Boleh ke Mengembara ke Seluruh Dunia Dengan Jalan Kaki Sahaja?
Linkman Travel - Sat 22/May/2021 4:07pm [Last Comment]
Boleh!

Saya dah beberapa minggu follow seorang youtuber dari New Jersey, USA.

Semasa berumur 17 tahun seorang rakan wanita beliau meninggal dunia dan kejadian ini memberikan kesan yg amat mendalam. Beliau merasakan hidup ini amat rapuh dan masa agak suntuk sebenarnya.. dan beliau mahu melihat dunia dengan berjalan kaki!!

Thomas Turcich
https://www.youtube.com/c/TheWorldWalk/videos

Introduction to The World Walk - Thomas Turcich
https://youtu.be/y5B7JmalueY

Bermula dari rumah pada tahun 2015 (umur sekitar 26 tahun), beliau berjalan merentasi amerika tengah dan amerika selatan. Video beliau pada episod2 awal ini amat ringkas. saya agak sukar utk mengenalpasti lokasi2 yg beliau lalui di Mexico, Guatemala, Columbia, Bogota, El Savador, Nicaragua, Panama, Columbia, Peru dll.

Kemudian beliau travel ke Iceland, Ireland, Northern Ireland, Germany, Spain.. Yg ni pun agak sukar utk track pergerakan beliau.

Kemudian bermula episod baru dari di Spain ke Morocco, ke pulau Sicily dan menyeberang ke Italy. Yg ini saya dah mula dapat track bandar2 kecik yg cantik yg beliau lalui..

Di italy hampir semua kampungnya cantik2 dan agak mudah utk beliau mencari kawasan sunyi utk memasang khemah. Beliau memang selalu camping sahaja sebab nak jimat duit dari tidur di hotel.

Episod di Turkey agak terbaru dan saya dah habis tengok semua thehe.. inilah akibat covid.. duduk umah bosan.. baik berjalan mengelilingi dunia dengan youtube..

Niche: Pakej Pelancongan | Sukan Berkumpulan
 
1. Linkman - Sat 22/May/2021, 4:19pm
Dibawah ni.. video berkenaan beliau dilaporkan oleh 'The Great Big Story'. Disebabkan saya mmg dah lama subscribe dgn channel great big story.. disinilah saya terjumpa berkenaan adventure beliau.

The Great Big Story channel:
Why One Man Is Walking Around the World With His Dog
https://youtu.be/cgp9-EYFeb4

Satu lagi video berkenaan beliau dari Drew Binsky.. seorang global youtuber yg tak perlu diperkenalkan lagi.. memang famous sedunia..

Drew Binsky Channel:
He Walked 18,000 Miles with His Dog (38 countries!)
https://youtu.be/BMIhqEK4FkU  
2. Linkman - Sat 22/May/2021, 11:10pm
Saya post di whatsap group saudara mara.. berkenaan Thomas Turcich mengembara berjalan kaki.. dorang tak faham.. Man apa yg kau tengok tu.. mat salleh berjalan kaki dgn anjing pet, bercakap sorang2 dan tidur tepi jalan..

Saya jawab balik.. cuba tengok dan hayati pengembaraan beliau.. terutama sekali siri2 di mediterranean, Sicily dan Italy sehingga ke Turki.

Kesemua pemandangan sangat cantik, terutama kampung2 kecik dengan bangunan2 lama dan pemandangan jalan kampung yg sangat mendamaikan..

saya boleh tengok setiap episod berhari2 tak jemu..

Permulaan di selatan Mediterranean:
Walk Across Spain and Morocco
https://youtu.be/ukcTcKQDADs

Permulaan masuk Sicily, pulau di selatan italy yg dahulu terkenal dgn mafia (sekarang dah aman).
https://youtu.be/OUe0PmBG7B8

Permulaan masuk ke Italy:
From Sicily to Mainland Italy!
https://youtu.be/fimerWNFPAQ

Terpukau mata melihat pemandangan dan mendengar cerita harian beliau..  
3. Niena 16 - Sun 23/May/2021, 2:40pm
Macam mana nk dpt semua visa utk negara2 yg kita nk jelajah tu tuan?  
4. Linkman - Sun 23/May/2021, 10:53pm
Dari video2 yg saya tengok.. dorang nih (geng2 kaki travel)..

1) tak pergi ke semua negara serentak. Mungkin dalam setahun dorang target beberapa negara dan bersiap dgn visa negara2 tu sahaja

2) ada yg apply visa bila dah dekat dgn negara tu.. contohnya kalau dah berada di kazakhstan dan bercadang utk masuk ke negara2 'stan' yg lain.. dorang apply visa di kedutaan negara tu dan tunggu result. Kalo lulus plan diteruskan . Kalo tak lulus dorang tukar plan ke negara lain.  
5. Niena 16 - Mon 24/May/2021, 1:34pm
Kalau dulu2 before covid mudah utk visa
Tp skrg kalau pergi tak tahu dpt balik ke tak..
Saya pun minat travel
Tgh plan nk buka travel agency tp tu ler tunggu reda ngn pandemic yg melanda..
tqq tuan atas perkongsianšŸ‘  

Page 1   (Total 5 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..