Perniagaan Perabot - Pandangan Anda
Mh Cemerlang @ MH Cemerlang Enterprise
Tue 6/Jul/2010 8:26pm [Last Comment]
Salam Semua...
Apa pandangan anda tentang perniagaan perabot. Ini kerana kerajaan mempromosikan para usahawan supaya bergiat dalam bidang ini. Mari kita sama-sama kongsi pendapat dari segi semua aspek.Terima Kasih

Niche: Kontraktor Balak Dan Kayu | Diskusi Bisnes | Bisnes Perabot
 
1. Mohd Faizal Abd Rahim 2 - Tue 6/Jul/2010, 10:12pm
bagus idea ni.klu nk pasif sale bukak kat kawasan radius 30-50km kampung2.
sebab makcik2 beli perabot kt kedai2 mcm ni.  
2. Mh Cemerlang - Tue 6/Jul/2010, 11:40pm
Betul ckp cik faizal.Cuma perlukan kemahiran sedikit untuk membuat perabot. Di Malaysia kaya dengan pelbagai kayu dan berkualiti mudah didapati.  
3. Aidil 4 - Tue 6/Jul/2010, 11:56pm
Inginkan stok perabot english style atau biasa??? Lihat di www.selfdeco.blogspot.com. Kami juga membuat perabot atas permintaan dan design anda sendiri.  
4. Rahman - Wed 7/Jul/2010, 6:44am
Saya rasa kebanyakan perabot sekarang dibuat dari kayu getah yg diteguhkan dgn chemical proses. Kalau nak masuk dalam industri ni kena:-

1) Pandai dapatkan supply kayu murah. Saya beranggapan bisnes kayu & balak di malaysia masih dimonopoli oleh sesuatu kaum. Penjual kayu balak/getah (peneroka dan pekebun getah tanam semula), pekilang papan dan pembuat perabot perlu bersatu menubuhkan persatuan/koperasi utk menjaga kepentingan mereka & jaga supply line.

2) Design yg cantik dan kukuh.
pada 2004 saya beli perabut offer (RM999 satu set bilik tidur) tapi kualiti amat teruk. Sendi2 patah & kayu rapuh. Bab ni kena jaga kalau nak buat business long term.

Bab design cantik boleh dapatkan inspirasi dari Ikea & Cavenzi. Juga boleh cari orang2 tua di kampung yg handal dalam seni ukiran tradisi. Jadikan perabot tu bersenikan tradisi melayu/malaysia supaya boleh di brandkan dan di eksport ke luar malaysia satu hari nanti.  
5. Aidil 4 - Wed 7/Jul/2010, 9:01am
Untuk makluman IKEA & Cavenzi skrg bayk guna chipboard and MDF. Bahan ni x tahan lama. Design cantik but the quality memang out. Design mereka blh ditiru but bukan bahannya. Saya pembuat perabot dan cukup arif tentang perkara ini. Mcm perabot yg diimport dari China byk guna MDF kena air dah kembang n cepat rapuh. Sebab tu kami hanya byak gunakan kayu getah, nyatoh,meranti dan cengal dalam perabot kami. Cuma masalahnya org kita ni cukup memilih jenama berbanding meneliti bahan binaannya. Walaupun design kami kekadang sama tetapi jauh lebih murah dan guna sepenuhnya kayu, but org still nak gak JENAMA tu. So, fikir2 kanlah...  
6. Rahman - Wed 7/Jul/2010, 9:20am
Aidil -> mungkin ada solutionnya tentang branding dan perangai kita ni.

Isteri saya tak suka beli pencuci pinggan murah katanya tak elok. Tapi saya beli yg murah 10 liter di kedai runcit borong, dan refill dalam bekas mahal branded (Axion). Sampai sekarang dia berpuas hati & tak pernah komplen.

Jadi saya dapat selesaikan masalah branding & harga & mentaliti. Hence dalam hal perabot ni pun mesti ada caranya yg boleh selesaikan masalah kita ni.. :-)  
7. Mh Cemerlang - Wed 7/Jul/2010, 10:51am
Betul ckp semua orang.Kebanyakan perabot sekarang murah,tetapi tidak tahan lame.Buatan tempahan juga berkualiti,cuma tidak diketengahkan.Ramai tukang2 untuk perabot tradisional tidak digunakan kemahiranya.kerana promosi perabot2 moden lebih diutamakan.Bak masa ditelan zaman.Rugi.  
8. Aidil 4 - Wed 7/Jul/2010, 11:17am
Seperkara lagi mcm mana nak ketengahkan produk kita kat negara sendiri. Nak masuk ekspo pameran antarabangsa kat Malaysia ni kita kena bayar more than RM45k. Belum kos kita lagi nak set up everything. Sebab tu, kami plan nak participate kat Pameran Perabot Sedunia kat Gerrmany next year. Total cost hanyalah RM25k dah termasuk hotel, expenses & shipment. So, tuan-tuan renungkanlah...  
9. Rahman - Thu 8/Jul/2010, 4:50am
Hmmm.. seperti mana kaum wanita menjual tudung dan baju kurung dgn banyak di forum ni, saya rasa pihak pengilang perabot juga perlu menggunakan internet ->forum, classified, facebook, twitter dsb utk mengiklankan produk mereka.

Medium2 iklan ni samada percuma ataupun kosnya amat murah berbanding RM45k utk pameran antarabangsa tu.

Kalau nak tahu jumlah majoriti kaun wanita (dan lelaki) menghabiskan masa yg amat banyak surfing website2 utk windows shopping semasa lunch break dan bila boring kerja antara jam 11am-12pm dan 3pm-5pm.

Maka kesempatan ni lah para usahawan perabot (dan semua usahawan internet) perlu tarik mereka melawat website design2 perabot mereka yg cantik dan harga yg berpatutan kerana tidak melalui orang tengah.

Sediakan khidmad pengangkutan lori sekali (charge dikenakan mengikut kesesuaian). JIka kita mulakan, insyaallah kita akan mula bertapak dalam trend bisnes perabot tempahan diret dari kilang menggunakan internet ni.  
10. Mh Cemerlang - Sat 10/Jul/2010, 9:16am
Betul cakap cik rahman. Sekarang zaman IT.Seperti Ebay juga boleh tembus pasaran dunia.Jimat dalan kos. Maybe perniagaan perabot ini mahal kos nya.Tetapi apasalahnya peniaga perabot membuat consignment kepada yang berminat.-Just Pendapat-  
11. Mat 5 - Wed 14/Jul/2010, 10:08am
ada orang nak beli perabot berminat pada design, kalau design menarik perhatian baru beli. ada yang nak murah je, kualiti belakang kira. ada juga nak yang tahan lama, design tak berapa cun pun tak kisah punya.

cubala gabungkan design menarik,harga berpatutan dan kualiti yang mantap untuk tarik perhatian pembeli.

m6hidrogen.blogspot.com  
12. Siti Zuraidah Mahmud - Mon 19/Jul/2010, 11:46am
saya pun terbeli barangan perabot murah, tapi kualiti outlah.
Brgn cavenzi murah, tapi okkah kualitinya?
Kena selalu buat promosi gila2 lah ada juga tgk kedai perabot yang bungkus.
Kalau perabot jati boleh dapat murah, itu mmg baguslah. Kat semenanjung ni mahala sangatlah, dari sarawak boleh dapat murah.  
13. Mohd Faisal Bin Ab Rahman - Mon 19/Jul/2010, 10:03pm
salam....
kalau cik berminat untuk berniaga perabot jati.saya boleh bagi tunjuk ajar kerana saya ada niaga perabot jati.penawarn saya agak berbeza kerana saya sendiri masih belajar di indonesia.

apa-apa email:prince_cancer888@yahoo.com
msia:019 2532170
indonesia:+628192021579  
14. Mohd Zarul - Wed 28/Jul/2010, 1:57am
sesiapa berminat mahu membeli perabot jati dgn harga murah ctc sy yee


zarul74@gmail.com  
15. Jason 4 - Fri 6/Aug/2010, 3:41am
jika perlu memebuat loan..
sila email saya..
aneap_endut@yahoo.com  
16. Mohd 25 - Sat 28/Aug/2010, 2:41pm
salam,
camna nk dapat perabot 2nd hand dari singapore?
tq  
17. Juhan - Wed 22/Sep/2010, 2:02pm
kalau nak buat perniagaan perabot kena ada link dgn pengusaha perabot cina di sg buloh n muar. sebab disini tmpt lubuk kilang perabot  
18. Mohd Faisal Bin Ab Rahman - Wed 22/Sep/2010, 11:57pm
BERITA BAIK bagi pemilik kedai PERABOT JATI/yang BARU ingin menjalankan perniagaan ini.

Saya MOHD FAISAL BIN AB RAHMAN menjalankan perniagaan PERABOT JATI di Machang Kelantan.Dimana semua perabot jati diambil di Indonesia sendiri kerana saya masih bekajar disana.
BAGI YANG INGIN BERNIAGA, SAYA juga ada menjalankan PERKHIDMATAN membeli dan menguruskan pembelian perabot jati di jepara indonesia
dengan harga yang sama seperti encik/cik sendiri
yang kesana untuk borong barang.

KELEBIHAN yang saya tawarkan adalah:

Encik/Cik

-tidak perlu menghabiskan perbelanjaan tiket
flight,makan dan penginapan untuk kesana.{baik
guna duit tu buat beli barang}

-masa selama pembuatan sampai finishing dan
pembungkusan saya yang uruskan sebab saya masih
belajar kat indonesia.

-lebih selamat dari berurusan dengan orang
sana{indonesia}

-kontena saya boleh tolong uruskan sampai depan
rumah

-qualiti dan saya akan sentiasa berikan yang
terbaik

-kalau ambil harga borong barang yang dah dekat
malaysia memang cukup berbeza dengan harga dekat
sana kerana sana jauh lebih murah.

-dari ambil franchise perabot jati di sini yang mahal dan untung pon ciput, lebih baik anda memulai sendiri dengan mendapat untung lebih besar sebab modal murah dan tidak terikat dengan mana-mana peraturan

-konsep yang saya jalankan adalah lebih kepada perkhidmatan TOLONG BELI DAN TOLONG URUS dimana caj yang dikenakan adalah tergantung anda nak bagi berapa asal tidak kasihan kepada anda dan tidak kasihan kepada saya.

-untuk lihat katalog sila layari facebook saya

-bagi tujuan pembelian pakai sendiri dalam kuantiti sedikit adalah tidak digalakkan kerana kos pengangkutan dari jepara ke tempat anda agak mahal.tapi harga masih jimat sedikit dari harga pasaran disini dan masih tetap untung.

saya juga ada membekal perabot buluh dan rotan
indonesia.sekiranya encik/cik berminat, boleh lah
hubungi saya.BIMBINGAN AKAN DIBERIKAN KEPADA YANG BARU AKAN MEMULAI PERNIAGAAN

MOHD FAISAL BIN AB RAHMAN
KG CHANOR 18500 MACHANG
KELANTAN.

TELP MALAYSIA:+6019 2532170
TELP INDONESIA:+62819 2021579
FACEBOOK:mofaar_furniture_enterprise@yahoo.com  
19. Nawawi 4 - Thu 25/Nov/2010, 12:32am
Saya baru 9 bulan masuk rumah baru. Merata-rata saya survey kedai perabot di Perlis dan Kedah. Kebanyakan perabot harga bawah RM4000 dibuat dari chipboard. Nampak cantik, harga macam 'quality product' tapi rupanya chipboard dibalut formica atau melamin. Entah berapa kali ganda untung pengilang dan peniaga perabut.

Kalau boleh buat perabot dari solid wood, cantik (tak macam perabot jati tahan lama tapi rekabentuk 'old fashion') suatu hari nanti boleh 'conquer' pasaran.  
20. Zi - Wed 8/Dec/2010, 11:13pm
cik nawawi:abg sy jual perabot jenis highclass..bunyi mcm mahal, tp murah n berkualiti..yg mcm tauke2 cina jual tu diaorg da tambah 3 kali ganda dr harga kos sbb tu jd mahal..almaklumlah nk cover sewa kedai 30k sebulan,gaji pekerja lg dll...abg sy ble dpt harga murah dr showroom sedangkan material yg sama....betul,,,,,bila tgk kedai abg sampoi jer..sewa 2k je sebulan....tp brgnya gah2..sbb tu abg ble jual murah....kwn2 majalh, jk nak masuk rumah br...nak beli sofa,katil,tilam,dining set...cll abg sy:0162671871.....datuk2 pun beli ngn abg ..nk jimat..  
21. Masmiza - Wed 29/Dec/2010, 1:48am
Saya tgh cari katil hospital.. ada sapa2 tau x.. second hand ke..  
22. Nur Aliya - Fri 31/Dec/2010, 2:38pm
saya menjual perabot terpakai dari SIngapore. barang2 dari singapore sangat berkualiti dan berjenama dan tahan. boleh layari www.perabotgarage.com atau facebook kami perabotgarage.com atau boleh email sebarang pertanyaan di perabotgarage@gmail.com

hubungi saya Cik Aliya 019 3271187

harga masih boleh di runding
we don't buy,we help you buy

terima kasih  
23. Hatizal - Fri 21/Jan/2011, 12:55pm
saya nak tanya sapa yang buat sofa restoration or reupholstery business? saya nak belajar kalu ada yang sudi bagi kursus or apprenticeship.
0196645735 tizal
hatizal@fotomomo.com  
24. Zaharibj - Thu 10/Feb/2011, 12:07am
Berminat nak beli perabut Pakistan...sila lawat kat sini http://jimatbiz1.blogspot.com/
Harga boleh bincang...mahu jual murah-murah, runcit dan borong.
Call 0133914176 - zahari  
25. Aishah Gold - Fri 18/Feb/2011, 3:54pm
you all tak berminat ke nk joint pelaburan emas at international market... Kalau berminat... email kpd saya.. sitiaishah86_gold@yahoo.com  
26. Ieta1705 - Tue 26/Jul/2011, 4:19pm
Kami adalah pembekal perabot yg dihasilkan dari kilang kami sendiri di Kajang,Selangor. Kami menerima tempahan perabot rumah, pejabat dan sekolah, kabinet dapur, ukiran kayu dan lain-lain yang berkaitan dengan kayu mengikut design anda atau design kami.
Anda boleh mendapatkan perabot dgn harga yg amat berpatutan. Jangan segan hubungi kami.
Untuk pertanyaan lanjut, sila hubungi:
En zulkifli (017-9877402)
Sila nyatakan nama saya (ain-marketing) semasa berurusan dengannya. terima kasih.  
27. Ieta1705 - Tue 2/Aug/2011, 4:49pm
sekiranya anda tidak dapat menghubungi en zulkifli,
anda boleh hubungi:
cik ain (013-3063435/017-2674943)  
28. Rohaizaf - Sat 31/Dec/2011, 3:41pm
saya berminat nak buka kilang perabot kayu getah, sebab kawasan saya banyka kebun getah...tapi tak ada kemahiran dalam pembuatan perabot,,,siapa bleh tlng tunjukkan saya cara nak merealisaikan cita2 saya..semoga Allah bakas jasa baik anda.  
29. Mayazahara - Mon 9/Jan/2012, 10:15pm
pembekal kayu bakau , nibong n chengal 0129829320  
30. Rosiani Jaafar 3 - Fri 10/Feb/2012, 9:39am
Inginkan bekalan kayu cengal terus dari kilang kayu email saya di ilhamkarisma@gmail.com  
31. Bahari 2 - Thu 30/Aug/2012, 3:48pm
Salam perlukan Industrial Designer/3D Designer untuk produk perbaut anda? hubungi saya : saiful :017-980 2953  
32. Kurnia 2 - Wed 19/Sep/2012, 11:50am
Kami menawarkan mesin ukiran kayu (CNC Router Machine) bersaiz kecil dan sederhana pada harga TERMURAH di pasaran.

Mesin ini memudahkan anda untuk membuat ukiran 3d, ukiran 2d pada kayu dengan cepat dan menjimatkan tenaga kerja.

Lawati kami di:-
http://kurnia-alrizq.blogspot.com/

Email kami untuk maklumat lanjut.
kurnia.alrizq@gmail.com
012-5974968 (En. Azam)
012-3647189 (Pn. Suraya)

Kami juga menerima tempahan untuk mesin cnc router bersaiz yang lebih besar.  
33. Ainzuddin 3 - Sat 16/Mar/2013, 1:31am
Baru operasi..menerima tempahan perabot.
email:Tikden2011@gmail.com  
34. Hadi Mohd - Tue 23/Apr/2013, 4:19pm
Salam. Saya baru berjinak dlm dunia perabot. Perabot yg saya reka mengikut konsep saya sendiri. Bengkel dan peralatan telah ada. Cuma sy memerlukan biz partner yg mmpunyai minat yg sama dlm biz perabot. Sy ingin biz partner yg proaktif utk brsama sy memikirkan idea. Call 0133257151  
35. Syaz 60 - Wed 2/Jan/2019, 11:52pm
Saya berminat nk buka kdai perabok .sape2 bleh tak ajar saya mcm mna?dan modal brapa? 01119776230/0199622759  

Page 1   (Total 35 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..