Berhati-Hati Dengan Penipuan Kerja Sambilan!
Penyelamat - Mon 18/Jan/2016 10:56am [Last Comment]
Untuk makluman semua, terdapat banyak penipu yg licik menipu kononya menawarkan kerja sabilan di rumah..

contohnya: melipat risalah dan kita dibayar setiap minggu mengikut berapa banyak risalah yg telah kita lipat dan pos... Kita akan diminta membayar wang pendaftaran RM60 dan sebagainya.. dan kerja yg ditawarkan tdk seperti yg diwar2 kan...

jika kita berdaftar kita juga perlu melakukan penipuan sepertinya... Kita sebagai bangsa melayu sepatutnya membantu antara satu sama lain, lebih-lebih lagi pada yang betul-betul memerlukanya... semoga semua yang tengah mencari kerja sambilan lebih berhati-hati dengan golongan seperti ini..

BERHATI-HATI DENGAN PENIPU INI!!!!
ASYIKIN WHATSUP NO :011-29342594
AKAUN BANK ISLAM ATAS NAMA :ROHANA BT JEHWOH

**Melayu yg menipu dan mengambil kesempatan di atas kesusahan orang lain.. didapati masih aktif dan ramai yg telah tertipu.. TQ.

Niche: Kerja Sambilan | Diskusi Tuntutan Dan Tribunal | Jobs & Vacancies in Malaysia
 
1. Abglongz - Mon 18/Jan/2016, 11:06am
mmg byk iklan mcm nih..xyahlaa nak susah2 buat org lain yg dah susah tu jadi lebih susah...  
2. Rohaizy Banon - Mon 18/Jan/2016, 12:07pm
ingat ayat ni '' kita buat kerja dibayar bukan untuk membayar '' kalau nk cari part time tetapi kene membayar tu name nya satu penipuan.  
3. Penyelamat - Mon 18/Jan/2016, 12:57pm
YE BETUL...SESIAPA YG ADE TERBACA STATUS IKLAN YG MCM NI SILA BRAINWASH OTAK DIE...SUPAYA DIE TAK BERANI UNTUK POST LAGI.SELAGI ADA YG JD MANGSA SELAGI ITULAH KERJA MENIPU DENGAN CR MCM TERUS WUJUD...  
4. Ar Badut - Mon 18/Jan/2016, 4:08pm
sebelum ada internet, pada awal 1990an dahulu, penipuan ''kerja kosong dirumah'' mcm ni di iklankan di kotak2 kecil dlm ruangan iklan classifieds suratkhabar.

saya pernah terkena. bayar dgn wang pos rm30 dan sertakan sampul surat beralamat sendiri utk kerja sambilan dirumah. bila dapat katalog, rupa2nya kita kena buat trik yg sama mencari mangsa :-)

teknik penipuan mcm ni amat berkesan dan boleh dijalankan selama berpuluh2 tahun. bakal2 mangsa memang sentiasa ada.

lepas rugi rm30, saya tak pernah percaya lagi iklan mcm ni. saya anggap rm30 tu ''yuran pembelajaran kehidupan''... akibat kecetekan ilmu....  
5. Penyelamat - Mon 18/Jan/2016, 4:25pm
APA2 JENIS PEKERJAAN SAMBILAN YG MEMERLUKAN WANG PENDAFTARAN UTK MEMULAKAN..SILA JGN PERCAYA...TAWARAN YANG DIGAMBARKAN MEMG INDAH DAN BEGITU MENARIK ORG YG MEMBACANYA...LEBIH2 LAGI GOLONGAN YG BETUL2 MEMERLUKAN DUIT...INI SANGAT2 MENGINAYAKAN ORANG..  
6. Hafizie 11 - Mon 18/Jan/2016, 4:48pm
terima kasih diatas info tersebut. baru nak cuba keje tu bagi adik buat.  
7. Rozz 5 - Mon 18/Jan/2016, 8:20pm
Jangan percaya iklan jurutaip sambilan oleh patrickjobs80@gmail.com suruh bayar rm50 sebgai yuran sekuriti bahan rujukan sekolah ipt la konon.kekosongan terhad la..tu semua nak suruh cepat2 bank in.dah dapat duit senyap.salah satu akaun bank cimb 7080065715 ramish a/l govinathan.siap bagi borang pendaftaran beralamat pejabat di Vistaprint Enterprise (no pend 45083978-B) alamat Lot 11 Jln Keluli 10 Kawasan Perindustrian Pasir Gudang 81700 pasir gudang johor..penipu besar!! report polis je!  
8. Penyelamat - Mon 18/Jan/2016, 9:19pm
Ye...skrg yg terbaru patrickjobs80...hebahkan kepada semua...mereka tak takot pd polis!! Tp kuasa viral lebih berkuasa br polis akn buat tindakan....viralkan dimana2 jgn bg peluang mereka2 ini mengaut keuntungan dr kesusahan org lain..  
9. Nnadia - Mon 18/Jan/2016, 9:43pm
Pernah kena benda ni . Katanya keje melipat katalog . Mnta byar rm60 . Lepas tu dapat kertas-kertas yang ntah apa-apa . Dia suruh kita pula buat benda yg sama . Iklankan dan bila ada yg minat , repeat buat mcm yg kita dapat . Ceh , tertipu den . Ada lagi yang menipu . Taktahu la kalau orang lain pernah terkena atau tk . Yg satu ni , kerja jahit manik dari rumah . Mula-2 minta byar rm80 . Lepas byar cuma dapat secebis kain , gmbr sample jahitan manik dan manik-manik utk menjahit . Dah rasa tak berbaloi kat situ . Lepas tu kena tggu sama ada jahitan kita td diterima atau tak . Kalau diterima , alhamdulillah . Kalau tak , burn la duit td . Mcm kes sy ni , dia terima . Tp dgn syarat lain sy kena byar rm100 utk sehelai bju yg sy akan jahit tu sbgai deposit . Dia minta sy rm800 utk 8 helai baju . Bila terasa mahal sgt , sy pn tolak tawaran tu . Lg sbulan nak raya , dia call merayu-2 mnta tlg sbb dah tak ada msa lg nk cri org lain katanya . Dia bg syarat rm350 je . Sbb fkirkan masa tu pn dah nak raya , sy terima . Lepas tu terus diam . Bila call , katanya lepas raya cina . Sekarang dah 2 kali raya cina tp masih belum trma apa-apa . No yg dia guna pun dah tak dpt dhubungi . Lg satu kes sy kena , kerja pasang permainan dirumah . 380 deposit lenyap .  
10. Penyelamat - Tue 19/Jan/2016, 9:09am
Nnadia jgn cube lagi kerja mcm ni...jdkan semua sebagai 1 pengalaman. Tapi tak ape la...di dunia mereka terlepas,di akhirat nanti mereka akan merangkak mencari kita balik...Lagi 1 untuk informasi semua,tolong jgn terjebak dengan krja sambilan key in data dirumah...memg ia nampak profesional dan mempunyai webside yang canggih...tetapi untuk mendapat kerja tersebut,kita perlu bersaing dengan orang dari seluruh dunia yang semestinya bahasa inggeris mereka sangat perfect.Jadi peluang kita tersangat nipis...memang ini bukan 1 penipuan..tetapi kita tetp kerugian kerana telah berdaftar dgn duit,dan semestinya kita tdk dpt untuk membuat aduan apa-apa kerana bizz ini telah dikaji dengan liciknya.  
11. Sayang 9 - Tue 19/Jan/2016, 10:14am
baik buat dropship kan, tapi kena hati2 juga takut tersalah pilih supplier kena tipu juga tapi so far akak cuba buat dropship jual handbag xde lagi la customer kena tipu.. kalau berminat nak buat benda yang sama jom tiada bayaran dikenakan. wassup akak 01135387644  
12. Nur 800 - Tue 19/Jan/2016, 3:49pm
MATRAGE VENTURE CAREER CENTRE XBOLEH DIPERCAYAI..HARI-HARI DUK POS KEJE KT MUDAH..

''Anda masih boleh membayar yuran pendaftaran RM 10.00 untuk mendapatkan password e-web manual panduan lengkap syarikat kami ke akaun'' :

CIMB : 7609102881
MOHD AMIN BIN MOHD HAMAMI

MAYBANK : 151155682540
MOHD AMIN BIN MOHD HAMAMI

Jika anda mengunakan CIMB Clicks atau Maybank2U sila 1. Copy paste data transaksi. 2. Jika mengunakan Cash Deposit Machine, masukkan reference number yang terdapat pada resit. 3. Sekiranya tiada reference number. Sila scan atau snap gambar resit dan semua bukti pembayaran sila hantarkan kepada kami di email : matrage.vcareer@gmail.com (Bahagian Penerimaan) selepas membuat pembayaran.

p/s : Setelah selesai membayar yuran pendaftaran, anda boleh terus membuat pendaftaran yang lengkap di sini : BORANG PENDAFTARAN (klik di sini)

Terima Kasih,

Admin
Matrage Venture Career

BOLEH SEMAK MODUS OPERANDI SYARIKAT NI...

https://www.docdroid.net/75eRKPW/jawatan-key-in-data.pdf.html

https://docs.google.com/forms/d/1whlMRXBN31PUpiGCmPWjt9GNXRzvHvKZxGss3rg4-PI/viewform

SEMOGA INFO NI MENYELAMATKAN ANDA .  
13. Zulika - Sun 24/Jan/2016, 11:08pm
thanks for the info:)  
14. Hafis 89 - Mon 25/Jan/2016, 2:39pm
Thankz for the info  
15. Anum 12 - Sun 31/Jan/2016, 11:48am
Pada saya konsep kerja sambilan dirumah ni adalah kerja kita sendiri yg dibuat dirumah. Contoh researcher, writer, editor, transcriber, translator. Kerja-kerja lain tu semuanya perlu dibuat di pejabat/kilang, oleh pekerja yg digaji, contohnya kerja melipat risalah, masukkan data, menaip, menjahit dan sebagainya. Bagaimana hendak memantau kerja kalau dibuat dirumah, dan lagi dikenakan bayaran pulak. Bukankah itu semua penipuan? Cuba fikirkan.  
16. Norhayati Bte Arsah - Thu 4/Feb/2016, 4:08pm
Peluang tambah duit www.workfromhomebylisa.blogspot.my  
17. Kayjue92 - Sun 28/Feb/2016, 9:54pm
tu la. saya pun sllu lps2 spm dlu tgk iklan kt sokkabo. kerja dr rumah. lipat katalog, surat bagai. tp saje jela simpan angan2.

pastu pernah saje try nk riki2 modus operandi. dy ckp saje mnta alamat nk anta sample. last2 sekeping borang huduh.. kena byr rm60 utk pos2 bagai ni. plg x logik nk kena p menapak g pej pos b4 12 pm. dy igt kita xde wat kerja lain kut

yg patrick star / steve jobs tu pun da perasan byk modus operandi pkai email yg sama, tp nickname lain2 kt majalah ni. eh yg vista print tu mcm saya pernah riki2 la dkt email. nseb x proceed. saya jenis apply tp x nk proceed sgt sbb kena be more careful kan  
18. Nana 718 - Mon 29/Feb/2016, 1:40pm
saye ingt lipat kataloq tu betul... nasib saya x terkena lagi.. ish ish  
19. Abidin Ahmad - Mon 14/Mar/2016, 12:58am
Lipat Kajang jek....Pak malau....semua tipu....jaga2..  
20. Suraya86 2 - Thu 24/Mar/2016, 11:01am
tp ade yg ckp die da dpt duit gune matrage tu. if ikot btl2 ape yg ebook rm10 tu ckp la.  
21. Suriyati 5 - Sun 27/Mar/2016, 11:31pm
nasib baik rasa x sedap hati untuk transfer duit kerja sambilan key in data tu.. sbb terdetik hati mcm pelik.

jurutaip sambilan oleh patrickjobs80@gmail.com tu dah tukar email dia sekarang ni, ni emel baru job2342gmail.com..
sama la suruh bankin 50 ke acc ramish.

geram sgt.. nasib baik belom sempat bankin.. syukur. terima kasih semua untuk peringatan  
22. Liyana Hassan - Tue 28/Jun/2016, 2:01am
Terbaru guna emai lylashim.recruit@gmail.com

Suh bank in rm50 ke account ramish. Aku ingat betul lah sekali terkena jugak. Dia siap bagi borang daftar untuk kerja jurutaip sambilan tu. Vavi btol la.

Lyla hashim n ramish. Semoga perut ko tu busung sebab banyak sangat makan duit tipu. Aku tak halalkan sesen pun tapi aku akan jadikan ianya sebagai pengajaran. Dan aku akan pantau semua acc group fb dan beri peringatan buat semua.  
23. Noraini 192 - Mon 8/Aug/2016, 11:00pm
ada yg baru.. kerja key in data.. gaji rm2900 dari company yg sama.. tapi email dh len.. hrdept.matrageventure@gmail.com  
24. Dafyza - Mon 8/Apr/2019, 2:43am
Alert! Terbaru ramish tu dah buka Acc Bank rakyat pla 😵 menyesal x wat research dlu sbb terdesak dgn peluang nak buat duit dari rumah. Kali ni dorg menggunakan nma FOUR CLAWS PRINTING COMPANY beralamatkan di Mersing, Johor. Sy hrp sangat xda lagi yg terjerat dgn PENIPUAN dorg ni. VIRALKAN!! Email yg dorg gunakan kali ni datarec4chr@gmail.com  
25. Nurul Afifah - Tue 28/May/2019, 2:07am
Terbaru Ramish A/L Govanathan tu dah buka acc. Bank Rakyat no.akaun 2205 8120 3337. Kali ni dorg menggunakan nama INHOUSE PRINTINGS beralamatkan di 122, JALAN TIMUR 4/1, KAWASAN PERUSAHAAN MERGONG BARRAGE , 05710 ALOR SETAR, KEDAH. No.phone (whatsapp): +60 11-1348 0415, email: info.ngbycs@gmail.com. Saya dah google nama syarikat, tiada apa hasil carian yg mcurigakan. Mujur terdetik hati nak google nama Ramish dan jumpa page ni. TQ semua..  
26. Shalini 8 - Wed 2/Oct/2019, 12:15pm
Name: Mahendran Subram
BANK SIMPANAN NASIONAL (BSN)
1410 1290 0006 7737 . And address No 106 jalan gebeng 2/5 Kuantan . They block me once I screenshot and send this page details . Luckily I never do any transactions and read your guys feedback . Thank you so much and pls be careful . They doin advertisement in Facebook job page . Shit people  
27. Hidayah 437 - Thu 5/Mar/2020, 4:51pm
Rasa bodoh pulak bila kena tipu.. First Time kena plak tu sblm ni berhati2 jgk pasal brg or apa2.. baru tahu kerja pon ada scammer.. saya dah transfer dah pon. tiba2 akak cakap ko dah cek kt google blm mana tahu scammer.. hmm baru lah sy jumpa page ni sbb saya search no telefon.. bila search nama n no akaun xde detect.. rupanya no telefon sama tp nama kpd no akaun yg berbeza.. details dibawah:

NAME: NADARAJAN A/L SUBRAMANIAM
BANK: CIMB
ACCOUNT NUMBER: 7055513583
📩 Email at info4partimejob@gmail.com
📲 Whatsapp @ 011 - 1348 0415
Company: BLINK PRINT SOLUTION SDN BHD (50 jln mega 1/8, kawasan perindustrian Nusa Cemerlang Gelang patah)  
28. Grace 21 - Tue 17/Mar/2020, 7:01pm
Saya pun trkena dgn benda yg sama mcm Hidayah 437, ingatkan kerja betul, rupa rupanya scam!!! Dhlah dah bayar. Details dia exactly sama. Be careful guys, jgn trtipu by this scammer. Brapa kali email tpi lngsung takde rply lpas payment  
29. Vitra - Thu 25/Jun/2020, 10:49am
Rasa Tertipu. Dah la MCO kurang pendapatan. Nak cari kerja sambilan buat scam macam ini. Mula2 kate online document processor. Sampai bayar banyak kali send email. 2 hari lepas itu je tahu scam. Suruh bayar RM50 sebagai pendaftaran. tolong jangan tertipu dengan orang2 jahat macam ini.

NAME: GUNNARAJAH
BANK: RHB BERHAD
ACCOUNT NUMBER: 11 222 800 284 294
📩 Email at info4partimejob@gmail.com
📲 Whatsapp @ 011 - 6395 0883
Company: BLINK PRINT SOLUTION SDN BHD (50 jln mega 1/8, kawasan perindustrian Nusa Cemerlang Gelang patah, Johor Bahru)  

Page 1   (Total 29 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..