5 Jenis Perniagaan Servis Penghantaran Online
Hanif 228 @ Delyva Sdn Bhd - Wed 31/Mar/2021 6:54am
5 jenis perniagaan servis penghantaran online

1. Perniagaan penghantaran bungkusan
2. Perniagaan penghantaran makanan
3. Perniagaan servis penghantaran barangan runcit
4. Perniagaan penghantar barangan am
5. Perniagaan penghantaran gas memasak

Rujuk: https://delyva.com/solutions/5-Jenis-perniagaan-servis-penghantaran-online/

Niche: Diskusi Bisnes | Bisnes Kurier Dan Logistik
     
  1. Linkman - Wed 31/Mar/2021, 1:24pm
    kesemua 5 kategori diatas memang boleh memberikan peluang pekerjaan terutama waktu sukar ini sebab majoriti penduduk malas keluar rumah.. 10 tahun dulu bila McDonald charge rm3 utk servis penghantaran.. saya rasa agak mahal jugak.. tapi sekarang sejak pkp.. charge dari rm3 sehingga rm10 pun ada utk delivery bergantung kepada produk.. semua dah jadi norma baharu.

    cuma saya risau dgn perkembangan drone dan automated robot vehicle utk penghantaran barang.. kalau di US, Europe jepun dan negara maju lain kesemua mode penghantaran alternatif menggunakan robot/drone sedang melalui trial yg intensive..

    penggunaan drone contohnya sangat mudah utk rumah flat/apartment/condo berpuluh tingkat.. dan dihantar terus ke tingkap/balconi rumah anda. bagi kawasan bandar yg selalu jem atau kawasan kampung ada paya/sungai menghalang.. drone memang superb... langung takde masalah..

    tapi dalam senarai diatas ada 1 jenis yg mungkin susah sikit untuk drone ambil-alih.. iaitu penghantaran tong gas.. berat tu...  
  2. Ashley Kho - Thu 8/Apr/2021, 11:15am
    Sekarang pula ada servis penghantaran airport ke airport dengan Firefly Air Cargo!
    - penghantaran pada hari yang sama
    - penghantaran secepat 3 jam sahaja
    - hantar barang ke 6 negeri di Malaysia termasuklah airport Subang, Penang, Terengganu, Kota Bahru, Alor Setar, Langkawi (lebih banyak lokasi akan datang tidak lama lagi)

    Servis ni betul2 premium dan menjanjikan experience yang:
    FLEKSIBEL - pilih penerbangan yang tersedia pada hari yang sama!
    AKSESIBEL – menghantar barang anda ke 6 negeri di Malaysia dan lokasi2nya akan betambah!
    CEPAT – 3 jam bungkusan boleh sampai!
    BOLEH DIPERCAYAI – no stress, barang anda akan tiba ke destinasi dalam keadaan baik dan dalam masa yang tepat!

    Kalau pernah try servis ni, memanglah best!

    Sekiranya anda masih mempunyai sebarang pertanyaan, carilah jawapan anda di sini https://www.fireflyz.com.my/contact-us/faq  
Page 1   (Total 2 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..