Bayar Saman Kenderaan - Ketahui Hak Anda Sebagi Rakyat
Asuhada - Fri 4/Mar/2011 3:52pm [Last Comment]
Ketahui Hak Anda Dalam Saman Ekor

Zulhazmi Shariff

Ramai yang masih kabur dan tidak faham hak mereka sebagai rakyat Malaysia. Perlembagaan Persekutuan adalah undang-undang tertinggi Negara. Perlembagaan Persekutuan menjamin hak setiap rakyat Malaysia tanpa mengira agam, kaum, bangsa dan juga fahaman politik. Semua warganegara dijamin hak yang sama.

Salah satu hak yang dijamin oleh Perlembagaan Persekutuan ialah hak rakyat terhadap harta. Ini disebut dalam Perkara 13 Perlembagaan Persekutuan.

Perkara 13 Perlembagaan Persekutuan

Hak terhadap harta.

(a) Tiada seseorang pun boleh dilucutkan hartanya kecuali mengikut undang-undang.


(b) Tiada sesuatu undang-undang pun boleh membuat peruntukan bagi mengambil atau menggunakan harta-harta dengan paksa dengan tiada pampasan yang mencukupi.

Selalunya Perkara 13 ini digunakan di dalam kes pengambilan tanah melalui Akta Pengambilan Tanah 1960. Sebenarnya Perkara 13 ini bukan sahaja melibatkan harta tak alih seperti tanah, tetapi meliputi harta alih seperti kenderaan. Justeru penafian hak memperbaharui cukai jalan dan lesen memandu oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) juga sebenarnya termasuk di dalam penafian hak rakyat terhadap harta. Alasannya jika seseorang rakyat itu dihalang dari memperbaharui cukai jalan kenderaan mereka yang menyebabkan kenderaan itu tidak boleh digunakan maka rakyat itu telah dinafikan haknya terhadap harta.

Jika seseorang rakyat telah dinafikan hak mereka menggunakan harta (kenderaan) mereka tanpa alasan yang berlandaskan peraturan dan undang-undang maka Perkara 13 (b) menyatakan bahawa pampasan hendaklah diberikan. Ini bermaksud jika JPJ menghalang seseorang memperbaharui cukai jalan yang menyebabkan kenderaan tidak boleh digunakan, maka JPJ hendaklah membayar pampasan kepada pemilik kenderaan tersebut.

Hujah ini adalah bersandarkan keputusan kes Leonard Lim Yaw Chiang lwn Director of Jabatan Pengangkutan Jalan Negeri Sarawak yang telah diputuskan pada tahun 2009. Di dalam kes ini, seorang rakyat bernama Leonard Lim Yaw Chiang telah disenarai hitam dan dihalang oleh JPJ Sarawak dari memperbaharui cukai jalan kereta beliau. Beliau telah memohon kepada Mahkamah Tinggi Kuching untuk memutuskan bahawa tindakan JPJ menyenarai hitam dan menghalang beliau memperbaharui cukai jalan adalah salah. Beliau juga memohon gantirugi daripada JPJ di atas kehilangan penggunaan kereta beliau selama kereta tersebut tidak boleh digunakan kerana tiada cukai jalan.

Mahkamah telah memutuskan bahawa JPJ tidak boleh menyenarai hitam kenderaan di atas suatu kesalahan yang belum dibuktikan di Mahkamah. Tindakan JPJ menyenarai hitam diputuskan telah bertentangan dengan Perkara 13 Perlembagaan. JPJ juga telah diarahkan membayar gantirugi kepada pemohon dalam kes itu kerana kesusahan beliau tidak dapat menggunakan kenderaan sehingga terpaksa menyewa kenderaan lain.

Justeru di sini ingin dimaklumkan kepada pemandu-pemandu dan pemilik-pemilik kenderaan yang dinafikan hak mereka memperbaharui cukai jalan dan lesen memandu, bahawa hak anda dilindungi oleh Perlembagaan. Pihak berkuasa tidak boleh sewenang-wenang menafikan hak anda.

Berbalik kepada tawaran Kerajaan memberikan diskaun pembayaran saman sehingga hari ini 28/2/2011. Ingin dimaklumkan bahawa tindakan ini tetap salah. Isu utamanya ialah bukan jumlah bayaran kompaun atau denda itu RM300 atau RM150 atau pun RM50. Isu utamanya adalah, ADAKAH SESEORANG ITU BENAR-BENAR MELAKUKAN KESALAHAN YANG DIDAKWA SEHINGGA MEREKA WAJIB MEMBAYAR DENDA?

Perlu diambil perhatian bahawa untuk menguatkuasakan sesuatu peraturan dan undang-undang, sesebuah pihak berkuasa hendaklah juga mengikut peraturan dan undang-undang. Saman tidak boleh tertunggak. Jika ada yang tertunggak maka ianya bukan saman. Saman hendaklah dikemukakan di Mahkamah. Orang yang disaman (OKS) hendaklah diserahkan saman dan diperintahkan hadir ke Mahkamah untuk menjawap saman itu. Jika OKS mengaku salah maka mahkamah akan memerintahkan OKS itu membayar denda. Jika denda dibayar maka saman itu selesai dan tidak akan tertunggak. Jika saman diserahkan kepada OKS tetapi OKS tidak hadir ke Mahkamah, maka mahkamah akan keluarkan waran tangkap suapaya OKS hadir mahkamah. Maka proses yang sama akan berlaku iaitu OKS akan ditanya mangakui kesalahan atau meminta bicara. Jika mengaku maka akan diarahkan supaya bayar denda bagi saman itu. Maka selesailah saman itu. Tidak tertunggak. Jika tidak mengaku maka akan dibicarakan. Bergantung kepada keputusan mahkamah, jika didapati salah selepas bicara, maka akan diperintahkan untuk bayar denda. Selesai lah saman itu. Jika tidak bersalah maka luput juga samann itu. Tidak tertunggak.

Soalannya kenapa ada saman tertunggak? Jawapannya pertama kerana saman-saman itu tidak pernah dibawa ke Mahkamah. Kedua kerana yang dikatakan saman itu sebenarnya bukan saman tetapi notis sahaja.

Saman Ekor yang dikatakan saman ini sebenarnya bukan saman tetapi sekadar notis kepada pemilik kenderaan meminta maklumat pemandu yang dikatakan memandu melebihi hadlaju. Notis ini juga disertakan tawaran kompaun jika pemilik kenderaan mengaku melakukan kesalahan. Ia dikeluarkan di bawah Seksyen 115 Akta Pengangkutan Jalan 1987 atau dikenalai dengan Notis Pol 170A. Jika pemilik tidak mengaku kesalahan maka kompaun tidak perlu dibayar kerana kompaun itu hanyalah tawaran. Jika pemilik tidak membayar kompaun sepatutnya pemilik disaman supaya hadir ke Mahkamah bagi menjawap tuduhan memandu melebihi hadlaju. Kemudian proses mahkamah yang dijelaskan sebelum ini akan berlaku. Maka saman itu akan selesai dan tidak tertunggak. Masalah timbul apabila pihak berkuasa terus menghukum pemilik supaya membayar kompaun sedangkan kesalahan tidak dibuktikan. Kompaun bukan denda tetapi tawaran. Dendan hanya boleh dikeluarkan dan diarahkan oleh Mahkamah. Bukan Polis dan bukan JPJ. Inilah penyalahgunaan kuasa dan peraturan oleh pihak berkuasa. Mereka bertindak melebihi kuasa yang diberikan. Mereka bertindak sebagai penghukum sedangkan tugas itu hanya ada pada Mahkamah.

Justeru kepada semua rakyat Malaysia, ketahui hak anda, jangan mudah terpedaya dengan tawaran dan penindasan. Gunakan hak anda… TIADA SIAPA BOLEH MEMAKSA ANDA MEMBAYAR SESUATU YANG ANDA TIDAK LAKUKAN. Anda Mampu Mengubahnya.

Bagaimana JPJ boleh menhalang pembaharuan cukai jalan?

1) Seksyen 17(1)(d) Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Pindaan) 2010

JPJ berkuasa menghalang seseorang melakukan apa-apa transaksi termasuk perbaharui cukai jalan tetapi setelah JPJ BERPUASHATI bahawa seseorang ada perkara yang belum selesai dengan JPJ dan Polis.

Bagaimana JPJ hendak BERPUASHATI?

2) Seksyen 17(2) Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Pindaan) 2010

JPJ hendaklah memberikan peluang kepada seseorang membuat representasi. Ini bermaksud JPJ hendaklah menjalankan siasatan adakah seseorang itu ada perkara yang belum selesai. Maka semua pihak perlu hadir iaitu pemilik kenderaan, JPJ dan Polis yang mengeluarkan saman. Perlu disiasat adakah saman yang dikatakan ada kepada seseorang itu betul atau tidak. Sudah dibuktikan di mahakamh atau tidak. Jika tidak maka JPJ tidak boleh menyenarai hitam. Inilah maksud BERPUASHATI

3) Seksyen 17(5) Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Pindaan) 2010

Jika dihalang daripada perbaharui cukai jalan maka Pengarah JPJ hendaklah maklumkan kepada Ketua Pengarah pengangkutan, di mana Ketua Pengarah hendaklah maklumkan secara bertulis dalam tempoh 14 hari kepada pemilik kenderaan tentang alasan halangan dibuat ke atas pemilik. Adakah notis ini pernah dikeluarkan kepada pemilik?

Jika anda dihalang daripada perbaharui cukai jalan tanpa alasan yang sah anda boleh:

a) Minta alasan bertulis daripada JPJ kenapa anda dihalang.

b) Minta JPJ perbaharui cukai jalan dengan segera jika alasan bertulis itu tidak munasabah dan tidak betul.

c) Jika JPJ enggan mematuhi permintaan anda, anda boleh menyaman/menuntut di Mahkamah untuk gantirugi kehilangan penggunaan kenderaan anda dan kesusahan anda kerana tidak boleh menggunakan kenderaan.

Zulhazmi Shariff ialah Penasihat Undang-Undang Kempen Anti Saman Ekor (KASE)

Niche: Insurans Roadtax Kereta | Diskusi Bisnes
 
1. Ezman 3 - Fri 4/Mar/2011, 4:22pm
tk, syabas & tahniah. kenapa baru masukan dlm majalah...sy dh pun bayar saman....sekali lagi, tahniah & tk  
2. Jasuka - Fri 4/Mar/2011, 4:23pm
terima kasih di atas maklumat tapi....yang paling baik patuhi undang-undang dan jangan lakukan kesalahan.  
3. Pakcik Kayo 2 - Fri 4/Mar/2011, 4:26pm
assalam....

timokasih atas info tersebut.moga moga banyak membantu follower majalah.com termasuklah pakcik.banyak gak saman....
he he

lagi sekali SYABAS......  
4. Aliafitri - Fri 4/Mar/2011, 4:29pm
wow baru saya tahu, tahniah kerana memberi maklumat.  
5. Sue 95 - Fri 4/Mar/2011, 4:33pm
Bagus juga kalau ade pengarah pengarah atau top rank jpj official boleh bagi komen tentang hal nie...  
6. Bro Ja - Fri 4/Mar/2011, 4:35pm
saya setuju dgn anda. cuma, ada segelintir yg tahu tapi 'segan' bertanya lebih2 kerana kebiasaannya penjawat awam di Malaysia ni sikit sangat ramahnya & merasakan org lain tidak mengetahui sebanyak yg mereka tahu! mereka beranggapan bahawa hanya mereka yg lebih mengetahui hal2 yg berkaitan dgn kerja mereka. Oleh itu, apa yg perlu ditekankan terlebih dahulu supaya budaya 'segan' ini pupus, rakyat harus sentiasa disedarkan tentang kepentingan yg ada pada mereka. sebagai contoh, di eropah. rakyat eropah kerap mengingatkan kpd penjawat awam apabila berurusan dgn mereka supaya melayan rakyat dgn sebaiknya kerana MEREKA (rakyat) yg membayar gaji penjawat awam! Penjawat awam dibayar gaji oleh Kerajaan. Siapa Kerajaan? jadi, rakyat kita seharusnya sudah lama diserapkan budaya sebegini supaya tidak sewenang2nya diperbodohkan oleh pihak2 tertentu. Rakyat kita sepatutnya tidak segan utk bersuara kepada jururawat sekiranya jururawat berlagak sombong kerana kita bayar gaji mereka. rakyat tak sepatutnya berasa segan utk menegur cikgu-cikgi yg menjual direct selling di sekolah semasa waktu kerja kerana kita bayar gaji mereka. Dan banyak lagilah pe'el penjawat awam. Tidak kesiankah kita kpd makcik2, pakcik2 tua yg kebiasaannya ditengking oleh penjawat awam dihadapan orang ramai hanya kerana mereka banyak bertanya? pikirkanlah..  
7. Mfariza82 - Fri 4/Mar/2011, 4:36pm
macam tu rupanya....!pastu duit yang rakyat bayar tu pegi mana....?info yang bagus untuk kebaikan bersama...!  
8. Castello88 - Fri 4/Mar/2011, 4:57pm
sape nk contoh surat ?  
9. Zal Ahmad - Fri 4/Mar/2011, 5:28pm
saya sokong dgn kenyataan dari : Asuhada.....Kita rakyat 1 MALAYSIA....Jadi jgn takut untuk naik ke MAKAMAH.jika ada apa2 NOTIS yg dai beri pada kita...tak kira dari BANK,PDRM,JPJ,MAJLIS2@dari ansuran bulalan.janji tahu apa yg perlu di sediakan dahulu.contoh..saman EKOR:

1.Buat pengetahuan saya,setiap saman yg nak di keluarkan hendaklah ada bukti yg megatakan anda bersalah dan ada tandatangan pada saman yg di keluarkan.jika tiada PDRM,JPJ,MAJLIS2 tidak blh menyenarai hitam name anda..

2.Product @ alat2 yg di gunakan oleh pihak PDRM ( foto imbas ) hendaklah di sahkan dahulu sytm nya..dgn terperinci sebelum nak di gunakan setiap kali di guna..dan ada pegawai atasan yg meluluskan alat2 ni sudah di periksa dan di tandatangan.Baru lah blh di guna alat2 ni..

3.Setiap saman ekor yg nak di kemukakan terhadap yg diterima ,untuk ke MAKAMAH...Pihak PDRM hendak lah membawa PEGAWAI2 yg melulusakn ALAT2 (foto imbas) .dan alat2 ( foto IMBAS) juga hendalah di bawa sekali....untuk di tinjau oleh Pihak MAKAMAH dan sidang Dewan.

Banyak lah lg yg harus RAKYAT MALAYSIA perlu tahu APA HAK RAKYAT.....  
10. Asmah 5 - Fri 4/Mar/2011, 5:34pm
many thanks... x yah bayo saman dbkl nih... buang duit ajo.... just imagine, dah la xde parking lot (kawasan rumah persendirian), time pregnant lak tu... dalam seminggu keje, 4-5 keping saman dbkl den dapat... kumpul2 ado dlm 40 keping... cuba kira, kaya dbkl... (itu pun kalo den bayo, kalo dah ada info ni, den x yah bayo gamaknya...:-D)  
11. Selina 3 - Fri 4/Mar/2011, 7:25pm
bagus bagus bagus... MANA ORG2 JPJ? MANA POLIS TRAFIK? XDA TELUR KE? MAKAN GAJI BUTA KE? "jawablah kalu berani dan anda ini semua bmaruah. kalau xhalal duit aku byr saman tu,bg lah makan kat ank bini.
tahun lps aku xleh renew roadtax. thn nie aku bayar beribu RM padahal surat saman xda sampai pun."
JPJ DAN POLIS TOLONG JAWAB!!!  
12. Selina 3 - Fri 4/Mar/2011, 7:31pm
Asuhada, ko nie lawyer ke? kita buat pakatan utk herat jpj ke mahkamah. kita saman balik. RM500 pun aku sanggup bayar ko,contoh:kalu ada 100 org dah ada 50ribu.dpt duit saman kita bahagi kan 100 org tu balik.  
13. Selina 3 - Fri 4/Mar/2011, 7:48pm
eee geran betul aku baca, kalu aku tau awal2 mmg aku bjuang dulu dr bayar mcm tu.
van sykt aku kene saman jpj katenye xtampal disc puspakom,van bwk staf sendiri tu.aku cal puspakom kate mmg xda disc sbb body jenis psendirian.aku cal tanya kota jpj kt tinggi,suruh cal putrajaya-suruh cal wsamaju-suruh cal kota tggi. mcm taik. bila 10 org angkat 10 org xtau. last2 suruh byr je,bkn mahal pn katenye bila aku suruh kutip rm1 setiap anggota jpj tlg byrkn terus letak phone. surat sampai smlm,naik mkmh pn smlm. bengang betul aku.
TGKLAH UNDI KALI NIE AKU XKAN PANGKAH LE,sykt aku ada kat 50 staf aku akn bkempen le. asuhada,aku akn print tampal kat opis aku.  
14. Fitry 3 - Fri 4/Mar/2011, 7:51pm
masalah skarang kebanyakan rakyat malaysia pandai cakap belakang jer, cube tanye kat semua sape sanggup naik makamah dr 10 org rase2 sorng 2 jer yg berani naik turun makamah
dlm saman pun dah tulis tarikh naik makamah dan tarikh akhir saman adalah berbeza klau xnak byr kene naik makamah untuk buktikan yg x bersalah

saya ada pengalaman temankan kawan saya turun naik makamah memang makan masa 3-4 kali naik makamah, tapi keputusan alhamdullah kawan saya mng sebab ada org gne no plat krete kawan saya
so mane2 yg kene saman ekor tu klau x puas ati naik makamah jer bicara tp pastikan anda tidak bersalah insyaallah 3-4 kali naik anda xperlu byr saman berkenaan  
15. Selina 3 - Fri 4/Mar/2011, 7:57pm
10 org dpt 2. sejuta org dpt brape? xckup ke? 2 org nye undi,YB YB pn risau...xgitu YB?  
16. Mfariza82 - Fri 4/Mar/2011, 8:13pm
rakyat malaysia ni makin bijak...!nanti sama-samalah tunjukan ketidakpuas hati tu kat dalam pilihanraya umum nanti...!pilihanraya kecil mmang rakyat x bleh nak tunjuk coz rakyat tau kalau undi lain nanti x pasal2 tempat diorang kena boikot....!tunggu je pilihanraya umum....!  
17. Sahabat Pena - Fri 4/Mar/2011, 8:36pm
Biasa la tu.. Kan MOTO kerajaan...

"RAKYAT DIDAHULUKAN.. PENCAPAIAN DIUTAMAKAN"...!!!

Jadi Anda semua sebagai rakyat BIASA kena di dahulukan la..
Datuk2 , Vvip .. Menteri2 semua dikemudian kan..
Nak capai target diaorang nie nak KAYA&RAYA dan BERMEWAH..
Dia orang nie kalau kene SAMAN pon tak payah bayar punya ..
Rakyatla yang jadi mangsa .. sendiri fikir dan mau ingatla..  
18. Mfariza82 - Fri 4/Mar/2011, 8:43pm
orang atas x dapat merasa kesusahan rakyat...rumah dapat free,bil api free,bil air free,roadtax free,saman pun x de,semuanya free...!contoh macam minyak,negara kita ni pengeluar minyak,langsung x logik harga bleh naik...patut kalau market dunia naik kita lagi kaya coz kita ni pengeluar minyak....pastu bila naik lak dah tak tau nak turun dah walaupun harga market dunia turun...!tuan tanah cuba komen sikit...senyap je...!  
19. Projekp - Fri 4/Mar/2011, 8:52pm
pasal isu saman nie,kenapa pembangkang xtimbul ek? karpalsing n geng2 xkene saman bontot ke? ke anuar je yg kene...he he  
20. Radhi 3 - Fri 4/Mar/2011, 9:27pm
sebenarnya kerajaan bagi diskaun sebab nak guna duit untuk pilihanraya je..siapa yang sedar dia tau la  
21. Mohd 70 - Sat 5/Mar/2011, 1:34am
sy sokong 100% dgn radhi3...
jom lah kite bg alim ulamak merintah tgk dl try tgk alim ulamak merintah dlm 1penggal...kalu x suke cara alim ulamak merintah,kite tukar pulak..dlm pemerintahan alim ulamak ade gak cerdik pandainye...x kn kebulurnye kite kalu alim ulamak yg perintah kite...  
22. Asuhada - Sat 5/Mar/2011, 6:00am
Assalamaulaikum..
Terimakasih diatas pandangan , kelohan dan kegeraman tuan dan puan ..yang sebenarnya saya ni penyampai sahaja..sekalung tahniah dan jutaan terimakasih patut kita ucapkan kepada saudar ini---Zulhazmi Shariff ialah Penasihat Undang-Undang Kempen Anti Saman Ekor (KASE)...dan tak lupa ..Majalah.dot.com sebagai pengaturcara dan gelangang terbaik bagi setiap lapisan masyarakat ..Kesimpulannya.
.Berani Kerana Benar , Takut Kerana Salah..,Setiap manusia yang bergelar rakyat dan Masyarakat berhak untuk mendapat Hak Hak Mereka yang sebenar secara adil dan saksama....
Dan sesungguhnya ..
ALLAH SWT sahaja yang BERHAK ke atas Hak hak hambanya.....  
23. Mie 8 - Sat 5/Mar/2011, 11:33am
ade gak bce ni dlm FB...tp bg org cam aku...pendapatan bukan tggi sgt...nk ulang alik naik mahkamah tu kos die pon leh thn sbb bukan skali dua je naik mahkamah...kompom 3-4 kali...masa lagi...baik seatle saman tu RM150 jer...tp mmg bengang sbb xdpt hak aku yg sepatutnya...so korang yg banyak saman tu...ngan byk duit nk turun naik mahkamah ngan upah peguam...korang lawan jerrrrrr.....hahahah....  
24. Mee - Sat 5/Mar/2011, 6:42pm
kepada pesalah trafik,klu taknak kena saman pandu lah berhati hati.serta mengikut undang2.kenapa masih nak menyalahkan kerajaan,klu kesalahan tu kita yang lakukan.terima je la.umpama.buat baik balas baik,klu buat tak baik terima la saman.sepatutnya kita kena muhasabah diri supaya tidak berlaku lagi kita terima saman berulang.inilah rakyat malaysia,bila kita tengok orang lain bwak laju,kita kat polis tak pantau atau saman.bla saman marah plk nak saman je kjenya,bla dh accident ,salahkn jalan plk.tapi menyusahkan polis,hospital,bomba dan lalulintas...pikir pikirlaa.  
25. Afg7525 - Sat 5/Mar/2011, 7:49pm
saya setuju dengan Mee.. jgn cari salah pihak atasan ke polis ke apa ke, korg asyik salah kn penjawat awam pasal korg bkn penjawat awam..klu korg penjawat awam pn sm jer.. klu saman tak dikutip, cukai tak di bayar mcm mn kerajaan or institusi tu nk rolling duit.. so, berhati-hatilah memandu.. jgn ikut perasaan.. klu dah rasa tak mo bayar saman, cukai pn tak mo bayar, jgn guna khidmat hospital ke bomba ke polis,boleh..? sendiri pikirla..  
26. Lisa 11 - Sat 5/Mar/2011, 9:12pm
projekp, untuk pengetahuan you, pihak pembangkanglah yang telah mengusahakan cite saman ekor ni, dan berkenaan KASE ni telah diberi penerangan suatu masa dulu kat shah alam oleh YB khalid samad yang jaga kawasan shah alam. kalau nak tengok keterangan lanjut lawatilah harakahdaily.net. kat situ anda boleh tahu cite sebenar kes ini. kita kena pandai cari cerita sebenar dengan melawati semua akhbar barulah kita dapat menilai hak kita sebagai rakyat Malaysia. itulah tujuannya ada pembangkang, baru balance pentadbiran negara. Kita kena profesional jgn ada rasa syak wasangka.  
27. Fmnauto - Sat 5/Mar/2011, 11:28pm
mee ,apesal kat mahkamah kalah?
xda org jpj/trafik yg baca ke?  
28. Asiaberseri - Sun 6/Mar/2011, 11:35am
menarik dan panas isu kat sini... aku pun baru lps byr saman. tension2.. bkn main susah kita nak dapat duit, senang2 je dorang kebas... pasni tukar baju la nampaknya!  
29. Asrul 4 - Sun 6/Mar/2011, 2:58pm
salam kawan2, aku lg xpuas hati.. korang bayangkan aku kena saman ekor kat tempat yg sama kilometer 21 jalan kuantan-gambang pukul 9.40a.m n pukul 10.01a.m.. pada hari yg sama pulak tu..2 pulak2.. tmpt sama.. lojik ker..  
30. Sahabat Pena - Sun 6/Mar/2011, 3:28pm
Macam2 pendapat ada..
Tapi yang penting fikir2kanlah..
Mane yang baik dan mane yang buruk..
Kalau boleh biarlah kita cari kerajaan yang betul2 membantu "RAKYAT"..  
31. Kanggomat - Sun 6/Mar/2011, 6:32pm
tukar karajaan pun kalau bawa laju2 pun kena saman juga..jngan salahkan krajaan salahkan diri sendiri.  
32. Syamsuddin Bin Mustaffa - Sun 6/Mar/2011, 8:17pm
tukar kerajaan sekurang2nya dia dengar jugak masalah rakyat ni...ni kerajaan skarang tak dengar langsung masalah rakyat..naik ikut suka hati jer...pemimpin2 pun cam hampeh..komen cam budak sekolah...bengang sungguh aku  
33. Asuhada - Mon 7/Mar/2011, 2:19am
Akta 333

AKTA PENGANGKUTAN

JALAN 1987Mengandungi segala pindaan hingga 1 Julai 2006Kuasa memerintahkan kehadiran di mahkamah53.

(1) Jika seseorang pegawai polis, warden lalu lintas atau pegawai
pengangkutan jalan mempunyai alasan yang munasabah bagi

mempercayai bahawa mana-mana orang melakukan suatu kesalahan

terhadap Akta ini, dia boleh, sebagai ganti daripada membuat

permohonan kepada mahkamah untuk mendapatkan saman, dengan

serta-merta menyampaikan kepada orang itu suatu notis dalam

borang yang ditetapkan memerintahkan orang itu supaya hadir di

hadapan mahkamah Majistret yang berhampiran yang mempunyai

bidang kuasa membicarakan kesalahan itu, pada masa dan tarikh

yang dinyatakan dalam notis itu.

(2) Jika mana-mana orang yang disampaikan suatu notis

sebagaimana yang diperuntukkan oleh subseksyen (1) gagal hadir

dengan sendiri atau melalui peguam, maka, melainkan jika didapati

adalah tidak mungkin semunasabahnya bagi orang itu untuk hadir

sedemikian, mahkamah boleh, jika berpuas hati bahawa notis itu

78 Undang-Undang Malaysia AKTA 333

telah disampaikan, mengeluarkan suatu waran bagi penangkapan

orang itu melainkan dalam hal suatu kesalahan yang boleh

dikompaunkan, orang itu telah dibenarkan mengkompaunkan

kesalahan itu dalam masa yang dinyatakan dalam notis tersebut.

Ihsan karya - TMTC  
34. Miss Suzie - Mon 7/Mar/2011, 8:15am
Kalau tukar kerajaan...korang sure ke perkara ne tak berulang...sebab kerajaan bertukar..tukang saman , orang tu jugak....  
35. Fiqa - Mon 7/Mar/2011, 8:28am
Apakata kita pakat ramai-ramai claim balik duit yg kita bayar tu, bawa akta diatas, mana tahu kot boleh dapat balik. Sekarang ni, rakyat semua kesempitan duit, ekonomi gawat. Kalau pemimpin apa dia peduli duit selamba jer boleh dapat dari projek2 diaorg. Kalau macam tu baik juga kita semua pergi daftarkan nama kat KASE. Katanya diaorg boleh sediakan lawyer. betul juga kata en shamsuddin kat atas, kita kena tukar kerajaan, sebab arahan kutip duit ni semua arahan org atas. Nabi pun selalu berpesan supaya kita patut 'berhijrah' kalau keadaan sekarang tak ikut lunas yg betul.

Kekawan, ada brani!! jom ubah nasib kita. Hanya kita dapat ubah nasib kita sendiri dgn syarat kita semua bersatu.

Banyak tu, RM600.00. tak makan aku bulan ni, sedih..  
36. Fariz 9 - Mon 7/Mar/2011, 3:18pm
dah salah tu bayor jer lah..
memandu ikut nafsu..bwk laju or buat salah..mn nak sedar..dah kena saman nak salahkan org lain..dunia..dunia  
37. Mee - Tue 8/Mar/2011, 2:59am
betul kata miss,klu tukar kejaan mana pun.sama jer,kot kot lagi teruk ada la.yang aku hairan,rakyat malaysia ni cepat sngat gelabah.bru kena gertak sikit kena blavk list,kilang kabut bayar saman walaupun surat saman tak terima,hanya cek pkai sms or cek kat balai.tak semestinya saman tu terus jer nak black list.sya ada 1 saman 4 tahun lpas,saman spedd trap.sya tk bayar pun.selagi road tax kereta saya tk sangkut,lg tu la saya tk byar.  
38. Azhari75 - Tue 8/Mar/2011, 3:08am
sory warga majalah ...renew insuran roadtax murah dan mudah..contact@sms je no. ni...0125484965. nak third party pun boleh...ada tunggakan bayaran bulanan dengan pihak bank pon boleh keluar road tax jugak...pengiraan insuran percuma..sms je tahun kereta,cc,ncd,jenis apa kereta...masizzety@gmail.com...urusan tukar nama/hakmilik kenderaan,urusan saman pon boleh....kalau nak bayo...kalau tak, terpulang & terserah.... no komen  
39. Fikri 4 - Tue 8/Mar/2011, 11:47am
jgn duk kecoh2 dlm nih...
blacklist tu maybe org2 tutttt nk gertak2 korang ja....
rilek2 ja nnti nk renew roadtax tgk bleh ka x...
kalau betoi2 kna blacklist sbb x bayar saman...bru la korg gi bayar...  
40. Junemansor - Tue 8/Mar/2011, 2:55pm
betul ckp fikri 2..........
xpayah nak salahkan sesiapa dalam hal nie klu dah black list baru ler g bayar.....apa-apa pun terpulang lah pd hak individu msing-sing kan, aq byk gak saman x byr tapi bukan aq x kisah tapi x ader duit, redha jer ler walhal kbyk saman 2 hubby nyer.... ader duit aq byr ler klu x ader biarlah smpi dpt srt mahkamah..... hehehehh  
41. Mfariza82 - Tue 8/Mar/2011, 11:49pm
dah nak dekat pilihanraya la tu...kerajaan nak pakai duit....!segala sudut disedutnya...yang terbaru sape-sape yang pakai astro tu tau la...bil dah naik kan...!1 malaysia katakan..!  
42. Ilham 8 - Wed 9/Mar/2011, 3:50am
belum try blum tauuu,pru lps dah hampir2...JGN PUTUS ASA,
aku kene 27 keping saman,3 keping je aku bawak sdiri,lain2 pkerja aku bt...yg aku pelik tu semua kene kat hwy btol dan kaw 60 70 80. weh jpj/ptrafik jln lain xda org bwk laju ke? xda xcident? taktik hisap darah leni...
van buruk,dgn kete kancil tu bole lari 100 je woi org penuh,brg2 lg!
sblm nie aku xbyr tp xleh bt roadtax!!!
wlpn co aku kecik tp aku xtgamak nk potong gaji staf aku TP kerajaan Tgamak.
wlpn aku ada 10 org je staf,akn ku pastikn diaorg xpangkah dacing yg sengetttt.
mungkin bulan akan menberi cahaya  
43. Pakcik Kayo 2 - Wed 9/Mar/2011, 10:27am
Assalam
mintak maaf cakaplah.....
orang orang kito ni kayo ngan emosi dan slogan jo......

macam hangat hangat tahi ayam jo....

elok eloklah cubo bersatu untuk HAK KITA sebagai rakyat...

pikir pikirkan lah mano yang patut...  
44. M Asri 2 - Wed 9/Mar/2011, 2:28pm
perbaruhi cukai jalan dengan takaful Malaysia contact 016-3016005 M.ASRI  
45. Aryati - Wed 9/Mar/2011, 4:37pm
Salam warga majalah semua,
Ingin renew road-tax, 3rd party insurans, sila hubungi saya, road tax akan sampai kepada anda dimana jua anda berada.Khairul : 019-2695699.  
46. Fadhilat - Wed 9/Mar/2011, 11:29pm
salam,nak tanya patutkah anggota polis menahan kereta buat sekatan tanpa sign(berhenti pemeriksaan polis)?mereka hanya bermotosikal 3 orang.nampak mcm sekatan ilegal.adakah perlu mana2 penguatkuasa ada permit roadblock?
sbb sy baru terkena sekatan demikian yg mana kesalahn sy tinted gelap.

polis ada kuasa untuk menyaman tinted gelap?
bukan jpj je ke yg ada kuasa?

ingin tahu lebih lanjut sbb selama sy pakai tinted gelap ada radio car kat sebelah ke..polis naik motor ronda ke xde kene tahan lak..

x pasal2 jalan kwsn perumahan taman yg biasanya x pernah ada roadblock tetiba je menahan org...tempat tu memang x sesuai buat sekatan...

harap kengkawan beri pandangan dan pendapat sy yg x tahu ni..
memang sy tahu tinted sy memang salah..tpi sy takut jpj tahan memang sy clarified..

nampak gaya memang polis tu nak kita rasuah dia..oleh kerana sy bertikam lidah x puas hati,dia saman gak la..

minta maaf mana2 anggota yg baca forum ni..


tq  
47. Sitibaizurah Binti Mustapha 2 - Thu 10/Mar/2011, 7:57am
BAGUS TOPIK NIE..
NANTI SITI HANTAR ISU NIE UNTUK DIBINCANGKAN DI PARLIMEN.  
48. Fadhilat - Thu 10/Mar/2011, 2:13pm
thanks siti..kita cuma nk tau kebenaran..memang haritu nasib sy buruk...blah mlm hari yg sama kene tahan lak la dgn radio car..tpi dia xde tanya pasal tinted gelap..dia cuma checking je.kesalahn sy masa tu plat no kat dpn patah sekerat.cuma nmpk sbhgian je.kt blkng plat no ok.yg klakarnya...polis tersebut cuba nk kita rasuah dia..mcm2 la dia ckp..salah ni plat x jelas...alahai encik,biasa la ni plat no nipis cpt patah..bsk sy tukar la,kt blkng n roadtax kn ada tertera dgn jelas no plat sy.. sy kata kt mereka.

rasa x puas hati je polis tu.. saje tunjuk dlm dompet cuma rm1 ada 2 keping masa nk keluarkan lesen.

nasib baik diut rolling niaga kebetulan dalam kocek..alhamduliilah

singkat kata,abih tu mcmnana ni..nk dipendekan cerita.kata polis tu.
mana sy tau encik...,maaf la.manusia slalu buat silap.perkara kecik je ni.

kereta ko ni kene bwk balai ni..polis kata.

xpe la encik..bwk je la..sy kata.

dlm bincang kecil sy dengar antara 2 angota tu berbisik..xde duit mamat ni..

ok la ok la kau blah skrng ..nah ambik lesen ko ni...dengan nada yg agak tinggi.

dgn pantas polis masuk kereta memecut laju kona dengan rasa yg hampe..sy dpt rasakan.

lepas tu sy tergelak sendiri dalam kesunyianmalam tu..ha ha ha ha..polis polis...  
49. Sahabat Pena - Sat 12/Mar/2011, 11:23pm
"Rakyat di dahulukan ,
pencapaian diutamakan "

Renung2kanlah..!!!  
50. Mixidea Sporswear - Sat 12/Mar/2011, 11:42pm
salam warga majalah...just nak add on sket....kekadang tuh bukannya apa kan???kita tak tahu mana yg salah dan mana yg betul...kekadang tuh...polis-polis ni ikut suka hati jer..buat sekatan jalan raya...siap tadak cone lak tuh...kalau eksiden sapa yg susah???sjn kat balai gak yg susah menjawab....
jadi saya cadangkan...kalau ada sesiapa yg rasa ada bau-bau rasuah dari pdrm nie..(polis raja di malaysia)...ambik no id kat dada dia tuh...and pass tuh..buat report kat toll free dia...atau kita pamerkan kat majalah.com nie....  

Start | Page 1 | Next >                     (Total 59 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.