Menanam Ubi Kentang (Potato) di Dalam Bekas Tinggi (Tower) Hasilkan 2 Kali Ganda Tuaian.
Linkman @ Azman Consultation - Sat 21/Mar/2020 2:59pm
Semasa cuti covid ni, kita kena tambahkan ilmu didada thehehe..

Hari ini saya akan tuliskan pasal penanaman ubikentang / potato. Kalau ke KFC, memang kita suka mkn whipped potato yg di banjirkan dgn gravy. Selain tu, french fries mcdonald atau A&W pun tak kurang sedapnya.

Kali ni kita belajar pulak macamana nak tanam sendiri.

1) Enormous Harvest of Container Grown Potatoes
https://youtu.be/dMrkIecqQL8

Dalam video ni kita tengok dulumacamana hasil yg boleh dituai bila potato ditanam menggunakan bekas plastik. Hasil yg dituai adalah 6 Kilo (13.4 pound).

2) How to: Grow Potatoes in Containers (Step by Step Guide)
https://youtu.be/iF0C_vAvr8g

Terdapat panduan yg lebih detail dalam video ini. Beliau menggunakan habuk papan dan sisa hampas kopi sebagai mengganti 'tanah'. Peratusan yg digunakan adalah 50% sawdust dan 50% coffee ground waste mengikut berat (bukan mengikut saiz).

3) This Super Easy Method Can Give You Endless Supply Of Potatoes
https://youtu.be/7uKOVtGij2Y

Step by step guide utk menanam potato utk mendapatkan hasil sepanjang tahun

4) Potato Experiment - Ground Or Container
https://youtu.be/kzrIYt6d8fA

Ini adalah antara video yg paling menarik. Beliau membuat experiment yg mana boleh menghasilkan tuaian yg lebih banyak. Hasilnya potato yg ditanam dalam tower (container) menghasilkan hampir 10 kilo lebih banyak tuaian, walaupun kesemua faktor lain (benih, jenis tanah, air siraman dll hampir sama)

- Potato yg ditanam diatas tanah - 17 Kg
- Potato yg ditanam dalam container - 28 Kg

Kesimpulannya potato container adalah hampir 1/3 lebih banyak dari potato ground. Secara kasarnya, kalau kita dapat 20 Kg tanam atas tanah, kita boleh dapat 30 Kg kalau tanam dlm container menggunakan sumber yg sama.

5) 337 lbs of Potatoes (153 Kg)! NO digging, NO watering, and VERY LITTLE work!
https://youtu.be/GlratwBT5OI

Video ini menunjukkan cara alternatif lain menanam potato tanpa menanam kedalam tanah. Ini sebagai ilmu tambahan sahaja. tetapi cara ini tidak sesuai bagi yg mempunyai tanah yg terhad. Sistem container/tower diatas lebih sesuai.

---
Ada banyak lagi video di youtube yg membolehkan kita menanam potato sehingga beberapa kali ganda hasil, menggunakan keluasan tanah yg sama, kalau kita gunakan konsep tower yg rekaannya lebih bijak.

Satu hari saya akan balik ke Kg dan mula menjadi petani professional & berprestasi tinggi thehe...

Niche: Diskusi Bisnes | Usahawan Tani
     
  1. Awir - Sun 22/Mar/2020, 11:39am
    Menarik dan mudah difahami. Boleh dicuba kat blkg rmh  
  2. Linkman - Mon 23/Mar/2020, 10:08am
    Betul Tuan Awir. Kalau kita gabungkan teknologi potato tower dan vertical farming (naik keatas) sehingga beberapa meter tinggi dan aquaponic (baja free dari ternakan ikan), saya yakin mampu dapat hasil sehingga 3-5 kali ganda pada tapak tanah yg sama.

    Ini sesuai dgn keadaan tanah kampung dimana tanah 3 ekar ada 10 nama sebab bapak dulu sebelum meninggal kawin 3 thehe.. kalau kesemua empunya nama dalam tanah tu boleh bersetuju utk dimajukan.. boleh guna cara Potato Tower ini.  
  3. Shamsul 183 - Tue 24/Mar/2020, 1:00am
    Salam..ada training atau kursus yang spesifik tak dari A-to Z utk menceburkan diri dalam perniagaan pertanian ni..  
  4. Linkman - Tue 24/Mar/2020, 11:34am
    saya pun tak pasti Encik Syamsul, tapi kalau tak ada kursus pun, kita boleh belajar sendiri shj di youtube. mungkin ada trial and error sikit tapi ilmu2 asas confirm boleh dapat dgn banyak.  
Page 1   (Total 4 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Channel - Idea Bisnes


https://www.youtube.com/c/YaniInTheHouse

Kami akan memaparkan senarai idea perniagaan yang menarik di Malaysia. Klik link diatas untuk melihat senarai video di Youtube.com dan jangan lupa LIKE dan SUBSCRIBE untuk mendapatkan makluman video terbaru dari kami!
Laksa Buyung Sungai Lui & Air Terjun Beratus Tangga di Sungai Gabai
Berehat hujung minggu di kawasan kampung sekitar Sungai Lui, Selangor sambil menikmati laksa buyung di tepi sungai. Kemudian mendaki air terjun yang mempunyai hampir 350 anak tangga. Tiba di puncak, terdapaat kawasan mandian yang menyeronokkan.
Cendol Genius yang Anda Tidak Pernah Jumpa!
Kami mencuba cendol yang amat istimewa dan lain dari yang lain. Sesiapa yang tak minat cendol pun pasti akan makan sampai habis licin. Mari ikuti kami menyusuri Sungai Melaka yang cantik sambil menimba ilmu dari Gerai Cendol Kg Hulu ini.
Dua Asam Pedas Melaka yang Patut Anda Cuba
Kali ini saya ingin kongsikan 2 restoran asam pedas yg popular di melaka. Kedua-duanya mempunyai cara perniagaan yg berbeza. Yang pertama lebih fokus kepada asam pedas sahaja manakala yg kedua fokus kepada pelbagai masakan ala kampung. Kedua-duanya sama sedap dan sama menyelerakan.
Cara Niaga Nasi Lemak RM1 yang Paling Betul - CT Garden KL
Ramai peniaga menjual nasi lemak RM1. Tetapi tidak ramai yang mengetahui cara yang betul untuk menghasilkan keuntungan. Lihat bagaimana restoran ini berjaya menarik pelanggan pelbagai peringkat bajet untuk menikmati keenakan nasi lemak dan pilihan lauk pauknya.
Berniaga Kuih dari Rumah dengan Instagram
Zaman media sosial tak perlu lagi menjual kuih di tepi jalan. Berniaga dari rumah pun pelanggan datang berduyun-duyun. Lihat bagaimana Kak Zu menggunakan Instagram untuk menarik pelanggan datang membeli. Habis licin setiap hari :-)