Pelaburan ASB Modal RM6408 Keuntungan RM16,021 - RM6408 = RM9,613
Syahmisadzali - Sat 2/Feb/2013 10:30am [Last Comment]
SITUASI LOAN 100K 30 TAHUN THEN TERMINATE PADA BULAN KE-37...INSTALLMENT 534..

tahun 1---534 X 12 (1 tahun payment)= RM6408
dividen yg dijangka 8%, so 100,000 X 8%= RM8000

tahun 2---- setelah dpt dividen RM8000,so amik RM6408 dr dividen untuk byr installment tahun 2
RM8000-RM6408=RM1592 balance..

ok sedar x sedar lepas setahun baki loan tuan dr 100,000 pada mula dah berkurang,,yelah da byr sethun mesti lah ade kurang sikit kan...
selepas setahun baki dah berkurang dr RM100,000 menjadi RM98,383,ini adelah outstanding balance tahun pertama..

ok mcm mana pulak outstanding balance selepas 3 tahun?
selepas 3 tahun baki dah berkurangan kpda RM95,163...

apa yg tuan dapat selepas 3 tahun?
dengan berbekalkan modal hanya RM6408..??
- RM1592X2tahun=RM3184
-ammortize loan@outstanding balance=RM100,000-RM95,163=RM4837
-dividen tahun ke 3= RM8000

so total RM3184+RM4837+RM8000=RM16,021

Modal RM6408
keuntungan RM16,021-RM6408=RM9,613
return on investment (ROI)= RM9613/RM6408X100%=150%
ROI 1 tahun= 50%

JOM buat ASB loan dgn saya!!!
013 3781239 (syahmi sadzali)

Niche: Pelaburan Saham Unit Trust
 
1. Popo90 - Mon 4/Feb/2013, 3:04am
nak tau bank apa ni..? maybank, cimb or rhb? which one is more better..?
email saya kalo ada info ttg asb loan popo3677@gmail.com  
2. Ismailba - Mon 4/Feb/2013, 8:19am
Salam semua, saya menjalankan perkhidmatan edaran risalah untuk semua jenis produk servis dan perniagaan terutama produk kewangan.

diseluruh lembah Kelang. Minimum 1000 helai.

mail distributor
0136012207 whatsapp/viber
0361775970
ismailgroup@ovi.com  
3. Syahmisadzali - Mon 4/Feb/2013, 9:40pm
popo90 sy dr cimb....ok nnt sy email info ttg asb pd cik ye...  
4. Kamarul 16 - Thu 7/Feb/2013, 3:29am
utk pengetahuan semua, sy byr rm1230 monthly utk loan asb rm200k dari cimb. anda tau brp cimb charge utk interest dia every month? almost rm79x from rm1230 yg sy byr setiap bln. so sbnrnya, sy hanya membyr lbh kurang rm430 every month utk pinjaman pokok. Last2 Anda tau brp baki loan asb sy dgn cimb walaupun sy sudah mmbyr sbyk 36 bln? Jwpnnye rm188k. So, untung bersih saya jika sy terminate loan asb sy ialah rm200k-188k=12k shj. Anda semua bygkan. Sy yg pinjam hingga rm200k ni hny untung bersih sbyk rm12k utk 3 thn, inikan pula pinjaman yg amountnye ciput. Lg satu, anda semua jgn lupa utk tmbh hutang insuran dlm loan anda. Utk loan rm200k, insurannye dlm rm4-5k. So, total pinjaman sy rm204k. KESIMPULANNYA: SKIM NI TERLALU BYK MKN RIBA'. Dinasihatkan bnk2 yg buat skim ni berubah sblm terlambat. Sekian. INI ADALAH FAKTA BKNNYE AUTA.  
5. Syahmisadzali - Fri 8/Feb/2013, 12:27pm
mesti xtahu yg asb ni ade dividen...ok..so klu pinjaman 200k..divident klu 7% setiap tahun dah dapt dlm 14k..klu dah 3 tahun dpt dlm 42k..tambah dengan 12k menjadi 54k...insurans tu pulak adalah sebagai perlindungan jika pencarum meninggal dunia xde la tinggalkn hutang pada waris....nk bercakap pasal riba??loan kereta,loan rumah,loan motor,personal loan..semua riba ye....klu islamic bank pown kenapa nk ade interest juga??kn interest tu riba... time zaman bank belum wujud ye apa2 loan mmg xde riba...bila kita komen tentang sesuatu itu fikirkan apa benefit yang boleh dapat..mcm asb loan ni, ia mengajar seseorang untuk menyimpan supaya tidak susah di masa hadpan..klu nk bekerja sehingga umur 80tahun itu saya xkesa..tapi xkn selamanya nk bekerja sampai mati..so baik berehat..boleh beramal ibadah xdela nk fikir pasal duit je time tua nnt..last2 meminta2 pada orang...klu xmalu xpela...jangna marah ye...sekadar memberi pendapat...  
6. Kamarul 16 - Sat 9/Feb/2013, 12:54am
Terpaksala aku tulis pjg lbr utk bdk yg masih blur ni. For ur info, Dividen asb setahun 8% x rm200k = rm16000.
installment utk setahun, rm1230 x 12 = rm14760. Untung lebihan dividen lepas tolak installment utk setahun= rm16000-rm14760=rm1240
Kat statement loan asb aku nyatakan yg rm790 akan ditolak setiap bulan sebagai interest. Ini bermaksud, interest utk setahun loan asb aku ialah rm790 x 12 = rm9480 !!
So, hutang pokok aku yg telah dibyr utk setahun ialah rm14760 - rm9480 = rm5280.

Jadi utk 3 thn, hutang pokok yg aku telah byr ialah rm5280x3=rm15840.

Keuntungan lebihan dividen asb utk 3 thn pula ialah rm1240x3=rm3720(yg mmg aku dah blanja habis utk keluarga)

Lastly, bila masuk 3 tahun dan 1 bulan, aku pun nak terminate loan asb aku dan ko tau brp yg aku bakal dpt? Ni ha.. baki loan yg aku dpt rm15840-rm5000(insuran nyawa utk loan 200k)= rm10840!!!

Apa? selama 3 thn ni hutang loan asb rm200k aku hanya menyusut sbyk rm10840. Mana perginya byran blnn aku sbyk rm1230x36=rm44280 tu? Tak ke riba yg melampau ke tu??Aku rasa ko ni tukang promote loan asb ni je, bknnye ko buat pun loan asb ni. Try le join loan asb dgn cimb or mane2 bnk lepas chinese new year ni. Nnt lps 3 thn, br le ko terkedu tgk balance hutang ko dgn pihak bnk.

PERLU DIINGAT, CARA PENGIRAAN INTERST UTK LOAN ASB TAK SAMA DGN LOAN KERETA, LOAN RUMAH, LOAN PNJMN PRIBADI DAN LAIN2. AKU DAH TERKENA BRO.

Renung2kan dan selamat beramal.  
7. Muhd Al Fizan Bin Mat Rodi 2 - Sun 10/Feb/2013, 3:11am
PERHATIAN,PERHATIAN........

aslmkm...?kpda warga majalah sy ingin memberi peluang untuk menjana pndapatan pasif anda...pd 15/02/2013 ini sebuah cmpny investment dari DUBAI akan mengembangkan perniagaan nya di Malaysia...

cmpny ini menjalankan aktiviti melabur pada mata wang dinar iaitu mata wang syariah...

nasihat sy kpda anda jadi lah org yg paling terawal di dalam pelaburan ini...kerana bnyk perkara yg baik dn mnguntungkan yg anda akn dapat di dalam cmpny ini...

sy pun tdak mahu berbual pnjang lg..di sini apa yg sy blh katakan pada anda semua ,sila lah jd yg terawal kerana org yg terawal sahaja akn cepat menemui kejayaan dn cita2 mereka...jadi rebut lah peluang ini...sy sertakan pakej :

usd100
sehari roi usd1.3% = usd1.3
usd250
sehari roi usd1.4% =usd3.5
usd1000
sehari roi usd1.6% =usd16
usd5000
sehari roi usd1.8% =usd90
usd10,000
sehari roi usd1.9% =usd190

ROI di pecahkn kpda 2 bahagian
1.E-cash 70% =withdrawal
2.E-wallet 30%=register/renew acc

untuk keterangan lanjut anda blh mghubungi sy En.fizan 013-2787771

sekian terima kasih....  
8. Nik 143 - Tue 12/Feb/2013, 10:51am
Saya juga suka brkongsi loan asb...asb islamic mybnk.....sbb mengjr kita menyimpan...dan di hujung tahun saya tahu saya boleh brbelanja utk keluarga....dan jika saya meninggal, saya ada insuran asb trsebut, yg saya difahamkan pewaris akan terima on d dot sebyk mana loan asb kita tu....sekurang2 nya mereka tidak meminta2 dan kita meninggalkan sedikit harta....apapun brfikirlah secara positif dan trpulang pd individu,,,jgn caci n cerca...semoga hidup kita dlm redhaNya sentiasa...aamiin..  
9. Syahmisadzali - Thu 14/Feb/2013, 12:28am
jap2...bulanan rm1230?untuk berapa tahun tu?xkn 30tahun?or 25tahun?

asb loan ni membantu mendisiplinkan diri untuk menyimpan..kenyataan sy berkenaan 3 tahun then terminate di atas tu adalah untuk bagi sesiapa yg tiba2 ada masalh kewangan..so at least xdela susah payah nk buat pinjaman..fikirkan jangka panjang,ianya lebih menguntungkan kita pada masa hadapan..adakah kita confirm akan ada 200k selain duit kwsp pada 20tahun akan datang??rajin ke kita menyimpan setiap bulan?mungkin ada buruk baiknya setiap bende tu..spt asb loan ni,mungkin sbb interestnya,tetapi pada waktu hadapn dimana kita perlukan duit,kita ada duit tersebut...kesimpulan terpulang pada diri masing2 setiap orang mempunyai pandangan berbeza2 terhadap sesuatu..

Cara terbaik meramalkan masa depan Anda adalah dengan menciptakan masa depan itu sendiri.

Renung2kan dan selamat beramal.=)  
10. Nurul Jannah 2 - Fri 15/Feb/2013, 11:55am
hai...salam.. boleh x bg sy step nk terminate asb loan nih?? sy bayar cantik every month.. baru jer setahun.. caner?? loan 50k..monthly rm31+ @easy rhb.. huhuh

& ape effect klu sy terminate?  
11. Hasry - Fri 15/Feb/2013, 12:18pm
SALAM SEMUA...SAYA NAK BUAT LOAN ASB..TAPI BLACKLIST LA..SAPA2 LEH TLG..SAYA NAK BUAT 200K... THANKS...SILA HUBUNGI SAYA 0173526658  
12. Syahmisadzali - Fri 15/Feb/2013, 3:53pm
salam nurul jannah..klu easy rhb ade lock in period...so mmg xboleh terminate dlm masa 3 tahun..after 3 tahun mungkin boleh...  
13. Syahmisadzali - Fri 15/Feb/2013, 4:01pm
salam hasry..klu blacklist tu mana2 loan susah cikit..if dah clearkan nama baru boleh buat..  
14. Kamarul 16 - Sat 16/Feb/2013, 1:52am
Aduhai.. nak kena explain lg. Kali ni aku nak tny pasal aku punya loan asb. Kat atas aku dah tulis yg selama 3 thn aku byr loan asb balance hutang aku masih rm188k. So, anggaran untung aku ialah rm200k - 188k = rm12k(utk 3 thn). Bermakna setahun aku dapat rm4k. Loan aku ikat 20 thn. So lepas 20 thn, aku hanya dpt rm4k darab 20 thn = rm80k. WTH? Cuba ko explain betul2 mcm mn aku yg sepatutnya dpt rm200k lepas loan aku habis (20 thn) hanya dapat rm80k walhal interest aku every month masih tetap dlm lingkungan rm790 tau!! Baik ko sebagai ejen explain dgn lebih detail pada prospek2 ko pasal terma dan syarat antara pihak bank dan PNB berkenaan charge interest dan agihan dividen. Jgn tau nak kenyang mkn komisyen sale je. Sila jadi ejen yg bertanggungjawab. Sila juga jawab soalan saya dlm bentuk kira2 math bknnye ayat2 manis.  
15. Hasry - Sat 16/Feb/2013, 4:11am
salam en kamarul...maaf menyelit..en kamarul dah pergi ke bank ke minta penjelasan dengan detail...setahu saya mmg laa ada interest...sebab tu di katakan loan ...asb ...sebab kita pinjam duit bank utk laburkan dulue...setahu saya la,...tapi biarla org yg lebih ariff menjelaskannya...  
16. Syahmisadzali - Sun 17/Feb/2013, 11:44am
Salam En Hasry,betul apa yg awk ckp...dah kata loan mmg la ade interest..klu xde interest bukan loan namanya...

Salam En kamarul,senang je soalan awk xperlu kira2 math budak kecik pown lg pandai..awk dah ikat utk 20 tahun kn? byr bulan2 kn?so klu loan awk habis iaitu (20 tahun) awk xdpt 200k awk tu,saman je bank 1 juta..or report pada PNB so saman la 1 juta lg..ok? =) bende ni bukan skim cepat kaya yg menipu orang bodoh yg nk kaya cepat tu..tp inilah realiti zaman ni,LOAN semuanya sama..interest dan bayar bulan..cuma ASB LOAN ni kita bayar dulu baru dpt duit berbanding loan lain dpt duit dulu baru byr..
Konsep sama je...
ADA FAHAM???

Btw time awk amik ASB loan ni,xtanya ke pada ejen or pada siapa yg awk amik ASB loan ni?dia xde terangkan apa2 pada awk?hurmm...xpe sy boleh bantu..jgn risaw ye...=)  
17. Kamarul 16 - Sun 17/Feb/2013, 10:16pm
Mmg sy dh agak awak akan jawab mcm tu. Kan betul, awak akan bg statement je. Bknnye kira2 yg sy mintak tu. Buat lawak je statement suruh saya saman bank. Dah confirmle kes ni akan berpanjangan dan for sure dia org x kisah byr fee lawyer beribu2. Kesimpulannye..malas sy nk layan thread ni lg. xda faedah. buang masa je. Baik esok sy gi soal siasat org2 bank tmpt sy buat loan asb ni. Ingatkan thread ni blh membantu. Ceh..Soryy coz bahasa sy mmg mcm ni kalo sy x puas hati. Bye2.  
18. Arashfx - Fri 15/Mar/2013, 11:30pm
Pastikan ASB loan tu Islamik,
kalu konvensional ASB jadi HARAM..
sbb RIBA itu jelas HARAM....
Jangan pikir UNTUNG jer.....

SEKADAR INGATAN.  
19. Norzihan 2 - Mon 18/Mar/2013, 4:42am
kesian en kamarul x faham cara nk buat duit melalui loan asb...

sy akan buat dan insyallah matlamat 1juta dalam akaun masa 50 thn nnt..dan asb loan salah 1 cara sy..  
20. Ahmad Fedaeez B Md Kamal - Fri 22/Mar/2013, 1:55am
Salam
Pernah dengar teknik2 asb
Loan asb vs car
Dgn loan asb 100k 25thn
Anda dpt beli sebuah proton persona dgn monthly rm5++ .
Cth
2013.amik loan asb 100k dgn monthly 5++
2014 apply kete baru dgn loan 9thn
Diveden 100k andaikan 8%=rm8000
Byr monthly kete setahun rm6++
8k-6k ade balance 2k
Mcm tu la smpai la 9 thun
So dgn 1 byaran bole dpt dua2 sekali
Power x....hehehe  

Page 1   (Total 20 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..