ASB Financing: 3 Teknik Popular
Hassan Ismail @ Kyzan Jaguar Agency - Mon 30/Jul/2018 10:14am [Last Comment]
Bersempena dengan promo rate ASB Financing yang terbaru oleh CIMB pada kadaran 5.05% bagi financing amount 50K dan ke atas + deduction installment melalui akaun simpanan CIMB Bank, jom kita sama-sama refresh 3 teknik paling popular di kalangan pengemar-pengemar ASBF

Untuk memudahkan simulasi pengiraan tempoh yang akan diguna pakai sebagai sample adalah 5 tahun.Kenapa 5 tahun?Sebab kalo tunjuk 25 tahun atau 30 tahun ramai akan berkata-kata dalam hati '' hidup lagi ka aku lagi 30 tahun? '' pasal tu ramai orang kita lebih tertarik dengan Skim Cepat Kaya di sebabkan tawaran pulangan yang lumayan dan singkat.

ASB Financing ---> Sijil 200K
Profit Rate ---> 5.05%
Tenure ---> 30 Tahun
Monthly Installment (w/o Takaful) ---> RM 1,080
Yearly Installment ---> RM 12,960
Lowest Dividen ASB ---> 6.75% p.a

===================
1#Teknik Pengubahan
===================

✔ Teknik yang paling femes sewaktu saya bergelar banker dulu.Approach paling femes di bank-bank sampai ke hari ini ''Encik buatlah ASB Loan...bayar tahun pertama jer lepas tu rolling dividen untuk bayaran tahun seterusnya''.
✔ Juga dikenali dengan nama manjanya ''Teknik Rolling Dividen'' (Dah sebut dekat atas 👆 saja nak bagi nampak posting ni panjang)
✔ Teknik ini sesuai bagi mereka yang inginkan 'komitmen' untuk tahun pertama sahaja.Bagi tahun kedua dan seterusnya bayaran bulanan menggunakan dividen yang diperolehi.

Contoh Pengiraan:

Tahun 1: 200K x 6.75% ---> RM13,500 (Dividen)
↙️ ↘️

RM12,960 (Installment tahun ke-2) RM540 (Baki)

Tahun 2: 200K x 6.75% ---> RM13,500 (Dividen)
↙️ ↘️

RM12,960 (Installment tahun ke-3) RM540 (Baki)

Tahun 3: 200K x 6.75% ---> RM13,500 (Dividen)
↙️ ↘️

RM12,960 (Installment tahun ke-4) RM540 (Baki)

Tahun 4: 200K x 6.75% ---> RM13,500 (Dividen)
↙️ ↘️

RM12,960 (Installment tahun ke-5) RM540 (Baki)

Tahun 5: 200K x 6.75% ---> RM13,500 (Dividen)

Hasil selepas 5 tahun seperti berikut:-

a.Dividen tahun terakhir: RM13,500
b.Baki setiap tahun: RM540 x 4 tahun: RM2,160
c.Surrender value: 200K - 183,788: RM16,212

Total ---> RM31,872#

Summary (Rujuk Gambar 1):
Modal ---> RM12,960
Hasil akhir ---> RM31,872
Nett profit ---> RM18,912
ROI ---> 145.93%
Average ROI ---> 29.19%
Compound ROI ---> 19.72%

=================
2#Teknik Terkumpul
=================

✔ Teknik ini memerlukan displin yang tinggi kerana teknik ini sesuai bagi mereka yang mempunyai potensi untuk 'serve' monthly installment selama 60 bulan tanpa mengusik atau menggangu dividen.
✔ Teknik ini menghasilkan cash in hand yang banyak pada peringkat akhir tetapi dari segi kiraan ROI tipis.

Contoh Pengiraan:

Tahun 1: 200K x 6.75% ---> RM13,500 (Dividen)

Tahun 2: 213,500 x 6.75% ---> RM14,411(Dividen)

Tahun 3: 227,911 x 6.75% ---> RM15,383 (Dividen)

Tahun 4: 243,294 x 6.75% ---> RM16,422 (Dividen)

Tahun 5: 259,716 x 6.75% ---> RM17,530 (Dividen)

Hasil yang diperolehi selepas 5 Tahun: -

a.Accumulate dividen: RM77,248
b.Surrender value: 200K - 183,788: RM16,212

Total ---> RM93,460#

Summary (Rujuk Gambar 2):
Modal ---> RM64,800
Hasil akhir ---> RM93,460
Nett profit ---> RM28,660
ROI ---> 44.23%
Average ROI ---> 8.85%
Compound ROI ---> 7.6%

===================
3#Teknik Pengulangan
===================

✔ Teknik ini sesuai bagi mereka yang ingin memaximumkan kuota sijil ASB 200K tetapi mempunyai budget yang terhad iaitu RM540 sebulan.
✔ Teknik ini memerlukan kesabaran dari segi masa kerana perlu dimulakan dengan sijil 100K dahulu kemudian baru topup bakinya pada tahun keduanya dengan komitmen bulanan yang sama sehingga 60 bulan.

Contoh Pengiraan:

ASB Financing ---> Sijil 100K
Profit Rate ---> 5.05%
Tenure ---> 30 Tahun
Monthly Installment (w/o Takaful) ---> RM 540
Yearly Installment ---> RM 6,480
Lowest Dividen ASB ---> 6.75% p.a

Tahun 1: Sijil Pertama 100K x 6.75% ---> RM 6,750
↙️

* RM6,480 (Installment tahun pertama sijil kedua)
* Baki RM270
* Serve bulanan sijil pertama menggunakan duit poket seperti biasa

Tahun 2: Sijil Kedua 100K x 6.75% ---> RM13,500
↙️

* RM6,480 (Installment tahun kedua sijil kedua)
* Baki RM7020
* Serve bulanan sijil pertama menggunakan duit poket seperti biasa

Tahun 3: Sijil 200K x 6.75% ---> RM13,500
↙️

* RM6,480 (Installment tahun ketiga sijil kedua)
* Baki RM7020
* Serve bulanan sijil pertama menggunakan duit poket seperti biasa

Tahun 4: Sijil 200K x 6.75% ---> RM13,500
↙️

* RM6,480 (Installment tahun keempat sijil kedua)
* Baki RM7020
* Serve bulanan sijil pertama menggunakan duit poket seperti biasa

Tahun 5: Sijil 200K x 6.75% ---> RM13,500

Selepas 5 Tahun hasil yang terkumpul:-

a.Total Compounding Sijil Pertama 100K (4 Tahun): RM29,858

b.Baki setiap tahun: RM21,330

c. Surrender value Sijil Pertama (60 bulan): RM8,106
Surrender value Sijil Kedua (48 bulan): RM6,317

Total ---> RM65,611#

Summary (Rujuk Gambar 3):
Modal ---> RM32,400
Hasil akhir ---> RM65,611
Nett profit ---> RM33,211
ROI ---> 102.5%
Average ROI ---> 20.5%
Compound ROI ---> 15.16%

So kenali POTENSI DIRI anda teknik mana yang sesuai dengan KAPASITI KEWANGAN anda dan BERTINDAK!

Mulakan TINDAKAN anda dengan....

1.Tetapkan MATLAMAT/BIG WHY
2.Pilih TEKNIK/STRATEGI yang sesuai
3.Sediakan dokumen-dokumen berikut:-

a.Salinan ic
b.Slip no.ahli ASB yang terbaru 12digit
c.Payslip latest sebulan gaji
d.EPF statement latest
f. No akaun simpanan CIMB Bank

Disclaimer: Illustrasi dan simulasi pengiraan di atas hanyalah contoh semata-mata bagi tujuan pendidikan dan tidak menggambarkan pulangan yang sebenar kerana Profit Rate Bank dan Dividen ASB berubah-ubah mengikut peredaran masa.

Mior Zulhilmi
0173065241
Ageny Supervisor

Niche: Diskusi Bisnes | Pelaburan Saham Unit Trust
 
1. Dr Love - Tue 31/Jul/2018, 7:56am
Terbaik Tuan! Maklumat yg amat lengkap. Kebiasaannya agen pinjaman asb tak mahu cerita, kecuali datang berjumpa minum teh dulu.  

Page 1   (Total 1 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..