Membuka Agensi/Syarikat Pelancongan
Shahrizad - Tue 2/Feb/2010 4:40pm [Last Comment]
Salam sejahtera........sekiranya tuan/puan ada kemuskilan bagaiman nak membuka agensi pelancongan/kertas kerja dan prospek di dalam bidang pelancongan...bole lah hubungi saya.......

Niche: Bisnes Pelancongan
 
1. Rahman - Wed 3/Feb/2010, 8:13am
Shahrizad, syukur tuan ada pengalaman dalam bidang pelancongan.

Bahagian 'Agensi pelancongan' ini dah menerima pertanyaan hampir 2 thn, tetapi belum ada yg tampil menawarkan perkhidmatan... sehinggalah Shahrizad datang.

Sekiranya sdra Shahrizad dapat memberikan sedikit sebanyak latarbelakang dan laman web website sdra (jika ada), saya pasti ramai yg akan berminat dgn peluang ini.  
2. Amanullah B Mohd Maiden - Wed 3/Feb/2010, 10:09am
saya amat berminat dalam bidang ini harap dapat memberi maklumat/detail ke email saya, tel. 0195784826  
3. Ismi - Sat 6/Feb/2010, 12:59pm
Assalamualaikum..
Saya nak tahu bagaimana nak memulakan perniagaan agensi pelancongan ini..Kini sy bekerja di salah sebuah agensi pelancongan..Harap dpt info drpd pihak tuan..Terima kasih  
4. Rahman - Sat 6/Feb/2010, 1:08pm
Ismi, i klik pd Shahrizad punya link, i nampak email dia adalah:-

izadtdc@gmail.com

(mesti Shahrizad kerja di TDC)  
5. Miss Ann - Sat 6/Feb/2010, 3:33pm
email saya.... ntahler_sape@yahoo.com  
6. Zarul - Wed 10/Feb/2010, 3:14am
salam,tlg email pada saya juga imzachary.zahrul@yahoo.com. tq sharizad  
7. Kushairi Amir - Thu 11/Feb/2010, 5:53am
salam
saya ade cmpny outdoor & adventure & event management..
saya slalu buat dan uruskn program teambuilding,camping,high rope,flying fox,wall climbing,white water rafting,kayak,paintball,hiking,jungle trekking,scuba diving,snorkling and byak lg xtvt mencabar untuk pelajar sekolah,pelajar universiti,koprat,syarikat dll.
so sapa2 berminat untuk join xtvt @ join venture ngan saya di alu2 kn..

bole cntct saya (013-3559665) (012-2694379)

email = kushairiamir@yahoo.com

facebook/friendster = kushairiamir@yahoo.com  
8. Shahrizad - Wed 17/Feb/2010, 8:00pm
salam buat semua....memang betul tekaan tuan/puan...memang saya bertugas di TDC ataupun sekarang ni Kementerian Pelancongan...saya nampak banyak prospek di dalam bidang ni tapi hanya sedikit dari golongan bumiputera......sekiranya ada pertanyaan bole email pada saya atau telefon di 0126197176......terima kasih  
9. Shahrizad - Wed 17/Feb/2010, 8:10pm
Untuk pengetahuan tuan/puan,untuk membuka agensi pelancongan perlulah mempunyai syarikat sdn bhd(nama syarikat perlulah bercirikan pelancongan....cth:abc holiday,abc leisure ataupun izad travel & tours)modal berbayar sebanyak rm200,000 (bandar besar...cth kl,jb)rm150,000(pekan ataupun kawasan luar bandar)kertas kerja.Borang akan saya berikan sekiranya berminat.Tuan/puan juga bole surf di laman web www.motour.gov.my danbole download borang serta apa saja berkenaan cara membuka agensi pelancongan ini. Sekiranya berminat bole lah hubungi saya di talian 0126197176...insya'allah saya akan tolong.

jumpa lagi.......terima kasih  
10. Siti Sue - Tue 2/Mar/2010, 11:03am
salam. En izad...saya telah 2 bln membuka agensi pelancongan..tetapi tidak mempunyai lesen pelancongan. Bagaimanakah caranya untuk saya mendapatkan lesen pelancongan? terima kasih  
11. Mohd Azam - Tue 9/Mar/2010, 3:45pm
asalaam en sharizad..saya sangat berminat untuk mmbuka agensi pelancongan..dan saya sudahpun mendafatr syarikat..sekarang sya tak tau nak memulakan perniagaan saya..harap boleh bantu..tq  
12. Sharif - Tue 16/Mar/2010, 1:04am
sy berminat n sy nak tahu lebih lanjut sila hubungi saya 0179004548  
13. Shahrizad - Wed 17/Mar/2010, 12:51am
En Azam...harap dapat hubungi saya untuk keterangan lanjut di 0126197176...terima kasih  
14. Shahrizad - Wed 17/Mar/2010, 1:33pm
Saya masih menunggu jawapan en azam...harap dapat hubungi saya,terima kasih  
15. Nazeran - Mon 29/Mar/2010, 10:02pm
Salam..
Nanti kontak saya di nazeran@nusatra.com untuk copy paperwork lesen pelancongan for free.

Thanks
www.nusatra.com  
16. Shahrizad - Wed 7/Apr/2010, 12:03pm
Salam cik nazeran....bole saya tau apa no kpl syarikat tuan.......ni syarikat travel agent kan  
17. Mohd Azmi Bin Daud - Mon 19/Apr/2010, 11:35am
salam...
en.shah,saya berminat nak buka pusat pelancongan tapi tak tahu bagai mana caranya,dan juga bagai mana mahu memohon lesen perlancongan di harap en.shah dapat membantu saya hubungi saya 0166533489
terima kasih  
18. Hamdi Adha - Wed 21/Apr/2010, 8:55am
Salam Bro Izad...
saya berminat dgn bisnes ni ,ada ym x?  
19. Illa Damila - Tue 27/Apr/2010, 5:12pm
Salam..

En.Shah ada kata yg bidang ini xbyk diceburi oleh bumiputera..saya adalah graduan ijazah lulusan pengurusan pelancongan dr IPTA...pada pendapat saya, ramai bumiputera yg berminat untuk menceburkan diri dlm bidang ini..namun peluang yg diberikan amat berkurangan..  
20. Zulkifli 6 - Thu 6/May/2010, 6:44pm
salam En Nazeran blh emelkan copy paperwork utk mohon lesen pelancongan kepada saya i_zulkifli@yahoo.com .Sy berminat nk buka tour company.  
21. Abd Jalil - Fri 21/May/2010, 3:36am
salam.en sharizad,saya bercadang untuk buka agensi umrah. saya perlukan bantuan serta ilmu awak dalam masalah ni..sila hubungi saya 019-7666915 @ email ke address teguhcemerlang@gmail.com

terima kasih.  
22. Rahim 9 - Mon 31/May/2010, 12:57am
Hi, saya ingin menjual travel agency saya. Lesen masih sah dan mempunyai office (sewa) di Kota Kinabalu, Sabah. Jualan termasuk dgn customer2 saya...masih ramai yang ingin datang ke Sabah yang telah booking confirmed.

Sebab jualan: Saya ingin pulang ke semenanjung Malaysia.

Rundingan untuk membeli boleh di buat dengan menghubungi saya di (013) 546 7711 atau off: (088) 272 858 - Rahim

Terima kasih.  
23. Shahrizad - Mon 14/Jun/2010, 8:44pm
Salam buat semua........lama juga saya tak ke mari dan banyak juga soalan soalan yg berkaitan pelancongan.insya'allah saya akan cuba bantu.Alhamdulillah sudah ada 3 syarikat telah saya bantu hingga mendapat lesen agensi pelancongan yg mana mereka berjumpa saya sendiri.Yg bertanya melalui email kebanyakan saya telah jawab sebaik mungkin dn berharap mereka akan menceburi perniagaan ini tak lama lagi.Yang mana ada persoalan atau tak berapa paham boleh email saya atau hubungi saya terus.
terima kasih  
24. Suziana 3 - Mon 28/Jun/2010, 12:23pm
firma kami menawarkan khidmat permohonan permit/lesen KPL (kementerian pelancongan)/paperwork/proposal dengan yuran yang rendah. sila hubungi kami. Tel: 014-9270590, 014-2629051  
25. Naz 5 - Tue 13/Jul/2010, 4:57pm
Nak jual travel agency yg sudah lebih 20 tahun. Sesiapa berminat call 0133407517 (Pemilik travel agency). Sgt berpengalaman luas.Lokasi di Kuala Lumpur.  
26. Ahmad Bukhori Bin Ghazali - Wed 4/Aug/2010, 7:31pm
Bagaimana mahu dapatkan loan untuk membuka Resort, Chalet atau Hotel 3 bintang?  
27. Ismi - Thu 2/Sep/2010, 1:45pm
Assalamualaikum En Naz 5,

Bleh berikan detail2 berkenaan travel agensi en serta harganya? Masih belum dijual lg ke? Sila emailkan ke ismi82@yahoo.com..Terima kasih  
28. Shahrizad - Sat 4/Sep/2010, 12:37am
SELAMAT HARI RAYA MAAF ZAHIR DAN BATIN BUAT SEMUA YANG MEMBACA FORUM NI.....SEMOGA SYAWAL MEMBAWA RZEKI SERTA KEBERKATAN KEPADA SEMUA  
29. Shamree - Fri 10/Sep/2010, 2:47am
Rahim 9 dah jual ke agensi tu. saya nak tanya Kota Kinabalu tu bahagian mana.  
30. Rini 4 - Mon 13/Sep/2010, 2:00pm
nk tau pakej ke tawau sabah 4 hari 3 mlm..hotel sederhana..sewa kereta  
31. Shahrizad - Sun 19/Sep/2010, 10:30am
Salam lebaran....emmm ramai dah mula bekerja semula setelah cuti panjang kan.Ramai yg bertanya saya bagaimana nak buka agensi pelancongan ni.....harap dapat email terus pada saya atau hubungi saya terus ye.......so jumpa lagi nanti.  
32. Rina 19 - Tue 21/Sep/2010, 10:09pm
Salam Rini 4, bleh call saya untuk sewa kereta. 0168109796  
33. Zuariah - Thu 30/Sep/2010, 11:10pm
salam.....sy pun minat nk buka travel agensi di kuantan...tp x da pengalaman...boleh tak en.shahrizad bantu sy????? tlg email detail kat sy zueriey_kipsas@yahoo.com  
34. Mohamed Saleem - Fri 8/Oct/2010, 2:52pm
salam... sy saleem. sy pun minat nak buka travel agensi di pulau pinang ... tapi tak tahu cara cara bagai mana nak uruskan lesen perniaga pelancogan malaysia...  
35. Shahrizad - Thu 14/Oct/2010, 11:21pm
salam tuan....sila email saya......saya akan berada di pulau pinang pada 17-23 Oktober ni
hubungi saya di 0126197176  
36. Shahrizad - Tue 19/Oct/2010, 11:19am
Salam....saya kini berada di Pulau Pinang,,,so pada sesiapa yang ingin berjumpa saya untuk keterangan lanjut mengenai permohonan lesen saya tinggal di golden sand resort....hubungi saya......saya berada sampai 23 oktober 2010  
37. Din 4 - Wed 20/Oct/2010, 12:59pm
EN EZAD..ADAKAH CARA ALTERNATIF UNTUK MEMBUAT PINJAMAN,SAYA PERNAH BUAT LOAN DGN PUNB 100K TMPOHARI UNTUK MEMBUKA AGENSI PELANCONGAN,TP X LULIS...MINTA CHE EZAD BG PENDAPAT..ATAU HUBUNGI SAYA DI 0179666364, EMAIL mrosyahidin@gmail.com  
38. Shahrizad - Wed 20/Oct/2010, 2:59pm
saya dah email pada tuan ...harap cek email  
39. Bonn - Sun 24/Oct/2010, 8:52am
bole email ngan sy tak tips2 untuk memulakan perniagaan agensi pelancongan...sy bercadang untuk membuka agensi pelancongan tp sy x tau cara hendak bermula.TQ  
40. Rahar Travel N Tours Sdn Bhd - Mon 25/Oct/2010, 9:34am
salam en ezad..hari ini adik saya pergi ssm untuk dapatkan butiran membuka syarikat...terima kasih atas bantuan en ezad baru2 ni di penang...hope to see you again...  
41. Shahrizad - Mon 25/Oct/2010, 4:07pm
Sama sama....saya bantu mana yang termampu...  
42. Shahrizad - Mon 25/Oct/2010, 4:11pm
Tips bagi membuka agensi pelancongan adalah seperti berikut:
1)nama syarikat perlu la unik dan melambangkan pelancongan.
2)lokasi mesti lah bersesuaian(berhampiran hotel,pusat membeli belah,berhampiran kawasan perindustrian ataupun perumahan)

Tuan juga bole melayari laman web www.motour.gov.my untuk keterangan lanjut.  
43. Rahar Travel N Tours Sdn Bhd - Mon 25/Oct/2010, 8:52pm
wah....tak boleh bukak syarikat....bulan2 kena bayar rm50..banyak pening la camni..baru nak maju sana bayar sini bayar....  
44. Suziana 3 - Wed 27/Oct/2010, 12:14pm
boleh saya tahu kenapa rahar travel xboleh bukak syarikat..kena bayar pada siapa..  
45. Rahar Travel N Tours Sdn Bhd - Sat 30/Oct/2010, 12:24pm
kena bayar pada agent security secretary sebulan rm50..caj bukak syarikat sdn bhd rm4000...  
46. Anas 8 - Mon 1/Nov/2010, 12:10pm
boleh tak tunjuk ajar untuk membuka travel sendiri.dahulu saya berkerja di agensi pelancongan. kalau boleh buat permulaan saya nak buka untuk agensi pelancongan dalam negara. harap boleh beri tunjuk ajar tq  
47. Shahrizad - Mon 1/Nov/2010, 12:21pm
Salam Anas...apa yg perlu dibuat adalah mendaftar syarikat sdn bhd dan kemudian memohon lesen...memang digalakkan pelancongan dalam negara agar aliran duit kita tak keluar....sekiranya ada apa apa pertanyaan harap email pada saya untuk keterangan lanjut...terima kasih  
48. Shahrizad - Mon 1/Nov/2010, 12:29pm
Salam sejahtera semua....sekiranya masih ada yg tak paham cara cara memohon lesen agensi pelancongan harap dapat hubungi saya terus...saya akan berada di Johor Bahru pada 4 - 6 Nov 2010 dan di Melaka pada 29nov - 4 Disember 2010  
49. Shahrizad - Wed 3/Nov/2010, 2:15pm
Salam sejahtera semua,untuk makluman kepada sesiapa yang tidak tahu bagaimana untuk membuka agensi pelancongan,mendaftar syarikat sdn bhd atau pun apa sahaja mengenai bidang pelancongan harap dapat hubungi saya melalui email ataupun hp saya.Insya'allah saya cuba bantu mana yang terdaya.  
50. Shahrizad - Wed 3/Nov/2010, 3:12pm
Rahar travel n tours...sila hubungi saya

terima kasih  

Start | Page 1 | Next >                  FirstPage ¤ LastPage   (Total 920 comments)
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..