDkY

Akhirnya Zahariz berpisah dari group cyclist yg bersama beliau dari Litang Tibet. Fei juga tiada lagi.. sedih.. :-( .. Ada yg ke Mt Kailash, ada yg ke Kathmandu, ada yg ke UlanBataar mongolia dan Zahariz sendiri ke arah Gurun Taklamakan dan ke Kazakhtan

Kayuhan kali ini agak mudah menuruni gunung..

Lakes near Madol
Pic https://goo.gl/maps/kC33FYMkXsy5JSL87

Pengalaman pertama beliau camping sorang2
https://youtu.be/Df0P4s6sDkY?t=386

Mereka masih lagi berhubung sesama group cycling ini dengan email. Fei meneruskan cycling ke Nepal, kemudian tahun berikutnya ke Turki, ke Afrika dan bekerja mengajar bahasa mandarin di universiti di timur afrika.

Gambar Fei:
https://youtu.be/Df0P4s6sDkY?t=474  
7. Linkman Travel - Sat 22/May/2021, 3:41pm
Zahariz Jumpa Travel Partner Baru Di Xining, Namanya Nancy
https://youtu.be/lSHL_GgkGzw

Xining adalah ibunegeri bagi daerah Qinghai
https://en.wikipedia.org/wiki/Xining

Terdapat banyak orang Hui iaitu bangsa Han China yg beragama Islam. Nak dapatkan makanan halal memang mudah di Xining.

Masjid Dongguan di Xining
Pic https://goo.gl/maps/1UeePexpz2vfpxR7A

Di Xining, Zahariz mengambil kesempatan utk makan makanan islam puas2 dan repair basikal dan menukar peralatan khemah & jaket yg koyak.

Di Xining ada banyak Youth Hostel. Satu hari Zahariz terserempak dgn gadis China bernama Nancy yg juga seorang Cyclist. Nancy fasih berbahasa English. Beliau dari Guangzhou dan sedang bercuti 2 minggu utk mengayuh basikal ke Qinghai Lake..  

Page 1   (Total 7 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..