Cara Buat Baja Bio Kimia untuk Sawit & Tanaman Saka
Green Garden Resources @ Green Garden Resources - Wed 26/Oct/2022 7:36am
Usah resah atau runggut bila mana harga baja melambung tinggi. Disini kami kongsikan cara membuat baja bio kimia untuk tanaman anda.

Kos anggaran dalam RM20 ke RM25 sebag 25kg. Ni kos ketika tahun 2022 yang mana kebanyakkan harga semua naik melambung. Namun ia masih jauh lebih jimat berbanding anda beli baja bio kimia yang dah siap dari agen2 jualan RM60 sebag 25kg.

Kelebihan baja ni anda boleh lihat perubahan selepas 2 @ 3 minggu baja di tabur.
Antaranya;

Daun menghijau gelap
Pelepah membuka
Akar primier keluar dgn banyak sekali di pangkal pokok sawit
Membunuh ganoderma dalam masa 2 minggu je
Buah lebih berat.
Tiada musim melawas. (maksudnya kebun orang lain hasil sangat sikit atau tak ada hasil pada musim melawas. Tapi kebun anda masih boleh ada hasil yang memuaskan. so ini yang di katakan tiada musim melawas)
Baja ni bersifat CEC
Baja tidak bersifat booster @ paksa pokok dan banyak lagi kelebihan.
Rekod hasil penggunaan baja ni 2.1tan bagi sawit 1 ekar 55 @ 60 pokok.

Panduan ni dah lengkap dari segi bahan, mesin dan cara membancuh. klik link di bawah untuk Download.

https://drive.google.com/file/d/1MJkibncACAuPszj6DmsNNB-MEEy2nNbs/view?usp=sharing

Semoga bermanfaat.

** Formula & Resepi buat baja ni tiada kaitan dengan baja berjenama di pasaran.

Niche: Ladang Getah Kelapa Sawit | Bisnes Ebook | Usahawan Baja Pertanian | Usahawan Tani | Diskusi Bisnes
 
  1. No comment yet!
Your Comment: Max 1000 characters.
Login Email:
Password:
Tips: Free Registration ¤ Lost Password?
Warning!
1. NEVER give UPFRONT PAYMENT (deposit) to any Money Lenders. Upfront Payment is 100% scam!
2. NEVER give advance payment to sellers you don't know or sellers with no office/home address.
3. NEVER pay for any products or services with CASH except for C.O.D!
4. Majalah.com NEVER send any business offers to anyone and we never offer our users' details for sale.
Disclaimer. Messages posted to our forum are solely the opinion and responsibility of the person posting the message. We assumes absolutely no responsibility for any loss (time/money/energy) as a result of using the information posted in this forum. We do not endorse, support, represent or guarantee the truthfulness, accuracy or reliability of any topics/messages posted here. We reserve the right to delete or edit your topics or comments. Your visiting of this site shall be deemed as your acceptance of this disclaimer.

Youtube Link

Tebang Balak Pokok Getah Boleh Dapat Duit kah?? Episod 4 Usahawan Desa
Pertama kali tengok orang tebang balak pokok getah. Ada orang kata boleh dapat RM6,000 utk setiap 1 ekar getah.. ada yg kata langsung tak dapat apa-apa.. Pelik mana satu kan?
Mencari Umbut Kelapa Di Kebun - Episod 3 Usahawan Desa
Sebenarnya dimana letaknya umbut kelapa ni? Susah nak makan umbut kelapa sekarang.. waktu kenduri di kampung pun belum tentu ada.. Kalau dulu umbut kelapa adalah hidangan wajib kenduri kahwin.
Membuat Markas Di Kebun.. ala-ala Markas Komunis - Episod 2 Usahawan Desa
Perkara awal yg perlu dibuat untuk meneroka kebun.. adalah membuat markas tempat berehat. Kemudian mengorek telaga ala kampung untuk sumber air pelbagai kegunaan. Jom timba air telaga cara kampung dulu-dulu!
Buat Jalan Batu Kasar Di Kebun - Episod 1 Usahawan Desa
Perkara pertama sekali yg perlu dibuat utk membuat kebun adalah membuat jalan batu kasar. Supaya tak lecak bila hari hujan.Berapa kosnya agaknya ya..