Bagaimana untuk Mendapatkan Follower Yang Ramai di Instagram
Linkman @ Azman Consultation - Sat 8/Jun/2019 9:01pm [Last Comment]
Setelah beberapa bulan saya aktif menggunakan IG, sekarang tibalah masa utk belajar macamana nak dapatkan follower pulak. Dulu saya asyik jadi follower je tak pernah post apa2 pic atau video.

Secara ringkasnya apa yg saya dah buat sejak Jan 2019 aritu:

1) Install IG di iPhone DAN Android (saya guna xiaomi)
- pelbagai test saya buat keatas kedua2 smartphone ni. Yg peliknya instagram benarkan kita tukar semuanya. Boleh tukar Name, Username (URL) dan juga tukar nombor handphone. Memang pelik tapi boleh. Kita boleh guna nombor iPhone dan login kedalam IG akaun yg dibuat dgn Android dan juga sebaliknya.

2) Utk sesetengah kerja yg memerlukan full keyboard, saya install software Instagram di Windows 10. Kos adalah free. Kalau tak install, setakat guna browser je banyak fungsi2 IG yg tak boleh digunakan.

3) Selepas 5 bulan guna IG, baru saya upgrade ke IG for Business (lepas raya aritu). Selama ni saya guna IG biasa sahaja utk lihat apa beza diantara kedua2 mode ini. Utk upgrade adalah free dan utk lebih mudah saya pilih option link kepada FB Page. Ada option lain utk upgrade tapi saya tak try.

Anda mungkin rasa 5 bulan lama sangat, patutnya seminggu dua pun ok.. tapi saya nak pastikan saya dah membuat semua basic preparation yg diperlukan sebelum fokus kepada teknik2 yg lebih advance. Kesemua post saya (pic & video) adalah genuine bukan yg di buat utk main2 testing sahaja. Kesemua post masa testing dulu saya dah delete.

4) Peringkat awal ni, kedua2 IG Stories dan IGTV saya abaikan dulu. Saya cadangkan sesiapa yg baru nak belajar guna IG jangan bazir masa dgn kedua2 ni.. nanti confuse sebab terlalu banyak benda nak belajar.

======

Dalam topik ni saya akan listkan video2 youtube yg mengajar kita mencari follower yg genuine (bukan robot atau engagement group). Saya dah tonton mungkin berpuluh2 video di youtube macamana nak dapatkan follower dari 100 ke 1000, ke 10k ke 100k dan sekarang masa utk membuat nota dan praktik kan.

Niche: Diskusi Bisnes | Web Media Sosial
     
  1. Linkman - Sat 8/Jun/2019, 9:38pm
    How to Gain Instagram Followers Organically in 2019
    https://www.youtube.com/watch?v=YQBJCfBbmOM
    - By Kevin david
    - duration 8 minit

    1) Cycling your hashtag to prevent shadow banning
    - jangan guna hashtag yg sama utk setiap post

    2) Mixing up hashtag size.
    - campur adukkan hashtag pelbagai saiz jika IG anda masih baru dan takde follower.
    - jika anda hanya guna hashtag yg power (berjuta2 post) pasti post anda tak akan naik keatas.

    3) Community engagement
    - bila ada sesiapa comment, anda perlu membalasnya. paling kurang pun klik like (heart) button.

    4) Menggunakan SEO pada bio anda dan handle
    - IG membenarkan kita menggunakan pelbagai nama selain nama sebenar.
    - contoh jika nama anda Ahmad bin Abu, anda boleh guna nama lain spt 'Ahmad Konsultan Insuran' dll.. jadi kalau sesiapa search pasal insurans IG anda akan keluar dgn lebih mudah

    5) Dont forget to write useful caption
    - Caption adalah description bagi setiap post yg kita buat.
    - pastikan anda menulis nya dengan cara ya menarik, kelakar, berguna, ada fakta dll.  
  2. Linkman - Sat 8/Jun/2019, 10:16pm
    How to Grow on Instagram Organically 2019
    https://www.youtube.com/watch?v=m7APg0VMuHU
    - By Biaheza
    - duration 10 minit
    - Nota: saya dapati ada sedikit perbezaan diantara IG di iPhone dan android. Jadi tak kesemua contoh yg ditunjukkan dlm video sama dgn hp anda.

    1) Write very useful comment where people will like, on top IG akaun
    - cari IG influencer yg power ada beratus ribu atau juta2 follower
    - turn on notification
    - setiap kali dia post, pastikan anda org pertama comment
    - pastikan comment anda berguna dan berbaloi utk orang lain like
    - kesannya follower akaun tadi akan check dan follow IG anda pula

    2) remove inactive follower
    - IG sekarang akan tunjukkan kepada 10% follower anda setiap kali anda post sesuatu.
    - JIka response baik, IG akan tunjukkan kepada lebih ramai orang
    - jika anda ada banyak follower hantu, anda akan fail pada peringkat 10% tadi
    - utk iOS boleh guna apps Cleaner for IG (utk android dia x tahu)
    - atau unfollow secara manual kalau jumlah follower kecik.

    3) follow people in your niche
    - contoh jika anda jual kuih frozen, anda perlu follow sebanyak mungkin IG lain yg jual kuih frozen juga.
    - IG akan faham yg anda berada dlm bisnes jual kuih dan akan suggest post anda kepada mereka yg suka lihat gambar kuih muih
    - Cara mudah utk mencari banyak IG akaun dlm niche yg sama, bila anda jumpa satu IG akaun yg popular, lihat siapa yg IG suggest utk anda follow

    4) You must be in a niche
    - Point ini patut diatas sekali
    - anda patut pilih satu niche atau kategori atau konsep utk akaun anda dan jangan lari dari tajuk.
    - IG tak akan faham akaun anda berkenaan kategori apa jika anda asyik post benda2 mengarut yg berbeza2.
    - kalau anda sekali post gambar anak, sekali gambar kucing, sekali gambar awan biru, sekali gambar kereta baru beli, sekali gambar ayam goreng dll.. IG akan jadi confuse.
    - Pengecualian utk ini jika anda SUDAH menjadi celebriti popular mcm dato terlajak laris.. anda post apa pun takpe sebab follower anda sentiasa minat nak baca.

    5) Biaheza mencadangkan anda guna username (URL) yg bersih
    - beliau cadangkan jangan ada underscore atau titik.
    - Tapi point yg ni saya tak setuju 100% sebab kadang2 username yg kita nak dah kena ambik orang, jadi terpaksa guna underscore atau titik.  
  3. Linkman - Sat 8/Jun/2019, 10:50pm
    The Best Way To Grow on Instagram in 2019 From Scratch
    https://www.youtube.com/watch?v=LjHOrykkR3s
    - by Biaheza
    - durasi 10 minit

    Teknik Follow-for-Follow
    =========================
    - teknik yg Biaheza cadangkan tidak sama dgn cara yg biasa saya dengar dulu.

    kalau dulu teknik follow-for-follow adalah dengan menggunakan software (atau manually) utk follow sebanyak mungkin akaun lain dgn harapan mereka follow kita balik. Selepas beberapa ketika kita unfollow mereka kesemuanya. jadi kononnya anda akan dapat bertambah follower setiap kali buat mcm ni.

    cara ni tak berfungsi lagi dah utk 2019, kalau anda buat silap2 anda akan kena ban dgn IG. Cara yg Biaheza cadangkan adalah lain.

    Cara Biaheza utk Follow-for-Follow
    ==================================
    - matlamatnya utk mendapatkan the first 1000-3000 follower sahaja.
    - lepas anda dah capai target ini, post anda dah mula dapat masuk dalam 'explore page'
    - bila dah masuk explore page, kemungkinan post utk jadi viral adalah lebih tinggi.
    - sekarang anda boleh bertukar ke teknik lain pula

    follow dalam beberapa ratus account sehari
    ====================================
    - pastikan tidak melebihi 800-1000 dalam sehari
    - pastikan tidak melebihi 10 akaun dalam sejam
    - pastikan mereka dalam niche yg sama dgn anda. Kalau niche anda adalah resepi masakan, pastikan akaun yg anda nak follow dalam niche masakan juga.

    Cara yg salah adalah dengan pergi ke IG akaun chef masakan terkenal di malaysia dan main hentam follow kesemua follower chef tersebut.

    Cara yg betul adalah pergi ke post yg popular yg chef tu buat, dan lihat siapa yg like (atau comment) dalam post tersebut dan FOLLOW mereka.

    Pastikan anda tidak follow lebih 5000 orang secara total utk elakkan IG label anda sbg spammer.

    Biaheza kemudian cadangkan anda menggunakan apps spt 'Cleaner' utk unfollow sesiapa yg TAK follow kita balik. dan kemudian teruskan dgn cycle yg seterusnya.. ulang ulang dan ulang.. (tapi menggunakan apps ada risikonya sendiri)

    Ingat, kita hanya unfollow sesiapa yg TAK follow kita balik.. kalau dia follow kita, biarkan sahaja jangan unfollow.

    Kesannya, bila jika kita capai matlamat 3000 FOLLOWER (dia follow kita), kita punya FOLLOWING (kita follow dia) pun hampir sama 3000 jugak. Tak apa, tak kisah.. janji kita ada 3000 follower.


    Nota saya sendiri
    =================
    - mungkin cara yg terbaik adalah dgn membuatnya secara berperingkat dan lebih slow
    - follow 100 orang sahaja seminggu
    - kemudian check siapa yg TAK follow anda, unfollow mereka dlm sehari
    - jangan Unfollow orang yg Follow anda!!
    - kemudian start semula 100 orang lain minggu depan
    - ulang2 proses ini.

    berapa lama diperlukan utk dapatkan follower seramai 3000 orang? saya tak tahu.. saya akan try dgn cycle 100 dahulu selama beberapa bulan dan kemudian adjust.  
  4. Linkman - Thu 13/Jun/2019, 6:48pm
    How To GROW ORGANICALLY On INSTAGRAM In 2019
    https://www.youtube.com/watch?v=6ap0V_LGC-Y
    - by Sheldon Evans
    - duration 21 minutes

    1) Sheldon tidak menggalakkan follow-for-follow, like-for-like atau comment-for-comment strategy.
    Nota: (ada IG expert lain yg mungkin tak setuju dgn pendapat ini)

    Sheldon juga tidak menggalakkan anda membeli akaun instagram lain yg dah ada follower contohnya 10k follower. Ini kerana majoriti follower dlm akaun tersebut adalah fake atau robot yg tak ada nilai.

    Nota: semua IG expert lain yg saya belajar juga setuju dgn pendapat ini.

    Sheldon menerangkan bagaimana Instagram Algorithm berfungsi jadi anda akan faham kenapa fake/robot follower akan merosakkan akaun IG anda.

    2) Menggunakan SEO di akaun instagram anda
    SEO = Search Engine Optimisation

    Jika nama anda di IG adalah Kassim Selamat dan anda jual kuey tiaw paling sedap di klang, anda perlu tukar nama IG anda kepada:

    Kassim | Kuey Teaw Klang
    (ingat, maksima yg dibenarkan adalah 30 characters sahaja)

    apabila user search perkataan klang atau kuey teaw di explorer page, nama akaun anda akan naik

    2) Buying shoutout
    - or doing shout-for-shoutout
    - or running contest

    Sheldon cadangkan guna website dibawah utk mengkaji authenticity sesuatu akaun IG:
    https://hypeauditor.com
    - penerangan beliau amat jelas dan berguna
    - wajib tonton penerangan beliau!!

    3) must have these 3:
    - Consistent - post at the same time, everytime
    - engaging - make user engage with your content, ask them question etc..
    - valuable - to the followers. valuable means differently to different users. beautiful, comedy, educational, inspiring etc..

    4) using hashtags
    - must be related to your content
    - varied in size.. small, middle and large
    - use hashtags and location tags on IG stories too
    - dont repeat the same hashtags on every post. u will get shadow banned
    - use diiferent SET of hashtags on your post

    5) you should engage with other content with similar niche
    - if u are a photographer.. engage in other photographers account too

    6) follow hashtags in your niche
    - so it will be easier for u to do point number (5) above because now IG will always suggest u who to engage with  
  5. Akmar 4 - Wed 19/Jun/2019, 9:23pm
    Good info..thank you  
Page 1   (Total 5 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Channel - Idea Bisnes


https://www.youtube.com/c/YaniInTheHouse

Kami akan memaparkan senarai idea perniagaan yang menarik di Malaysia. Klik link diatas untuk melihat senarai video di Youtube.com dan jangan lupa LIKE dan SUBSCRIBE untuk mendapatkan makluman video terbaru dari kami!
Cuti Putrajaya Naik Basikal Memang Epic!
Kami ke tepi tasik di Putrajaya berhampiran Masjid Besi. Asalnya nak mencuba menu masakan panas di restoran Umai Cafe. Makanan disana sedap belaka. Di sebelah cafe ada Monumen Alaf Baru yang unik. Kemudian kami mengelilingi Pulau Putrajaya menaiki basikal dgn pemandangan yg amat mempesonakan dan menyusup dibawah 8 jambatan ikonik :-)
Terbongkar! Lokasi 8 Sate Sedap di Kajang
Bandar Kajang tempat bermulanya perniagaan sate di Semenanjung Malaysia. Dipelopori oleh Hj Tasmin dan Hj Rono bin Sakiban (adik beradik) yang datang dari Pulau Jawa sekitar 1911-1917. Ikuti pengembaraan kami menerjah beberapa lokasi sate yang sedap di Kajang dan menyingkap sejarah silam satay nya.
Cara Niaga Nasi Lemak RM1 yang Paling Betul - CT Garden KL
Ramai peniaga menjual nasi lemak RM1. Tetapi tidak ramai yang mengetahui cara yang betul untuk menghasilkan keuntungan. Lihat bagaimana restoran ini berjaya menarik pelanggan pelbagai peringkat bajet untuk menikmati keenakan nasi lemak dan pilihan lauk pauknya.
Berniaga Kuih dari Rumah dengan Instagram
Zaman media sosial tak perlu lagi menjual kuih di tepi jalan. Berniaga dari rumah pun pelanggan datang berduyun-duyun. Lihat bagaimana Kak Zu menggunakan Instagram untuk menarik pelanggan datang membeli. Habis licin setiap hari :-)