Nak Ada Kedai Sendiri Tapi Tak Mampu
Nn29 - Thu 9/Aug/2018 12:34pm [Last Comment]
Assalamualaikum

Saya cuma nak bagitahu masalah yang sedang saya alami sekarang. Saya seorang wanita berumur 29tahun dan tinggal di Shah Alam. Sebelum ni saya merupakan kakitangan kerajaan, tapi pada usia saya 26 tahun, saya terpaksa berhenti kerja kerana ayah saya sakit dan adik beradik lain tak dapat menjaga ayah, ibu saya pula sudah lama meninggal dunia, jadi saya terpaksa korbankan pekerjaan dan cita2 saya dengan berhenti kerja dan menjaga ayah.

Sepanjang berhenti kerja, sambil menjaga ayah dirumah saya ada membuat bisnes kecil kecilan secara sampingan untuk tampung duit poket iaitu membuat bisnes photo canvas secara sendiri dirumah. Saya buat bisnes kecil ini pun sebab nak bayar hutang PTPTN yang saya pinjam sewaktu saya mengambil ijazah di IPT dulu, selain tu untuk membeli ubat2 dan keperluan rawatan ayah saya di rumah. Sepanjang 3 tahun saya jaga ayah, dukacita pd bulan 4 lalu ayah saya telah meninggal dunia. Selepas ayah saya meninggal saya cuba untuk mencari kerja semula, tapi mungkin disebabkan umur saya yg hampir nak cecah 30thn membuatkan banyak syarikat swasta n kerajaan tidak mahu mengambil saya bekerja walaupun saya free comitment, saya belum berkahwin dan tiada anak!

Memang sedih... tapi saya anggap ini semua adalah dugaan untuk saya:(

Sekarang hampir nak masuk 4 tahun saya sudah jalankan bisnes photo canvas secara kecil kecilan ini dan alhamdulillah setiap minggu ada saja tempahan yang masuk dan tak pernah putus tempahan. Cuma saya tak berkesempatan memiliki kedai sendiri untuk saya menyimpan stok2 dan barang2 yang banyak. Adakala customer nak datang sendiri tengok koleksi yang dah ada, tapi saya malu nak ajak mereka datang untuk tengok koleksi sebab saya tak ada kedai sendiri n cuma buat dirumah saja, kadang customer macam tak yakin dengan bisness saya walaupun dah 3 tahun saya buat bisnes ni walau hanya dirumah.

Jadi macam mana cara saya nak memiliki kedai sendiri? saya tiada pengalaman memiliki kedai sendiri, saya tiada modal yang besar dan saya tak berani dan tiada ilmu tentang itu. Tapi kalau saya tak ada kedai, di mana perlu saya letak barang2 biz termasuk photo canvas already yang telah ditempah oleh customer? Dan jika saya tak ada kedai, susah saya nak simpan koleksi photo canvas dan customer akan berasa tak yakin untuk terus beli photo canvas dengan saya sebab mereka nak datang ke kedai untuk melihat koleksi sendiri yang ada. Saya berharap adalah sesiapa yang sudi membantu saya ataupun mencurahkan ilmu pada saya atau memberitahu saya apa yang perlu saya lakukan secara step by step.

Besar sangat impian saya untuk memiliki kedai sendiri di bumi Shah Alam tempat dimana saya sendiri tinggal sekarang.
Terima kasih (Whatssap saya 019-2601121)

Niche: Diskusi Bisnes | Kedai Separuh Dan Ruang Niaga
     
  1. Linkman - Fri 10/Aug/2018, 12:17pm
    Salam Pagi Jumaat Cik :-)

    Saya cuti hari ni.. (so layan majalacom je la..)

    1) Umur Cik 30 tahun tak ada masalah dgn kerja makan gaji. Hanya bila dah cecah 40an sahaja baru syarikat mula resah nak ambik sbg staff. maklumlah mata pun dah kabur dan mcm2 penyakit dah mula datang..

    2) Takziah atas kematian bapa. Tapi sebenarnya itu satu permulaan hidup baru. Saya ada rakan2 yg kedua ibubapa masih hidup tapi uzur pakai pampers lebih 5 tahun.. memang bergaduh semua adik beradik tak ada siapa sanggup jaga.

    3) Tajuk Utama - memiliki kedai sendiri
    (sambung dibawah)  
  2. Linkman - Fri 10/Aug/2018, 12:28pm
    Perlukah kita memiliki kedai sendiri?
    =============================

    Jawapan Pendek: Tidak!
    Jawapan Panjang: Ya!

    Di zaman internet ni.. zaman media social.. apa yg paling penting adalah membina profile dan kredibiliti online. Apabila bakal2 pelanggan dah yakin dengan hasil kerja kita.. bukak gerai tepi longkang pun tak apa.. pelanggan akan tetap datang.

    Tetapi yg penting jujur. Jangan kita cuba menipu kononnya kita dapat kontrak jota2 dgn syarikat antarabangsa... tapi saja je bisnes di rumah sebab saya suka merendah diri..!!

    Mengaku sahaja kita masih mula bertapak tetapi kita ADA POTENSI, ADA SKILL dan kita SERIOUS dgn COMMITMENTI!!

    dalam tempoh 10 tahun yg lepas.. saya biasa membuat kontrak/projek sehingga ada yg mencecah lebih rm200k+ dan saya bagitau client terus terang.. saya beroperasi dari rumah sahaja. Kalau ada ofis pun.. opis sementara.. kongsi2 dgn kawan.

    Yang penting sekali cik kena sentiasa update laman web / media social cik dengan berita2 terbaru, ulasan2 yg berkaitan, teknologi2 baru, idea2 kreatif baru.. dan pastikan setiap minggu ada update sekurang2nya sekali (update kecil). dan seiap bulan ada artikel yg berilmiah sekurangnya sekali (update besar).

    Jika cik consisten dgn pembinaan kredibiliti diatas.. insyaAllah client akan ada setiap bulan tak putus2.....  
  3. Linkman - Fri 10/Aug/2018, 12:36pm
    Jadi.. Bila waktu yg sesuai utk Ambik Ofis sendiri?

    Jawapan;
    Berdasarkan cashflow yg cik ada sekarang.

    Secara amnya, jika income bulanan BERSIH cik dah mula melebihi rm5000 sebulan, cik dah boleh ambil ofis separuh. Ada banyak iklan di majalahcom ni ruang/bilik pejabat utk disewa. harga dari rm 500 sehingga rm 1500 sebulan bergantung saiz dan amenities.. Tapi cik masih belum mampu utk menggaji pekerja.

    Apabila income bulanan purata cik dah mula menghampiri RM10k secara konsisten.. barulah cik boleh mula memilkirkan utk ambil pekerja dan mungkin menyewa bilik pejabat yg lebih besar.

    Jika cik ambik satu floor terus (tingkat 2 atau lebih tinggi) sewa tak kurang rm2,000 sebulan tapi kalau cik nak menyewakan pulak sebahagian kpd orang lain.. kena pastikan partition / bilik dah sedia ada. Bukan Cik baru nak buat. Kos utk buat partition/bilik boleh mencecah rm30k - rm50k utk kerja2 simple sahaja..

    Kesimpulan kasar
    ==========

    1) income bersih bulanan bawah rm5,000
    - buat bisnes dari rumah sahaja
    - jgn lupa daftar dgn SSM (soleprop rm 60 setahun)

    2) Income bersih dah melebihi rm5,000 sebulan
    - boleh sewa ruang/bilik pejabat sahaja, bukan pejabat penuh (full floor)
    - boleh ambik staff bila dah mula meningkat melebihi rm 6k, 7k..
    - SSM enterprise dah cukup (sole prop)

    3) Income bersih melebihi rm 10k sebulan
    - dah boleh ambik bilik pejabat tingkat atas - full floor.
    - dah boleh ambik pekerja diploma/degree...
    - dah boleh register syarikat Sdn. Bhd.  
  4. Wahmarketings - Sat 11/Aug/2018, 1:46am
    kalau awak rasa nak sewa ofis tak mampu. jalan paling murah awak cari satu bilik dalam rumah awak yang dekat dengna pintu masuk rumah. bilik tu awak modified atau renovation nampak macam ofis. kalau sebelum ni awk buat kat blik belakang awak kena pindah ke depan dekat pintu masuk rumah.

    kalau awak duduk flat atau aparment tingkap awak yang hadap ke kaki lima orang lalu lalang tu awak cabut ganti dengan pintu+siap grill. pasang air con. tinngkap takde takpe. janji ada aircon.  
  5. Azhan 24 - Mon 13/Aug/2018, 11:12am
    Lot Food Court Untuk Disewa di Cheras

    1. Makanan mamak
    2. Makanan utara
    3. Makanan kelantan
    4. Nasi lemak berlauk
    5. Yong tau foo/steamboat
    6. Satay

    wasap.my/60123710907  
  6. F Star Agency - Wed 29/Aug/2018, 4:44pm
    JAWATAN KOSONG (Kemasukan Segera)

    Usahawan Kewangan (Etiqa Maybank)

    Pemohon mestilah berumur di antara 18 tahun dan 55 tahun. Warganegara Malaysia atau Penduduk Tetap (PR). Sijil Pelajaran Pendidikan (minimum 5 mata pelajaran).
    Graduan digalakkan untuk memohon. Latihan akan disediakan.

    Mohon sekarang!

    PM kami dan e-mel resume anda di teamstar.etiqa@gmail.com  
Page 1   (Total 6 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.