Penternak Lembu/Kambing/Ayam Diperlukan! (Ingin Melabur - Kedah)
Ahtan1243 - Tue 10/Jan/2012 1:03pm [Last Comment]
saya ingin melabur dalam biness penternakan tapi xtau nak mula dari mana . dan ingin mencari penternak yang berpengalaman untuk berkongsi . yang dari kedah akan diutamakan !atau ada kursus penternakan yang boleh diperkenalkan ?

contact : tyangzhe@gmail.com

Niche: Penternak Ayam | Penternak Lembu | Penternak Kambing | Mencari Pelabur
     
  1. Mohd Faizal Abd Rahim - Tue 10/Jan/2012, 1:10pm
    slm den ado reban utk ternak ayam ngan lembu ko poie la buat ataupn kito bolo samo2 ayam tu lembu kat tampin ns.nk tengok bole anytime.ingat nk on kan ayam kacuk call la dulu bincang sonang 0126530684,den ado modal tp tu utk bisnes lain x boleh nk kaccau.  
  2. Azmar 2 - Tue 10/Jan/2012, 1:52pm
    LATAR BELAKANG SYARIKAT

    Alfathannurab resources di asaskan dan di miliki oleh dua adik beradik.Puan Rohayu dan Cik Shakirin Abu Bakar .Syarikat adalah milik penuh bumiputra.
    Bermula dengan perniagaan kecil kecilan mengedar kerepek dan jeruk.Selari dengan asas penubuhan syarikat untuk meperkasakan ekonomi bumiputra serta berkonsepkan islam serta halal.Syarikat telah memperluaskan lagi bidang perniagaan dengan memasuki bidang ternakan.
    Bidang ternakan yang di ceburi adalah menternak lembu dan kambing secara fidlot.

    PELUANG KEPADA PENTERNAK
    Kepada para peminat ternakan kambing, atau mereka yang ingin menceburkan diri dalam penternakan kambing, kami sarankan? JANGAN TERBURU-BURU? Dapatkan maklumat dan latihan yang secukupnya
    Tanah adalah faktor utama didalam bidang penternakan.Tanpa tanah samada milik sendiri atau sewa penternakan sukar di lakukan.Untiuk membina kandang serta pasarana ternakan lembu dan kambing fidlot memerlukan modal yang agak besar mencecah ratusan ribuan ringgit..
    Walaupun industri ini mempunyai potensi yang besar, namun keuntungan tidak datang menggolek. Sumber penternakan anda itu perlu diteliti, dan dikaji sebelum membuat keputusan. Jangan sampai kita kecewa setelah menceburkan diri, mengorbankan masa dan berbelanja besar, apa yang disangka tidak menjadi kenyataan?

    Diatas kesedaran ini kami di Alfathannurab Resources ingin membuka peluang baru kepada penternak penternak baru untuk memulakan perniagaan tanpa tanah dan kandang
    Alfathannurab Resources menyediakankan kandang lembu serta kambing untuk di ternak secara fidlot untuk penternak -penternak baru .Kadar sewaan adalah seperti berikut

    Ternakan Cara Ternakan Kadar Caj
    Lembu Fidlot RM 5.00 @ sehari
    Kambing Fidlot RM 2.00 @ sehari

    ? Kadar caj ini termasuk kos pemakanan /kos buruh /kos penjagaan kesihatan.
    ? Ternakan hendaklah di beli sediri oleh penternak dan di hantar ke ladang atau boleh di beli di ladang tempat kami menyediakan perkhidmatan ini.
    ? Penternak yang mengambil peluang ini hanya perlu menjual ternakan mereka sendiri.
    ? Cara terbaik untuk permulaan menceburi bidang penternakan.
    ? Tiada kos tersembunyi.

    Cara berkurung atau fidlot
    Lembu sentiasa di dalam kandang dengan mendapat makanan bermutu dan air bersih secukupnya. Makanan diberi samada rumput atau dedak atau campuran kedua-duanya diberi pada kadar berat kering 3 ? 5 % dari berat badan lembu setiap hari. Rumput diberi pada waktu pagi manakala dedak pada sebelah petang.
    Dengan cara ini anak lembu jantan muda pada berat asal antara 150-200 kg. akan digemukkan kepada berat akhir antara 350-400 kg. dalam masa kira-kira 6 bulan. (insyaallah) . Makanan bermutu yang halal digunakan berupa rumusan tunggal seperti PKC atau campuran dedak PKC dengan bahan-bahan makanan lain seperti rumput dan sisa-sisa pertanian yang lain.

    Para penternak hanya perlu membuat penjualan ternakan mereka.Mudah bukan?Penternak tidak perlu mengeluarkan
    1. Kos Sewa atau pemilikan tanah
    2. Kos Rawatan / perubatan ternakan
    3. Kos Pemakanan halal ternakan
    4. KosBekalan elktrik
    5. Kos Bekalan Air
    6. Kos Pekerja
    7. Kos Pembinaan Kandang serta kos baik pulih
    8. Kos Pembinaan infra ladang seperti rumah pekerja /pagar/biosekuriti .
    9. Kos Pengangkutan

    Selain dari pakej kandang ternakan kami juga menyediakan pakej kambing akikah serta lembu korban.

    Lain lain perkhidmatan seperti di bawah?
    a. Kambing golek (BARBEQUE)
    b. Sembelihan
    c. Melapah dan mencincang
    d. Memasak serta menghantar
    Untuk maklumat lanjut sila sms ke
    019 2777866
    019 2434866
    Atau email pertanyaan ke alfathannurab@gmail.com
    Lawatan keladang boleh di aturkan sekiranya berminat.Rebutlah pelua gini kerana tempat adalah  
  3. Asmah 5 - Tue 10/Jan/2012, 5:20pm
    Cuba search kat google>> MJ Fatonah or Fathonah (if x silap)... Syarikat bumiputra... ada mcm2... sediakan latihan & kursus yg diperlukan.. link dgn PPM, MARDI, etc... Byk info blh dipelajari.. Semoga berjaya...  
  4. Nabil 2 - Thu 12/Jan/2012, 2:58am
    salam tuan, sila check email  
  5. Ahtan1243 - Thu 12/Jan/2012, 3:08am
    terima kasih asmah 5 ..  
  6. Mohdazrie - Fri 13/Jan/2012, 9:14am
    saya penternak ayam kampung asli sekarang tgah buat pembekalan anak ayam kampung untuk jabatan veterina selangor.perlukan modal dari pelabur.

    untuk 20k - cukup setahun saya bayar 20k+30% dari jumlah fund yang dilaburkan.

    untuk 150k - cukup setahun saya bayar 150k+30% dari jumlah pelaburan

    kalau berminat boleh hubungi saya 0136290496  
  7. Ahanuar - Sun 15/Jan/2012, 2:35am
    Salam.kalau betul minat nak bela ayam daging guna reban tutup,hubungi saya.saya nak buat reban tak jauh dari ALOR SETAR.0193894367.saya nak cari rakan JV YANG AKTIF SAJA.  
  8. Am 47 - Tue 17/Jan/2012, 1:37am
    Azmar 2 = mcm mane care nk dptkn ank2 lembu sblum perniagaan..mgikut pengiraan dlm 6 bulan sewaan sebnyak RM900..

    harga market penjualan???
    dalam brape keuntungan yg dprolehi..

    dan dalam brape kos plaburan dperlukan??  
  9. Mfaniaga - Wed 18/Jan/2012, 5:40pm
    ingin dapatkan lembu fidlot?sila layari http://cattlefeedlot.blogspot.com  
  10. Boykl - Thu 19/Jan/2012, 11:51am
    Saya menjalankan pemasaran untuk jualan hasil ternakan (jualan daging lembu) bagi pasaran di lembah kelang... oleh kerana modal terhad maka pasaran kini sekadar yang termampu... jika berminat bolehlah bersama saya dalam memasarkan ternakan dengan kadar keuntungan melebihi 30% setahun... T.kasih... email saya di yuri_perniagaan@yahoo.com  
  11. Siti 345 - Wed 25/Jan/2012, 11:17am
    Jom kita buat kira2 sat...Tahun 2008, dgn premium RM150, client dapat sum insured RM100 ribu+medical card. Tahun 2011, dengan premium RM150, client dapat sum insured RM20-RM30 ribu+medical card. Jauh betul beza benefits yang dapat dari tahun ke tahun disebabkan kos perubanatan yg meningkat. Buat kawan2 yang belum ada insurans+ medical card, usah bertangguh & berlengah2 lagi.

    Contact saya di ain_prudential@yahoo.com @ 019-5723440 untuk free consultation dan quotation.  
  12. Azira Aziz - Sun 29/Jan/2012, 2:59pm
    saya juga berminat dengan penternakan lembu/kambing/ayam. any info or peluang untuk tlg email saya.

    aare_gee@yahoo.com

    tq  
  13. Azrol 4 - Mon 30/Jan/2012, 4:06pm
    kalau perlukan bangsal lembu sedia ada untuk dijual
    017-5180233  
  14. S Adni - Thu 23/Feb/2012, 9:40am
    Salaam.
    Modal Permulaan (Seed Capital) diperlukan untuk projek pertanian integrated sebanyak RM50,000 sahaja bagi menguruskan kemasukan modal asing permulaan sebanyak US$5 juta kesini.

    Projek yang akan dijalankan adalah pertenakan ayam aircon serta pusat penyembelihan halal di Selangor. Masalahnya ayam dimakan oleh umat Islam dan penternak dan pembekal sekarang adalah dari bukan Islam. Banyak ayam yang dibekanlan meragukan dari segi syarak sekarang.

    Yang bermodal boleh meminjamkan kepada kami keseluruhan RM50,000 atau minima RM 5,000 per lot atau gandaannya untuk tempoh 10 bulan sahaja. Kami berikan pulangan sebanyak 30% sebulan selama 10 bulan sahaja dan pinjaman akan dilunaskan sepenuhnya selepas 10 bulan atau lebih awal.

    Pinjamkan kami RM5,000 dapat RM1,500 sebulan x 10 = RM15,000 + Pokok RM5,000 selepas 10 bulan. Jumlah semua RM20,000.

    Jika pinjamkan kami RM10,000, dapat RM3,000 sebulan x 10 bulan = RM30K
    + Pokok RM10K. Jumlah RM40K.

    Surat Perjanjian boleh dibuat dipejabat Peguam atau mati setem.

    Pembiayaan ini diperlukan segera untuk mendapatkan kelulusan pengiriman wang dari luar negara ke sini sesuai dengan keperluan Patriot Act USA.

    Yang berminat sila hubungi melalui: monggotrust@gmail.com  
  15. Bono 2 - Mon 27/Feb/2012, 2:01pm
    salam....

    berminat untuk invest dlm "penternakan ikan ketutu" ?
    - Market RM70 - RM90 per kg.
    - dh buat research 8 tahun + kursus2 perikanan & khas ikan ketutu.
    - berkait rapat dgn research dr universiti tempatan.
    - "pembenihan + pembesaran" > hanya modal awal diperlukan ... detail diterang dlm mail email...
    - 30% pelabur : 70% penternak
    - set new sdn. bhd. > accountant jaga a/c
    - RM200k needed
    - target monthly (after a year) RM700k montly > devide 30 : 70

    detail on mail soulbuilders@yahoo.com  
  16. Syed Naufal Putra - Thu 8/Mar/2012, 10:49pm
    Saya pelajar lepasan Diploma Kesihatan Haiwan dan Penternakan UPM..kalau nak minta join venture dan kepakaran insyallah saya boleh membantu. Penternakan,Pertanian, Perikanan dan Perladangan. TQ. (putravetupm@gmail.com)  
  17. Aiman Khalif - Sat 17/Mar/2012, 6:31pm
    kami bole guide dan train kambing impot australia  
  18. Sya 99 - Wed 21/Nov/2012, 3:51am
    Tlg email detail
    Red.raiden@yahoo.com  
  19. Rubiescorner - Sun 6/Jan/2013, 11:40am
    Saya berminat tlg email maklumat detail. Terima Kasih  
  20. Che Jaafar - Thu 19/Feb/2015, 2:49pm
    Assalamualaikum sy berminat utk menternak lembu. Memandangkan tanah milik ayah sy kosong. Sy memerlukan kursus utk menternak lembu. Ada apa2 info boleg membantu.. chejaafar serdang kedah. No h/p: 0125049343  
  21. M Asri 11 - Mon 2/May/2016, 2:29pm
    Salam kalu nk kayu bt reban n kandang blg wsup kta..0125795446  
  22. Snibsaglobal - Mon 15/Jul/2019, 10:37am
    salam

    sesapa ingin menderma dalam pogram penternakan ayam bawah pertubuhan amal.sila wasap ke 01135959551. Tiap derma rm250 akan mendapat manfaat rm13 seumur hidup.cepat sebelum ditutup penyertaan  
Page 1   (Total 22 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Channel - Idea Bisnes


https://www.youtube.com/c/YaniInTheHouse

Kami akan memaparkan senarai idea perniagaan yang menarik di Malaysia. Klik link diatas untuk melihat senarai video di Youtube.com dan jangan lupa LIKE dan SUBSCRIBE untuk mendapatkan makluman video terbaru dari kami!
Laksa Utara Popular di Bandar Baru Bangi dan Laksa Kelantan
Apa beza Laksa Utara dan Laksa Kelantan? Ada berapa jenis laksa di Malaysia? Kami ke Gerai Ridup Rimba di Bandar Baru Bangi untuk menikmati laksa utara yang sedap dengan cendol yg ohsem. Gabungan 2 menu ini sangat sesuai dijadikan pakej bisnes makanan. Kami juga senaraikan 5 lagi laksa di Malaysia untuk video seterusnya nanti.
Makan Lemang To'ki dan Bakar Lemak di Kolam Air Panas Bentong
Mari kita belajar dari Lemang To'ki di Bentong cara beliau berniaga. Bisnes ini sesuai untuk sesiapa yang mempunyai tanah di kampung yang dekat dengan jalan besar. Di Bentong juga terdapat Kolam Air Panas popular dengan 3 peringkat kepanasan. Berendam dalam kolam ini dipercayai boleh menyihatkan kulit dan badan. Juga boleh membakar lemak lemang yg baru dimakan tadi :-)
Cara Niaga Nasi Lemak RM1 yang Paling Betul - CT Garden KL
Ramai peniaga menjual nasi lemak RM1. Tetapi tidak ramai yang mengetahui cara yang betul untuk menghasilkan keuntungan. Lihat bagaimana restoran ini berjaya menarik pelanggan pelbagai peringkat bajet untuk menikmati keenakan nasi lemak dan pilihan lauk pauknya.
Berniaga Kuih dari Rumah dengan Instagram
Zaman media sosial tak perlu lagi menjual kuih di tepi jalan. Berniaga dari rumah pun pelanggan datang berduyun-duyun. Lihat bagaimana Kak Zu menggunakan Instagram untuk menarik pelanggan datang membeli. Habis licin setiap hari :-)