Maklumbalas Dari Pengusaha, Peniaga IKS Diperlukan!
Introducejob - Sat 20/Apr/2013 9:56am [Last Comment]
Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Baru-baru ini saya berkesempatan berjumpa dengan salah seorang ketua pengarah di salah sebuah agensi kerajaan yang selama ini banyak membantu golongan peniaga-peniaga IKS untuk menaiktaraf dan meningkatkan lagi product dan perkhimatan mereka.

Dengan pengalaman kerja dan connection yang saya ada, saya telah memberi beberapa cadangan yang boleh diketengahkan lagi kepada agensi kerajaan ini supaya agensi ini boleh banyak lagi membantu peniaga-peniaga IKS secara menyeluruh.

Disini, saya ingin mengumpul dan mendapatkan lagi maklumat dari peniaga, pengusaha atau pengilang tak kira dari pelbagai peringkat supaya boleh memberitahu masalah yang anda hadapi di kilang anda.

Sebagai contoh:
1. Anda mempunyai product yang bagus, resepi yang sedap tetapi tak dapat nak menampung pemintaan yang tinggi. Jadi, anda memerlukan "sesuatu" yang dapat membantu menyelesaikan masalah ini.

2. Anda mempunyai mesin di kilang tetapi menghadapi kesukaran untuk mendapatkan "part" gantian apabila mesin anda rosak atau anda tidak dapat mencari siapa yang boleh membantu anda. Atau anda tidak tahu mesin apa yang sesuai untuk kegunaan anda.

3. Anda mempunyai peningkatan tempahan yang tinggi dan anda ingin membeli mesin baru tetapi anda tidak mempunyai modal yang lebih untuk membeli mesin tersebut.

Diatas itu antara masalah yang sering dihadapi oleh pengusaha. Kesemua masalah diatas itu juga mempunyai jalan penyelesaiannya dan mungkin anda tidak tahu dimana dan siapa yang dapat membantu anda.

Oleh itu, saya berbesar hati ingin membantu anda semua. Anda boleh emailkan kepada saya product yang anda usahakan dan masalah yang anda hadapi sekarang.

Oh ya, saya tidak boleh membantu anda sekiranya anda mempunyai masalah modal untuk membesarkan perniagaan anda cuma saya boleh tunjukkan jalan sahaja.

Anda boleh emailkan semua masalah anda ke engineeringservices28@gmail.com

Tiada apa yang perlu dibayar. Saya cuma ingin menolong peniaga-peniaga IKS ini supaya lebih maju dan lebih berdaya saing.

Sekian.

Niche: Diskusi Bisnes
 
1. Wan Rosli - Sat 20/Apr/2013, 11:09am
Salam Tuan,

Terima kasih kerana tuan mempunyai niat yang amat murni. Tidak ramai individu yang mempunyai hatibudi seperti Tuan dan saya doakan Tuan dan sekeluarga diberkati Allah Swt...amin  
2. Introducejob - Sat 20/Apr/2013, 11:29am
Terima kasih Wan Rosli

Sebenarnya agensi kerajaan ni banyak menyediakan platform dan kemudahan kepada peniaga bumiputra & IKS, tetapi ianya tidak menyeluruh atau sehingga sampai ke peringkat bawahan.

Jadi, dengan pengalaman dan pengetahuan yang saya ada, saya cuba membantu.

kalau kita lihat, ramai pengusaha yang apabila ingin membeli mesin, mereka hendak yang murah dan membeli dari China. Adakan mesin yang mereka beli itu bersesuaian dengan kegunaan mereka dan dimanakan mereka hendak mendapatkan spare-part apabila mesin mereka mengalami masalah. Dari situ, harga sebenarnya akan jadi lebih mahal lagi. Mentaliti begini yang harus diubah sekarang.

Gunakan apa yang diperlukan dengan kesesuaian sahaja. Tidak perlu membazir duit dan mengsia-siakan bantuan yang diberi.  
3. Airist Management Resources - Sat 20/Apr/2013, 1:37pm
Salam..

Kawan sy ada kilang d ipoh perak.. kilang packaging.. sebelum ini beliau membeli madu lebah dan pack dikilang dan dipasarkan..

sy dlm usaha nak bekerjasama dgn beliau utk mencari pengeluar madu ttp mesti dibawah airistMR bg memastikan penghasilan madu lebah mengikut spec yg ditetapkan..

Mcm mana pihak tuan boleh membantu beliau dan sy.. kami menternak lebah di sg bt pahat perlis.. dalam usaha utk mencari perintis ternakan lebah madu dgn menganjurkan kursus utk memilih 15 individu yg benar2 ingin menternak..

kursus ini sekali shj.. dan target kursus adalah seperti berikut:-

Tarikh : 10 - 12 hb Mei 2013
Tempat : TERBUKA 15 PESERTA SAHAJA.
Lokasi : Pusat Ternakan Lebah Sg Batu Pahat, Perlis
Yuran : RM3500

Individu yang berminat sila hubungi dan booking untuk tempahan tempat.

wassalam..

airistmr@gmail.com / 0112-8476 124  
4. No Name 2 - Wed 24/Apr/2013, 11:50pm
Sy merupakan peniaga tauhu bakar, rojak buah & sotong kangkung. Kuah sy di buat sendiri & dpt maklum balas yg sgt baik dr pelanggan, ada yg beli kuah shj pun ada. Alhamdullilah. Sy buat semua dr rumah. Perancangan nk jadikan kuah kami sbg 1 produk. Kuah kami pun jika d olah sedikit boleh d jdkn kuah yong tau foo. Cuma tak tahu mcm mana nk mulakan.....hrp dpt bantuan. Terima kasih

mib.redr@gmail.com  
5. Introducejob - Thu 25/Apr/2013, 10:00am
AS SAlam AMR,
Saya kurang faham sedikit dengan penerangan tuan. Adakah tuan ingin mencari pengeluar madu atau tuan ingin mencari jalan utk meningkatkan pengeluaran product.

Boleh tak sekiranya tuan emailkan pada saya.

===========================

No name 2,
Sila emailkan pada saya. Nanti saya cuba perincikan apa yang tuan perlu lakukan untuk permulaan.  
6. Munirulamin - Thu 25/Apr/2013, 11:30am
salam sejahtera tuan..
saya dari goldenrepublic (M) sdn bhd..kami menghasilkan produk tepung premix sweet bun yang amat sesuai utk pengusaha bakeri ..dan 100% buatan bumiputera..kelebihan premix kami ialah kami merawat tepung dengan menggunakan "enzyme".
Teknologi 'enzyme' ini telah diguna luas oleh kilang2 besar seperti gardenia dan sebagai nya. Oleh sbb itu produk mereka terjamin dari segi kualiti dan kuantiti.
kami bkn sahaja menjual produk premix..malah menyediakn latihan dan konsultan dari segi costing and marketing utk usahawan yg baru ingin memulakn perniagaan bakeri.

cuma kami tiada database ttg maklumat pengusaha iks sedia ada dan yg ingin memulakan perniagaan bakeri.
misi kami seiring dgn ap yg tuan lakukan iaitu ingin melihat peniaga2 iks ini supaya lebi maju dan produk bakeri mereka setanding dgn pasaran sedia ada..

utk maklumat lanjut ttg syarikat kami ..kunjungi laman page www.facebook.com/goldenrepublicmalaysia

best regret,
golden republic technical support  
7. Lis 8 - Thu 25/Apr/2013, 12:18pm
saya dah email ke engineeringservices28@gmail.com  
8. Introducejob - Thu 25/Apr/2013, 3:54pm
Munirulamin,
Saya juga tidak mempunyai database mana-mana syarikat atau peniaga IKS.
Tuan hanya boleh cari di mana-mana directory dan google sahaja.

Adakah product tuan sesuai untuk membuat pizza dan boleh tahan lama?

Lis 8, saya dah reply.  
9. Lanina 2 - Thu 25/Apr/2013, 7:44pm
Terima kasih atas idea penyelesaian masalah yang saya hantar ke email tuan.

Terharu kerana tuan membalas email saya dengan segera.

Terima kasih dan saya akan ikut nasihat tuan.

Semoga usaha murni tuan diberkati Allah SWT.  
10. Munirulamin - Thu 25/Apr/2013, 7:53pm
ya..kami juga ada menghasilkan premix utk membuat pizza..dan tahan lama..
antara jenama yg menggunakan premix kami ialah PIZZALICIOUS..1st pizza vending machine in malaysia..
https://www.facebook.com/thepizzalicious  
11. Introducejob - Fri 26/Apr/2013, 9:09am
Lanina 2, terima kasih

Munirulamin, Insyaallah ada rezeki kita boleh bekerjasama.  
12. Munirulamin - Fri 26/Apr/2013, 12:21pm
insyallah..boleh hubungi saya di munirulamin@goldenrepublic.com
atau mlalui fb page .. terima kasih  
13. Azwie89 - Tue 30/Apr/2013, 11:55pm
sya dah email ke pihak tuan harap dapat membantu sya trima kasih  
14. Isma Iftitah Enterprise 2 - Thu 2/May/2013, 1:09am
PERKHIDMATAN

MEMBEKAL BAHAN MENTAH TERNAKAN JAGUNG HALUS SOYA BEAN MEAL,BERAS HANCUR,FISH MEAL.

MEMBEKAL MAKANAN TERNAKAN COMERSIAL ,AYAM KG,AYAM DAGING, ITIK DAN PUYUH.

MEMBEKAL ANAK AYAM KAMPUNG(1HARI)AYAM DAGING,ITIK MUSCOVY,ITIK NILA,PUYUH,KOTAK KAYU ANAK AYAM 100 EKOR.

MEMBEKAL UBAT TERNAKAN ,VITAMIN,

MEMBEKAL BAJA GENKIMO.FAUNA,FLORA DAN ODOR REMOVAL.NPK GRENN 15-15-15 IMPORTED FERTILIZER,
NPK BLUE 12-12-17-2 IMPORTED FERTILIZER.

MEMBEKAL PERALATAN PENTERNAKAN AYAM.BEKAS MINUMAN MANUAL AUTO,BEKAS MAKANAN AYAM.

MEMBEKAL PERALATAN MAKMAL

MEMBEKAL PERALATAN LADANG DAN BENGKEL.

PERKHIDMATAN MEMBUAT REBAN AYAM TERTUTUP DAN TERBUKA.

PERKHIDMATAN SEBUT HARGA DAN TANDER.

PERKHIDMATAN FORMULASI MAKANAN TERNAKAN AYAM DAGING,AYAM KAMPUNG,ITIK,PUYUH,LEMBU,KAMBING,KUDA,ARNAB,TIKUS.

SEBARANG PERTANYAAN BOLEH CALL ATAU EMEL

TEL:0129318064
EMEL:lufthi_79@yahoo.com  
15. Atieali 2 - Wed 8/May/2013, 9:45pm
Saya ingin memasarkan produk saya di dlm dan luar negara. Saya amat berbesar hati sekiranya tuan dpt mmberi cadangan atau tunjuk ajar utk memasarkan produk saya jenama GlutaSeaweed.

Tlg email detail kpd saya di atieali76@yahoo.com.

Jasa dan Prihatin tuan, amatlah saya hargai.

Produk berasaskan susu import NEW Zealand +Ekstrak Honey+Ekstrak Vanilla+Krimer Milt+Kolagen.TANPA GULA.
Kebaikan seperti ALPHA LIPID SD2 cuma produk ini adalah sepenuhnya 100% buatan Muslim, 100% HALAL dan 100% Buatan MALAYSIA.

Kebaikannya :-
1.?? Mengurangkan Berat @Menyelaraskan Berat Badan
2.?? Tinggi Klasium
3.?? Kaya Dgn Serat, Zat Besi, Magnesium,
Iodine, Kuprum???Selium dan Zinc. ?
4.?? Kaya Dgn Garam Mineral?
5.?? Melawan Radikal Bebas
6.?? Anti Penuaan
7.?? Menghalang Pembentukan Melanin
8.? ?Agen Pencerahan Kulit Semulajadi
9.?? Mencegah Penyakit
10. Mengurangkan Kolestrol
11. Membaiki Fungsi Kelenjar
12. Mengawal Tekanan Darah
13. Mengawal Diabetes
14. Mengawal Penyakit Kulit

Mempunyai 2 Perasa :-
1. Perasa Vanilla2. Perasa Coklat

Sesuai untuk semua peringkat kecuali kanak-kanak berumur setahun kebawah  
16. Azhan 21 - Fri 10/May/2013, 8:05pm
Kunjungi laman web www.lamankreatif.net untuk menghasilkan laman web yang dinamik serendah RM88.00  
17. Zamharira Abu Bakar - Sat 11/May/2013, 11:24am
salam tuan..saya k zam,untuk pegetahuan produk saya mempunyai sambutan yang hangat,tapi msalah saya ketahanan pada makanan tersebut,kami mempunyai 3 produk makanan yang mendapat sambutan tetapi kerana ketahanan sukar untuk menjadikan ia di bawa ke peringkat lebih tinggi ,hanya sekitar kawasan saya sahaja...produk tersebut kuah char kuey teaw,kuah mee goreng basah dan kuah chiken chop..minta pandangan ,hubungi k zam 0173402297,tq  
18. Meow1603 - Tue 14/May/2013, 12:18am
Mahu membuka farmasi cosway dengan hanya rm 5300 sahaja? Anda hanya perlu hubungi saya. Cepat! Sebelum peluang ini terlepas.  
19. Introducejob - Tue 14/May/2013, 10:03am
Ws k zam.
Sila tinggalkan email k zam atau k zam boleh emailkan pada saya. Nanti saya beri sedikit tunjuk ajar.

Maaf, saya tak sempat nak reply disini.  
20. Norashima Muhamad Ali 2 - Wed 15/May/2013, 9:11pm
Saya punyai produk yg baik berasas minuman dgn resepi sendiri utamanya kopi pracampur (whitecoffee), Hazelnut Coffee , Milk Tea dsb.Bagaimana kah caranya untuk dapatkan suntikan modal untuk memulakan perniagaan ini.Mohon pandangan, nasihat, directory.Sila email shimasamson82@gmail.com
or tel. 0197900708  
21. Fazil Akashah Bin Othman - Sat 18/May/2013, 9:07am
Saya pengusaha dan pengilang dan kepakaran saya memproses pelbagai jenis jeruk buah-buahan dengan adunan resepi yang di fomularasi bersama cuka epal dan madu yang sememang enak di nikmati oleh semua golongan.
Dengan permintaan yang sentiasa meningkat saya memerlukan beberapa mesin ( local made ) untuk melincinkan kerja2 pemprosesan ( treatment compartment ) bagi meningkatkan kuantiti dan kualiti pengeluran.  
22. Hanim 17 - Thu 30/May/2013, 2:27am
Assalam Tuan. Saya dari Niena Marketing Services, Wangsa Maju, KL. Syarikat kami adalah pembekal produk2 IKS. Produk makanan sejuk beku western dan tempatan serta makanan kering. Inginkan kerjasama dan nasihat dari pihak tuan untuk memperkenalkan produk2 kami kepada pengusaha kedai runcit/halal mart, restoran2, kantin, katering serta orang perseorangan yang berminat untuk memasarkan produk2 ini. Untuk maklumat lanjut, sila tuan layari blog : http://nienahalalmart.blogspot.com. atau tuan boleh berjumpa saya. Hubungi 0129105672 ( Hanim ). Terima kasih, semoga Allah berkati usaha dan niat murni tuan sepanjang masa. amin...  
23. Jamadi - Sat 1/Jun/2013, 1:18am
salam..komen tuan/puan begitu menarik minat saya.isteri saya baru2 ni ada buat perniagaan restoran bersama partner.kami hanya mengeluarkan modal sebanyak 20k..x sampai sebulan terpaksa tarik diri disebabkan partner mempunyai hutang yg byk.rupanya partner hanya menggunakan kami untuk mendapatkan duit dan membayar hutang2 beliau sahaja.tetapi semangat kami masih lagi tidak putus untuk meniaga..buat masa sekarang kami sedang mencari tapak yg sesuai untuk meniaga mee celup kelantan..sekiranya ada gerai yg sesuai di sekitar putrajaya atau dapat sewa stall atau sewa ruang pun jadilah di kantin2 kerajaan kami berminat untuk meniaga mee celup kelantan..dah letih turun naik perbadanan putrajaya tanya tempat2 yg boleh kami meniaga semuanya penuh..lagipun bila kita x kenal sesiapa lagilah susah nak dapat tapak..saya boleh dihubungi di a.jamadi@gmail.com atau 019-3560580  
24. Introducejob - Tue 4/Jun/2013, 8:54am
Assalamualaikum,
Maaf pada yang saya belum lagi reply email tuan/puan semua.

Fazil Akashah, saya akan hubungi tuan nanti.

Ingin saya maklumkan yang saya BUKAN bekerja dimana-mana agensi kerajaan. Saya cuma biasa dan ada kerja-kerja yang bekerjasama dengan kerajaan sahaja. dan saya tahu serba sedikit selok belok dan kenal pengarah untuk membolehkan saya salurkan maklumat atau menyelesaikan masalah yang dihadapi.

bagi yang mempunyai masalah kewangan, saya minta maaf sebab tidak boleh membantu anda, cuma saya boleh nyatakan kemana anda harus pergi dan apa yang harus anda buat.  
25. Mazrul Bin Anis - Wed 5/Jun/2013, 11:55am
Assalamualaikum Introducejob..

Saya berminat untuk menjalankan perniagaan serbanika seperti RM2 di area lembah klang terutama di shah alam or meru or subang or puchong dsb..apa yang perlu saya mulakan dan bagaimana nak mencari pemborong atau pengedar dengan harga berpatutan..adakah berbaloi jika sewa kedai RM4k-5k ke atas sebulan dengan 2-3 orang pekerja..terima kasih kerana membantu..  
26. Zek Ikmal - Wed 5/Jun/2013, 4:17pm
Bantuan Modal Untuk Sebarang Perniagaan
Tanpa Faedah/Interes (0%)
Tanpa Penjamin
Tanpa sebarang Dokumen
Tanpa Had Pinjaman
Bayaran Balik yang mampu dibayar
Blacklist/bangkrap/cytos/cyris juga layak

Berminat boleh hubungi terus
Abyaziz- 010-8146025
Email : mudahjah@yahoo.com  
27. Zabidi Abd Lateh - Wed 5/Jun/2013, 11:05pm
Assalam, anda semua boleh pasarkan PRODUK anda di HAB HALAL kami, Usrah Halal Market, wisma MAIS, sek 3 Shah Alam, tel 013 2917012. (PRODUK MUSLIM & PRODUK ARAB)  
28. Jelita 7 - Wed 5/Jun/2013, 11:51pm
salam semua!
saya ingin merealisasikan suri rumah yang berminat untuk menjana wang tambahan melalui khidmat mobail spa. perkhidmatan berkualiti dan murah, masa yang singkat, kerja yang mudah, keuntungan dijamin. ramai wanita pasti mahu cantik dan akan melekat dengan khidmat spa mobail ini!
sila hubungi atau watsup saya 0126448260.
atau baca di http://kakchahjelita.blogspot.com/2013/05/bengkel-pendedahan-bisnes-home-mobail.html  
29. Eyda 20 - Thu 6/Jun/2013, 10:22am
Salam sejahtera smua,
** Ecosway Farmasi**
1. Franchisee/Franchisor
2. Konsep kedai PERCUMA, smua kos oerasi kedai dtanggung spenuhnya pihak syarikat
3. Modal cuma RM5100 seumur hidup.
4. Lokasi ikut pilihan anda, anda juga brpeluang mmbuka kdai d luar negara.
5. Tiada risiko kerugian/prsaingan.
6. Prniagaan terjamin, juga boleh dwarisi.
7. Pengalaman tidak dperlukan, ltihan dan bimbingan dberikan percuma.
Berminat? Segera call/sms 019-5761445(waheda), anda akn dbantu shingga berjaya, Insyaallah.  
30. Nurul84 2 - Thu 6/Jun/2013, 4:01pm
as salam tuan,
suami saya sudah ada produk air isotonik berjenama activo... masalahnya sekarang tidak tahu bagaimana untuk memperluaskan pasarannya dengan modal yang tidak terlalu besar... mintak tunjuk ajar dari pihak tuan,,, terima kasih...  
31. Khairul Baen - Sat 8/Jun/2013, 5:01pm
salam tuan,kami bru sebulan menjalankan perniagaan stall di downtown cheras menjual makanan homemade sausage(hot dog jumbo)..kami juga akan mengeluarkan produk daging seperti patty,meetball,poulty,chic.chop,bun dan pelbagai jenis sos..semua produk adalah homemade.untuk makluman tuan baru sebulan perniagaan ini sambutanya amat mengalakan sehinga ada yang meminta suply dan francaise.masalahnya takut tidak dapat memenuhi permintaan..minta tunjuk ajar serta panduan tuan bagaimana?.tuan boleh lihat aktiviti kami d FB mix grilled crazy..sekian berharap khairul(baen)  
32. Man Nizam 2 - Sun 9/Jun/2013, 10:42pm
As salam tuan...sy ingin mmnta pndpat tuan...sy bru lpas grade okt'12...tp buat mse skang sy bru je brhnti bkerja then masi lg mncari pkrjaan lain...mklumla skrng nie krja bukan snang..yg ad p dkt kwasan sy nie bnyak mlibtkan insurans, kdai mkn n kcil2an..sy dah 3mggu brhnti krja cz boss sy ad mslah kwangan..so sy amek kptsan tk brhnti..sy amat brmnat utk buat bisnes sndri tp msalah modal yg jd k'utamaan..sy jgk lbih cndrung tk krja sndri n tpkirkan soal pertanian d kmpung sy nie..bolehkah lpasn u cm sy yg tiada pkrjaan(wang) nie nk mulakan bisnes tanam lada dgn bntuan penuh krajaan.
muhdmuzamman@yahoo.com.my  
33. Hj Kamarudzaman Hj Mustafa - Mon 10/Jun/2013, 11:23pm
Assalam. Saya menyediakan perkhidmatan untuk mewujudkan Usahawan Melayu di dalam Industri Memproses Dan Mengeluarkan Air RO dan Air Beralkali. Bimbingan skan diberi dari A hingga Z. Saya ada kilang sendiri sudah hampir 4 tahun. Alhamdulillah...Fardhu Kifayah.. Berminat sila call atau sms ke 013-4888858/012-4088858 (Hj. Kamal). airmim.blogspot.com  
34. Razali Kiki - Wed 19/Jun/2013, 6:19pm
tumpang iklan..

klik link ni..
pasti duit masuk ke akaun anda..

http://adf.ly/QbAMd  
35. Borhan Mat - Sat 27/Jul/2013, 11:50pm
Salam. maaf mencelah, saya mencari partner mengusahakan kantin kilang yang mempunyai pekerja seramai 1200 pekerja. sila call 016-7938076 untuk seterusnya dan mula pada 9HB.OGOS 13 ni, tq  

Page 1   (Total 35 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..